Майчинството счетоводно-79

• 55 093
  • 744
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Много благодаря!
И аз така очаквах...
Значи ще изчакам още ден, два, че бебчето ми няма и два месеца, а я гледам самичка сега, не съм и мобилна ,а не ми се иска да я мъкна с мен по тези инструкции по време на тази грипна епидемия.

Ще звънна пак в работата, някой да провери през систата на HR или счетоводството,ако могат.

# 241
Понеже имаше много питания, Днес има преводи на болнични и обезщетения за януари.

# 242
Чудя се защо с кода от Нои не ми дава нищо за 2019?По принцип нали предварително пише кога ще се изплатят болничните-поне два,три дни по-рано.А и нямам превод де.Не ми е спешно хич,но ми стана интересно

Поправка-видях,че ще ги изплащат на 5то число февруари....сигурно няколко дни по-рано ще го впишат.Извинете за въпроса

# 243
Изписват горе-долу 3 дни преди изплащането, като се счита, че превода е не на датата, която е публикувана, а на следващия ден в повечето случаи. Имайте предвид, че НОИ изплащат само вторник и четвъртък

# 244
Моят превод е днес 10:37 ч. Датата на ведомист е 31.01.
Имаше инфо на 29,че на 31 ще се преведе.
Може би зависи с коя банка работи дадения клон на НОИ и къде ви е сметката. Разбира се и зависи в колко часа ще ги наредят, и от там идват различията.
Има инфо за 2019 г. - вижда се с ПИК. Може би не посочва автоматично, трябва да си изберете годината
https://benefits.nssi.bg/EGN/

# 245
Хм, като казахте за преводи, влязох да си видя с моя ПИК... За януари сумата ми е 560 лв вече (минималното получавам) и пише, че не подлежи на изплащане. Имам спомен, че и преди съм го виждала този статус, но... Каква може да е причината?

# 246
Здравейте! Интересаува ме, ако ползвам болничен,  преди 45-те дена преди раждане, дали ще се отрази на майчинството през първата година? Да поясня, че съм назначена на т.к. щат, т.е. на основна заплата + премия и всеки месец е различно.

# 247
Отговорът е точно 2 страници назад. Simple Smile))))
Отговорът на горния въпрос е: зависи. Всеки случай е индивидуален.
Зависи от осиг. доходи на лицето за предходните 18 месеца, преди излизането в болничен за общо заболяване. Ако са постоянни - няма да влияе, ако се променят - може да повлияе.
За месеците в болничен не се ли взема дохода, върху който е  изчислен болничния? Тоест не влияе... Или аз грешно съм чела на предишните страници...
да, взима се дохода, но той е средното на 18 месеца назад, а ако сумата е различна за този период, базата на болничния ще е доста по-ниска, отколкото ако работиш
тоест няма да има разлика, ако последните 2 години си на едни и същи осигуровки

# 248
Момичета, изпаднах в безумен казус. Днес получих следното писмо от НОИ:

Скрит текст:
Скрит текст:

Накратко казано - НОИ изчисляват сумата ми за болничен без декларация 1, а след като тя е подадена от работодател в законовия срок, правят ново изчисление и виждат, че всъщност аз се осигурявам на 4 часа. Оказва се, че за всичките тези месеци никой не е видял тази декларация (поне аз така го разбирам) и са ми изплащали с някакви дребни суми повече, които за целия период са 60 лв. Сега искат да им върна тези 60 лв., които съм получила не по моя или на работодател вина. Обърнала съм се към фирмата, в която работя и са задвижили нещата, но така или иначе преди понеделник няма какво да се направи. Въпросът ми е според вас грешката на НОИ ли е в случая и дали имамо снование да подавам жалби и т.н., ако се окаже техен пропуск?  Счетоводителят на този етап твърди, че всичко е подавал в срок.

