Обсъждане на имотни обяви-7

• 46 734
  • 759
  •   1
Отговори
# 555
  • София

По повод твоя пример- двустаен СС е стая, хол, кухня- 3 отделни помещения.
Двустаен ново строителство са 2 отделни помещения.

Да де, ама кухнята в СС е 8м2 и докато майка готвеше всяка вечер седеше с часове сама. Ние бяхме в хола, който бепе 16-17м2.
Сега НС тази холокухня е обединена. За мен така е по-удобно, но уважавам и доводите за обратния вариант.
За малките стаи и аз съм съгласна, но така ги правят, защото има такива, които ги купуват. Дори 3 страници по-назад имаше обсъждане на обява за две стаи по 8м2  Wink

# 556
Според мен масовата спалня в НС е около 12-13 квадрата, което е що годе прилично. Това, което се коментираше по-назад със спалните от по 8 квадрата беше реконструкция на бивше изоставено общежитие. Няма много общо с НС.

# 557
Знаеш, но на теория- гледаш оразмеренията на плана.
А, после се оказва, че вместо 3 м., кимизарникът е 2.80- 2.70 дори.
И като сложиш леглото, трябва с еленски скок от вратата да плонжираш върху леглото. Mr. Green
И нищо не можеш да направиш.

ПП. Прозорците тип "френски" се слагат масво, защото отдавна височината на таваните е намалена.
По старото БДС беше 250см. минимум, при изпълнена подова настилка- паркет.
Масово и в панелите височината е 260.
Докато в новото такива "луксове" няма.

Хайде пак изхвърляне ooooh!

Вярно е, че за размера на стаите се дават строителни размери (между тухлените зидове) и после площта намалява заради мазилката, но намалява с 3-4 см, не с 20-30 Mr. Green
След теб още някой се изхвърли с мазилки по 5 см дебели #Crazy Ама даже и те не махат 20-30 см Laughing

И за височината си измисляш - у нас е точно 1,60 от паркета до тавана. Никой нищо не намалява, а правят френски прозорци, защото са модерни и дават усещане за лукс. Пък и повече светлина. Аз обаче не искам френски прозорец (и моите не са такива), защото радиатори на другите стени пречат, а и няма стъклопакет, който да има изолацията на тухлен зид с изолация.

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 18:20 от Черна станция

# 558
  • София

Да де, ама кухнята в СС е 8м2 и докато майка готвеше всяка вечер седеше с часове сама. Ние бяхме в хола, който бепе 16-17м2.
Сега НС тази холокухня е обединена. За мен така е по-удобно, но уважавам и доводите за обратния вариант.
За малките стаи и аз съм съгласна, но така ги правят, защото има такива, които ги купуват. Дори 3 страници по-назад имаше обсъждане на обява за две стаи по 8м2  Wink

Така е, затова ние направихме хола тип "американски", като така се сдобихме с 2 отделни спални.
Получи се т. н. "маломерен тристаен", като малката стая- бивша кухня, си стана една тийн. стая без проблем.
Но, хол- кухня- трапезария е 22 кв., а другата спалня- 16.
Балконите по 5.25 кв.-2 броя, банята от 7.5 и коридорите, и всичко това по н.а. е 64.5 кв. м.

Черна станция, ако си направиш труда да видиш колко сантиметра са дебели стените и колко замазките, ще разбереш, че не иде реч за намаляване на размерите само с 3- 4 см.
Особено, като се сетиш, че всяка стая има 4 стени, ще дйдеш съвсем близо до истината.

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 18:25 от absurT

# 559

Черна станция, ако си направиш труда да видиш колко сантиметра са дебели стените и колко замазките, ще разбереш, че не иде реч за намаляване на размерите само с 3- 4 см.
Особено, като се сетиш, че всяка стая има 4 стени, ще дйдеш съвсем близо до истината.

Какво има да гледам, нали купих на зелено и съм мерила с ролетката - ширината по план беше 318, а реалната е 315. 3 см са ми изяли двете мазилки на срещуположните стени.

А това, че стаята има 4 стени с какво влияе на събирането на спалнята newsm78
Аз например много държа на конфигурацията "спалня - пътека - скрин с телевизор върху него". И затова при 318 по план 315 реално ми беше ОК. Даже от шубе да не е тясна пътеката напразно стесних скрина, а можеше да е още 10 см по-широк. Обаче това, че и от другите две стени съм загубила 3 см, изобщо не ме бъркаше за конфигурацията. На конкретен размер влияят само двете срещуположни стени.

