Мъжка и/или женска работа?!

• 17 000
  • 363
  •   1
Отговори
# 60
Аз пък не си представям как майка с малки деца ще планира и достави всичко, дето има за пазаруване. Влаченето на деца по супермаркети е гадост - от една страна пискат, от друга някакви настинали хора кихат на метри около себе си и върху децата и количките. А после трябва и да се пренесе всичко. Пазаруването и снабдяването е за мен мъжка работа, понякога се прави от двама, но голямо пазаруване плюс деца е на практика невъзможно.

Все едно мъжът да каже - айде, вече си по майчинство, няма вече да се докосна до боклука, твоя задача е вече, така и така излизаш.

И като излизаш, освен всичко, носиш и торба с боклук. Мда, романтично.

# 61
В последно време, често срещам из форума понятието мъжка и женска работа. Любопитно ми е, кое според вас, скъпи потребители, е мъжко и кое женско задължение. И защо? Как вие си поделяте задачите и мислите ли, че има равновесие между вашите отговорности.
Разбира се, не става дума за бременеето/раждането/кърменето, което колкото и да ми се иска, не мога да поделя 50-50 с половинката, въпреки че науката работи по въпроса. Както и с вдигането на 100 от лежанка (е, някои жени успяват) и подписването в снега, облекчавайки се.
Ще се съгласите с мен, че това не са дейности, които извършваме всеки ден.
Благодаря предварително за отговорите ви.
У дома:
чисто женската работа е именно бременеенето/раждането/кърменето И Готвенето (хоби ми е, не си давам кухнята   Smiley   )Мъжката работа е поддръжката на колата и камината през зимата, някой ремонт ако се наложи-бойлер, пералня, печка...
Всичко останало е ОБЩА работа, няма мъжка, няма женска.Има ли нещо да се върши, се върши от свободния в момента.

Пп:отивам да чета ...

# 62
  • София
Не, не ТРЯБВА. Отпуска е по майчинство, не по чистене. Той е за да си гледа децата. Домакинството остава непроменено, както си е било.

Скрит текст:
Очевидно, след като е повече време в къщи, да върши повечето неща, ако има време и желание - някои дни няма. Но това не е приоритет, не е ТРЯБВА и се върши, само ако не е за сметка на детето.

Пример: няма да тръгна никога да приготвям вечерята точно навреме, за прибирането на мъжа, ако децата пищят, врещят и нервничат. Първо ще оправя тях и всичко останало ще почака.
Абсолютно съгласна.

# 63
  • Sofia
Ми аз съм го правила. пазаруването имам предвид. С две бебета, не с едно. Никак не е невъзможно. Когато всеки ден имаш време да пазаруваш не е нужно да правиш огромни пазари.
Но както казах - мое мнение. И нямах предвид точно времето на майчинството, а жените които по принцип не работят. С малко бебе ясно, че всичко се съобразява с темперамента на бебето.

# 64
Не се сещам конкретна женска работа у нас. Мъжки са всичко по-тежко от 5 кг., колата и дребни ремонти.

Сега, докато съм в майчинство, върша почти цялата домакинска работа, ММ е поел изцяло развозването на голямата щерка. Излизат сутрин в 7.20, прибират се в 18 или 19h. Ако денят вкъщи е бил от добрите, няма нищо за вършене. Предпочитам малкото ни време вечер да е освободено от битовизми. Което не означава, че не се случва ММ да метне едни пържоли за вечеря или да прибере миялна/сушилня, или каквото е очевидно, че трябва да се свърши.

Да кажем, че помощта за ученето е моя работа. Също и търкам всяко петно на ръка преди пералнята, но това си е мое отклонение.

# 65
Всекидневният пазар е лесен, когато семейството живее в центъра или в квартал с достатъчно магазини, месарници, млекарници, плод зеленчуци, фурни и т.н. Когато е извън града, какъвто е случая на Басила - мисля, че тя беше, - три пъти в месеца голям пазар е съвсем разумно.
Ние също пазаруваме ден за ден, но всичко ни е наблизо. Единствено когато сме живели в къща беше по-сложно, но по пътя вече имаше Била, това-онова, така че пак някак се напасвахме.

# 66
Абе не трябва да има мъжка и женска работа, но... Вкъщи повечето работа върша аз напоследък. Имаме миална, сушилня, но робота за под е на ремонт.
Сега се съгласи да направя график със задълженията му, дали ще си го спазва?
Иначе той готви, когато почива и понякога през седмицата, преди миялната само той миеше чинии, пере килимите, чисти колите, прави консерви, изхвърля боклук, когато му го приготвя.
Детето аз го гледам, в майчинство съм още.

# 67
Пазаруването ден за ден е невероятно губивреме. А има някои неща, които винаги трябва да са си снабдени в някакви количества. То само плодове да вземеш и може да се натовариш с 5-8 килограма ей така от нищото - аз мога да пренеса около кило-две ябълки, ама мъжът ми ги пазарува наедро.

# 68
Единственото, с което съм "снабдена", са 3-4 пакета месо в камерата и 2-3 пакета масло, кора яйца.
Всичко останало се купува на 1-2-3 дни, за да е относително прясно.
Нямам "килер"/шкаф за храни.

