За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори - Коледно-новогодишна :)

  • 42 718
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 15 660
Има ли тънкост в правенето на качамак с царевично брашно,а не грис. Едно време си спомням,че го правеха с брашно и ми беше любим,а сега с този грис не ми харесва,та взех брашно,но се чудя дали ще се справя. Приемам съвети.

# 91
  • Мнения: 9 458
аз стигнах до извода, че ми харесва наполовина с фин царевичен грис и царевично брашно. Само с брашно ми е като парено тесто (което си е)  Иначе тънкостта /от позицията на гледане само/ е много бъркане - кипва водата , сипваш брашното, правиш дупка с .. точилката да кажем и с въртеливи движения бъркаш,  като придърпваш по малко от брашното, докато стане на топка.

# 92
  • Мнения: 15 046
Моята баба първо запичаше царевичното брашно във фурната, като често го разбъркваше. След това го изсипваше във врящата вода и бъркаше, бъркаше... Обожавах нейния качамак.

# 93
  • Мнения: 15 660
Четох,че разтварят брашното в малко вода,за да не става на бучки. След малко захващам,да видим какво ще излезе. 😃
Пеп-4о,нямам грис,иначе щях да смеся да пробвам. Но пък на мен само с грис не ми допада,за това взех брашно. Така или иначе сама ще си го ям,най-много да си легна гладна. 🙈

# 94
  • Мнения: 1 918

Пийпъл, днес в изблик на "трябва да си купя нещо" си купих една подправка, чието име забравих и не мога да открия как се казва. На снимката в средата - така изглежда и е грапава на допир. От био магазин е и е люта. От търсенето в гугъл разбрах само, че е индийска. Моля за съдействие как и е името..

# 95
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Здравейте и честита Коледа на всички! Бъдете много здрави и щастливи.

Търся рецепта за крем с нишесте, но не от тези нишестета с добавени разни оцветители и ароматизанти. Искам да направя  крем с най-обикновено нишесте. Моля за рецепта Simple Smile

С нишесте правя лимонов крем, който много харесвам. Ако те интересува рецептата, ще ти я напиша.

Vanja, моля те, дай рецептата. Ако и някой друг се включи ще е супер. Нещо обикновено ми трябва - нишесте, мляко, захар...

От години купувам само нишесте на Шидеров, само с вкус на Карамел не ми допадна. На опаковката пише да се направи със 700 мл пр. мляко, но аз го правя с литър.
Слагам млякото в тенджера, като отделям 100 мл. В купичка изсипвам нишестето, добавям лъжица захар и отделеното мляко, разбърквам добре. Като позагрее млякото на котлона, добавям непълна чаена чаша захар, разбърквам добре, след което и разтвореното нишесте на тънка струя и вече бъркам, докато се сгъсти. Обикновено разпределям в купички с натрошени бисквити.

# 96
  • София
  • Мнения: 12 690

Пийпъл, днес в изблик на "трябва да си купя нещо" си купих една подправка, чието име забравих и не мога да открия как се казва. На снимката в средата - така изглежда и е грапава на допир. От био магазин е и е люта. От търсенето в гугъл разбрах само, че е индийска. Моля за съдействие как и е името..

Според мен това е пипли (дълъг черен пипер).

# 97
  • София
  • Мнения: 12 220

Пийпъл, днес в изблик на "трябва да си купя нещо" си купих една подправка, чието име забравих и не мога да открия как се казва. На снимката в средата - така изглежда и е грапава на допир. От био магазин е и е люта. От търсенето в гугъл разбрах само, че е индийска. Моля за съдействие как и е името..
Това е дълъг индийски пипер Indian long pepper

# 98
  • Мнения: 43 492
За Нова година ще правя за първи път чийзкейк Орео. Бисквитения блат е ясен. За белия пласт съм в чуденка- крема сирене, разтопен бял шоколад(дали е добра идея да заменя пудрата захар с шоколад)....друго какво? Мислех да импровизирам, но приемам и идеи. Щерката не иска да добавям заквасена сметана.

# 99
  • София
  • Мнения: 12 690
За Нова година ще правя за първи път чийзкейк Орео. Бисквитения блат е ясен. За белия пласт съм в чуденка- крема сирене, разтопен бял шоколад(дали е добра идея да заменя пудрата захар с шоколад)....друго какво? Мислех да импровизирам, но приемам и идеи. Щерката не иска да добавям заквасена сметана.

