Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
  • Мнения: 101
Денис, минавам на отчет Wink - HOMA индекс 2,6 означава ли ИР (глюкоза 5,45 и инсулин 10,9)? Трикратен профил никога не съм правила, уж за да се щадя, но може би ще трябва. След малка пауза с еутирокса (за няколко дни) бях вдигнала TSH от 0,5 до 6,37 и отново вдигнах дозата - за 10 дни е спаднал до 2. Спирам се на една средна доза и няма да си правя повече експерименти. По твоя препоръка пуснах андрогени (тестостеронът винаги е бил ок, но андростендион пускам за първи път и не ми е ясен).
След като години наред се дърпах от Достинекса, след 4 х половин таблетка пролактинът смъкнах (от 600). Дано и овулацията потръгне. Според фертилити е минала на 8-ми ден - не му вярвам много, но започнах изписания дуфастон, за да не "съкратя" и този цикъл.
Диагнозата ИЯР е бетонирана - AMH под 1 и Инхибин 8,98 Sad

Скрит текст:


Днес се видя "хубав" фоликул, на 3-ти ден ще броим антрални и ще имам присъда.

# 46
  • София
  • Мнения: 26 905
Скрит текст:
Денис, минавам на отчет Wink - HOMA индекс 2,6 означава ли ИР (глюкоза 5,45 и инсулин 10,9)? Трикратен профил никога не съм правила, уж за да се щадя, но може би ще трябва. След малка пауза с еутирокса (за няколко дни) бях вдигнала TSH от 0,5 до 6,37 и отново вдигнах дозата - за 10 дни е спаднал до 2. Спирам се на една средна доза и няма да си правя повече експерименти. По твоя препоръка пуснах андрогени (тестостеронът винаги е бил ок, но андростендион пускам за първи път и не ми е ясен).
След като години наред се дърпах от Достинекса, след 4 х половин таблетка пролактинът смъкнах (от 600). Дано и овулацията потръгне. Според фертилити е минала на 8-ми ден - не му вярвам много, но започнах изписания дуфастон, за да не "съкратя" и този цикъл.
Диагнозата ИЯР е бетонирана - AMH под 1 и Инхибин 8,98 Sad

Скрит текст:

Днес се видя "хубав" фоликул, на 3-ти ден ще броим антрални и ще имам присъда.
Ще стискам палци - то и без това трябва само един фоликул,  с хубава яйцеклетка  Wink

# 47
  • Мнения: 659
Благодаря Денис, то аз всъщност не пия никакви лекарства освен добавките....до преди няколко месеца ТСХ си беше под 2...сега не знам от къде и защо се е повишило, но ще търся и ендокринолог да каже....

# 48
  • София
  • Мнения: 26 905
Благодаря Денис, то аз всъщност не пия никакви лекарства освен добавките....до преди няколко месеца ТСХ си беше под 2...сега не знам от къде и защо се е повишило, но ще търся и ендокринолог да каже....
ТСХ, физиологично, се повишава малко през зимните месеци, но не трябва да отиваш към Хипофункция, когато се цели зачеване. Освен това Т4 е ниско, показва че ЩЖ трудно синтезира хормони.
Ако приемаш вит. Д или добавки с калций, желязо... , да е около и до 15 часа.
Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря.

# 49
  • Мнения: 659
Благодаря Денис, ще споделя какво е казал док., взимам вит.Д, но честно казано, когато се сетя през деня...но ще го изместя да е преди 15ч.

# 50
  • Мнения: 129
Денис,излязоха и резултатите за ИР.Ще се радвам да коментираш.
Глюкоза - 4.35 mmol/l
Реф. 3.3-6.00
Инсулин-6 uU/ml
Реф. 3.00-25.0 uU/ml
HOMA-1.16
2-2.5-висока инс.чувствителност
>4 понижена инс.чувствителност
>8 асоциира се с наличието на Диабет тип 2
Благодаря предварително 😊

# 51
  • Мнения: 9
Привет, Денис! Включвам се с останалите резултати (инхибин-Б чак след седмица ще е готов).







Както каза почти е сигурно че имам ИР (не съм правила обременяване с глюкоза, но като си мерих кръвната захар на гладно беше 6.3). Запазих час при ендокринолог за днес, но бих искала да чуя и твоето мнение. Предварително благодаря!

# 52
  • Мнения: 122
Здравей, Денис, малко ми е неудобно, че се възползвам от съветите ти, без да се познаваме, но виждам, че на много мами и бъдещи такива помагаш, което е супер.
Би ли споделила мнение относно моите резултати за ИР и според теб, нужно ли е да направя и обременяване с глюкоза? Направих ги като част от изследванията ми за репродуктивен специалист, но винаги съм подозирала, че имам нездрав интерес към сладкото + наследствен фактор. Ендокринологът нещо не се впечатли особено и беше пестелив на думи - трябвало да водя "здравословен живот".
Глюкоза ( Glucose )      5.33   /mmol/l   3.60 - 6.10/
Insulin ( Серумен Инсулин )      9.24   mU/l   /2.60 - 25.00/
HOMA ( IR ) индекс      2.19   /индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR/

# 53
  • София
  • Мнения: 26 905
Денис,излязоха
Скрит текст:
и резултатите за ИР.Ще се радвам да коментираш.
Глюкоза - 4.35 mmol/l
Реф. 3.3-6.00
Инсулин-6 uU/ml
Реф. 3.00-25.0 uU/ml
HOMA-1.16
2-2.5-висока инс.чувствителност
>4 понижена инс.чувствителност
>8 асоциира се с наличието на Диабет тип 2
Благодаря предварително 😊
Нямаш ИР.
Ако имаш проблем с МЦ и О., по-лесно и бързо се омазняваш, имаш по-високи нива на Пролактин, Андростендион, ТСХ - след време, за по-сигурно, направи и обременяване с глюкоза, защото НОМА индекса, не винаги  показва 100% , дали има или не ИР.


Привет, Денис! Включвам се с останалите резултати (инхибин-Б чак след седмица ще е готов).
Скрит текст:





Както каза почти е сигурно че имам ИР (не съм правила обременяване с глюкоза, но като си мерих кръвната захар на гладно беше 6.3). Запазих час при ендокринолог за днес, но бих искала да чуя и твоето мнение. Предварително благодаря!
Здравей!
Имаш високи нива на андрогените / Андростендион и 17ОН Прогестерон/, както и ИР /инсулина е висок/
Трябва да се консултираш с Ендокринолог.
В12 трябва да е на горна граница.
Пролактинът е висок - трябва терапия.
За ДХЕА, който също е висок - лекар трябва да прецени, къде е проблема.
Ще чакам да споделиш какъв е неговият коментар.


Здравей, Денис, малко ми е неудобно, че се възползвам от съветите ти, без да се познаваме, но виждам, че на много мами и бъдещи такива помагаш, което е супер.
Би ли споделила мнение относно моите резултати за ИР и според теб, нужно ли е да направя и обременяване с глюкоза? Направих ги като част от изследванията ми за репродуктивен специалист, но винаги съм подозирала, че имам нездрав интерес към сладкото + наследствен фактор. Ендокринологът нещо не се впечатли особено и беше пестелив на думи - трябвало да водя "здравословен живот".
Глюкоза ( Glucose )      5.33   /mmol/l   3.60 - 6.10/
Insulin ( Серумен Инсулин )      9.24   mU/l   /2.60 - 25.00/
HOMA ( IR ) индекс      2.19   /индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR/
Здравей!
Имаш ИР - с режим на хранене, спорт, добавки и медикамент се контролира.
Добре е да провериш ТСХ, Т3, Т4, ТАТ и МАТ, Андростендион, Пролактин - ако не си.

Последна редакция: пт, 11 яну 2019, 13:11 от denis.

# 54
  • Мнения: 144
Здравейте! Много се лутам в този форум, мисля, че вече съм на правилното място!
За мен - липса на О вече 1година, доказано; тестовете за О ме отчитат в пик до 14дни и след това още няколко, като започвам от първия чист ден , при мен се пада взависимост от настроението на лелката тази 1година 8-10ден, и в същото време имам киста/кисти, в момента две, 32 и 12мм от 8ми ден.
Видях, че сте писали за ТСХ под 2, като днес бях на сцинтиграфия и уж всичко е наред и все пак от 3години опити нищо, освен 3 спонтанни или кухи яйца, понеже винаги чакаха да ме видят след 7ма седмица.
Прилагам това, което имам като в моите изследвания няма референтни граници, където има ще ги сложа

2016                                                11.05.2017                                                              02.10.2017 
GFH - 141 (80-140ml/min)                         *12ти ден от МЦ                                                               *8ми ден МЦ
TSH - 0.23 (0.27-4.20)                            TSH-EIA - 1.49 (0.30-3.50)                                                   TSH- 0.31         
FT4 - 1.12 (0.93-1.70)                                                                                               

04.05.2018
*7ми ден от МЦ
FT3 - 6.0
 FT4 - 14.4

Да, FT3 , FT4  и TSH са пускани отделно и само от 2016 са заедно, понеже бях в болницата. Трябва ли да е под 2?

# 55
  • Мнения: 122
Здравей, Денис, малко ми е неудобно, че се възползвам от съветите ти, без да се познаваме, но виждам, че на много мами и бъдещи такива помагаш, което е супер.
Би ли споделила мнение относно моите резултати за ИР и според теб, нужно ли е да направя и обременяване с глюкоза? Направих ги като част от изследванията ми за репродуктивен специалист, но винаги съм подозирала, че имам нездрав интерес към сладкото + наследствен фактор. Ендокринологът нещо не се впечатли особено и беше пестелив на думи - трябвало да водя "здравословен живот".
Глюкоза ( Glucose )      5.33   /mmol/l   3.60 - 6.10/
Insulin ( Серумен Инсулин )      9.24   mU/l   /2.60 - 25.00/
HOMA ( IR ) индекс      2.19   /индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR/
Здравей!
Имаш ИР - с режим на хранене, спорт, добавки и медикамент се контролира.
Добре е да провериш ТСХ, Т3, Т4, ТАТ и МАТ, Андростендион, Пролактин - ако не си.
[/quote]

Проверени са ми и хормоните на щитовидната жлеза, но честно казано си мислех, че щом са в референтните стойности, спрямо показаните от самата лаборатория, съм окей. Доста наивно от моя страна и явно не е така нали?
Ще направя обременяването с глюкоза и след преглед при друг ендокринолог ще споделя какво е казал.
Много благодаря!

# 56
  • Мнения: 1 079
Глюкоза ( Glucose )      5.33   /mmol/l   3.60 - 6.10/
Insulin ( Серумен Инсулин )      9.24   mU/l   /2.60 - 25.00/
HOMA ( IR ) индекс      2.19   /индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR/

Тези стойности не са ли ОК? Инсулинът ли е висок?

# 57
  • София
  • Мнения: 26 905
Здравейте! Много се лутам
Скрит текст:
в този форум, мисля, че вече съм на правилното място!
За мен - липса на О вече 1година, доказано; тестовете за О ме отчитат в пик до 14дни и след това още няколко, като започвам от първия чист ден , при мен се пада взависимост от настроението на лелката тази 1година 8-10ден, и в същото време имам киста/кисти, в момента две, 32 и 12мм от 8ми ден.
Видях, че сте писали за ТСХ под 2, като днес бях на сцинтиграфия и уж всичко е наред и все пак от 3години опити нищо, освен 3 спонтанни или кухи яйца, понеже винаги чакаха да ме видят след 7ма седмица.
Прилагам това, което имам като в моите изследвания няма референтни граници, където има ще ги сложа

2016                                                11.05.2017                                                              02.10.2017  
GFH - 141 (80-140ml/min)                         *12ти ден от МЦ                                                               *8ми ден МЦ
TSH - 0.23 (0.27-4.20)                            TSH-EIA - 1.49 (0.30-3.50)                                                   TSH- 0.31        
FT4 - 1.12 (0.93-1.70)                                                                                                

04.05.2018
*7ми ден от МЦ
FT3 - 6.0
 FT4 - 14.4

Да, FT3 , FT4  и TSH са пускани отделно и само от 2016 са заедно, понеже бях в болницата. Трябва ли да е под 2?

Изследвай и трите- ТСХ, Т3 и Т4, както и ТАТ и МАТ.
На моменти си дори с Хиперфуция на ЩЖ.
Освен това, няма никакъв смисъл да се гледат стари изследвания.


Глюкоза ( Glucose )      5.33   /mmol/l   3.60 - 6.10/
Insulin ( Серумен Инсулин )      9.24   mU/l   /2.60 - 25.00/
HOMA ( IR ) индекс      2.19   /индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR/
Тези стойности не са ли ОК? Инсулинът ли е висок?
Инсулинът е висок и показва ИР.

# 58
  • Мнения: 144
Благодаря ти, Денис, ще се разправям да ги пуснат заедно Simple Smile

# 59
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 39
Здравей Денис, моля да коментираш и моите изследвания. При мен няма овулация ( фоликулите не се пукат, а стават на кисти, които се чистят с цикъла). Явно има ИР, но какви други хормони трябва да пусна, според теб? В друга тема ми казаха за антимюлеров хормон, който ще направя, след среща с ендокринолога.
 Глюкоза - серум
5.0mmol/l (3.5-6.1)
Инсулин - серум - 0 мин.
13.77mIU/ml (2.6-24.9)
ОГТТ с инсулинови нива - 60 мин.
Глюкоза след 60 мин
6.8mmol/l
Инсулин след 60 мин.
55.93
ОГТТ с инсулинови нива - 120 мин.
Глюкоза след 120 мин
5.7mmol/l
Инсулин след 120 мин.
39.05,
Холестерол
4.1mmol/l (3.5-5.2)
Триглицериди
0.8mmol/l (0.2-2.3)
HDL
1.32mmol/l (<1.68)
LDL
2.69mmol/l (0.10-2.59)
Креатинин
 55.0µmol/L (44-94)
Пикочна киселина
265.0µmol/L (142.8-339.2)
FT4
 15.6pmol/l (11.5-23.5)
TSH
 1.0mU/l (0.27-4.2)
ТАТ
19.35IU/ml (0-115)
MAT
39.4IU/ml (0-60).

Общи условия

Активация на акаунт