Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 26 905
Привет, Денис!
Майка ми много се е притеснила относно високи стойности на витамин Д, който е на горна граница. Понеже резултатите й не са при мен, но бяха нещо подобно - 120 при реф. 35 - 125.
ПКК, ТСХ, калций, магнезий - в норма. Не приема лекарства и  добавки.
От какво може да толкова висок този витамин Д ? Джипито й казал, че няма повод за притеснения, но незнам, аз поне не съм чула някой да има с такъв резултат, повечето хора обикновено са с дефицит...
Здравей!
Според мен, не е проблем, просто е запълнила максимално депата си и сега, през зимните месеци, ако има дневни дефицити, ще ги допълва от депата. Това трябва да е и нормалното за всички, но не при всеки се получава / причина - хранене, начин на живот, излагане на слънце, заболявания, генетични мутации свързани с синтез, рецептори на вит.Д и т.н., вкл. автоимунни заболявания - Хашимото и т.н.



Здравей, Денис
Скрит текст:
Би ли коментирала изследванията ми.
Глюкоза 0 м - 4,73 mmol/l  (3,3 - 6)
Глюкоза 60 м - 3.98 (<10)
Глюкоза 120 м - 4,25 (<7,8)

Инсулин 0 м - 8,5 uU/ml (3,0 - 25,0)
Инсулин 60 м - 24,7 (18-276)
Инсулин 120 м - 14,0 (16-166)
Мисля че са добре, но захарта на първия час не трябва ли да е по-висока от тази на гладно? Плюс това понякога имам симптоми на ниска кръвна захар - често съм гладна, яде ми се постоянно сладко и понякога ми прилошава и прималява, разтрепервам се и след като хапна нещо сладко бързо ми “просветва”. По време на изследването през първия час ми беше лошо, зави ми се свят и ми се повръщаше. Но пък инсулинът е много добре...
Благодаря предварително Simple Smile
Здравей!
Имаш проблем с метаболизма на глюкозата - консултирай се с Ендокринолог.
Ще чакам да пишеш


Здравей Денис!
Скрит текст:
Би ли коментирала изследванията ми?
Д3 - 6.10 ng/ml
Референтни :10-20 латентен дефицит
20-100 оптимално ниво
>100 предозиране
Б12 -258 pg/ml
Референтни:187-883
<300 латентен дефицит
Пуснах и за ИР,но глюкозата и инсулина все още не са излезли!
Благодаря предварително!
Здравей!
Имаш доста сериозен дефицит на вит. Д - трябва да го приемаш, консултирай се с лекар за дозата.
Искай да ти посочи дневна доза, а не седмична.
Провери ТСХ, Т3 и Т4, ТАТ и МАТ, желязо, феритин

В12 трябва да е на горна граница - дозата, също лекар я определя.
Формата на В12 /добавка/ трябва да е метилкобаламин.

Последна редакция: пн, 07 яну 2019, 13:13 от denis.

# 31
  • Мнения: 9
Привет, Денис! Ще съм много благодарна ако можеш да коментираш следните резултати. Очаквам останалите (B12, 4 Androstenedione, 17-OH Progesterone, АМH) да излязат утре (без Inhibin-B, който ще е готов чак след 10 дни).



LH,FSH, etc. са правени на 3ден от цикъла:


Предварително благодаря!

# 32
  • София
  • Мнения: 26 905
Привет, Денис! Ще съм много благодарна ако можеш да коментираш следните резултати. Очаквам останалите (B12, 4 Androstenedione, 17-OH Progesterone, АМH) да излязат утре (без Inhibin-B, който ще е готов чак след 10 дни).



LH,FSH, etc. са правени на 3ден от цикъла:


Предварително благодаря!
Здравей!
На ЩЖ са добре, нямаш Хашимото.
ФСХ е висок, може причината да е по-високия Пролактин или ДХЕА, или ЯР
Инсулинът е висок, най-вероятно имаш ИР.
След като излязат резултатите и на другите хормони, ще може да се прецени дали проблема е в НбЖ или яйчниците. Трябва да се консултираш с Ендокринолог.

# 33
  • Мнения: 659
здравей Денис,
мисля да изследвам утре хормоните на щитовидната жлеза, тъй като ТСХ последния месец ми беше завишено към 2.8....сега ще пусна отново ТСХ заедно с ТАТ и МАТ и се чудя  FT3 и  FT4 трябва ли също да ги пусна или е достатъчно само тези трите?