Ето един вариант: Орео чийзкейк. Няма да сбъркаш, ако го направиш!

# 100
  • софия
  • Мнения: 2 463
Разполагам с едно свинско сърце -  600гр. Иска ми се да направя някаква манджа с него. Въпросът ми е относно процедирането със сърцето. В момента седи накиснато във вода. Предполагам трябва да си го леко сваря отделно и да махна ципи и тубички Simple Smile Давайте идеи.  /нямам тендж под налягане/ , разполагам с много зеленчуци, които ще са главният герой.

# 101
  • София
  • Мнения: 12 690
Разполагам с едно свинско сърце -  600гр. Иска ми се да направя някаква манджа с него. Въпросът ми е относно процедирането със сърцето. В момента седи накиснато във вода. Предполагам трябва да си го леко сваря отделно и да махна ципи и тубички Simple Smile Давайте идеи.  /нямам тендж под налягане/ , разполагам с много зеленчуци, които ще са главният герой.

По този начин приготвям сърца: Гулаш от сърца и зеленчуци.

# 102
  • Мнения: 6 308
Разполагам с едно свинско сърце -  600гр. Иска ми се да направя някаква манджа с него. Въпросът ми е относно процедирането със сърцето. В момента седи накиснато във вода. Предполагам трябва да си го леко сваря отделно и да махна ципи и тубички Simple Smile Давайте идеи.  /нямам тендж под налягане/ , разполагам с много зеленчуци, които ще са главният герой.
Това е много вкусно, като аз задушавам предварително лука и чушката
http://magi-bg.blogspot.com/2012/08/blog-post_7141.html?m=1

# 103
  • Мнения: 1 953
Хм, изпуснала съм ви, а не съм станала по-добър кулинар. Искам предложения, ако може Simple Smile. Искам да направя торта за 2-ри, но тортата да е лека. Аз пък все харесвам и правя шоколадови торти, ако е, да е. Тортата е за един голям каприз, и буквално, и преносно. Не харесва и бял шоколад, с черния били тежки.

Скрит текст:
И да споделя нещо. В нашата къща са ловци от поколения. Дядо ми, баща ми, брат ми. Преди това и дядовците преди дядо ми. Фамилията ми идва от името на 5 пъти прадядо ми, който на 121г. е преследвал сърна, паднал в някакви храсти и ослепял, живял така до 123г.  Знам за Пепчо, че похапват дивечово месо. Та... баба ми често правеше супа с царевично брашно, с разни хвърчащи животинки или заек. Супата беше изключително проста, но за мен изключително вкусна. В тиган слагаше олио и когато се сгорещи, царевично брашно. Брашното се препържваше толкова, че като изсипе от него в тенджерата с кипяща вода, трябва да се чуе звук като "пж...". В супата имаше само домати, нищо повече. Пробвала съм да я правя с пилешко месо от магазина, но не ми е било толкова вкусно, а и аз не мога да направя брашното по нейния начин, правя го по друг. Запичам брашното в сух тиган, изчаквам да изстине и добавям вода, като при нишестето, по този начин не стават никакви бучки. Така може да се използва и за направата на качамак.

Последна редакция: пт, 28 дек 2018, 16:46 от rovaru

# 104
  • Мнения: 4 859
Хм, изпуснала съм ви, а не съм станала по-добър кулинар. Искам предложения, ако може Simple Smile. Искам да направя торта за 2-ри, но тортата да е лека. Аз пък все харесвам и правя шоколадови торти, ако е, да е. Тортата е за един голям каприз, и буквално, и преносно. Не харесва и бял шоколад, с черния били тежки.
Незнам дали ще е лека за вкуса ви,но е чудесна и различна,особено сервирана на топки като сладолед.Даже и хора,които не обичат сладко я хапват с кеф
http://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post_16.html?m=1

Друга която правя е с готови платове(не ми се поручават печени и затова),сиропирани и с крем от разбита с миксер студена течна сладкарска сметана и същото количество течен шоколад.Може и без шоколад,но повечко сметана ще трябва,с парченца продове между редовете(банан,киви,компот от праскови или ананас).И кокосови стърготини може да се добавят.

Последна редакция: пт, 28 дек 2018, 17:19 от lady_gothic

Общи условия

Активация на акаунт