Дискусионна тема. Говорилник. Частно vs държавно образование.

• 42 602
  • 855
  •   1
Отговори
# 795
Малкият се яви на TOEFL на 1.12.2018, изкара 109 т., без никаква подготовка (аз го записах/платих 3 дена преди изпита, не е ходил на елективи за ТОЕФЛ). Искаха ни го за лятната академия, а в 12 кл. ще се наложи да се явява пак, че този ще му е изтекъл.
Но за матурата по АЕ, задължително вземете поне 6 месеца частни уроци при специалист от МОН, иначе не се и надявайте на добра оценка! Joy

# 796
  • в страната на чудесата
.... Те си имат правилници и се подчиняват на многобройните наредби на МОН. Няма начин в тях да не е застъпено как се грижат за здравето, ако питаш Дидева, която е експерт по тях, сигурно ще ти каже къде точно го пише. Друг е
въпросът как се спазват тези наредби.

МИсля, че всички наредби на МОН важат и за ЧУ. Включително хранене, здраве, спорт, учене, достъп на средата и пр.
Просто ми стана интересно. Все пак ЧУ се ангажират с някакви неща по тези договори, па макар и формално. А ДУ? СИгурно заявленията за записване имат характер на договор?

# 797
  • София
Попея, познавам сина на Антеа, със сигурност ще се справи на ниво с TOEFL. Smirk
Leika, всяка божа година на родителската в началото се подписва правилник с права и задължения и на двете страни. Децата също подписват, че са запознати...И дотук.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 00:36 от пенсионирана русалка

# 798
Не искам да споря колко умни и образовани излизат от АК, а че ако не се учи в АК в програмата по мат анализ, статистика и вектори, трябва да учат тези неща извън АК, за да си вземат успешно теста, ако искат да учат в тези университети. Повече не мисля да коментирам тази тема.  
Темата започна като "Ще им е трудно първата година, щото не са учили интеграли". Затова и отговорите дотук (на хора с опит в Делфт и АК) бяха - Не, няма да им е трудно. Нито пък на СМГ-ейци или на който и да е нормално интелигентен ученик.
Относно тестовете: Векторите се учат по МОН. Статистиката, в необходимия за споменатия тест обем (пет формули и 10 понятия накръст) се учи в АК по Science. Производните и анализа се учат по МОН. Интегралите се учат в подготовката за изпита АР по МАТ в колежа.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 06:38 от Ezhko

# 799
Ежко,
Благодаря!
Скрит текст:
Защото аз от математика не разбирам, а вече всички домашни ме подозират, че като задавам такива въпроси, то е за Бг-мама и с усмивка ми казват "Не помня!"

Татко мецан,
Лайден е име на град и университет, както и Делфт. Има специалности, които се учат в двата университета. Няколко дни си в единия и примерно два в другия. Разстоянието с влак е 20 мин. На едната гара винаги имаш заключено по едно колело.
Таксата в Холандия за много специалности вече , само първата година е 1000 евро, след това става 2000 евро. Като европеец имаш право таксата да я теглиш като заем при доста изгодни условия.
Масовите квартири в Лайден, Делфт, Ротердам варират от около 350 до около 480 евро. Но има и по-скъпи луксозни общежития (сумите за тях могат доста да се покачат)
Абсолютно си прав, че в Германия е по-изгодно финансово.
( В Холандия започне ли студентът да работи дори и почасово, е задължен да започне да си плаща и здравни осигуровки, независимо че има такива в БГ)

# 800
  • София
Статистиката, в необходимия за споменатия тест обем (пет формули и 10 понятия накръст) се учи в АК по Science.
Интегралите се учат в подготовката за изпита АР по МАТ в колежа.

1. Science в 8.клас ли имаш предвид?
2. АР по МАТ какво е - някакъв elective ли? Тази година в списъка на elective ите видях само AP Physics.

# 801
Prizma,
Мога само на втория въпрос да отговоря.
Когато си избере детето в каква насока иска да продължи, до началото на 11 клас трябва да си е избрало и на какви АР иска да се яви. Изпитите бяха някъде май месец на 11 клас. Ако няма такъв електив, си закупува учебниците , които са доста добри за самоподготовка. Обемът не е никак малък, но не е фатално, ако някой не се справи. В часовете за консултации може да пита учителите.
( Има и АР Икономика например, нищо че не беше предмет от средното образование. Това наистина са си курсове от първата университетска година) То и предназначението им е това- да си вземеш предварително кредити за университета

* Дописвам се: Учебниците могат да се намерят и в библиотеката, ако се сетиш достатъчно рано, но пък не можеш да драскаш по тях!

