Странни са ми съжденията за младите в Сф, заплати, живеене вкъщи при нашите до 30 и т.н. други теории.
Ще ви кажа как стана при мен.
От средно голям град в дивия северозапад съм. Мама и тате разведени от години. Тате с второ семейство и дете. Мама и тя, ама в последствие и с още 1 развод. Отгледана съм с идеята, че без висше образование няма бъдеще, обаче няма кой да ми го плати и да ме издържа. Тате помогна за уроците по биология 2 години и влязох да уча - Ветеринарна медицина. Помощ от баба - боксониера на името на вуйчо ми, в която не е стъпил през целия си живот. Там живах със съквартиранти и в последствие с половинката ми. Не съм плащала наем и съм била независима и спокойна - огромен плюс. Тате каза, че няма да може да ме издържа, но пое грижа за семестрите, които бяха м/у 840 и 1000 на година. Също горяма помощ - не мога да си изкривя душата.
От вторият месец в университета започнах работа - за 250 лв чисто на 4 часа в едно кафе в Мол (2008г). Това ми бяха приходите. Някой, ако се смили и прати нещо е голям бонус. Така 9 месеца работих и учих. Не съм влачила и изпити почти. Да съм ходила на септември - 5-6 пъти за 6 години. После смених работата - отидох за месец и нещо в един офис, ама не може да учиш Вет. мед. и да работиш в офис - не става. Шефът искаше да ме задържи и да прекъсна даскалото, но го отрязах. После почнах в цех за сандвичи - с големи уговорки, че съм студент все пак ми разрешиха да ходя следобедите и уикендите. Изкарах пак към 9-10 месеца и напуснах, че беше кошмарно просто. После изпаднах в дупка - 3 месеца без работа, пак без лев от нашите, но имах стипендия и изкарах с 400 лв трите месеца, + помощ от човека до мен (не, че той ги беше напАрил, но се справихме). После в началото на 3ти курс почнах в хранителна верига за 420лв бруто. Там ме харесаха и ме повишиха дори. Изкарах 8 години там - завърших си образованието и родих детето си пак там. Не ми е било лесно в никой случай. В 4ти курс - най-тежкия и зает откъм време и материал, аз бях зам. р-л и в последствие - р-л на отдела си. Имах 25 човека подчинени. Ходех по 2 пъти в деня наработа. Ставах в 6 и лягах в 11. Костваше ми много всичко това, но можех да спестявам и отделям за нещо едва в 5ти курс. Тогава пък тате имаше проблеми и аз сама си платих, мисля, последните 3 такси. Като завърших вече имах стабилна работа и добър доход.
Не по специалността, но беше невъзможно на този етап да остана без работа, че да прекарам 2-3 години в стажуване (при Вет. е безплатен стажа - никой не ти дава дори минимума, докато му помагаш и се учиш на практика). Като завърших инвестирах малко в себе си - изкарах си шофьорската книжка, постегнахме минимално апартаментчето. Придобихме огромен разход - стара кола... Пак нямаше как да спестя нещо значително. През повечето време и на майка ми се е налагало да давам по малко пари от време на време... Никога банковата ми сметка не е била на червено, но повече от 2-3 хиляди никога не съм успявала да спестя. Човекът до мен също работи от студент, но за да се дипломира остана на разходите на техните близо 6 месеца. Заплатата му никога не е била 4 цифрена.
Винаги сме си говорили, че трябва първо да си купим апартамент и после да правим деца, но аз съм проблемна - със СПКЯ и не се знаеше въобще дали ще може да забременея. Правихме опити 2 години, които малко или много бяха стресови за нас и не успяхме да спестим значително сума, с ходенето на лекари и изследвания + колата и още какво ли не....
В крайна сметка забременях и затърсихме дом. Нанесохме се 2 седмици преди да родя. Беше забавно в 9 месец да правя ремонт, да боядисвам, да свалям тапети.
Аз го намерих и обезпечих ремонтите - не бяха кой знае какво. До сега също само аз събирам за реманти и те си се случавт.
Купиха го родителите на половинката. С уговорката, че ще им връщаме парите от вноските както и когато можем. За сега е трудно, понеже детето расте, а и аз напуснах работа. Половинката записа магистратура (3г
) и отказа шефа му да я плати... Колата продължава да гълта пари.... Забавно е!Но парите за дома ни ще си ги изплатим ние - сигурно ще се проточи във времето, но ще се случи. Мразя да съм длъжница.
(Сестрата на половинът има също апартамент, купен от техните, в който живеят с нейното семейство. От доста отдавна е, но тя си влага пари в поддръжка и ремонт. Предполагам, затова и се захванаха родата да изплащат нашия, а и за да ни помогнат, понеже са доста готини хора, макар и на другия край на страната.)
И такааа.. Дано не ви досадих с продължителната си история.
Мисълта ми беше, че макар да имах къде да живея и да работих през цялото време, не успях да спестя дори за първоначална вноска. Както и половинът.
В тази си ситуация оценявам високо възможността, дадена ми от баба и дядо да мога да излетя от гнездото. Не, че щях да остана при мама - ние и ден вече не можем да изкараме заедно. Някой по-нагоре спомена за вампир - и моята е вампир! Но щях да драпам със зъби и нокти да избягам... Избягах още след последния кандидатстудентски изпит и работих на морето до 18.09, а започнах дасколото на 22.09. Такъв бяс ме гонеше ...
Не съжалявам за нищо до сега. Бих била щастлива, ако можех сама да обезпеча дома си в момента, но не ми се отдаде такава възможност, макар че преди да напусна, няколко години имах завиден стабилен доход. На каква цена, аз си знам, но това е друг въпрос..
Научена съм да не разчитам на никой, а ако накой случайно ми помогне по някакъв начин - добре е дошъл.
Забравих да добавя - наследство не чакам от никъде. Мама има една умряла гарсониера, от която смятам собственоръчно да се откажа - нека остане за малкият ми брат. Апартамента на баща ми - той преди време беше взел да го оправи откъм собственост, че беше мазало. Тогава ме пита дали имам против да го остави изцяло на брат ми, а пък на мен да помогне с обзавеждането на новият. Съгласих се. Всичките ми мебели са хубави, безплатни и направени с най-добрите материали.
Най-малко искам разни къщи и имоти да ме скарат с двамата ми чудесни братя. Единият и в момента супер много ми помага с дедето - гледа я почти винаги като помоля.
))))))
Не може да вземе втори имат, защото няма пари. Ама то.... всичко е до време. И моето търпение може и да свърши някой ден.