# 560
  • София

За малките стаи и аз съм съгласна, но така ги правят, защото има такива, които ги купуват. Дори 3 страници по-назад имаше обсъждане на обява за две стаи по 8м2  Wink

Така е, затова ние направихме хола тип "американски", като така се сдобихме с 2 отделни спални.
Получи се т. н. "маломерен тристаен", като малката стая- бивша кухня, си стана една тийн. стая без проблем.
Балконите по 5.25 кв.-2 броя, банята от 7.5 и коридорите, и всичко това по н.а. е 64.5 кв. м.

КАто събереш хол 22м2, спалня 1 9м2, спалня 2 - 16м2, баня 7.5м2, балкони 3.5м2 и коридори и зидове (за разлика от балконите, които влизат на 1/3, вътрешните зидове влизат в изчисленията на площта)
Няма как да се стъпи на 64.5м2
Повечето СС двустайни са 65-67м2 с кухня 8-10м2, хол 16-18м2, спалня 13-16м2, баня 3.5-4м2 и 1-2 балкона по 2м2

# 561
# 562
Сигурно има и прекрасни просторни апартаменти ново строителство. Но, предполагам, поне 2/3 от НС са точно такива тесни помещения, които не дават възможност за слагане на нормална мебелировка. Затова се прави това обобщение, защото са преобладаващи.
Давам пример-спалните масово са ~2,90 м. широки - има и по-тесни даже. И какво едната стена 2,90 е с прозорец/балконска врата, т.е. до нея легло не може, противоположната е с врата - 2,90 - 0.9 м. за вратата и остават 2 м. Стандартните легла с дължина на матрак 2 м. са дълги 2,10-2,16.
Ако сложиш спалня, както масово се слага по средата между входната врата и прозореца, този който спи на спалнята откъм прозореца, ставайки нощем сънен до тоалетната, ще обира ръбовете на спалнята в опит да нацели тези 70-80 см. макс пътечка към вратата.
А ако за тези с големите поръчкови апартаменти махат стени, за да са просторни помещенията - ами не, на мен това не ми харесва, ама хич.
Ето пример във вече коментираната кооперация в неокласически стил:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15187998283529 … k=4ctoo5&f1=6
Това е с размерите на класически панелен двустаен, но без кухнята. Разликите в размерите на помещенията - стаята и хола, на това и панелката са не повече от 10-15 см.
Много пъти сме коментирали, че се строи каквото се търси. Никой инвеститор няма сметка да прави малки помещения, защото колкото повече стени има, токова по-скъпо излиза строителството. Но повечето клиенти притиснати от бюджета търсят маломерни двустайни и тристайни, и така се получават недоразуменията с малките спални.

# 563

Стая от 9 м2 при НС веднага се заклеймява, а стая 7-8 м2 при старото строителство я считаш за нормална. Това ако не е двоен стандарт, не знам кое е.

# 564
  • В планината / На морето
На мен в НС не ми харесват няколко неща (става дума за масовия вариант, не мезонетите от над 800 х. евро) - Прозорци на цялата стена до пода - ако се сложи там радиатор е грозно и се вижда, ако не се сложи там - лъха студ зимата. Много, много малки спални и бани. Липса на отделна кухня. Повечето парцели, на които е строено са компромисни, отстоянията и ослънчаване също, продиктувано от цялостното застрояване на понякога криви парцели. И ако видите на какво приличат строежи на пет години в моя квартал, как са избили бели петна от варовик по скъпи окачени фасади, имитация на дърво, как се е обелила тераса, ще се хванете за главата. При СС тези недостатъци във времето вече са отстранени ако ги е имало, ако не са мисля имотът е непродаваем или с много по-ниска цена. При НС също така - клаустрофобични, понякога без естествено осветление общи части. Подчертавам, че това са моите впечатления от огледи. Ако има приятни изключения ще бъде добре. Но прозорците до земята гледам ги слагат навсякъде, каква е тая мода не зная.
Ами  много по-евтино им излиза да лепнат на цялата дупка един прозорец с монтажна пяна, отколкото да изградят с тухли стени отдолу и отстрани на прозореца, после поставят бетонен трегер(носач) над прозореца , а над трегера да изградят пак с тухли пространството до плочата отгоре и тогава чак да монтират прозореца .
Като монтират прозорец на цялата стена , ролята на трегер играе направо горната плоча - евтиния "до шия".
Та затова и "модата" на тия прозорци, спестяват им сумата пари от труд и материали, че и време много спестява.
Радиаторите винаги трябва да са под прозорците, иначе не само студ, но и очаквай конденз и мухъл.
С кухнята в хола пък пестят квадратура, гледам  вече, че и антретата спестяват - направо от входната врата ,хоп - в холо-кухнята .