# 34
  • София
  • Мнения: 26 905
здравей Денис,
мисля да изследвам утре хормоните на щитовидната жлеза, тъй като ТСХ последния месец ми беше завишено към 2.8....сега ще пусна отново ТСХ заедно с ТАТ и МАТ и се чудя  FT3 и  FT4 трябва ли също да ги пусна или е достатъчно само тези трите?
Да, добре е да се изследват и трите хормона: ТСХ, Т3 и Т4, ако имаш възможност ги пусни Peace

# 35
  • Мнения: 659
Благодаря Денис, ще пиша като имам резултати...

# 36
  • Мнения: 101
Денис, минавам на отчет Wink - HOMA индекс 2,6 означава ли ИР (глюкоза 5,45 и инсулин 10,9)? Трикратен профил никога не съм правила, уж за да се щадя, но може би ще трябва. След малка пауза с еутирокса (за няколко дни) бях вдигнала TSH от 0,5 до 6,37 и отново вдигнах дозата - за 10 дни е спаднал до 2. Спирам се на една средна доза и няма да си правя повече експерименти. По твоя препоръка пуснах андрогени (тестостеронът винаги е бил ок, но андростендион пускам за първи път и не ми е ясен).
След като години наред се дърпах от Достинекса, след 4 х половин таблетка пролактинът смъкнах (от 600). Дано и овулацията потръгне. Според фертилити е минала на 8-ми ден - не му вярвам много, но започнах изписания дуфастон, за да не "съкратя" и този цикъл.
Диагнозата ИЯР е бетонирана - AMH под 1 и Инхибин 8,98 Sad

Скрит текст:

# 37
  • Мнения: 9
Привет, Денис! Ще съм много благодарна ако можеш да коментираш следните резултати. Очаквам останалите (B12, 4 Androstenedione, 17-OH Progesterone, АМH) да излязат утре (без Inhibin-B, който ще е готов чак след 10 дни).



LH,FSH, etc. са правени на 3ден от цикъла:


Предварително благодаря!
Здравей!
На ЩЖ са добре, нямаш Хашимото.
ФСХ е висок, може причината да е по-високия Пролактин или ДХЕА, или ЯР
Инсулинът е висок, най-вероятно имаш ИР.
След като излязат резултатите и на другите хормони, ще може да се прецени дали проблема е в НбЖ или яйчниците. Трябва да се консултираш с Ендокринолог.


Изключително съм ти благодарна. Ще пиша утре като излязат останалите резултати.

# 38
  • Мнения: 412
Здравейте, предстои ми изследване на хормони и имам две чуденки по въпроса:
1. В коя лаборатория в София правят читави изследвания?
2. Трябва ли да спирам хормоналната терапия преди да си направя изследванията?
Благодаря Ви предварително!

# 39
  • София
  • Мнения: 26 905
Здравейте, предстои ми изследване на хормони и имам две чуденки по въпроса:
1. В коя лаборатория в София правят читави изследвания?
2. Трябва ли да спирам хормоналната терапия преди да си направя изследванията?
Благодаря Ви предварително!
Здравей!
1. моите предпочитания са Цибалаб и Кандиларов
2. зависи какви изследвания ще правиш, на каква терапия си и каква е причината за терапията
- ако изследването е назначено от лекар, консултирай се с него или направо си го прави


Денис, минавам на отчет Wink - HOMA индекс 2,6 означава ли ИР (глюкоза 5,45 и инсулин 10,9)? Трикратен профил никога не съм правила, уж за да се щадя, но може би ще трябва. След малка пауза с еутирокса (за няколко дни) бях вдигнала TSH от 0,5 до 6,37 и отново вдигнах дозата - за 10 дни е спаднал до 2. Спирам се на една средна доза и няма да си правя повече експерименти. По твоя препоръка пуснах андрогени (тестостеронът винаги е бил ок, но андростендион пускам за първи път и не ми е ясен).
След като години наред се дърпах от Достинекса, след 4 х половин таблетка пролактинът смъкнах (от 600). Дано и овулацията потръгне. Според фертилити е минала на 8-ми ден - не му вярвам много, но започнах изписания дуфастон, за да не "съкратя" и този цикъл.
Диагнозата ИЯР е бетонирана - AMH под 1 и Инхибин 8,98 Sad


Скрит текст:
Имаш ИР и няма нужда от обременяване с глюкоза.
Консултирай се с Ендокринолог, да ти назначи терапия, трябва режим на хранене и т.н.
Високият инсулин, уврежда яйцеклетките, а при теб, има и проблем с ЯР.
ТСХ и Пролактинът ги поддържай в добри граници, защото те не са пречка за зачеване, но ако стане чудото, може да са причина дори за аборт в най-ранна бременност. Дори може и да не разбереш за това.
Не спирай терапията и ги следи.

