Майчинството счетоводно-79

• 54 865
  • 744
  •   1
Отговори
# 705
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Кики_кики, при мен изглежда по същия начин, но очаквам плащане утре, понеже счетоводителката е объркала номера на болничния от болницата и нямах плащане за февруари.
  И да ви питам, излязох в болничен от фирмата на мъжа ми, но нещата не се получават и искаме да спрем дейност. Счетоводителката е казала, че може да се спре дейност на фирмата, но да си остана назначена и да се плащат само моите осигуровки, докато съм майчинство. Няма да се налага да плащаме и неговите осигуровки. Това така ли?
Да, така е.

# 706
Здравейте, 45 дневния болничен ми започна от 09.02 и е до 26.03.В края на Февруари ми изплатиха частта за 02 месец, след това как се процедира за остатъка за март и т.н. от болничните до 135 ден.За март да очаквам чак Април ли???Благодаря
Чл. 39. (1) Паричните обезщетения се изплащат от ТП на НОИ на правоимащите лица –осигурените лица, cамоосигуряващите се лица и лицата по чл. 4, ал. 9 КСО, по лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки съгласно данните от документите по чл. 14, ал. 1 в срок до 10 работни дни от постъпване в НОИ на данните от издадените болнични листове и представяне на удостоверенията по образец съгласно приложения № 9 –11.
(2) Паричните обезщетения за период, обхващащ повече от един календарен месец, се изплащат в срока по ал. 1 за първия месец от периода, за останалите календарни месеци – в срок до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, а за последния месец – в срок до 5 работни дни след изтичане на срока на обезщетението.

# 707
  • Велико Търново
Здравейте, нормално ли е да им забавяне в изплането от НОИ на последното майчинство от първата година. Според информацията видима с ПИК кода ми, виждам че има дата на ведомост 01.03, състояние - изплатено обезщетение, но още не съм получила сумата. Благодаря предварително

# 708
  • София-Младост
Здравейте, нормално ли е да им забавяне в изплането от НОИ на последното майчинство от първата година. Според информацията видима с ПИК кода ми, виждам че има дата на ведомост 01.03, състояние - изплатено обезщетение, но още не съм получила сумата. Благодаря предварително
Провери декларираната сметка, дали е вярна. След това си провери в самата сметка дали парите наистина не са влезли.

# 709
  • Велико Търново
Благодаря, проверих и баланса, и последните постъпили суми - не са. Мисля да отида до НОИ да взема копие от ведомост и после в банката... Дали има друг вариант?

# 710
Проверете в НОИ и в банката, ако сметката беше закрита (случвало ми се е), вече щеше да се вижда допълнителен ред със статус "върнато от банката плащане". Евентуално да са направили грешка (нямам идея как) в IBAN и плащането да е постъпило при друг човек.

# 711
  • Пловдив
Здравейте,

имам един въпрос на който получавам много и все различни отговори...

бременна съм и трябва да излезна в болничен до края, но ме интересува за майчинството след това, кой период от 2 години назад се гледа? Този, от който съм излезнала в болничен или датата от 45-дневния болничен? Началото на март излезнах в болничен и ще съм така до юни, когато вече си излизам в полагаеми 45 дневен.

Счетоводителката ми каза, че се гледат 2 години назад от 45-дневния, но някъде чета, че е от момента на излизане в болничен, дефакто ще е 2 години назад от 1 март.

Извинявам се ако задавам малко объркано въпроса Simple Smile

# 712
  • В полите на Пирин планина
Няма значение дали ще ползвате сега болничен за общо заболяване или не - периодът за болничният 45 дни преди термин е 24 месеца назад от месеца, предхождащ, този в който се излиза в болничен.

# 713
Благодаря, проверих и баланса, и последните постъпили суми - не са. Мисля да отида до НОИ да взема копие от ведомост и после в банката... Дали има друг вариант?
Друг вариант -винаги има- например Вие да дължите пари на НОИ и сумата да е прихваната.

# 714
  • Пловдив
Няма значение дали ще ползвате сега болничен за общо заболяване или не - периодът за болничният 45 дни преди термин е 24 месеца назад от месеца, предхождащ, този в който се излиза в болничен.

Извинявай, но не знам дали те разбрах правилно ... значи ако излизам в 45-дневния болничен края на юни, се взимат 2 години назад от предходния месец, който е май, без значение преди това дали имам болнични за общо заболяване Rolling Eyes

Благодаря за бързото включване Simple Smile

# 715
Да, няма значение дали сте в болничен или не.

# 716
  • Пловдив
Благодаря много за бързия отговор Simple Smile А имате ли представа каква сума се взима за тези месеци докато съм в болничен за общо заболяване?

Тъй като в момента се осигурявам над максималния праг, не знам по-време на болничен как стои въпроса, след като работодателя не плаща осигуровки.

# 717
  • София-Младост
За времето на болничен се взима "сумата от която е изчислено самото обезщетение"

# 718
  • Пловдив
Страхотно, много благодаря на всички за бързите отговори

# 719
  • Велико Търново
Благодаря и аз за експресните отговори!!! Тъкмо отидох в НОИ и получих смс че са пристигнали парите.поне се разходих Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт