Обсъждане на имотни обяви-7

• 46 728
  • 759
  •   1
Отговори
# 525
Задавам, защото вече така нагло се случват нещата че ми дойде до гуша. Ако не си подам данъчната декларация навреме дори с нула лева доход ще ме глобят с 5 хил. лева само за това. Имала съм конкретна случка. Тук мин.година като търсех жилище всеки строител/инвеститор се държеше с нас като с балъци, които нищо не разбират и той великодушно ще им даде апартамента с намаление, ако платя поне 40% кеш. На мен всичко ми е в банка, законът забранява над 5 хил. лева прехвърляне в брой, обаче те си го искат и явно някъде го получават, защото пък много купувачи и те перат пари. И ето ти надуване на цените на НС.
Лимитът за кешови плащания е 10 000, не 5 хиляди.
Лимитът се прилага върху цялата цена - когато договорът е за над 10 000 лв., не може и 1 лев кеш да дадеш. Т.е. апартамент за 100 000 лв = всичко по банка; земя за 9000 лв - може и кеш, но ако е 11000 лв, не може никоя част да е кеш.

# 526
  • София
Не бих се доверила на панел или ново строителство. Все са си риск - панелката е стара и грозна, а новото строителство е също неясно - ново е, ама може да е с такива малки стаички, че да е неизползваемо.

Това е смешно Mr. Green Разбирам да не се доверяваш за качеството, ама какво има да се доверяваш за стаите - нали ги виждаш какви са, не купуваш на сляпо newsm78

Пропусднала съм да напиша - ново строителство "НА зелено". Иначе много ми харесва новото строителство. Simple Smile

# 527
Не бих се доверила на панел или ново строителство. Все са си риск - панелката е стара и грозна, а новото строителство е също неясно - ново е, ама може да е с такива малки стаички, че да е неизползваемо.

Това е смешно Mr. Green Разбирам да не се доверяваш за качеството, ама какво има да се доверяваш за стаите - нали ги виждаш какви са, не купуваш на сляпо newsm78

Пропусднала съм да напиша - ново строителство "НА зелено". Иначе много ми харесва новото строителство. Simple Smile
То като е на зелено пак знаеш размерите на помещенията.

# 528
На мен в НС не ми харесват няколко неща (става дума за масовия вариант, не мезонетите от над 800 х. евро) - Прозорци на цялата стена до пода - ако се сложи там радиатор е грозно и се вижда, ако не се сложи там - лъха студ зимата. Много, много малки спални и бани. Липса на отделна кухня. Повечето парцели, на които е строено са компромисни, отстоянията и ослънчаване също, продиктувано от цялостното застрояване на понякога криви парцели. И ако видите на какво приличат строежи на пет години в моя квартал, как са избили бели петна от варовик по скъпи окачени фасади, имитация на дърво, как се е обелила тераса, ще се хванете за главата. При СС тези недостатъци във времето вече са отстранени ако ги е имало, ако не са мисля имотът е непродаваем или с много по-ниска цена. При НС също така - клаустрофобични, понякога без естествено осветление общи части. Подчертавам, че това са моите впечатления от огледи. Ако има приятни изключения ще бъде добре. Но прозорците до земята гледам ги слагат навсякъде, каква е тая мода не зная.

# 529
Прозорците отгоре до долу са страшен кеф и как ли пък няма да изпляскам радиатор там. Лъха ти студ ама от космоса.
Моята баня даже я намалявах, че беше прекалено голяма.

# 530
  • София
Един радиатор нямаме пред френски прозорец, отстрани са ни.

# 531
За мен също прозорците отгоре до долу са страшен кеф.
Като разпределение предпочитам малки бани и стаи с голям хол, като компромис $$ имам предвид, иначе всичко голямо е най-добре.
Така че явно има различни вкусове.
Аз пък не мога да понеса това - тристаен с една тоалетна, кой ги иска такива, но явно и за това си има желаещи.

# 532
  • София

Знаеш, но на теория- гледаш оразмеренията на плана.
А, после се оказва, че вместо 3 м., кимизарникът е 2.80- 2.70 дори.
И като сложиш леглото, трябва с еленски скок от вратата да плонжираш върху леглото. Mr. Green
И нищо не можеш да направиш.

ПП. Прозорците тип "френски" се слагат масво, защото отдавна височината на таваните е намалена.
По старото БДС беше 250см. минимум, при изпълнена подова настилка- паркет.
Масово и в панелите височината е 260.
Докато в новото такива "луксове" няма.

