Спокоен, немного малък град с благоприятен климат?

• 43 800
  • 804
  •   1
Отговори
# 705
Замърсеността на въздуха, по мое мнение, е повече от многото автомобили, отколкото от печките на дърва и въглища. Едно време са се топлили на същото още повече хора, защото климатици е нямало. Сега освен увеличеният многократно брой на превозните средства, концентрирането на много повече хора в един град също оказва влияние, тъй като преди години, населението е било по-пропорционално разпределено...

# 706
Въздухът всъщност е мръсен главно от печките, колкото и на някои да не им се вярва...което автоматично прави малките градчета не особено подходящи и с не толкова чист въздух...
В безмислени спорове не желая да влизам повече. Разбрах мнението ви, че такъв град няма, съгласих се отдавна.
Пуснах темата с идеята, че може някой друг да е имал подобен проблем и да го е разрешил като е сменил климата или пък че може да има информация с препоръки от лекари къде е подходящо. Също така и с надежда да разбера повече информация за градовете, които съм набелязала, най - вече техни минуси, за които не съм се сетила. Все пак човек като не е живял някъде, дори да е ходил няколко пъти няма как да е наясно с подробности от живота в града, които понякога се оказват важни. Едно е отстрани, друго е когато живееш там. Иначе за обща култура и аз виждам в Уикипедия къде колко е населението и какъв е етническия състав, ама не е там въпроса...
Също така се надявах, че в България все пак може да има места с относително чист въздух, но тези ми надежди вече се поизпариха...действителността е друга.
Както и да е, решили сме, че в Русе няма да останем, тук и климата допринася много за замърсяването, а и управата на града, както и жителите нехаят за проблема...
Решение за преместване така или иначе няма да вземем за ден - два, ще мислим и ще събираме още информация...
Затова моля, ако е възможно, да си спестите коментарите как такъв град не съществувал и няма как да отговаря на всички критерии. Сто пъти написах, че се търси някаква златна среда и ще се направи компросмис с някои неща. Вече кои са те ще си решим.

# 707
  • SF

Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски”, Смолян филиал, ВСУ „Черноризец Храбър”, Технически колеж, в с. Ш. Лъка има музикално училище.
И по-полека с обидите. Завършила съм в ПУ екология, а магистратурата микробиология в Пловдивския филиал. Работя по вторахата специалност. Има бгцпо, дават ти право на веднъж в годината да изкараш курс и после може да работиш. Завърших курс готварство, сега имам кулинарен блог. Влече ме да готвя сладкиши. Едно време имаше и Велико Търновски филиал.
Аз пък бих се върнала и на село, само да има работа. Гордея се със селата си. А за госпожата Есме и Лейди ще кажа, не се правете на нещо особено, всеки е дошъл от някое село, особено софиянците. Имам съседи софиянци, всяко лято и зима идват тук по месец. Било дупка Смолян?!? 😡 Сестра ми я подготвиха много добре в английската паралелка със засилено изучаване на английски. Спукваха я от тестове и учеше на седмица по 350-400 думи. Сега владее перфектно английски. Само че напоследък не го използва, понеже е редактор на списание.
ooooh!
Лелееее... Страхотно представяне! Жених ли търсиш или работа с това описание на себе си? Или просто така ти се прииска да се запознаем? А с такова CV кое те обиди? Че не знам Смолянския филиал на ВСУ "Черноризец Храбър"? Представа нямаме тук какво се случва там и какъв център на просветата се е заформил! Кое точно те обижда? Аз и блогът ти не следя и не съм чувала за него. Сори, ако и това ти разваля настроението!
Скрит текст:
И що за тъпотия, че всеки е дошъл от някое село, особено пък обичайните заподорзени - Софиянците Simple Smile Що пък точно те? В Смолян да не ви събират от Луната!? Или поне от Ню Йорк? Ти познаваш ли всеки и споделил ли ти е всеки искрено къде е бил?
"Госпожата Есме и Лейди..." - търсиш нещо да обиждаш, нещо да засягаш, да си връщаш за думите и изобщо не ми звучиш като горда, че си от там. По-скоро...
Не съм искала да се обиждаш - ти така си го избрала, въпреки образованието ти и колежите наоколо. Не съм обърнала внимание кой го е писал, не съм прочела името ти даже, защото хич не ми е било важно някой да потъне в сълзи. Това, което съм написала е, че не знам, не съм чувала (а и не само аз) кои са онези ЦЕЛИ 3 университета в Смолян!!!
Как пък не ми идва на акъла, ако някой каже, че не е чувал за Софийския университет или за НБУ и аз да се обидя!  ooooh!
Но да започваш с "госпожата Есме и Лейди" и "особено софиянците са дошли от село" - ето това вече не е подходящо обръщение към събеседници и си е търсене на кавга. Недей. Не обърнах внимание на автобиографията ти, не ме интересува, някакви бла-бла са за мен. Единственото впечатление, което ми направи е, че търсиш конфликт, че си се обидила от някакви глупости, които не съм допускала, че те касаят и не са писани и заради тебе.
Ако искаш обобщавай и пиши какви са всички софиянци, но не се обръщай лично към конкретни потребители с някакви си твои предположения. Вероятността шестото ти чувство да се обърка е много голяма. Нали не ви учат на това в Смолянските университети?
И не, не са нито в БГ топ 5, нито са световно, нито пък национално известни и значими тези смолянски университети.
В Правец имаше някакъв филиал на Университета в Сиатъл.  Simple Smile Нелегитимен естествено.

