Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кои са тези четири банки, някой знае ли?

 • 6 832
 • 48
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 539


Някой знае ли, кои са тези 4 банки? В отчета на БНБ не ги пише кои са. Защо изобщо ги споменават, след като не им казват имената?

# 1
 • Мнения: 19 319
Не ги споменават заради такива като теб, които – чули-недочули, разбрали-недоразбрали, ще хукнат да си теглят парите. А започнат ли хората панически да си теглят парите, няма банка, която да може да устои.

# 2
 • София
 • Мнения: 6 401
Разбира се, че не трябва да се споменават, защото такава банкова криза може да се създаде, че целият сектор да се взриви. Това, че са нарушили определени показатели за концентрация на кредити, не означава, че са неликвидни.
Изобщо такава строго професионална тематика не трябва да се изнася пред общата публика, защото чели-недочели, разбрали-недоразбрали, всички ще се сурнат да изтеглят средства. А масовото теглене на депозити е най-големият риск за една банка, дори за тези в цветущо финансово състояние.

# 3
 • Мнения: 41 816
А какво значение има?
При проверки винаги може да се намери за какво да се хванат, което обаче няма никаква връзка със стабилността на банката, както хората, които обичат градските легенди ще го изкарат.
Журналистите са отвратителни хора, само и само да направят сеирджийска статия, умишлено изкривяват реалността и внушават нещо, което всъщност не е така.

Скрит текст:
Пример - катастрофите по пътищата. Жертвите са наполовина, в сравнение с тези от 80-те, когато трафикът е бил смешен, на фона на днешния, но нон стоп се бълва колко лоши са днешните шофьори, колко много хора умират и в колко лоши времена живеем. Ок, съгласна съм да се говори, защото И това е нещо, което оказва ефект, но изнесете и резултатите от мерките, обяснете всъщност какво е постигнато и че днес е по-сигурно да си в кола.

# 4
 • Мнения: 1 539
А какво значение има?
При проверки винаги може да се намери за какво да се хванат, което обаче няма никаква връзка със стабилността на банката, както хората, които обичат градските легенди ще го изкарат.
Журналистите са отвратителни хора, само и само да направят сеирджийска статия, умишлено изкривяват реалността и внушават нещо, което всъщност не е така.
Какви журналисти, каква сеирджийска статия??? Това е ОФИЦИАЛНИЯ отчет на БНБ за първото полугодие на 2018 г., стр. 71 - http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication … ports_2018_bg.pdf
Съвсем ясно е казано:
"Надзорни мерки
С решения на УС на БНБ през първото полугодие на 2018 г. спрямо 4 банки бяха  приложени  надзорни  мерки,  свързани  с  констатирани  нарушения  на  регулаторната надзорна рамка."
Просто искам да знам кои са тези 4 банки, българските граждани, нямат ли право да знаят?
Как така какво значение имало. Имаме 4 банки, за които БНБ счита че не спазват правилата и им е наложил надзор. Това малко ли е?

# 5
 • Велико Търново
 • Мнения: 4 497
Една от основните функции на БНБ е именно надзорна. Съвсем нормално е да си върши работата и да изпълнява функциите си.

# 6
 • Мнения: 41 816
Коментирам посочения източник в 1 пост, от който е поместена снимка.
90% от хората няма да влязат, за да четат отчетите на БНБ, ще го видят обаче в 24 часа или друг подобен вестник.

# 7
 • Мнения: 1 539
Една от основните функции на БНБ е именно надзорна. Съвсем нормално е да си върши работата и да изпълнява функциите си.
Добре, съгласен съм. И да си дойдем на думата - кои са тези 4 банки, от всички банки в България, спрямо които БНБ е усетила нещо нередно и им е наложила надзор?

