Септемврийски бебета 2018 - Тема 2

• 70 756
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
Супер е това, което си написала благодарим Mama Ribka, аз искам да попитам, когато спи 30 мин. и се събуди,аз го гушкам да заспи отново, но почва един рев и не иска да заспи, а пък всъщност му се спи очичките чак му стават червени и пробвам пак давам водичка, галя го, но той не рев и не го мъча повече и почваме да играем докато има сили.
Трябва да намерите ккакво успива бебето. Както много пъти съм споменавала тук, на нас моето момиченце и помага да и дам да посуче и обратно да я мушна в слинга. На някои бебенца им помага нещо съвсем малко. Например, аз си бях купила едно радио за 4 лв, преносимо, изтръгнах му антената и го пусках да пращи до бебето, за да заглушава околния шум, ако е в кошчето, лекичко поклащах кошчето, но аз използвам и повиване на ръчичките, защото през 2 минути си вади биберонката и отваря очичките. По принцип слингът ме спасява- слагам си бебенцето до мен, вместо да го мисля и проверявам постоянно, като се разбужда или леко притискам главичката, за да запуша ушенцето и да не чува кака си как писка и се киска... или отивам при аспиратора и изчаквам 5-10мин. А иначе, има и периоди сериозно мозъчно развитие, в които за около 5-10 дни нищо почти не е в дъстояние да върне бебето към съня... Там се иска много търпение, защото мозъчето му буквално се претоварва, това, което за нас възрастните сега измислиха нова думичка- "Burn out" 😀. През останалото време трябва да намерите кое е най-подходящо за вашето бебенце- основно са няколко успокоителните техники, но при всяко бебе е различно- бял шум, движение, сучене- на гърда, или биберон, носене в слинг, или раничка, гласовете на близките, песничка, галене. А пък на тази възраст един много ясен знак, че на бебето му се спи "допълнително" е да се събуди с плач. Може да е свежо след първите 10-15 минути, но после за останалата част от своята будност е доста често кривичко и изискващо повече внимание, защото просто не му е добре. Има ооще едно много важно нещо- засичайте си времето на събуждане, при такива кратки дремки и броите точно 90 минути- тогава е време да приспите отново в последните 5 мин. Обяснението за това е доста дълго и не искам да товаря темата, но про0вайте го и ще се уверите, че работи на 100 %. Ако изтървете времето, в което трябва да приспите бебенцето, особено след кратка дрямка- то ще заспи още по-трудно и ще спи още по-малко. Пример:
Съ0уждане от сън в 8ч
Час на заспиване 9:30
/бебето спи 40 мин. да речем/ и часът, в който се буди е 10:10
Следващо заспиване- 11:40ч
Тоест, към последния час на ставане добавяте точно 90 мин. на будно състояние. В последните 5 мин. почвате да приспивате, както си го правите и досега. Ако ще използвате белия шум към похвата си за доприспиване, включете го още от началото. Това е, надявам се да съм била полезна. Ако има още нещо, питайте, ако ви помагат съветите на въпросните автори, както памагат на нас с Аличка.

# 616
Здравейте мами, пиша относно за уреда на авент, успях да го пробвам даже почнах да захранвам с картоф. Супер е, много удобен и спестява доста време, ако трябваше да варя, тенджери после пасатор, не ми пречи на мен, но мъника хич не може да стои сам и миенето е бързо. Не съжалявам, че го взех.

