Мъжка и/или женска работа?!

• 17 008
  • 363
  •   1
Отговори
# 75
Интересна тема. При нас аз поемам доста неща, защото съм бърза, а мъжът ми е бавен (като темперамент и техника на вършене на нещата) - пък в ежедневието времето е ценно. Когато съм изморена и ме мързи - може да ги свърши и той. Воденето на дете на училище и детска градина е изцяло негово задължение - аз не ставам рано, защото работното ми време е по-особено и държа максимално да се възползвам от това. Ставам рано само когато е в командировка Simple Smile Освен това не карам кола и не нося тежко. Но пък мога да запаля огън "само с поглед" и нямам никакви скрупули да сменя крушка или да забия пирон.
Чистенето - чистачка, прането и чиниите - перална и миялна машина.  Не е голяма философия. Най-голямото усилие в едно домакинство с повечко хора са многото вещи, които се трупат на купчини (колкото и да и подреждаш) - въпреки че се стараем да не пазаруваме нищо излишно; и мъката всеки ден да измислиш какво да се яде.

# 76
  • Sofia
Леле, какви сте слоботелесни...  Joy
Истината е, че правила няма. Всичко е въпрос на желание. Когато човек иска да свърши нещо намира 100 начина. Когато не иска да го свърши, намира 100 оправдания.

# 77
Относно женската работа и неспособните да натиснат копче мъже - все пак има жени, които си взимат мъже и ги гледат като собствени деца. Природата е предвидила партньори и за тези хора.

# 78
Леле, какви сте слоботелесни...  Joy
Сигурно шеговитият коментар има основания, но също спектърът жени се простира между 40 и 80 килограма (примерно) и те носят различно не само на алкохол Grinning

# 79
Ох,на тази тема много се паля като почна да говоря.
Дразня се на мъжките разбирания(и да не ви се вярва,пълно е с такива,особено по селата),че жената трябва да върши цялата домакинска работа,нищо,че ходи на равно на работа с мъжа.Като се приберат ,жената трябва да сготви,да подреди,изчисти,да изкъпе и оправи децата ,да сервира,да измие чиниите,да оправи креватите ....а мъжка работа е да се пробере,да се преоблече,изкъпе(него си!),да седне на дивана,да яде,да гледа телевизия и да легне.Защото е бил на работа цял ден.Извинявай,жената къде е била??!?
Мина времето,когато мъжът осигурява дом(изцяло с негови средства),осигурява прехраната,плаща сметките,ремонтира дома,поддържа колата.
Толкова много се дразня на закостенялото мислене,че "това е женска работа",че пяна ми избива понякога Grinning
Наскоро проведох един разговор със свекъра,който ме остави като гръмната.Иначе много сериозен,много добър човек,така се изказа на тази тема,че реших да млъкна от учтивост,иначе трябваше да го халосам с тигана.
Хайде,мъжете ги разбирам,по-лесно им е така,но има толкова много жени,които се превръщат в робини и това за тях е правилно,че ме хваща яд.Животът им минава в слугуване на някой.

# 80
  • София
Нито аз, нито мъжът ми сме възпитани в модел, който дели работата по полов признак, на мъжка/женска, съответно ние не живеем и не отглеждаме по този начин дъщеря си. Има работа, която се върши и толкоз. Раздробено по дейности е нещо такова:

Той готви, пазарува, минава с прахосмукачка, сутрин води детето на училище, къпе кучето, извежда го в случаите, когато не го разхождам аз. Оправя напълно и колата, не шофирам и не разбирам от коли. Не ме занимава и с плащане на сметки, всичко прави онлайн.

Аз бърша прах, подреждам, взимам детето от училище, къпя я, къпя и двете котки (веднъж годишно), сгъвам изсъхнали дрехи, разхождам куче.

Пералнята, съдомиялната и сушилнята са изцяло обща територия - учим и щерката да борави с тях, вече е на 8 и се справя. Аз бях на 6 когато майка ми ме научи да зареждам и пускам съдомиялната у дома, не е атомна физика.

Така сме от години, всичко е напаснато и буквално автоматизирано. Първите няколко месеца ходех с него на пазар, но ми беше адски скучно - мразя магазини за хран. стоки, заспивам вътре. Не готвя и нямам представа извън обичайното ''мляко, хляб, плодове, ядки'' какво трябва да се купи. Той е наясно какво и кога ще готви, пазарува си продуктите и се оправя перфектно, така е научен. Когато ходи в командировка, предварително зарежда всичко.