Последна редакция: сб, 26 яну 2019, 00:21 от RichiRich

# 565
На мен в НС не ми харесват няколко неща (става дума за масовия вариант, не мезонетите от над 800 х. евро) - Прозорци на цялата стена до пода - ако се сложи там радиатор е грозно и се вижда, ако не се сложи там - лъха студ зимата. Много, много малки спални и бани. Липса на отделна кухня. Повечето парцели, на които е строено са компромисни, отстоянията и ослънчаване също, продиктувано от цялостното застрояване на понякога криви парцели. И ако видите на какво приличат строежи на пет години в моя квартал, как са избили бели петна от варовик по скъпи окачени фасади, имитация на дърво, как се е обелила тераса, ще се хванете за главата. При СС тези недостатъци във времето вече са отстранени ако ги е имало, ако не са мисля имотът е непродаваем или с много по-ниска цена. При НС също така - клаустрофобични, понякога без естествено осветление общи части. Подчертавам, че това са моите впечатления от огледи. Ако има приятни изключения ще бъде добре. Но прозорците до земята гледам ги слагат навсякъде, каква е тая мода не зная.
Ами  много по-евтино им излиза да лепнат на цялата дупка един прозорец с монтажна пяна, отколкото да изградят с тухли стени отдолу и наколо, поставят бетонен трегер(носач) над прозореца , над трегера да изградят пак с тухли и тогава чак да монтират прозорец . Като монтират прозорец на цялата стена ,ролята на трегер играе направо горната плоча.
А радиаторите винаги трябва да са под прозорците, иначе очаквай конденз и мухъл
Много по-евтино излиза с малки прозорци. Тухлата е много по-евтина от стъклопакета. Особено масовите турски и гръцки тухли, с които се строят повечето евтини сгради. П.П. Какво не ти харесва на тези радиатори?

# 566
Защо да си играят толкова, като един щурц от итонг, изглежда по същия начин, Ричи?
Има и друг начин на отопление. Без грозни радиатори пред фр. прозорци. С газово котле и подово на целия апартамент. Не знам принципа на работа, но на -6°, преди седмица, и таймер на 5°, в апартамента се стоеше по къс ръкав.

# 567
Ами  много по-евтино им излиза да лепнат на цялата дупка един прозорец с монтажна пяна, отколкото да изградят с тухли стени отдолу и наколо, поставят бетонен трегер(носач) над прозореца , над трегера да изградят пак с тухли и тогава чак да монтират прозорец . Като монтират прозорец на цялата стена ,ролята на трегер играе направо горната плоча.
А радиаторите винаги трябва да са под прозорците, иначе очаквай конденз и мухъл
Много по-евтино излиза с малки прозорци. Тухлата е много по-евтина от стъклопакета. Особено масовите турски и гръцки тухли, с които се строят повечето евтини сгради. П.П. Какво не ти харесва на тези радиатори?
По евтино, ама друг път ! Тухлата трябва освен да се купи и да се иззида с трегер над нея, да се изолира, да се измаже грубо, после фино, после шпакловка и боя трябват. Прозореца трябва да се "обърне", отвътре и отвън - много скъпа и майсторска операция. Всички материали трябва да се купят докарат и качат.  

https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=51277

Последна редакция: сб, 26 яну 2019, 00:42 от RichiRich

# 568
Явно нямаш идея колко струва хубавата дограма с троен стъклопакет. Попитай някой строител и сама ще се убедиш.

# 569
Явно нямаш идея колко струва хубавата дограма с троен стъклопакет. Попитай някой строител и сама ще се убедиш.
Построила съм 2 къщи, та имам повече представа от теб,  даже мога да зидам

Общи условия

Активация на акаунт