Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 55

• 43 774
  • 754
  •   1
Отговори
# 720
Днес ми излязоха изследванията. Резултатите са:
TSH 0,07  (0,35-4,94)
Anti-TG    161.30 (< 70)
ANTI-TPO   63.5 (<70)
Вземам Т4 62μg (л-тироксин)
С Хашимото от скоро диагностицирано съм. Ендокринолога ми намали дозата на 50μg. Притеснява ме, че дозата ми е висока! Едва ли с 50 нещо ще се промени съществено. Дали да не поискам и второ мнение?

Последна редакция: чт, 07 мар 2019, 15:19 от Sissy

# 721
Сиси, за да знаеш какви са нуждите ти, трябва винаги и абсолютно задължително да изследваш ФТ4 и ФТ3. Само по ТСХ не може да се прецени, нищо, че лекарите гледат само него. Може да имаш нисък ТСХ заради предозиране, но може и заради друга причина - няма как да се каже, без да изследваш щитовидните хормони. Ти имаш ли симптоми на хиперфункция?

# 722
Cioccolata, не пожела да ги пуснем, нямало нужда, каза. Имам повече енергия,леко  главоболие, нервност и трудно заспивам. Изследванията пуснах след като си взех хапчето сутринта. Да не би да е заради това. Притеснена съм, защото планирам бременност и започнахме с опитите. Страхувам се да не би да ми навреди тази ниска стойност. Вече имам един аборт, за който май виновника е Хашимото.

# 723
Ами, може да си предозирана, да, явно имаш симптоми. Но за да си сигурна, защото здравето ти все пак е твоя отговорност, изследвай винаги и другите хормони, дори лекарят да не ги иска. Има много случаи, когато нивото на ТСХ не дава реална информация - и ТСХ е нисък, и щитовидните са ниски - тогава дозата трябва да се увеличи, а не да се намали. Причината за ниския ТСХ в такава ситуация може да е някакво нарушение в хипофизата или също ниски нива на кортизола (това се оказва все по-масово). Точно затова е важно да се гледат и трите, а не само ТСХ, но медицината изостава в реалната клинична практика и в това отношение.

# 724
http://medicalnews.bg/blog/2019/03/07/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D … DChIVscuNY9tkY-O4
Цитат
По инициатива на Българското дружество по ендокринология и Първата в България  онлайн платформа за социално значими заболявания Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) на 10 и 11 май 2019 г. в Централния военен клуб в София ще се проведе Първа научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания.

# 725
  • Кърджали
Момичета имам повече от един от симптомите на първа страница, изследвахме TSH миналия месец беше 1,553. На ехограф ми гледаха жлезата нормална е.
Днес си пуснах и другите хормони за щитовидната жлеза да видя каквo е положението.

# 726
Гала, а пусна ли ТАТ и МАТ? Те могат да покажат дали е започнал автоимунен процес, дори ехографията да е чиста.

# 727
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Момичета имам повече от един от симптомите на първа страница, изследвахме TSH миналия месец беше 1,553. На ехограф ми гледаха жлезата нормална е.
Днес си пуснах и другите хормони за щитовидната жлеза да видя каквo е положението.

да ти кажа и аз бях така години наред, имах много симптоми, всички изследвания наред и никой не искаше да ме терапира. даже при мен имаше и други тежки прояви, ама с изследвания в граници никой нищо не прави...
хванаха всичко по антителата, Шоки ти е написала  Peace

# 728
  • Кърджали
Пуснах всичко - тсх, тат, мат, фт3, фт4. Скоро ще пусна и вит. Б12 и вит.Д

# 729
Е то аз имам антитела, ама като тсх е в норма, така си седя
Без "лечение", само моите самоназначени диети и подобни

# 730
А моето TSH като е 25 и МАТ 255, сигурно ли е че имам Хашимото? Или трябва да се види и жлезата? Нямах Хашимото последния път.

# 731
И аз с повишени антитела, без лечение, TSH си се движи самО 1,6-2,6 (не мога да го хвана кога-как, но май като наваксах вит Д и FT4 малко се вдигна, а TSH спадна), симптоми на хипофункция ту има по-изявени, ту не...) Ама за пред мъжа ми - ако съм избухлива, ревлива, капризна - от Хашимото е Smiling Imp

rovaru, TSH 25? При каква норма?

# 732
rovaru, абсолютно сигурно е - по-сигурно от това няма накъде. Щом имаш повишено дори едното антитяло само, това е 100% сигурно Хашимото. А високият ТСХ означава хипофункция, т.е. щитовидната жлеза вече не смогва да произвежда достатъчно хормони.

От друга срана, има и вариант антителата да са нормални, но структурата на жлезата да не е - тогава пак говорим за Хашимото. Затова поне първия път трябва да се види всичко - ТСХ, ФТ4, ФТ3, ТАТ и МАТ + ехография. След това вече следиш хормоните. Ако ще правиш опити за понижаване на антителата, трябва да следиш и тях, разбира се, но няма смисъл да ги пускаш повече от 2 пъти годишно, защото не се променят бързо. А хормоните е добре по-често, поне отначало.

# 733
На предходната страница, пост 715, бях писала.
Благодаря Ви Flowers Hibiscus!
Сега ще си изчакам спокойно до понеделник, да ми потвърдят и да ми изпишат лекарството.

# 734
И аз с проблемен витамин Д
Наваксвам го уж
Глутена...писала съм. Антителата не падат, но поне крепя нещата

Общи условия

Активация на акаунт