Торби не съм влачила от..ами всъщност никога, дори като дете. Никога не съм виждала и майка ми да мъкне пазарски чанти. Свекър ми е същият - готви той, пазарува само той, пуска прахосмукачка, глади чудесно. Доколкото разбирам, за онова време това е било голяма работа. Евала им правя, че са възпитали сина си по този начин - повръща ми се от мъже, които си въобразяват, че ако пуснат пералнята, ще им се скъси оная работа.

Вервам, защото това им осмисля живота - именно да са слугини. Голяма роля играе и средата, в която са отрасли. Ако майката, бабите, лелите са слугинствали, докато мъжете са опъвали крака след работа, момичето го дресират, че това е ОК и то си копи-пейства после същия скапан модел в собственото семейство. Случва се, разбира се, и да счупи калъпа.

# 81
Скрит текст:
Нито аз, нито мъжът ми сме възпитани в модел, който дели работата по полов признак, на мъжка/женска, съответно ние не живеем и не отглеждаме по този начин дъщеря си. Има работа, която се върши и толкоз. Раздробено по дейности е нещо такова:

Той готви, пазарува, минава с прахосмукачка, сутрин води детето на училище, къпе кучето, извежда го в случаите, когато не го разхождам аз. Оправя напълно и колата, не шофирам и не разбирам от коли. Не ме занимава и с плащане на сметки, всичко прави онлайн.

Аз бърша прах, подреждам, взимам детето от училище, къпя я, къпя и двете котки (веднъж годишно), сгъвам изсъхнали дрехи, разхождам куче.

Пералнята, съдомиялната и сушилнята са изцяло обща територия - учим и щерката да борави с тях, вече е на 8 и се справя. Аз бях на 6 когато майка ми ме научи да зареждам и пускам съдомиялната у дома, не е атомна физика.

Така сме от години, всичко е напаснато и буквално автоматизирано. Първите няколко месеца ходех с него на пазар, но ми беше адски скучно - мразя магазини за хран. стоки, заспивам вътре. Не готвя и нямам представа извън обичайното ''мляко, хляб, плодове, ядки'' какво трябва да се купи. Той е наясно какво и кога ще готви, пазарува си продуктите и се оправя перфектно, така е научен. Когато ходи в командировка, предварително зарежда всичко.

Торби не съм влачила от..ами всъщност никога, дори като дете. Никога не съм виждала и майка ми да мъкне пазарски чанти. Свекър ми е същият - готви той, пазарува само той, пуска прахосмукачка, глади чудесно. Доколкото разбирам, за онова време това е било голяма работа. Евала им правя, че са възпитали сина си по този начин - повръща ми се от мъже, които си въобразяват, че ако пуснат пералнята, ще им се скъси оная работа.

Браво!
Радвам се,като чета подобни постове.
Основно е възпитанието,ако някой ти повтаря,че не е правилно нещо,ще го приемеш за такова.
Веднъж приятелка ми праща снимка и се смее.На снимката комшията и,простира човека прането.Питам я на какво по-точно трябва да се смея?При което тя ми казва,че как на какво-мъж простира пране!Виждала го била и да мете двора OMG!!!
И след това идва кардиналния извод-за какво му е тогава жената?
Дожаля ми за нея,искрено.

п.с. Бях заклеймена от свекъра,че "знаеш ли ти как изглежда една снаха,ти ТРЯБВА  да се грижиш за мъжа си(извинявай,той дете ли е?)".След това го накълва него,че като сме заживеели заедно ,сами,ще го карам сигурно да пуска прахосмукачка,да мие чинии и до къде ще го докараме така Grinning
Плюе собствения си племенник(роди им се бебе преди месец),че иска да храни бебето,да го повива,да го къпе.За какво му била тази жена.
Питах го той какво е правил и къде е бил ,докато тя е носила бебето в корема 9 месеца и е раждала...
Абе,думи нямам!