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 14:09 от absurT

# 533
На мен в НС не ми харесват няколко неща (става дума за масовия вариант, не мезонетите от над 800 х. евро) - Прозорци на цялата стена до пода - ако се сложи там радиатор е грозно и се вижда, ако не се сложи там - лъха студ зимата. Много, много малки спални и бани. Липса на отделна кухня. Повечето парцели, на които е строено са компромисни, отстоянията и ослънчаване също, продиктувано от цялостното застрояване на понякога криви парцели. И ако видите на какво приличат строежи на пет години в моя квартал, как са избили бели петна от варовик по скъпи окачени фасади, имитация на дърво, как се е обелила тераса, ще се хванете за главата. При СС тези недостатъци във времето вече са отстранени ако ги е имало, ако не са мисля имотът е непродаваем или с много по-ниска цена. При НС също така - клаустрофобични, понякога без естествено осветление общи части. Подчертавам, че това са моите впечатления от огледи. Ако има приятни изключения ще бъде добре. Но прозорците до земята гледам ги слагат навсякъде, каква е тая мода не зная.
С хубава дограма нищо не лъха, а и радиатора въобще не стои грозно. В някои апартаменти може да се затвори част от хола за кухня, а в други има отделена част за такава. .   Ето линк към добре премислен комплекс. Който ще се строи с много хубави тухли и изолации. https://kmv-bg.com/property/gora/

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 15:45 от Анонимен

# 534

Знаеш, но на теория- гледаш оразмеренията на плана.
А, после се оказва, че вместо 3 м., кимизарникът е 2.80- 2.70 дори.
И като сложиш леглото, трябва с еленски скок от вратата да плонжираш върху леглото. Mr. Green
И нищо не можеш да направиш.
Те строителите да не ги правят на около тези неща, че да има такива разлики? Пък и в договора може да има клауза за неустойки ми разминаване с плана.

# 535
Не знам какви са изискванията сега по ЗУТ, но преди по ЗТСУ и ППЗТСУ бяха следните - за гарсониера и двустаен - една баня/тоалетна, за тристаен (2 спални+хол) - баня/тоалетна и отделна тоалетна с мивка.

По темата за обявите - ето една и от мен
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15465222637414 … k=4cta43&f1=2

Няма такава оферта! -----Блокът е от 2016 г., ноооо!!! Все още няма акт 16, но отговорните инстанции са запознати и се очаква решение. Scream

Радина, неустойката какво ме бОли мен, ако заради 10-те сантиметра не мога да побера легло, да речем.
И не помня тук или в темата за Баните/Кухните пишеше, че размерите по проект са без замазка и шпакловка, т.е. на всяка ширина/дължина трябва да се намалява с (поне) 10 см. (2х5 см.), за да се добие по-вярна представа.

Имаше линк наскоро за разликите между апартамен и ателие - там е отговорът за "френските" абсурдни прозорци - има изискване за % прозорци и като са тесни стаите, за да набутат повече помещения/апартаменти в парцела, и хоп-с френски прозорци са 90% от НС. Тези прозорци нито са удобни (за миене отвън, че и отвътре), опасни са (защото са почти до земята), студени са.

# 536
Ако 5 лева неустойката, не помага много.  Но ако ти върнат двойно парите е друго.

# 537
Откакто имах проблеми с комшийката, чиято пералня беше точно над моята спалня и си я пускаше всяка вечер между 12 и 01 часа не ща и да виждам кухня залепена до спалня!!! Ако ще и 5 шумоизолации да има. Нико, това става дума за апартамента, който ти си показал.

# 538
  • София
Ако 5 лева неустойката, не помага много.  Но ако ти върнат двойно парите е друго.

Когато намериш някой, на когото да са върнали двойно парите, дай му координатие, че да го поздравя.

Всичко, което пишеш е на база купувач на един имот, случил на строител.
Аз ти говоря от позицията на продавала НС и нагледала се на измами и лъжи, което в един момент ме накара просто да се откажа и да продавам само старо строителство.
Особено тъжно беше да видиш младо семейство, едва събрало за кимизарника със скосени стени, което идея няма, че за ъдещото дете място за кошче дори, трудно ще се намери.

ПП. Разбира се, говоря за възможностите на средностатистическото семейство, теглещо кредит, а не за "каймака", за който се пазеха по 2- 3 апартамента на площадка, така направени, че да се свържат лесно един с друг и да се направи един с големина по желание на клиента.

# 539
Така е, пиша според опит ми - моя апартамент и няколко на близки. Но при желание може да се проучат нещата, инвеститор, строител. Рисковете да е с 5-10 см по-малка стаята се компенсират от възможността да се нареди разпределението и инсталациите според вкуса.

Общи условия

Активация на акаунт