Какво значи "възпитание на дете"?

• 18 173
  • 354
  •   1
Отговори
# 120
Тази я прочетох, но тя е за опазване на децата в обществото, не за държането им близо до дома.
Много хубава книга и за 1ви път предложих аз на щерката какво да прочете и се надявам да последва съвета ми скоро. Има какво да научи.

Тази твоята ще е намеря за да видя какво що. В момента съм на подобна вълна и чета много по темата, но за по-големи деца от описаните в тази тема досега.

Именно.. Толкова много хора смятат, че на 10 децата са вече едва ли не възрастни вече и няма нужда от надзор и се оставят с часове сами у дома на нета/ в близост до бар/лекарства, прибират се сами, стоят навън с всякакви хора докато родителите са на работа и към 13-14 вече са налице проблемите, а при някои деца и по-рано се появяват пробелмите от това даване на прекалена свобода без зрялост.

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 15:12 от Анонимен

# 121
При твоята дъщеря кое мислиш би я бутнало да вземе да надуе корема, ей така както е гледано и обгрижвано дете?

# 122
При твоята дъщеря кое мислиш би я бутнало да вземе да надуе корема, ей така както е гледано и обгрижвано дете?
Разсмя ме, мерси.
Друго ме притеснява мен, но сега заминавам да будя дечурлигата у дома и дa посрещам учениците след малко и ще пиша по-късно.

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 03:42 от Анонимен

# 123
По-скоро грубо, отколкото смешно.

В България хората с трева в задния двор си имат и градинар. Не съм и чувала да има практика с пращане в духовна семинария, военно училище и прочие.
Или моята българска среда е друга реалност, или примерите са извадени от литература, която не е за българския пазар.

# 124
В България хората с трева в задния двор си имат и градинар. Не съм и чувала да има практика с пращане в духовна семинария, военно училище и прочие.

Аз познавам няколко такива семейства
- едните от Бг се изнесоха в Австрия, точно за да отдалечат детето от средата. Бащата пътува насам-натам, а найката е с детето в Австрия
- приятели се върнаха, или по-скоро върнаха детето от Канада, заради проблемна среда. Успяха да я прилъжат да си дойде до Бг и и прибраха всички документи. Така 2 години докато се усвести, ествественно повтаря училище, но я отдалечиха от средата. Средата беше стигнала до там, че уж доброто дете избяга от вкъщи и отиде да живее с приятелката си и баща и. После се оказа, че там живее и приятел на бащата...абе картинка

# 125
Да не пропускаме факта, че никое възпитание не може да надхитри естествения подбор и природното равновесие. Винаги ще има и отрепки, и успели хора. И тези по средата - и тях ще ги има винаги. И в малката клетка - семейство/род, и в градовете, държавите, континентите и т.н. Цялата Вселена е отпадък, неутрални обекти и звезди.

# 126
Никога нищо не е сигурно в този свят, въпреки многото ни усилия.

Не живея в заблуди и знам, че на всеки може да му се случи да се подведе по някой друг и затова казвам вече, че се надявам в критични моменти да си спомни на какво съм я учила и защо е по-добре да не прави еди какво си, защото..

# 127
Нищо не е сигурно, разбира се. Но с достатъчно малки пречки и насочване нещата може да са доста различни.

В България нямаме задни дворове, ама имаме селски къщи и вили и там расте трева. Сами си я косим, градинарите са за новобогаташите. Та така, като тийн доста уикенди съм изкарала по скучни села и вили. Среда? Каква среда? Нула аверчета, нула запиване с водки. Скука? Да. Ама и няма как да стигнеш до щуротиите.

Практика няма, но ако някой родител иска, пансиони, семинарии и всякакви училища все още ги има, дори в БГ. В Пловдив си имаме средно духовно училище - пансион, дисциплина, ставане в 6, пост и молитва.

# 128
Титина,, разбирам. На какви неща и аз съм се нагледала в прекрасен квартал с еднофамилни къщи с модерен дизайн и семейства за пример.

Сирен, не си разбрала. Изкуствената изолация никога не е трайно решение, дори и временно само изглежда, че е. Времето ми е ценно, за да преповтарям отново, съжалявам.

# 129
Ми тя не е изкуствена тази изолация, естествена си е. Тийновете с проблеми като гледам нямат особено трудни задачи, карат я някак по течението. Семинария, военно училище дават не само изолация, ами и цел в живота и различно отношение. Съзнанието се тренира, а ако оставиш нещата на аверчета и сами да откриват живота, нищо хубаво няма да открият.

Всяко решение е временно - както казах, малко препятствие, което да отклони курса. То нека си изкара една сериозна школовка, пък после може да му е по-трудно да стане пропядняк и да не е толкова фатално. Малките решения действат с натрупване и с времето някои пътища стават невъзможни.

# 130
За тийновете е много важно да имат цел, за която да драпат. Всъщност, за всеки човек е важно, но за тийновете това е добра бариера срещу правене на простотии. Има още няколко месеца докато дъщеря ми стане тийн официално, но от 2-3 години насам със зъби и нокти преследва мечтата си да стане илюстратор. Способна е да прекара 12 часа без да помръдне от стола и да рисува до припадък. Бозенето на игри, малоумните филмчета и блеенето в нета сама ги сведе до минимум. Чукам на дърво, де.

# 131
Уиш, точно за твоята дъщеря са на Lynda Barry книжките. Докато се усетиш, вече ще те подръпва за китайски камък, блокче туш и четки:) поне са евтини де.

И в други теми съм писала, хората с успехи някъде около 12г. ги обзема як мерак и вече си драпат в някаква писта. Дали ще е сериозно четене, рисуване, програмиране, математика - в тия години започва работата, за да си успял на 30 или преди това.

Между 12 и 14 има една "магическа възраст", в която ако ги хване мерак за нещо, буквално си сублимират хормоните. Парадоксално, но именно най-хормоналната възраст понякога води до огромен мерак и концентрация в някоя област. Като се добави и доза идеализъм, нещата си пасват.

Гледам децата от муз. училище - точно като тийнове свирят до припадък и копаят яко. Знаеш ли какви са спретнати и не-намусени...щото гонят цел.

Художествената гимназия обаче...тотал щета. Прекалено трудна цел, малко абстрактна, и някои просто изпадат в безтегловност.

# 132
Мерси, ще ѝ препоръчам книжките. За такива неща да си харчим парите.

# 133
What It Is и Picture This са ценни.

# 134
Правя разлика между избрана и наложена цел, както и между изолация (откъдето започна) и цел.
Последиците често са различни.

Общи условия

Активация на акаунт