# 617
Mamma Ribka колко време може да  е най-дългият сън на бебето през деня?

# 618
Mamma Ribka колко време може да  е най-дългият сън на бебето през деня?
Няма никакво ограничение за дължината на съня. Това зависи много от нощния сън при бебенцето. Моето момиченце прави около 11ч нощен сън, така че най-дългият сън през деня е 2-3 часа , с доприспиване поне 2 пъти. Но, ако нощният сън е по-кратък, има нужда от поне един по-дълъг сън през деня. Колкото повече спи детето през деня, толкова повече и по-добре ще спи и през нощта. Ако бебето от известно време е по-поспаливо има 2 възможности- първата е да се е научило да спи, тоест да е достигнала нервната му система нужната зрялост, за да успее да се унесе два, или три пъти по време да дълъг сън, а втората е- бебето да преминава през криза на усилен растеж, или бурен период на развитие- като при последното или изобщо не може да спи добре и има пробуждавия и през деня и вечерта, или обратното- доста е сънливо, прави кратки паузи на будност и после пак се унася. Това е по причина, както вече споменах, че тогава нервната им системка се претоварва и по-поспаливото поведение е опит на бебето да се "ивключи", за да се възстанови. Все пак, ако бебето спи през повече от 20 ч на денонощие да речем е желателно да се потърси и медицинска причина, ако това оказва влияние на наддаването или на цьлостното развитие. По принцип, ако бебето ви спи през голям, хубав интервал през деня и има още 1,2,3 къси /30-45мин/, или средни/ 60-90мин./ дремки- това е в реда на нормалното и отлично поведение за бебе на тази възраст- вие сте късметлийка!!! Всички останали мечтаем за това... 😀. Всъщност все един ден ще стане, но засега лично аз полагам доста усилия, за да осигуря дългата дрямка... 
Все пак, ако се притеснявате от много дълъг сън и това не е период, а е започнало внезапно и не се разрешава до 4-5 седмици, винаги е добра идея да се сподели с педиатъра на детето, или с невролог. Аз много вярвам на инстинктите си като майка, смятам, че няма значение статистики, статии, книги и медицински учебници- майката в повечето случаи винаги знае и усеща кога нещо не е наред и кога детето в действителност боледува от нещо. Довеерете се на интуицията си, но на практика, колкото по-дълга дрямка през деня, толкова по-добре за всички- при ЗДРАВО бебе.Можете като мен за два-три дни да си водите бележки- просто кога заспива и кога се събужда детето, за да си изчислите колко време прекарва в сън на денонощие. Границите са 14-16часа при бебета от 3 до 6 месеца. 😊

# 619
Моята буболечка заспа в ерго-раничката, докато гладя! Много яко 🥰 В събота ще пристигнат смукалките, че така смуче едната презрамка 😂

# 620
Ох като ви чета, вече се замислям дали да не си купя и аз ергономична раница, но незнам дали ще му хареса първо май под наем трябва да взема да видя как ще му е, че имам слинг ама нещо и на двамата не ни е удобно пък уж го правя както трябва или само така си мисля... FlushedGrinning

# 621
Надя, моята в слинг хич не искаше, но обича да я носим на ръце и затова поръчах раничката Simple Smile Иначе е много добра идея да вземеш под наем.

# 622
Чак късметлийка не съм 😀 тя спи вечер до мен когато се буди цока и заспива пак но има и монентинв който се събужда и най много 1 час и пак заспива. През деня преди обяд спи поне 2 пъти от по 30-40 мин. На обяд спи по 2-3 часа и след това в 18:30 и към 20 и нещо пак кратки и след това нощния сън но вечер много неспокойно спи

# 623
При нас сънят е доста сбъркан/ объркан. От както се е родил почти няма нощен сън. Заспива към 4.00 сутринта до 12.00,  като се събужда през това време само за цокане. Издържа максимум час и пак заспива. Тогава го извеждам с количката. Може да спи 3-4 часа навън. Към 17.00 часа заспива за 40 мин., после към 20.00 часа пак 40 мин., към 22.00 часа отново 40 мин., след това спи от 01.00 до 02.00 ч. и после пак 04.00 ч. Какво ли не съм правила да го променя този режим, но не се получава. Давала съм хомеопатични сиропи, субуждала съм го рано, държала съм го буден, като е пропускал  дрямки и пак заспива сутринта. Полудявам от липса на нощен сън. Лошото е, че е на кърма и не иска от шише и никой не може да ме смени за повече от час. 😨😨😨 Дано скоро да се промени нещо, че ще превъртя.

# 624
При нас сънят е доста сбъркан/ объркан. От както се е родил почти няма нощен сън. Заспива към 4.00 сутринта до 12.00,  като се събужда през това време само за цокане. Издържа максимум час и пак заспива. Тогава го извеждам с количката. Може да спи 3-4 часа навън. Към 17.00 часа заспива за 40 мин., после към 20.00 часа пак 40 мин., към 22.00 часа отново 40 мин., след това спи от 01.00 до 02.00 ч. и после пак 04.00 ч. Какво ли не съм правила да го променя този режим, но не се получава. Давала съм хомеопатични сиропи, субуждала съм го рано, държала съм го буден, като е пропускал  дрямки и пак заспива сутринта. Полудявам от липса на нощен сън. Лошото е, че е на кърма и не иска от шише и никой не може да ме смени за повече от час. 😨😨😨 Дано скоро да се промени нещо, че ще превъртя.
По принцип това е смяна на нощ/ден вашето. Това е характерно за бебенцата, при които не са се появили циркадните ритми, които контролират смяната на нощ/ден. Би тря0вало да се нормализират до 4 месец. Тоест от 5 месец да речем нататък, вече не би трябвало да го има това. Можете все пак да си помогнете по няколко начина. Утре ще погледна, че ми трябва една прекрасна книга, в която има глава, специално за този проблем. По принцип вашата работа в тези моменти на нощно будене е да покажете разликата на бебето между деня и нощта- трябва да е тъмно, да не се говори, да не го закачате, смеете и тн. Можете да си го гушкате наволя, но не правите нещата, характерни за вас през деня. Освен това, не затъмнявайте с щори, ако можете спете на бял шум. Аз си 5упих машинка за бял шум и цяла нощ спим на нея. Сутрин като станем я спирам. През деня не я използвам вече, по едно време и тя ми трябваше... Но през деня шумим и се движим, бебето спи в слинга и когато нощем си спи на спалнята до мен на бял шум, мисля, че вече е разбрала разликата. Утре ще погледна какво даваше като съвет авторката и ще ви пиша пак. Simple Smile Това вашето... е много трудно. Как издържате незнам Simple Smile Аз дето само ставам, кърмя и пак лягам по 1000 пъти на нощ едвам се наспивам, макар че успявам, честно казано, ама за вас не ми се мисли. И може би и към дневния сън трябва да има промяна.

# 625
Mama Ribka щорите не ги пускам, точно сутрин когато се събуди да цока да вижда, че е светло. Вечер по принцип като се събуди се опитвам да не ставаме от леглото, гледам да не го закачам, той се върти и мята глава наляво и надясно. Понякога се налага да стана и да го разкарвам из апартамента, защото почва да нервничи и да мрънка. Стоим на тъмно до последно. Просто както спи и се събужда, не може да се унесе да заспи отново. Опитва се милият дакота цока, но не успява и така докато се разсъни. Потупвам го лекичко, люшкам го, но уви! Преди 3 дни заспа в 1.00 и стана в 13.00 като се събужда за цокане само. Забелязах, че колкото по-не спи през деня, вечер е по-неспокоен и пак не спи. На 4 мес. и 5 дни е и вече се примирих със ситуацията. Всички опити за промяна са неуспешни и доведоха само до много нерви и рев и на двамата. Сега съм по-спокойна, ставам, гушкам го и чакам да му се приспи. Поне ми е здрав. Расте си нормално. Педиатърката казва, че такова ми се е паднало 😄. Силно се надявам като започне да лази или след захранването да се променят нещата. Или като се затопли и денят стане по-дълъг? Няма да е все така! Оставам отворена за съвети...

# 626
Милата!
Този режим е убийствен, но пък бъди радостна, че е здраво бебчето, само това е важното:hibiscus:

# 627
Нас ни прехвана вируса от татииии.  Трети ден температурата до 37.6 такава никаква. Вчера ни премериха само - на четири месеца и 15 дни 68 см. и 7.960.
ЛЛ каза да захранвам до достигане на едно заместено обедно със зеленчуково пюре без сокчетата още. Дали има пентаксим -така и не разбрах макар, че отложиха сега боцкане...

# 628
Mama Ribka , от твоите хубави книги дали ще има някоя налична онлайн или да дадеш някои заглавия. Бих искала да почета малко , а твоите съвети са супер.

# 629
  • Germany
Здравейте мами, аз съм нов участник в бг-мама.  Моето бебче до сега не е носено на слинг или ранички, но много обича да го носят. Подариха ни слинг миналия месец , но малчо не го хареса и много плака. Имаме раничка , пробвах и на нея - пак рев.  Не знам дали не трябваше от по-мъничък да го свикна . Вие имали ли сте такъв проблем и какво би помогнало за свикването на бебчо

Общи условия

Активация на акаунт