Майчинството счетоводно-79

• 54 580
  • 744
  •   1
Отговори
# 645
Благодаря Ви, monamour!

А дали знаете, как се изчисляват месеците, в които не съм работила от тези 24? Като 00.00лв. ли?
На база минимална работна заплата за тези месеци. Моят съвет е да си изкарате ПИК номер от НОИ, там автоматично че калкулира размера на майчинството на база термин.
Изкарва се за 5 минути и можете да следите и болнични и всичко.

# 646
Благодаря Ви! Така и ще направя, звучи най-добре! Simple Smile)) Успешна седмица на Вас!

# 647
Оказах се бременна в началото на втората година по майчинство. По-изгодно ли ще бъде да прекратя майчинството и да изляза в болничен? Тогава ще получавам 85% от БРЗ, ако не се лъжа, а не тези мижави 380 лв. нали? Декларация за промяна в обстоятелства ли трябва да пусна пред работодателя или директно да внеса болничния лист?
Редактирам се с още въпроси: На каква база ще се изчисли новото майчинство ако не получавам по-голямата сума по болничния лист, а си остана на сумата от майчинството за втората година?
Така зададени, май направо си отговорих, но ако и някой го потвърди ще бъде добре, а сигурно и полезно за други...

# 648
  • София-Младост
Оказах се бременна в началото на втората година по майчинство. По-изгодно ли ще бъде да прекратя майчинството и да изляза в болничен? Тогава ще получавам 85% от БРЗ, ако не се лъжа, а не тези мижави 380 лв. нали? Декларация за промяна в обстоятелства ли трябва да пусна пред работодателя или директно да внеса болничния лист?
Редактирам се с още въпроси: На каква база ще се изчисли новото майчинство ако не получавам по-голямата сума по болничния лист, а си остана на сумата от майчинството за втората година?
Така зададени, май направо си отговорих, но ако и някой го потвърди ще бъде добре, а сигурно и полезно за други...
Сега чисто финансово е по-изгодно да получавате обезщетение завременна неработоспособност, особено ако имате нужда от него. Носите и двете неща, които сте написали.
като имате право и на 1/2 от  мижавите 380лв. , подава се приложение.
Ако излизането в 45 дневен за второто дете и отпуска до 2г. за първото се застъпват, имате право на обезщетение за бременост и раждане в размера като за първото дете, ако това е по-изгодно за вас.
Ако имате застъпване на тези периоди е хубаво обаче да се върнете по майчинство пради издаване на 45 дневния, иначе ако останете до края в болничен, това няма да  евалидно.

# 649
Здравейте,
В болничен съм от 16.02 до 17.03. Понеже дните не са в рамките на календарен месец се чудя на 2 пъти ли ще ми изплащат болничния. И това за цялата бременност ли ще важи или само за първия болничен.
Благодаря предварително!

# 650
Сега чисто финансово е по-изгодно да получавате обезщетение завременна неработоспособност, особено ако имате нужда от него. Носите и двете неща, които сте написали.
Ако излизането в 45 дневен за второто дете и отпуска до 2г. за първото се застъпват, имате право на обезщетение за бременост и раждане в размера като за първото дете, ако това е по-изгодно за вас.
Ако имате застъпване на тези периоди е хубаво обаче да се върнете по майчинство пради издаване на 45 дневния, иначе ако останете до края в болничен, това няма да  евалидно.

Благодаря ти, Ала бала! Ако правилно съм те разбрала, трябва да имам прекъсване от няколко дни между болничния за ОЗ и 45-дневния преди раждане, за да се възползвам от размера на предишното майчинство. Да, термина ми е горе долу като предишния, даже 5-7 дни по-рано. Всеки има нужда от допълнителни доходи, разбира се, особено когато семейството се увеличава. Чудех се, ако си остана на тези 380, горната хипотеза със запазване размера на майчинството остава ли? На каква база се изчислява майчинството? Извинявам се ако съм досадила!