# 249
Моля ви за малко помощ, въпросът ми е малко встрани от темата, но ми е спешен. Имам кредит, който обслужвам коректно. Тъй като обаче съм в болничен до раждане и след това в майчинство от банката ми обясниха, че ще ми вдигнат лихвата по кредита, защото преференцията ми била по превод на работна заплата, а превода от НОИ се водел обезщетение. Въпросът ми е имат ли право банките и частните съдия изпълнители да налагат запор на майчинство и на детски надбавки, ако не си плащам кредита през тези две години майчимство?

# 250
Моля ви за малко помощ, въпросът ми е малко встрани от темата, но ми е спешен. Имам кредит, който обслужвам коректно. Тъй като обаче съм в болничен до раждане и след това в майчинство от банката ми обясниха, че ще ми вдигнат лихвата по кредита, защото предеренцията ми била по превод на работна заплата, а от превода от НОИ се водел обезщетение. Въпросът ми е имат ли право банките и частните съдия изпълнители да налагат запор на майчинство и на детски надбавки?

Що за глупост. Това към коя банка. Как така ще ви вдигат лихвения %, защото ще бъдете по майчинство. Нямате ли договор с фиксиран лихвен %? Откровено казано това ми звучи несериозно.

# 251
Откъде накъде? Има ли пари на падежа - има. От къде идват какво ги интересува. Ужас. Коя банка е това?

Последна редакция: пт, 01 фев 2019, 16:34 от janakrasi

# 252
Става въпрос за ДСК, днес съвсем добросъвестно отидох да им кажа, че след като изляза по майчинство ще си плащам вноските с малко закъснение, в зависимост от превода на НОИ и там ми обясниха, че банката ще ми вдигне лихвения процент, защото сегашната ми лихва важала при превод на работна заплата, а не на обезщетение, каквото в случая ми идва всеки месец от НОИ и ще ме пуснат на най-високия лихвен процент. При този отговор им казах, че в такъв случай аз ще плащам, докато мога, а за натам ще имат да взимат докато тръгна на работа, особено при положение, че майчинството за втората година е 380 лв., а моята вноска в момента без увеличение  е 400 лв... Няма как да стане просто и те ми казаха, че тогава банката те дава на ЧСИ и ти налагат запор, но по мои спомени мисля, че са забранени запори на помощи и майчинство. Запознати ли сте?

# 253
Ама прочетете си хубаво договора. Ако пише, че сте с фиксиран лихвен процент и няма такава клауза нямат никакво основание да го правят. Това са пълни глупости. Аз лично я мразя тая банка, те си правят каквото си искат. Аз също съм в болничен от 5 месеца, вече съм по майчинство от няколко седмици, но винаги на датата на падежа винаги има пари за вноската и не са ми правили проблем. Моя кредит е към Сосиете Женерал Експресбанк, която от 01.01.2019 е едно с банка ДСК, но лихвения % ми е фиксиран за целия период на договора, чак до 2025 г. Човек от къде да знае за 6-7 години дали ще се разболее или ще забременее. Консулитирайте се с юрист и не подписвайте никакви документи в банката. Имайте предвид, че веднъж започнете ли да не си плащате кредита на време ще ви вкарат в списъка с неизрядните платци и много трудно ще ви дадат пак кредит, било то от друга банка.

# 254
Има банки, които предоставят преференциални условия по кредити на служители в предприятия, които се обслужват от банката, и са си и с условия към тези преференции. И могат при неизпълнение на някоя клауза да ви завишат лихвения процент.
Прочетете си в детайли договора.
Преди време в предприятието, което работих, се обслужваше от Експресбанк, и съответно шефката на клона правеше постоянно презентация на продукти с определени клаузи и преференциални условия и лихви за служителите. И 1 от условията бе например, че ако вече не си служител примерно, % се променя. Закъснение по падеж също оказва влияние. Ако имате възможност за предоговаряне на условия вижте дали би било изгодно.

Общи условия

Активация на акаунт