# 82
Скрит текст:
Дразня се на мъжките разбирания(и да не ви се вярва,пълно е с такива,особено по селата),че жената трябва да върши цялата домакинска работа,нищо,че ходи на равно на работа с мъжа.Като се приберат ,жената трябва да сготви,да подреди,изчисти,да изкъпе и оправи децата ,да сервира,да измие чиниите,да оправи креватите ....а мъжка работа е да се пробере,да се преоблече,изкъпе(него си!),да седне на дивана,да яде,да гледа телевизия и да легне.Защото е бил на работа цял ден.Извинявай,жената къде е била??!?
Мина времето,когато мъжът осигурява дом(изцяло с негови средства),осигурява прехраната,плаща сметките,ремонтира дома,поддържа колата.
Толкова много се дразня на закостенялото мислене,че "това е женска работа",че пяна ми избива понякога Grinning
Наскоро проведох един разговор със свекъра,който ме остави като гръмната.Иначе много сериозен,много добър човек,така се изказа на тази тема,че реших да млъкна от учтивост,иначе трябваше да го халосам с тигана.
Хайде,мъжете ги разбирам,по-лесно им е така,но има толкова много жени,които се превръщат в робини и това за тях е правилно,че ме хваща яд.Животът им минава в слугуване на някой.
Не само техният живот минава в слугуване. Учат и синовете, и дъщерите си, че така се живее. То си е едно колело. Завърташ го и то продължава да се върти по инерция, освен ако не се забие някой по-остър и здрав камък, че да го спре и да обърне посоката.

# 83
Не само техният живот минава в слугуване. Учат и синовете, и дъщерите си, че така се живее. То си е едно колело. Завърташ го и то продължава да се върти по инерция, освен ако не се забие някой по-остър и здрав камък, че да го спре и да обърне посоката.
Не знам какво хейтите, като в последните 30-50 години за пръв път от хилядолетия има положителна промяна. Оценете я и работете за това, да става все по-широка. Главно чрез възпитанието на децата и близките си. Това е.

# 84
Почти всичко правим и двамата, според времето с което разполагаме. За ММ не е проблем да измие чиниите, за мен да се занимавам с колата. Когато правим ремонт в къщи, помагам с каквото мога. Когато не мога да стигна до магазина, заради детето, ММ пазарува. Ако трябва и прави нещо лесно за ядене. Всекидневното готвене е моя работа, защото ММ може да прави 3-4 неща общо, а и аз съм си повече време вкъщи. Опитваме се да бъдем взаимно заменяеми. За детето се грижим и двамата.

# 85
Не знам какво хейтите, като в последните 30-50 години за пръв път от хилядолетия има положителна промяна. Оценете я и работете за това, да става все по-широка. Главно чрез възпитанието на децата и близките си. Това е.
Хейт ли е, че пишеш абсолютно същото?

# 86
  • София

Вервам, защото това им осмисля живота - именно да са слугини. Голяма роля играе и средата, в която са отрасли. Ако майката, бабите, лелите са слугинствали, докато мъжете са опъвали крака след работа, момичето го дресират, че това е ОК и то си копи-пейства после същия скапан модел в собственото семейство. Случва се, разбира се, и да счупи калъпа.

Ти ме развесели! Peace
На фона на описанието на ежедневието ви, явно на мъжа ти слугинстването му осмисля живота.

Права си, че голяма роля играе средата, в която са израсли- баща му е слугувал, а явно и баща ти, та затова ти сега опъваш крака след работа, а той върши всичко.
Няма лошо, всеки си подрежда живота както намери за добре, но при неб е постигната висота- като ще ходи в в командировка да, да зареди с продукти и манджи, че да не умрете от глад. Mr. Green

# 87
  • Пловдив
Скрит текст:
Ако не научим синовете и дъщерите си да слугуват кой ще се занимава с битовизмите?! Готвене, чистене, пране и те така нататък....

# 88
  • София
И двамата, не само единия.

# 89
Ами,хейтвам,защото ,ето,дадох пример.
Мъжът е расъл по този модел-жената слугува.Сега ми е супер трудно да го изкореня и не само това,ами и в редките случаи,когато успея да му набия нещо в главата,се появява втория му баща да го уговаря колко ужасно е мъж да пусне пералня!
Как да не се ядосва човек?Добре,че е сравнително трезво мислещ и вижда нещата малко по-мащабно...

absurT
Ти ме уби!
Жените масово правят именно това.Този мъж даже върши едва 1/3 от това,което правят много слуги,оп,извинявай,домакини.
Иначе имам много позитивно мнение за теб,не ми казвай,че си от жените,дето ходят на работа,че после и цялата къща оправят,мъжлето,децата ,манджата,защото "така трябва" Sad

Общи условия

Активация на акаунт