# 651
Здравейте,
В болничен съм от 16.02 до 17.03. Понеже дните не са в рамките на календарен месец се чудя на 2 пъти ли ще ми изплащат болничния. И това за цялата бременност ли ще важи или само за първия болничен.
Благодаря предварително!
На два пъти да. Часта за февруари ще я получите началото на март, а тази за март към края на март. Като ако до края сте в болничен всеки път ще е така щом застъпва 2 месеца.

# 652
  • София-Младост

Благодаря ти, Ала бала! Ако правилно съм те разбрала, трябва да имам прекъсване от няколко дни между болничния за ОЗ и 45-дневния преди раждане, за да се възползвам от размера на предишното майчинство. Да, термина ми е горе долу като предишния, даже 5-7 дни по-рано. Всеки има нужда от допълнителни доходи, разбира се, особено когато семейството се увеличава. Чудех се, ако си остана на тези 380, горната хипотеза със запазване размера на майчинството остава ли? На каква база се изчислява майчинството? Извинявам се ако съм досадила!
Остава разбира се, нали се търси застъпване. Т.е. излизаш в 45 дневен за второ дете, преди да ти е свършил отпуска за отглеждане на малко дете до 2г.
При почти еднакъв термин за теб е налице такава ситуация. Т.е. ще имаш право да получаваш обезщетение за бренесот и раждане, в размера като за първото дете.

# 653
Здравейте,
Благодаря предварително!
На два пъти да. Часта за февруари ще я получите началото на март, а тази за март към края на март. Като ако до края сте в болничен всеки път ще е така щом застъпва 2 месеца.
Много благодаря!

# 654
Привет отново, мами!

Този път имам по-конкретен въпрос. От вчера (06.03.19) се водя фи*тивно на трудов договор, от където след един месец ще си взема болничен до раждането. Осигуряват ме на 2500лв. бруто. Последните 11 месеца не съм работила, а последната ми работа приключих на 23.04.18. Въпросът ми е дали някой знае как ще ми изчислят 80-те % на болничния, тъй като ще съм работила само 1 месец във фирмата? Благодаря Ви, предварително! Simple Smile

# 655
Привет отново, мами!

Този път имам по-конкретен въпрос. От вчера (06.03.19) се водя фи*тивно на трудов договор, от където след един месец ще си взема болничен до раждането. Осигуряват ме на 2500лв. бруто. Последните 11 месеца не съм работила, а последната ми работа приключих на 23.04.18. Въпросът ми е дали някой знае как ще ми изчислят 80-те % на болничния, тъй като ще съм работила само 1 месец във фирмата? Благодаря Ви, предварително! Simple Smile

Ами събери си дохода за 18 календарни месеца назад, и 80 % от средно дневното брутно, но не повече от нетното, ще ти се изплаща докато си в болничен за общо заболяване. 45 дни преди термин ще се  прави същата гимнастика но ще се разглежда периода от 24 месеца назад и ще се изплаща 90%. Защо си плащала толкова големи освигуровки за един месец само. Това няма да промени нещата, тъй като сега като излезеш в болничен месеците, в които си била безработна ще ти сметнат МРЗ за доход. Безсмислено.

# 656
Аз съм в майчинство, втора година. На 25.02 го прекъснах, защото ми издадоха болничен, който е 45дни преди раждане(ще имам второ през април). Но още нямам превод на заплатата ми, която е до 25ти. Нормално ли е да се бави заради преизчисляване? Към кого да се обърна ако нямам превод и другата седмица.
Благодаря!

# 657
  • Пловдив
Към счетоводителката дали с документите всичко е ок или в краен случай обаждане в НОИ.

# 658
Е как защо, за да изтарикати системата. Ама доста некадърно хахахахахаха 😂😂😂.

# 659
Е как защо, за да изтарикати системата. Ама доста некадърно хахахахахаха 😂😂😂.

Е, нищо, де, пак ще си ги избие, само един месец ще плаща осигуровки. Мисля, че от втория месец хем няма да плаща друго, освен ЗО, хем ще ѝ изплащат болнични, докато започне да взима майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт