Сглобяеми къщи 4

• 130 700
  • 776
  •   1
Отговори
# 540
Браво, много хубаво е станало!

# 541
Miro, разпознах къщите от твоя линк в Green Park комплекса, който го строят до Владая. Там си е и отбелязано, че са от Когер. Ти нали търсеше къща около София. https://greenparksofia.bg/%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5-% … 1%8A%D1%89%D0%B8/

# 542
Да бе гледах ги аз няколко пъти. Не съм възхитен от качеството на строежа, при това качество тия къщи май няма да постигнат особена въздухоплътност, а това ми се струва мега-важно, защото:.
Много духа там! В яките жеги е добре, ама правите ли сметка какво ще бъде зимата при -10 и ураганен вятър. Там мястото е като било.. Това е едно от главните неща, които ме притесняват. Някой живял в Канада нека се изкаже.

Връзката с влака е ... ужасна

# 543
Аз им бях пуснала запитване преди около 2 години по смътни спомени. Дори не благоволиха да върнат отговор. Към този момент нямаше и нищо построено така или иначе, което можеше да се види на живо.

# 544
Някой би ли могъл да ме ориентира как стои въпросът с цените на Хонка и по-скоро на къщата Ивало?

# 545
Здравейте, насочили сме се към сглобяема къща. Но от парцела ‘отгоре’ се стичала доста вода и ни препоръчаха да извикаме специалист и да се направи дренаж. Какъв специалист се вика в този случай? Кой следва да направи дренажа, за да нямаме проблеми впоследствие с влага? Благодаря на всички отзовали се!

# 546
  • Перник
Здравейте, насочили сме се към сглобяема къща. Но от парцела ‘отгоре’ се стичала доста вода и ни препоръчаха да извикаме специалист и да се направи дренаж. Какъв специалист се вика в този случай? Кой следва да направи дренажа, за да нямаме проблеми впоследствие с влага? Благодаря на всички отзовали се!

Кой ви препоръча да направите дренаж? Имам предвид от фирмата, която ще ви изгражда къщата ли?

При всички положения е хубаво да се направи. Допълнителен разход е, но носи спокойствие в бъдеще и евентуално безплатно поливане Simple Smile
Специалистът е строителният инженер (конструкторът), който проектира къщата като цяло. Изпълнението е част от работата на строителите, обикновено тези, които правят основата (ако са различни от тези, които изграждат къщата).

# 547
Можете ли да ми препоръчате изпълнител на поставяне на основа и друг или същият за сглобяване на къщата?

# 548
Можете ли да ми препоръчате изпълнител на поставяне на основа и друг или същият за сглобяване на къщата?
Зависи къде ще строите и какъв вид къща искате да строите. В повечето случаи, фирмите които изграждат сглобяеми къщи не изпълняват фундамента/основите/ ,но пък често имат контакти на фирми, които са изградили основите на други техни къщи, така че може тях да попитате. Може и вие сами да си осигурите строителна фирма, която да извърши тази услуга, преди да започнете да изграждате самата къща. Най-добрият вариант е да си намерите строители от района, в който ще строите. Много фирми за изграждане на СК са коментирани в темата. Вие си решете преди всичко каква къща ще строите с дървена или с метална конструкция и тогава съответно се насочете към някоя от фирмите, които сме коментирали в темата. В интерент също има много информация за такива фирми. Също така трябва да решите дали избраната фирма за СК ще Ви изготвя проектите или Вие ще си възложите тази дейност на архитекти, конструктори и проектанти. Ако изберете вторият вариант едва когато имате готови одобрени проекти и издадено Разрешение за строеж може да търсите фирма, която да изпълни проекта на СК. Ако не сте наясно какво да правите, най-добре първо избете фирма за СК и те ще Ви насочат какви стъпки следва да предприемете за проектирането на къщата, както и за самото изграждане, включително и за фундамента.

