Рекордни нива на замърсяване на въздуха в София

• 7 824
  • 201
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Бела чао, а откъде знаеш, че не засаждаме борчета? Организират се кампании, много наши познати участват. Прибери си стъклената топка, моля. Гадаенето на сляпо за това как живеят и какво (не) правят потребителите е в повечето случаи, невярно.

Няма как да отида на протест от 12:30 на обяд. Работя, не мога просто да се изнеса.

# 91
Градинките и зелените системи са хубаво нещо, аз ги обичам, но в случая със замърсяването със ФПЧ не са използваеми, защото в активния отоплителен сезон нямат листа.

Има и вечнозелени дървета. Поне около по-старите блокове често може да се види жив пояс от такива дървета. И шум спират, и прах... За жалост, на повечето места ги изсякоха и на тяхно място нацвъкаха по някоя и друга кооперацийка. 
Всичко оказва влияние, малко или много. Ама то капка по капка... ето ти смог.

# 92
...
Няма как да отида на протест от 12:30 на обяд. Работя, не мога просто да се изнеса.

за час нищо не казах, но за практически ефект спомена нещо ... та го очаквам.

# 93
  • Пазете Гор
Наистина всичко има значение. Кебапчийници, скари-бири, пещи за агнета и ядки на дърва димят многочасово и здраво. Впрочем, ФПЧ се групират по размера си, но за вредността им е важен и произходът им. Пушекът от прегорели мазнини например е особено канцерогенен. Може да се окаже, че ако се обяви ден без кабапчета, би бил по-полезен от евтиния билет, знам ли. А виждали ли сте въздуха над пълен стадион в безветрено време? Синкаво е, стеле се, абе впечатляваща гледка.

Аз смятам, че усещането, че в детството ни (ако е било в големите градове) е имало по-чист въздух, е донякъде аберация на паметта. Да, и аз не помня някой да се е оплаквал тогава - то и в София общо взето допреди 7-8 години никой не се оплакваше. Не казвам, че не е трябвало, просто констатирам факта, че явно едва сега му дойде времето. 

# 94
Просто сега се сетиха да правят пари от това. Колкото повече стресирани хора, толкова по-дебели пачки в търговията с квотите.
Ако случайно утре се забрани тази дейност (а дано, ама надали), веднага народът ще се успокои и на никого няма да му пука за мръсния въздух, освен на няколко екоорганизации.
Тогава друго ще ни измислят. Паникьосан народ лесно се манипулира. Simple Smile

# 95
  • Пазете Гор
Да, допускам, че освен чистите помисли и основателни притеснения, има и доста не идеални интереси зад цялата шумотевица.

Ползата от наличието и особено от грамотното управление на зелените системи за градовете е огромна, аз не я отричам.
Всъщност първото  споменаване за важността им в темата беше именно мое, и не знам защо някак излезе, че съм против тях, че се намери и ирония по-надоле, но както и да е. Те тия зелени системи са полезни за много неща, нека ги има, нека се пазят, нека се увеличават,  но за съжаление за справянето с ФПЧ не можем да разчитаме на тях, поне не и на първо място. Тоест може и да разчитаме, но те не работят, коагто са ни най-нужни. Просто не работят, почиват си. Природа.

Презастрояването е много неприятно, вреди на много неща.  Дали само по себе си предполага замърсяване? Аз поне не мога да твърдя, че Перник, Горна Оряховица, Видин, Гълъбово и Кърджали особено гъсто застроени, а са обгазени здраво. Честно - не разбирам: Наистина ли е толкова трудно за проумяване, че отоплението с твърди горива е главната причина, и докато го има и не се заработи по него  - решение на проблема няма да се случи.

Последна редакция: вт, 04 дек 2018, 14:51 от Куркума

# 96
Ами то и заведение нямаше преди 10 години, което да не беше като лисичарник и вътре да не се пуши на поразия, ама вече хората се понаучиха да отбират и им прави впечетление. Чак ми е странно вече като видя някой да пуши на затворено пространство, а преди си беше най-нормалното.