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 08:12 от rosss

# 802
[
Статистиката, в необходимия за споменатия тест обем (пет формули и 10 понятия накръст) се учи в АК по Science.
Интегралите се учат в подготовката за изпита АР по МАТ в колежа.

1. Science в 8.клас ли имаш предвид?
2. АР по МАТ какво е - някакъв elective ли? Тази година в списъка на elective ите видях само AP Physics.

1. И в 8-ми клас и по предметите после (обработка на експериментални наблюдения). Не е нещо особено. Що е то случайна величина, вероятност, случайна и систематична грешка, математическо очакване, мода, медиана, нормално разпределение, коефициент на корелация и линейна регресия.
2. Електив. Отново нищо особено - няма и много интерес към него. Интегралите (в обема АР) се учат самостоятелно за ден-два.

Последно, Ежко, те питам, как хора, които се справят с университетска математика (униветситетска у нас поне) от воле още преди старта на следването заради подготовката в АК , не могат да преборят матурата на ниво и губят по 20-30 точки?Не се прави, че не разбираш питането ми..За такива от училища извън АК и МГ знам отговора, ти ми го дай за Колежа само..
По същия начин, по който много СМГ-ейци (вкл. състезатели) не изкарват на матурата по MAT пълен брой точки, а немалка част от тях са даже под 5.50 (няма как да не са, според статистиката).
По същия начин, по който излиза, че СМГ са по-напред с материала от АК по английски (тук не може да се търси оправдание в малкия брой явили се). 
Както си признах доброволно - АК е пълен провал! Joy

# 803
  • София
Пак говориш смехории..В някои унита, сто пъти обясниха,  има изпити на входа на този материал.Тоест въпросът е не дали после ще ти е трудно, а дали ще влезеш...А и после, това пък на други места, ще ти е трудно, понеже хората го считат за предадено по техните програми и карат нататък, не се занимаеат на теб като на неучил да го предадат.Тоест и в двата случая ти трябва да го знаеш още на старта.И какви вектори се учат по МОН, моля?Не ставай смешен..В 8 клас се учи сбор, разлика и произведение на вектори и това е. А тук не говорим за това, в линейната алгебра са учени другаде скаларно произведение, афинно пространство и сие..За комбинаторика да не говорим..Учени са комбинации, вариации и пермутации, както и класическа вероятност по МОН.Тези ли базови знания стигат?По МОН ни интеграли, ни диференциали, ни комплексни числа се учат..Но така да е, в другите училища са по-тъпи явно,  та се признава, че им е трудно  и си намират начини да запълнят някои празнини..Само дето гледам, че в Колежа не се справят на простия ДЗИ по-добре от същите тези глуповати деца извън него, та пак те питам как с едното са корифеи,  с другото не..Само Призма смислено се изказа, че всеки, колежанин или не, трябвс да си прави сметката как да навакса нужното.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 09:03 от пенсионирана русалка

# 804
[
Последно, Ежко, те питам, как хора, които се справят с университетска математика (униветситетска у нас поне) от воле още преди старта на следването заради подготовката в АК , не могат да преборят матурата на ниво и губят по 20-30 точки?Не се прави, че не разбираш питането ми..За такива от училища извън АК и МГ знам отговора, ти ми го дай за Колежа само..

Толкова много се изписа, че този въпрос не съм го видяла.
Не всички деца се подготвят допълнително по математика (АР). Даже много малко. Това е по избор. И ако си бил хуманитарен профил, но в един момент си решил, че искаш да учиш нещо икономическо и някой от унитата, в които си кандидатствал ти е поискал матура по математика, може и да не я направиш прекрасно.
Русалке,
Няма как да има дори и в АК шестици за всичките 160 деца от випуск по всичко.
И не знам какво само го повтаряте този изпит на входа, но пиша от години в темата за холандските унита и не помня някой да се е оплакал, че не е изкарал подобен изпит . Въобще не говоря тук за АК а за хора, които дори не знам от какви училища кандидатстват. Въобще не разбирам какво толкова драматизирате.
От тази година може и да направят усложнения заради Брекзита, но до сега не намирам, че приема е бил толкова сложен.

И пак да си кажа рефрена: Брекзит няма да има!