# 549
fatalina, дали би споделила с коя фирма построихте вашата СК?

# 550
fatalina, дали би споделила с коя фирма построихте вашата СК?
Самите СК с фирма Тед Хаус. Писала съм много за тях. Не я препоръчвам. Основите ни ги изгради местна строителна фирма от селото, в което са ни къщите.

# 551
Къщата съм я избрала с проект. Директно ще си ми внесат дърветата нарязани и с упътване като за сглобяване с лего как да ги употребим. До колкото разбрах мога да предам на който и да е архитект проекта и да се прошнурова и да се внесе в общината. Селото е отдалечено и на хълм та фундамент би могло да се сложи от който и да е, стига да се командирова един или два дни в средата на нищото. Но ми се ще да не е някой майстор от гората, де.

# 552
Къщата съм я избрала с проект. Директно ще си ми внесат дърветата нарязани и с упътване като за сглобяване с лего как да ги употребим. До колкото разбрах мога да предам на който и да е архитект проекта и да се прошнурова и да се внесе в общината. Селото е отдалечено и на хълм та фундамент би могло да се сложи от който и да е, стига да се командирова един или два дни в средата на нищото. Но ми се ще да не е някой майстор от гората, де.
Елфичка, да не те разочаровам, но си много далеч от истината и някой вероятно добре те е излъгал. Няма такова нещо само си дадеш на архитект проектчето и да го внесеш за одобрение от общината. Процедурите в инвестиционният процес са много и доста сложни. За да строиш къща ти трябват много документи: одобрен ПУП, ако имотът е урегулиран, ако не, нещата стават още по-сложни и мудни.  Виза за проектиране, договори с енергодружество и с ВиК. Одобрен проект съдържащ всички части: геоложки доклад, геодезия, конструктивна, архитектурна, план за безопасност и здраве, електро, ВиК, отопление, вентилация и климатизация, енергийна ефективност, решение за оценка на въздействието върху околната среда, ланшафтна част за озеленяване, техническа част с чертежи и количествени сметки за необходимите материали и видове труд и т.н. Освен това ако къщата ти е 100 и над 100 кв.м., то тя задържително се строи от строителна фирма, регистрирана и с лиценз от Камарата на строителите. Строежът на такава къща е от пета категория и се изгражда под ръководството на техничски ръководител и фирма за строителен надзор, като вторият започва работа още по време на одобрението на проекта, като следва да изготви докрад за оценка на съответствието на инвестиционният проект с изискванията на строежите. СК не може да се изгради върху какво и да е. Задължително се изграждат бетонови основи, а преди това имотът се захранва с вода и ток и се прокарва канализация, а в много от случаите там където няма централна канализация се налага изграждане на изгребна яма за отпадните води, често комбинирана с локална пречистватерна станция. Задържително се изгражда мълниезащита. А пък щом имотът ти е на хълм, то вероятно ще ти се наложи да изграждаш подпорни стени, терасиране на имота и дренажи около основите. Описаната от мен процедура обаче се отнася за строеж на истинска сглобяема къща. Ако имаш предвид да поставиш готово бунгало без постоянно закрепване към фундамент, или да си сглобиш на място нещо от термопанели, то тогава нещата са доста по-опростени. Но пак ще ти наложи да извървиш пътя по издаване на разрешение за поставяне на временнен обект и да си вържеш имота и къщата с вода, тока и канал.
Строежът на къща не е много романтично нещо и изисква много четене, труд, много финансови средства, хабене на нерви и огромно търпение!

# 553
Благодаря за изчерпателния отговор. Започвам с ракията за търпение 😇😇

# 554
Здравейте дали има хора в групата строили с Бутик Хоум или с Паркланд? Бяхме се спрели на Тед Хаус и въпреки, че на сайта им има едни цени, получихме доста по висока оферта. Освен това не ми допада факта,че за веранди дават цена като за жилищната част. Това ме провокира да търся други алтернативи. Бутик хоум и Паркланд ни ги препоръча архитекта, но ми се иска да чуя мнение на техен реален клиент. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт