За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори - Коледно-новогодишна :)

• 43 132
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Хм, изпуснала съм ви, а не съм станала по-добър кулинар. Искам предложения, ако може Simple Smile. Искам да направя торта за 2-ри, но тортата да е лека. Аз пък все харесвам и правя шоколадови торти, ако е, да е. Тортата е за един голям каприз, и буквално, и преносно. Не харесва и бял шоколад, с черния били тежки.

Две предложения от мен:

Медена торта (Торт *Пчелкин дом*)

Торта с извара и боровинки

# 106
  • София
Хм, изпуснала съм ви, а не съм станала по-добър кулинар. Искам предложения, ако може Simple Smile. Искам да направя торта за 2-ри, но тортата да е лека. Аз пък все харесвам и правя шоколадови торти, ако е, да е. Тортата е за един голям каприз, и буквално, и преносно. Не харесва и бял шоколад, с черния били тежки.

Скрит текст:
И да споделя нещо. В нашата къща са ловци от поколения. Дядо ми, баща ми, брат ми. Преди това и дядовците преди дядо ми. Фамилията ми идва от името на 5 пъти прадядо ми, който на 121г. е преследвал сърна, паднал в някакви храсти и ослепял, живял така до 123г.  Знам за Пепчо, че похапват дивечово месо. Та... баба ми често правеше супа с царевично брашно, с разни хвърчащи животинки или заек. Супата беше изключително проста, но за мен изключително вкусна. В тиган слагаше олио и когато се сгорещи, царевично брашно. Брашното се препържваше толкова, че като изсипе от него в тенджерата с кипяща вода, трябва да се чуе звук като "пж...". В супата имаше само домати, нищо повече. Пробвала съм да я правя с пилешко месо от магазина, но не ми е било толкова вкусно, а и аз не мога да направя брашното по нейния начин, правя го по друг. Запичам брашното в сух тиган, изчаквам да изстине и добавям вода, като при нишестето, по този начин не стават никакви бучки. Така може да се използва и за направата на качамак.
Карамелена с ябълки, голям разкош

https://recepti.gotvach.bg/r-110261-Орехово-карамелена_торта_с_ябълки

# 107
Благодаря за предложенията Flowers Hibiscus!
Ще видя какви ще ги свърша, едно време (мнооого отдавна) правех много торти, ама всички тънкости съм забравила, дано да е като с карането на колело Grinning.

Марчева, аз ей тази твоя гледах: https://recepti.gotvach.bg/r-10065-%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B … D1%80%D1%82%D0%B0.

И като заговорих за торти, да питам пак: бях си сътворила блат за торта с яйца, брашно, захар (пропорции като за пандишпан) и сметана, и масло. Маслото беше около 1 малко пакетче, а сметаната 200 мл. ли беше, не помня. След това гледах по някакъв кулинарен канал, известен готвач да прави като моя блат и с почти същите пропорции. Предполагам, не съм открила топлата вода. Някой да е срещал подобна рецепта за блат?

# 108
  • При елфите ...
Искам утре да направя сладки бисквитени топчета покрити със счукани орехи за НГ... Ще се промени ли вкусът и видът им до 31-ви?!?

# 109
  • София
Ще видя какви ще ги свърша, едно време (мнооого отдавна) правех много торти, ама всички тънкости съм забравила, дано да е като с карането на колело Grinning.

Марчева, аз ей тази твоя гледах: https://recepti.gotvach.bg/r-10065-%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B … D1%80%D1%82%D0%B0.

И като заговорих за торти, да питам пак: бях си сътворила блат за торта с яйца, брашно, захар (пропорции като за пандишпан) и сметана, и масло. Маслото беше около 1 малко пакетче, а сметаната 200 мл. ли беше, не помня. След това гледах по някакъв кулинарен канал, известен готвач да прави като моя блат и с почти същите пропорции. Предполагам, не съм открила топлата вода. Някой да е срещал подобна рецепта за блат?

Веднага ти давам една:

2 бр. яйца
200 г захар
50 г масло
50 г мед
200 г сметана
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер

Блатът се приготвя, като първо се разбиват яйцата със захарта до побеляване. Маслото се разтопява и след като леко изстине, се смесва с меда. Разбърква се добре, след което се добавя и сметаната. Трябва да се получи гладка смес. Добавя се към яйцата. Накрая се изсипва пресятото с бакпулвера брашно. Готовото тесто се изсипва във форма за торта с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене. Слага се в предварително загрята на 190С градуса фурна и се пече до готовност. След като блатът изстине, се разрязва на 3 части.

# 110
Здравейте момичета!
Преди коледа питах за тесто за линцери, беше ми се получило много твърдо тесто.
Станаха линцерите, но не както според мен трябваше да бъдат от маслено тесто. Нещо ми се беше загнездило, че съотношението брашно-масло трябва да е 1:1. В моята рецепта беше 450 гр. брашно и 230 гр. масло с 3 жълтъка. Не излизаше сметката според мен. Порових се из кулинарните сайтове и дори на Марта Стюарт рецептата беше подобна, т.е. с много брашно според мен. Затова се запътих скъм източника - Франция. И се оказах права. Френските готвачи дават рецептата за маслено тесто почти 1:1 съотношение.
Ето една рецепта от френски главен готвач, който би се интересувал:

Бутер тесто по френски Шеф

1 1/2 чаша - 192 гр. брашно (1 чаша брашно - 128 гр.)
13 с. л. масло - (12 с. л. брашно са 170,1 гр)
1 ч. л. студена сметана
1/3 чаша пудра захар (около 42-43 гр.)
1 жълтък

# 111
  • София

......................
Тази орехова торта е мнооооого добра, фина торта е. Избирай между всичките които съм показала, смятам , че са много подробно обяснени.

Здравейте момичета!
Станаха линцерите, но не както според мен трябваше да бъдат от маслено тесто. Нещо ми се беше загнездило, че съотношението брашно-масло трябва да е 1:1. В моята рецепта беше 450 гр. брашно и 230 гр. масло с 3 жълтъка. Не излизаше сметката според мен. Порових се из кулинарните сайтове и дори на Марта Стюарт рецептата беше подобна, т.е. с много брашно според мен. Затова се запътих скъм източника - Франция. И се оказах права. Френските готвачи дават рецептата за маслено тесто почти 1:1 съотношение.
....................

Масленото тесто е винаги 1:2:3 това е формулата и винаги е една и съща., 1 доза захар, 2 дози масло и 3 брашно. Лесно за направа и по-трудно за печене.
Това което даваш и  пишеш , че е за бутер тесто, ето го и бутер тестото
https://recepti.gotvach.bg/r-44759-Кроасани

# 112
  • Ланкър, планините Овнерог
Не обичам кисело зеле, а ми се ще за НГ да спретна някаква капама. Има ли с какво да се замени зелето?

# 113
  • Sofia
Сложи по-малко

# 114
  • София
Здравейте момичета!

Бутер тесто по френски Шеф

1 1/2 чаша - 192 гр. брашно (1 чаша брашно - 128 гр.)
13 с. л. масло - (12 с. л. брашно са 170,1 гр)
1 ч. л. студена сметана
1/3 чаша пудра захар (около 42-43 гр.)
1 жълтък

Не знам защо си решила, че правилната рецепта за тези сладки ще я намериш във Франция (все пак идват от Линц). Правят се от маслено (ронливо) тесто. Има и маслено (многолистно) тесто. Не знам ти какво си гледала, но това не е тесто за линцер сладки.

# 115

Т.е. няма вариант без?
Ако просто намятам различни меса в гювеч? Евентуално и праз?

# 116
  • София

Не знам защо си решила, че правилната рецепта за тези сладки ще я намериш във Франция (все пак идват от Линц). Правят се от маслено (ронливо) тесто. Има и маслено (многолистно) тесто. Не знам ти какво си гледала, но това не е тесто за линцер сладки.
+ 1.
....................
Т.е. няма вариант без?
Ако просто намятам различни меса в гювеч? Евентуално и праз?
С праз би приличало по-скоро на кавърма, но не и на капама. Без кисело зеле не става.

# 117
Не обичам кисело зеле, а ми се ще за НГ да спретна някаква капама. Има ли с какво да се замени зелето?
Между редовете различни меса,може да сложиш сармички от лозови листа.
Или пък ако държиш на ястие в глинен съд да направиш чомлек
Например
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2014/12/pork-knuckle-i … clay-pot.html?m=1
И наденичка може да сложиш заедно със  свинския джолан или и телешки да добавиш,много вкусно става.
Може да погледнеш и тези два вида 'мешано',може и в гювеч и да сложиш меса по избор
http://www.colourswithpepeliashka.com/2010/01/blog-post_3466.html?m=1
https://pep-4o.blogspot.com/2013/01/blog-post_6.html?m=1

# 118
Благодаря ви. Ще се преориентирам  Laughing

# 119
  • София

Погледни тази рецепта: Капама - лукс

Общи условия

Активация на акаунт