Последна редакция: чт, 10 яну 2019, 11:12 от denis.

# 40
  • Мнения: 412
Благодаря за бързия отговор, denis. Изследванията искам да си ги направя аз - според лекаря няма нужда, но аз искам да съм спокойна. Искам да си направя пакет за ПКЯ и за щитовидната жлеза. Сама си ги мисля и си ги пускам, така че и тук приемам съвети Blush Иначе пия всеки месец Примолут нор от 15 до 25 ден всеки месец (без него имам проблем с цикъла - или изчезва, или не спира с месеци). 10 години бях на противозачатъчни, според моя нов лекар последните 5 от тях са били с неправилния хормон и оттам усложненията, които получих. Той твърди, че нямам ПКЯ, но пък си имам малка миома.

# 41
  • русе
  • Мнения: 878
Денис, предписаха ми обременяване с глюкоза и НОМА индекс, минах на ямр нямам пролактином,
Въпросът ми е да пусна ли ДХЕА и нещо друго , ако трябва ,т3 примерно.. оплакванията са за косопад, акне, нередовен цикъл, който се възстанови с достинекс и по- високи дози тироксин

Последна редакция: чт, 10 яну 2019, 13:11 от lollytta

# 42
  • София
  • Мнения: 26 905
Благодаря за бързия отговор, denis. Изследванията искам да си ги направя аз - според лекаря няма нужда, но аз искам да съм спокойна. Искам да си направя пакет за ПКЯ и за щитовидната жлеза. Сама си ги мисля и си ги пускам, така че и тук приемам съвети Blush Иначе пия всеки месец Примолут нор от 15 до 25 ден всеки месец (без него имам проблем с цикъла - или изчезва, или не спира с месеци). 10 години бях на противозачатъчни, според моя нов лекар последните 5 от тях са били с неправилния хормон и оттам усложненията, които получих. Той твърди, че нямам ПКЯ, но пък си имам малка миома.
Примолут нор-а не е проблем. Той се излъчва за няколко часа.
Направи си изследванията в посочените дни / на 1 стр. на темата/ и ще чакам да пишеш Peace


Денис, предписаха ми обременяване с глюкоза и НОМА индекс, минах на ямр нямам пролактином,
Въпросът ми е да пусна ли ДХЕА и нещо друго , ако трябва ,т3 примерно.. оплакванията са за косопад, акне, нередовен цикъл, който се възстанови с достинекс и по- високи дози тироксин


Може да изследваш ДХЕА, Тестостерон, Андростендион и 17ОН Прогестерон. Провери също серумните нива на Желязо, Феритин, вит. Д, В12
ТСХ е доста висок, трябва да започнеш терапия - при контролата, може да изследваш и трите - ТСХ, Т3 и Т4.
За Пролактинът - също трябва терапия - той трябва да е около 300.
Всички тези отклонения, може да са причина за косопад и акне.
Започни прием на някои добавки - селен, цинк, МВИ, Омега 3 и т.н., те заедно с терапията, която ще ти назначи лекаря, малко по-бързо ще повлияят косопада и акнето.
Много момичета, които имат ИР, прилагат хранене: МВ-НВХ, но то, може да засили косопада, защото на косата и кожата са им нужни не мазнини, а протеин/колаген.

Последна редакция: чт, 10 яну 2019, 14:07 от denis.

# 43
  • Мнения: 659
здравей Денис,
това са изследванията на чист ден, ако може коментар...утре съм на АГ, ако трябва да търся пак и Ендокринолог
TSH          2.25       mlU/L      0.27 - 4.20   
FT4                12.59       pmol /l   12.0 - 22.0   
fT3                  4.59       pmol/l     3.10 - 6.80   
TAT                       10            IU/ml     до 115   
МАТ               11.5       IU/ml     до 34

# 44
  • София
  • Мнения: 26 905
здравей Денис,
това са изследванията на чист ден, ако може коментар...утре съм на АГ, ако трябва да търся пак и Ендокринолог
TSH          2.25       mlU/L      0.27 - 4.20   
FT4                12.59       pmol /l   12.0 - 22.0   
fT3                  4.59       pmol/l     3.10 - 6.80   
TAT                       10            IU/ml     до 115   
МАТ               11.5       IU/ml     до 34
Според мен, трябва да се коригира дозата - консултирай се с Ендокринолога си. Peace

Общи условия

Активация на акаунт