# 97
Субективно? От детството си си спомням бял сняг ... край Цариградско шосе, пързаляне с шейни в парка през зимната ваканция и зимните уикенди от Обсерваторията и паметника надолу ... по цял ден. вместо вода яко ядене на ледени шушулки от чешмичката срещу паметника на Левски. Нямаше черен сняг. Нито в парка, нито по тротоарите , нито по улиците. Колкото и невероятно да звучи.

Сега и да има ще стане черен за 0 време.

Да не споменаваме напролет, че като късахме жълтите храсти и люляците край булеварда за букет на мама или баба те не бяха прашни. Иди си откъсни люляк край булеварда напролет и сподели преживелицата.

# 98
  • София
...

за час нищо не казах, но за практически ефект спомена нещо ... та го очаквам.
Искаш собственоръчно да разреша казуса с мръсния въздух в София ли? Ех, да имах тази сила. А ти, освен, че изпляка някакъв пост с тайнствено послание за бодлите и китовете, какво точно направи по конкретния проблем? Въпросът ми е риторичен.

Обадих се на Борислав Сандов от Зелените, той отговаря за Кампании и събития. Поговорихме, обясних му, че много хора, които сме на работа във времето за протеста, искаме да участваме. Той на свой ред обясни защо е избран именно този час и обеща, че ще говори с организаторите и ще направят всичко възможно, следващият протест да е след 18 ч., тоест в час, удобен за повече работещи хора. Съвсем интелигентно си поговорихме, без да ме пита дали с мъжа ми садим борчета. Аз и семейството ми ще отидем на следващия протест, предполагам и повечето ни приятели. За вас не знам.

# 99
Tаис аз никъде не се изрекламирах като практичен човек, който ... не му е до приказки ами действа ... та затова го изпляках поста. да разбера действията в лагера. Аз съм по приказките. В същия лагер съм иначе.

# 100
  • Пазете Гор
Ами то и заведение нямаше преди 10 години, което да не беше като лисичарник и вътре да не се пуши на поразия, ама вече хората се понаучиха да отбират и им прави впечетление. ..

Да, така е. И аз нещо такова си мислех. И знаеш ли, даже детските ми спомени за ресторант - когато са ме водели родителите ми - никак не включват синята мъгла вътре. Просто не съм я отчитал.

А в моето детство имаше някакви подобрения в сравнение с това на родителите ми. Майка ми разправяше за нейното, че излизането с бяла дреха в града е било много неразумно действие.

# 101
  • София
Поздравления, бела чао, сега ти се изрекламира. Дано повече са като теб.

Ние ще отидем.

# 102
не съм се рекламирала. пита ме и ти отговарям.

Поздравления, бела чао, сега ти се изрекламира. Дано повече са като теб.
...

И да не искат са ! ако видят смесен боклука не изнасят кофата и следващите две седмици или си стоиш с претъпкани кофи или плащаш доста да дойдат да ти я отнесат. Или си катериш боклука на колата и ходиш на депо да изхвърляш боклука на кг. със специален ценоразпис в който смесения боклук е доста скъп.

и... не си и помисляш да го изхвърлиш в дерето, защото е престъпление

а ако дизела ми не е в норма не само не мога да влизам в много от градовете, ами и скоро по някои магистрали няма да мога да мина ...
същото за бензина. Ел. не посмях да поръчам , защото според статистиката на автоклуба най-честата причина за викане на пътна помощ миналата година са били батерии ...

А това всичкото може да ви светне, че резулатта от протестите няма да е въпросния Борислав Сандов или някой друг да излезе и да издуха смога, ами ще е да се налага д спазвате горното и още доста. Мнооого скъпо и трудоемко начинание бих казала. Та който ще протестира може да поразмисли първо Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 дек 2018, 15:13 от bella_ciao

# 103
  • София
Едното не пречи на другото. Ние не караме пушилка, изхвърляме разделно, свели сме пластмасовите изделия до абсолютния минимум. Познавам още доста хора, които правят същото, просто не идват да ''светват'' потребителите тук. И да, ходят на протести, когато сметнат за необходимо - за майките с деца инвалиди например, за замърсяването, etc.

# 104
Защо да не ги светват? НЕ е ли по-добре да ги светват? Или не искаш теб да те светват, че си си светната ? В смисъл нали затова са публичните дискусии? Да се светваме > един на едно друг на друго ...

Общи условия

Активация на акаунт