# 69
Мъжка и женска работа?!
Ако един мъж живее сам, кой му върши женската работа? И обратното.
Ако се приема, че ежедневните битовизми, свързани с всеки човек, са женска работа, то значи да се приема, че жената е, за да бърше на всяко дупе акото, а самото дупе, чакащо да го прибършат, без жена ще си ходи все наакано.
Копчета всеки що годе ниско интелигентен човек може да натиска, може и да различава мръсно от чисто, бяло от черно, грижа по другия от задължения по другия. За ония, претендиращи за по-висок интелект, не смея и да си помислям, че ще седнат да чакат някой да им отстреля яденето и да им стъкне огъня.
Грижата за другия не е да седнеш да го чакаш да ти сервира, изпере, оглади, донесе, отнесе, примъкне и отмъкне и то във времена, в които приходите в едно семейство на деветдесет процента от населението са еднакво равни, т.е. еднакво работещи. Не техниката облекчава/помага, обгрижва един мъж или жена, а човекът до него/нея.
Ако за ежедневните битовизми в една къща се чака само на жената, язък, защото всеки отделен индивид трябва да може да бъде самостоятелен в основни дейности, свързани с оцеляването - осигуряване на храна и хигиена. Ако единият от двамата е дотам некадърен, че да не ги извършва, сигурно ще пукне от глад и мръсота, ако остане сам.

# 70
  • София
Мъжка и женска работа?!
Ако един мъж живее сам, кой му върши женската работа? И обратното.
Скрит текст:
Ако се приема, че ежедневните битовизми, свързани с всеки човек, са женска работа, то значи да се приема, че жената е, за да бърше на всяко дупе акото, а самото дупе, чакащо да го прибършат, без жена ще си ходи все наакано.
Копчета всеки що годе ниско интелигентен човек може да натиска, може и да различава мръсно от чисто, бяло от черно, грижа по другия от задължения по другия. За ония, претендиращи за по-висок интелект, не смея и да си помислям, че ще седнат да чакат някой да им отстреля яденето и да им стъкне огъня.
Грижата за другия не е да седнеш да го чакаш да ти сервира, изпере, оглади, донесе, отнесе, примъкне и отмъкне и то във времена, в които приходите в едно семейство на деветдесет процента от населението са еднакво равни, т.е. еднакво работещи. Не техниката облекчава/помага, обгрижва един мъж или жена, а човекът до него/нея.
Ако за ежедневните битовизми в една къща се чака само на жената, язък, защото всеки отделен индивид трябва да може да бъде самостоятелен в основни дейности, свързани с оцеляването - осигуряване на храна и хигиена. Ако единият от двамата е дотам некадърен, че да не ги извършва, сигурно ще пукне от глад и мръсота, ако остане сам.
Мама? Joy

Сетих се преди време как един съфорумец обясняваше как той не пипвал женска работа. Когато го попитах кой се грижи за децата и къщата, когато жена му се разболее, отговорът беше "Мама." Не се майтапя. Когато жена му се разболеела, той се обаждал на мама да му гледа децата, да му готви, да му пере, да му чисти... И той се мислеше за мъж. Още ме напушва смях като се сетя Joy

# 71
Ами например трябва да имам винаги снабдени: сирене, кашкавал, плодове, мляко, хляб, зеленчуци за сезонна салата, по-трайни зеленчуци за готвене.

Тия неща са обемни, тежки и не мога да ги напазарувам сама, мога евентуално да пренасям по 1-2 неща, ако мога. Но ако трябва редовно и ритмично да пазарувам и нищо да не свършва - това с деца не става, децата са непредсказуеми.

# 72
Миленака, то  си е смешно, в какво намират мъжеството си някои индивиди - в пеленачество. И така, от поколение на поколение... с грижливо ампутирани способности да се грижат за себе си и за децата си и да учат на оцеляване и оттам нагоре. Добре че няма и змейове в днешни времена, че и тях мама ще трябва да посича.

# 73
Добре че няма и змейове в днешни времена, че и тях мама ще трябва да посича.

Като каза змейове, един виц:

Мъжка работа - да извърши подвиг (например да убие триглавия змей).

Женска работа - всякакви глупости, като например да изглади на мъжа ризата и панталоните за подвига, да почисти меча и доспехите, да почисти коня и да го оседлае, да нахрани мъжа преди подвига, да го изпрати до мястото, на което ще е подвигът, да организира змея, за да не закъснее за подвига на мъжа, след подвига да почисти бойното поле, да погребе тялото на змея, да прибере коня в конюшнята, да почисти меча и доспехите, да изпере и изглади ризата и панталоните на мъжа за следващия подвиг...
П. П. Я, тука я няма любимата ми част - ако змеят е болен, да намери друг змей 😁

# 74
  • София
Миленака, то  си е смешно, в какво намират мъжеството си някои индивиди - в пеленачество. И така, от поколение на поколение... с грижливо ампутирани способности да се грижат за себе си и за децата си и да учат на оцеляване и оттам нагоре. Добре че няма и змейове в днешни времена, че и тях мама ще трябва да посича.
Именно, аз точно за това се смея.
Не обгрижва себе си, което задължение на всеки здрав възрастен, не обгрижва децата си, което е задължение на всеки родител, не може да направи една проста супа на жена си, когато е болна, да не говорим, когато е здрава... Не върши елементарни, ежедневни базови дейности, но се бие в гърдите, че бил възрастен човек.

Общи условия

Активация на акаунт