Училището в Широка Лъка е много известно, но то е в Широка Лъка, а и не го брой за университет.

# 708
В крайна сметка Калина спряхте ли се на някой град?

# 709
Въздухът всъщност е мръсен главно от печките, колкото и на някои да не им се вярва...което автоматично прави малките градчета не особено подходящи и с не толкова чист въздух...

Мръсен е от печките, но и от инверсията, която задържа димът ниско долу. Подобно нещо се случва в Севлиево, там често е мъгливо. Това се случва в места като в София, която е в ниското. В планинските градчета като Трявна, Габрово почти няма.
Някой по-напред писа, че всеки си препоръчва неговият град, ами няма как да препоръчам град, в който не съм живяла, затова пиша за местата, които са ми познати.

# 710
Да де, ама ако местата не са подходящи, няма нужда да вадят музеи и филиали на университети от джоба, че да изглеждат по-бляскави. Ето аз не препоръчвам града, в който съм расла, въпреки, че е хубав и съм сигурна, че Калина ще се чувства добре там, защото въздуха не е достатъчно чист, а това е важно за нея.

# 711
В крайна сметка Калина спряхте ли се на някой град?

Не сме се спрели категорично, но засега приоритетни са Габрово и Велико Търново, евентуално Казанлък. Последния е с доста индустриални предприятия и въпреки, че климата е ОК, имам съмнение, че няма да е много чисто. Ако решим да сменим само за малко - две - три години, може и по - малки градчета, но пак трябва да се проучи добре как стои въпроса с детски градини, жилища и т.н. Ще се разходим и по други места де, тъй като няма нищо окончателно.

# 712
В Казанлък съм учила много отдавна 5 години. Климатът е мек, въздухът чист  градът спокоен.

Да де, ама ако местата не са подходящи, няма нужда да вадят музеи и филиали на университети от джоба, че да изглеждат по-бляскави. Ето аз не препоръчвам града, в който съм расла, въпреки, че е хубав и съм сигурна, че Калина ще се чувства добре там, защото въздуха не е достатъчно чист, а това е важно за нея.
Да, изобщо не говоря за музеи и театри.

# 713
  • София /Абсурдистан
Във В.Търново съм карала специализация и прекарах доста време там. Страхотен град е, но хич и не разчитайте на мека зима. Там през зимата е кучи студ, а лятото е ужасно горещо. Общо взето региона е такъв, с изразен континентален климат.
Някой спомена за Ботевград. Баща ми е от там. Градчето е малко, хората като цяло са свестни и помагащи при нужда, има един супермаркет, болницата е пълна трагедия там, за всичко се ходи до София, но е близо и се стига по магистрала. Там целия регион е гъсто населен с мургаво население, да се има в предвид.

# 714
Във Велико Търново съм живяла 1 година и след това се преместих. От октомври до края на март почти ледът не се махна от земята. Иначе го харесвам града за екскурзийка ден-два, но не бих живяла там.

# 715
Затова и аз споделих по-горе, че зимите в Дунавската равнина и Предбалкана са по-неприятни от тези в планината. Имах "честта" да посещавам, както писах, точно Горна Оряховица и Велико Търново, както и Свищов - за зимата и аз не бих харесала да поживея там. Иначе много обичам В. Търново. Оживено, приятно, със симпатичен център и не лош университет. Университетът си създава среда за града, няма начин. Отразява си се. Има и добри училища.

# 716
О, да знам за студа зимата и жегата лятото във В. Търново. Ама не е по - зле от Русе. Нали стана ясно, че такъв град, каквото търся няма, та затова са компромисите.

# 717
Казанлък е варианта с по-мека зима, не че съм зимувала там, но съм съвсем наблизо. Отделно, че района е прекрасен за разходки - Шипка, тракийски гробници, Карлово, Калофер, Трявна, Габрово и т.н. и т.н.. Има басейни с минерална вода наблизо, Стара Загора, където има почти всичко. Сега се присетих, че певицата Мариана Попова си беше купила къща около Казанлък и уж се беше пренесла да живее там Simple Smile, значи е хубав района.

# 718
Казанлък е варианта с по-мека зима, не че съм зимувала там, но съм съвсем наблизо. Отделно, че района е прекрасен за разходки - Шипка, тракийски гробници, Карлово, Калофер, Трявна, Габрово и т.н. и т.н.. Има басейни с минерална вода наблизо, Стара Загора, където има почти всичко. Сега се присетих, че певицата Мариана Попова си беше купила къща около Казанлък и уж се беше пренесла да живее там Simple Smile, значи е хубав района.

Да и на мен на теория Казанлък ми звучи много добре, само не знам заради многото производствени предприятия доколко е чист въздуха.

# 719
Е, щом Марияна Попова се е пренесла.....🤣😂🤣😂

Общи условия

Активация на акаунт