# 8
 • София
 • Мнения: 6 401
Всички български банки и клонове на чуждестранни банки в България са поднадзорни лица на БНБ, а тя от своя страна се явява надзорен орган на лицензираните банки или действащите с чужд лиценз.
Надзорът е регулярен (3-месечен за финансово състояние и ежемесечен за нуждите на ЦКР) и по сигнал/при нововъведение/планови. Надзорните мерки включват изискване на обяснение, посещения, доработка на правила, въвеждане на нови, промяна, подобрения и пр. БНБ е в позиция да изисква от поднадзорните лица да предприемат определени действия във всеки аспект от дейността им и всичко това се нарича "надзор" или предприемане на "надзорни мерки".
Не е редно да се съобщават имена на банки, защото може да се предизвика безпричинно масово теглене на депозити, което от своя страна да доведе до колапс на банковата система, както се случи през 97-ма. В случая нарушенията могат да се отнасят до спазване на вътрешни правила, кредитни политики, изчисления за адекватност и пр., прилагане на европейски директиви и още милион неща, включени в регулаторната рамка.
Сериозно призовавам модераторите да заключат темата.

# 9
 • София
 • Мнения: 150
Кура булгара, минава ли ти през акъла, че ако някой тук ти изреди четирите банки, за които става въпрос в съобщението на БНБ, до половин чак прокурор ще почука на вратата му. Мислиш ли, че има хора в държавата ни, които знаят кои са тези банки, освен инспекторите в БНБ?

Ако хвърлиш поглед на Закона за кредитните институции (https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135532723), ще видиш, че това, за което говори БНБ, е част от регулярния надзор, който след кризата от 2008-2009, а после и след историята с КТБ, изключително се затегна.
Мисля дори, че публичното оповестяване на информация за финансовото състояние на дадена банка (освен това, което БНБ или самата банка по закон публикува) е престъпление (не ми се търси да проверя дали това наистина е така).

Виж какво казва член 63 на ЗКИ
Чл. 63. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2015 г., в сила от 14.08.2015 г.) Професионална тайна е информацията, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор или във връзка с него. Професионалната тайна не представлява служебна тайна по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.
(2) Не е професионална тайна информацията, която подлежи на публикуване или оповестяване съгласно нормативен акт.
(3) Членовете на управителния съвет, служителите, външните одитори, експертите и другите лица, работещи за БНБ, са длъжни да пазят професионалната тайна, включително след прекратяване на отношенията им с БНБ.
(4) Лицата по ал. 3 могат да използват информацията, представляваща професионална тайна, единствено за целите и при изпълнение на служебните си задължения. Тази информация не може да се разгласява или предоставя на други лица или органи освен посочените в чл. 64.
(5) Ограниченията по ал. 4 не се прилагат, ако информацията се предоставя в обобщен или резюмиран вид, така че да не могат да бъдат идентифицирани банката или лицата, за които се отнася.
(6) Информацията, получена от банка или от друго задължено лице по този закон, може да им се предостави обратно без ограничение.

И още нещо - в момента тече преглед на банковата ни система във връзка с предстоящото (надявам се скоро) присъединяване към Еврозоната. Правилата са толкова затегнати, че е почти невъзможно банка да изпадне в несъстоятелност.

И последно - ти няма за какво да се притесняваш - сметките със суми до 200 000 евро (или левовата им равностойност) са гарантирани, т.е. дори и банката, която ползваш, да затвори, парите ти са застраховани и ще бъдат 100% налични - по друга сметка, в определена от теб банка. Ако имаше над 200 000 евро, нямаше да задаваш този въпрос.

Така че спи спокойно!

# 10
 • София
 • Мнения: 2 551
От кога се е променило на 200 000 евро?

# 11
 • София
 • Мнения: 150
От кога се е променило на 200 000 евро?

Опс, грешка. Благодаря.
100 000 евро е гарантираната сума по банкова сметка.

200 000 евро е допустимия размер на помощ де минимис, което е съвсем различно и няма общо с банковите спестявания.

# 12
 • Мнения: 157
Не обръщайте внимание на всяка проверка на банка. Ако сте чак толкова богати и имате над 100хил.евро по-добре ги разхвърляйте в няколко банки. И още нещо, тези депозити са гарантирани само при общите условия на банката, ако имате специални договорки с банката (по-висока лихва от обявената, например) фонда за защита на депозитите не ви ги гарантира.
Банка и политик се унищожават само с вестник

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 2 336
Банките са ясни - няколко сайта ги написаха вече .

# 14
 • София
 • Мнения: 5 184
Е добре де, дайте сайтовете тогава.

Общи условия

Активация на акаунт