# 805
  • София
Аз за Холандия не съм се изказвала, освен това, че казах на Ежко как други хора обясниха за наличие на изпит, не за трудности после .Аз те оборвах само неколкократно за Германия..И нищо не драматизирам, имам също като теб опит..Показах материала от преговорния курс, дадох линкове към матури.Нито средностатистическо дете от Колежа, нито от ЕГ ще се справи на ниво на тях БЕЗ доп.подготовка,  а ти си твърди обратното.
Онова ,което си написала за Колежа, важи за навсякъде.Защо си мислиш, че ако на дете с друг профил от ЕГ му се наложи заради искане от унито да държи матура, ще е в друга позиция?Тоест и така нещата са на равна нога..Не е като от ЕГ да се явяват само профили, а от АК само другите..Прост пример с моята дъщеря, две години е профил мат с по 6-7 часа седмично, а ще кандидатства  медицина.Случаи с обратен знак също има.

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 09:02 от пенсионирана русалка

# 806
Мисля че ясно написах, и то многократно: визирах ТУ Делфт?

# 807
Татко мецан,
Лайден е име на град и университет, както и Делфт.

Grinning Благодаря! Малко като черната Златка се проявих, но си помислих, че е някакво име на специалност на холандски:) От Холандия знам Хага, Ротердам и Амстердам, и Делфт, но за Лайден не знаех наистина и верно не се сетих, че може да е град Simple Smile

Вектори ние сме учили в училище, включително в пространството, линейна свързаност и несвързаност и други работи; как си избираш база линейно независими вектори (2 за равнината и 3 за пространството) и изразяваш всичко останало чрез базата и на мен винаги ми е било по-лесно да докажа чрез вектори, примерно, че някои отсечки или прави са перпендикулярни, като докажа, че скаларното произведение е 0, отколкото да намеря чисто геометричното или стереометрично решение. Не знам в какъв обем трябват вектори за прием в университети? И комплексни числа сме учили в гимназията. Е, не чак теория на фукнциите с комплексна променлива, разбира се:-D но ако в някой уни искат това на входа, не знам какво ще учат в самия уни, направо Нобелови награди ще трябва да им дават на изхода, пфу, то пък по математика Нобелови награди няма. Grinning

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 09:48 от Татко Мецан

# 808
Скрит текст:
Не искам да споря колко умни и образовани излизат от АК, а че ако не се учи в АК в програмата по мат анализ, статистика и вектори, трябва да учат тези неща извън АК, за да си вземат успешно теста, ако искат да учат в тези университети. Повече не мисля да коментирам тази тема.  
Темата започна като "Ще им е трудно първата година, щото не са учили интеграли". Затова и отговорите дотук (на хора с опит в Делфт и АК) бяха - Не, няма да им е трудно. Нито пък на СМГ-ейци или на който и да е нормално интелигентен ученик.
Относно тестовете: Векторите се учат по МОН. Статистиката, в необходимия за споменатия тест обем (пет формули и 10 понятия накръст) се учи в АК по Science. Производните и анализа се учат по МОН. Интегралите се учат в подготовката за изпита АР по МАТ в колежа.
[/spoiler]Анализ досега не се учеше по МОН, освен може би в МГ. И вектори не мисля, че се учат по МОН. И не, ставаше въпрос за тест не в Делфт, а в Еразмус. Тестът е Делфт е от тази година, в Еразмус е от доста години и с него имаме личне опит. И ставаше въпрос по принцип за това, което се учи като обхват по математика, и дали е достатъчно за тези тесове, които 1) са различни в разли8чните унита и 2) ще стават все повече за програмите на английски. За унитата в Германия също са необходими знания извън МОН (поне по досегашната програма, по новата са включили някои от модулите), макар там все още да няма тестове на немски, но кой знае дали и това няма да въведат с времето - за медицина вече въведоха.
Не мисля, че можеш да се изказваш за тестове, които дори не знаеше, че съществуват. Но знам, че всичко знаеш, затова излизам от дискусията. Който чете, може и сам да си направи изводите на кого и дали ще му е трудно, от ЕГ, от МГ, от АК или от където и да било. Ще се радвам да е била полезна за кандидатстващите  в бъдеще.
Между другото, видях че по новата програма на МОН за профил математика в 11  клас се учат вероятности, а в 12 клас - статистика. Анализ и в новата порграма не видях да има, както нямаше и в старата на МОН. Май Дидева го написа назад това.

Мецане, тези тестове са за да се отсяват желаещите, когато са много повече от местата, така че може да включват всичко, което е необходимо за тази цел. На  който не му харесва, е свободен да не кандидатства там.

antea, успех!   И още нещо се сетих за Еразъм - искаха ни proof of funds, извлечение от банкова сметка за това с какви средства разполагаме за таксата+издръжката, и то мисля, че искаха за 3-те години да покажем. 

Последна редакция: пн, 04 фев 2019, 10:34 от Анонимен

# 809
  • София
Вектори ние учихме, още в 5 клас. Преди 40+ години.

Общи условия

Активация на акаунт