СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 1

• 45 503
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
Сутрин преди работа винаги ям тестяно - дали ще е сандвич или закуска от баничарницата. На обед ходя в едно заведение до работа и там ям според обедното меню, но винаги разнообразно от към месо в манджите- пилешко, телешко, свинско. Пилешкото нещо ми опротивя от как съм бременна, а много го обичах. Иначе постоянно имам позиви за нещо сладичко и хич не се възпирам Grinning От забранените - много обичам пушена сьомга, но сега се въздържам.

# 571
Скрит текст:
Да, аз съм направо кльощава, генетично ми е.  Не съм си следяла теглото и дори нямам кантар. Grinning
След хранене съм направо балон и имам чувство, че ще се пръсна. Количеството изядена храна, не ми се е променило. За момента не забелязвам да съм напълняла, нито на голо, нито по дрехите. Освен сутрешно малко коремче. Relaxed
Искам да Ви попитам и какво определяте като "лека" храна?
Хич не ми се ядат обичайните ми ястия, но и не знам какво ми се яде. Като се замисля ми идва израз "нещо леко", но не знам какво означава Grinning Освен салати, сандвичи и намазани филии с нещо...
И още нещо: Какво мислите за въздържане от недобре термично обработените меса ( пр. сурово-сушена луканка) и пресни/меки сирена и кашкавали? Четох, че не е добре да се консумират през бременността.

Говорих с баща ми на точно тази тема преди 2 дни, защото по принцип имам слабост към мезета(месо предимно) и суши. Той е ветеринатен лекар по принцип и знам, че не е толкова подобно, но като човек с медицински познания и учил доста повече от колкото е трябвало специално за хората и организма като цяло, мисля да му се доверя за някои от нещата.

Специално разгледах на едно приложение (Фея), където имаше описани храни, които не са препоръчителни да се консумират, поне в първото тримесечие било добре да се избягват големи количества. Сведохме списъка, след дълга дискусия, до определени храни и ще го напиша, ако на някой му е интересно.
Само да спомена, ако има нещо грешно според вас, моля отговорете и кажете(особено ми е интересно мнението на мами, които са минали през бременност и могат да споделят опит относно хранене или напитки). На мен ми е първа бременност и още се чудя за храни и напитки, както доста от момичетата. Нека си помогнем, за по- лека бременност Heart Exl

Списък:
1. Месо, което не е добре сготвено (пъжола/бургер и подобни, които може да са леко сурови)
2. Сушени мезета - поради факта, че там няма топлинна обработка и са си сурови.
3. Яйца, които не са добре сварени или пържени.
4. Морски дарове и най-вече миди, защото са изключително тежка храна на стомаха и поради други фактори(ще питам пак, за да не се изкажа грешно)
5. Суши, отново заради факта, че може да не е толкова прясно и затова, че е сурово. Не бих избягвала тип вегетарианско суши (само със зеленчуци примерно - там мисля, че няма проблем).
6. Храна от консерви, поради консервантите и възможни Е-та, които и по принцип не са добре за здравето. Препоръчва се неща в буркан ( примерно ако някой купува доматен сос в кен, по добре да вземе стъклена бутилка).
6. Фъстъци (обикновени), пак ще питам, защото не си записах, но не били изобщо добре за самото бебе, докато е в първите 2 -3 месеца особено.
7. Мухлясали сирена - това и по принцип не ми е страст, така че аз лично нямам проблем с това. Може да се яде бяло сирене, стига да е истинско /по-добро качество. Ако е от меките, също не било хубаво, но ако се консумира да не бъде много и наведнъж.
8. Алое - смятам да питам доктора за това, не че пия по принцип, но ми харесва като вкус и не бих отказала. Ако някоя от вас знае дали е добре или не да се консумира, моля посочете, че ми е интересно. Според баща ми, може да има свойство, което може да не е благоприятно за бебето, но и той се чудеше доста за това.
9. Хумус - за това също нямам обяснение, но аз и не го ям. В България разбрах, че било като лек за външни наранявания понякога. Нямам идея тук и бих се радвала да имам светлина по повод тази храна или лечебно мазило. Grinning

Иначе аз до миналата седмица все едно бях бременна в 4-ти месец, тази седмица съм все едно няма бебе. Съвсеееем леко се вижда коремче сега, но явно в началото подуването беше в повече. Поне мога още да закопчавам дънките Grinning .

Имам и аз бързо въпросче, тъй като съм в края на седма г.с., но нямам наченки на гадене, интересно ми е, на вас кога ви започна този период ?

Аз съм 7г.с.6д и при мен гаденето започна от последните 2 дни. Преди това се чувствах невероятно, даже твърде хубаво Grinning иначе аз имам проблем със спането... Нощем като се събудя да отида до тоалетна и след това очите ми се отварят широко все едно съм се наспала, въпреки че е 3 през нощта.. и следват 2 часа въртене и заспиване насила. Та като се събудя след това в 7:30 и се чувствам много зле от недоспиването и корема ми не се чувства добре, но колкото по-бързо закуся, толкова по-малко зле се чувствам.
Също така забелязах че дъвките ми се отразяват добре на гаденето и най-важното е да ям начесто и по малко без да преяждам Simple Smile

Последна редакция: пт, 08 фев 2019, 13:22 от AnMary

# 572
Лия, останалите неща е ясно, обаче хумуса много ме озадачи! Той се приготвя от сварен нахут, който е от семейство бобови и е богат на белтъчини, витамини от В групата, фолиева киселина и аминокиселини, добавя се сусамов тахан, лимонов сок и зехтин. Демек, все полезни неща Simple Smile

Да, за това и за алоето ще питам доктора на 19-ти, за да разбера защо е препоръчителни да се избягват. Много ми е странно, наистина. Grinning Ще пиша веднага след като разбера повече информация.

# 573
Аз знам също за алоето, че не трябва да се пие по време на бременност. То може да предизвика контракции и има силно слабително действие. Също така четох, че трябва да се избягва черния шоколад, понеже в него има високо съдържание на кофеин. По-добре е да се яде бял и млечен.

# 574
Здравейте, искам да попитам мамите, които имат по-малки дечица-притеснявате ли се да ги вдигате и носите, мен малко ме е страх честно казано, защото моето зверче е все пак 15 кг. и понякога се налага да го вдигам, а както знаем бременните не трябва да вдигат тежко, нооо това важи май само за първата бременност:grinning:

# 575
Дъщеря ми е около 23-24, вдигам я, но нямам болки, придърпвания, кървене и т.н. 

# 576
  • София
Моят младеж е 12, вдигам го, но съм в инициатива да го отучвам от това, защото редовно иска да го нося на дълги разстояния. От време на време го нося и в раничка.

# 577
Чувала съм мита, че бременната е свикнала с теглото на самото дете и не е проблем, но преди няколко месеца имам един аборт след едно такова дълго носене на малкия прокървих, незнам дали конкретно се дължеше на това, ноо гледам сега да избягвам да го нося поне в началото докато бебето укрепне.

# 578
  • Sliven, Bulgaria
момичета записахте ли си часове за ф.м или май само аз не съм все още и кякви изследвания мислите да си правите и къде

# 579
  • София
Когато бях бременна с малкия постоянно вдигах дъщеря ми, която тогава беше около 12 кг и понеже беше още прохождащо бебе, нямаше как да не я вдигам. Всичко беше наред и нормално и нямах проблеми, но това си е доста индивидуално.

Аз още не съм минала първи преглед. Ще си запиша час за ФМ веднага след прегледа, ако всичко е наред.

Тази седмица бях доста зле с това гадене и повръщане, направо не можех да мръдна от леглото. И сега имам гадене, но някак по-поносимо. Също почти цялата седмица имам и нещо като разстройство. На други случвало ли им се е и дали е от бременността? Предните пъти такова чудо не е било. Sad

# 580
  • София
Здравейте, искам да попитам мамите, които имат по-малки дечица-притеснявате ли се да ги вдигате и носите, мен малко ме е страх честно казано, защото моето зверче е все пак 15 кг. и понякога се налага да го вдигам, а както знаем бременните не трябва да вдигат тежко, нооо това важи май само за първата бременност:grinning:

Няма значение първа, втора или десета бременност е - винаги има опасност при вдигане на тежко и е добре да се избягва. В случаите с малко дете е трудно, аз също имам момиченце, което тежи 10-12 кг, но я вдигам рядко. Ясно е, че няма как 9 месеца да променим тотално начина си на живот, но е добре да спазваме някои неща - бременността е колкото естествено състояние, толкова и рисково такова. Simple Smile

# 581
Здравейте, момичета! Чета темата от известно време и с удоволствие бих искала да се присъединя към вас Simple Smile В 8 г.с. съм, термина ми е 20.09. Имам и едно 5-годишно момченце също септемврийче Simple Smile
В сравнение с началото на първата бременност, този път е ужас - зверско гадене нон стоп, непоносимост към почти всякакви миризми и храна, ужасно болезнени гърди. Надявам се в най-скоро време поне гаденето да отшуми.

# 582
Да се включа и аз. По принцип съм доста "яшничка", хапвам доста, няма нещо което поне да не опитам, НО... До вчера!
От вчера и днес се усещам, как любими неща като яйца например, ми се гади. Изпитвах ужас като ги видях бъркани, нещо направо ми заседна в стомаха. Днес цял ден не мога да намеря това, което ми се яде. Все нещо не ми харесва.... Започвам сама да се дразня на себе си, чак леко ипадам в 😢...
🤔 Това не е нормално явление за мен, а чета, че пак от тези хормони можело да е! Направо вече не знам какво друго да очаквам...

# 583
Аз си запазих час за следващата седмица за ФМ, тогава ще съм в 12+3 дни. Иначе доктора, който ще ме следи толкова изследвания ми назнчи:пкк, урина, суе, токсоплзмоза, рубеола, варицела, тсх, тат и мат и още куп изследвания😳

# 584
На мен ми записаха час за БХС, тогава ще съм в 12г.с. , но за ФМ нищо не ми каза доктора за сега 🙄 четох, че се правила между 11 и 14, направо като отида на БХС ще си го питам.

Общи условия

Активация на акаунт