Отговори
# 495

Знам отговора, но не го разбирам.

Автомобил изминал разстоянието от А до В за 4 часа със скорост х км/ч, а автобус - от В до А за 5 часа. Изразете чрез х с колко км/ч се е движил автобусът. Отговорът е (4х)/5. Може ли някой да я обясни?

Равно е разстоянието (от А до В и от В до А).
За автомобила: V автомобил (х км/ч) * 4
за автобуса: V автобус*5
Приравняваме ги:
4.х=5.V автобус
V автобус = 4х/5

# 496
  • Велико Търново

Знам отговора, но не го разбирам.

Автомобил изминал разстоянието от А до В за 4 часа със скорост х км/ч, а автобус - от В до А за 5 часа. Изразете чрез х с колко км/ч се е движил автобусът. Отговорът е (4х)/5. Може ли някой да я обясни?

Равно е разстоянието (от А до В и от В до А).
За автомобила: V автомобил (х км/ч) * 4
за автобуса: V автобус*5
Приравняваме ги:
4.х=5.V автобус
V автобус = 4х/5

Много благодаря!

# 497
  • София
4 клас - Кое е числото с равни четвъртинка и десетинка?
Само 0 е възможно
Satisfied добре че не е казано "естествено", че щяхме да се чудим 0 решение ли е или не и трябваше да търсим авторите на учебника за пояснения Smiling Imp
Хайде и с математически запис, не само с логика:
х/4=х/10 , 10х=4х , 6х=0, х=0

Хммм...
Ако съкратим първото (или второто, все тая) уравнение на x, получаваме 10=4...
И да, ясно, че с 0 така не може да се постъпва, ама... Това ми се струва леко сложничко за 4ти клас?
Или само аз така си мисля?..
Нямаш право да съкращаваш нещо, за което не си сигурен, че не е 0 Hands V
В момента в трети клас учат "части от цяло", но не и запис на обикновени дроби, което за мен си е най-логичния запис да запишеш колко от колко части си взел, но... За четвърти не съм сигурна как и какво са учили дотук, по различен учебен план са... а от големите деца нямам много спомен Simple Smile

Да, така е, просто си мислех, че е разсъждение малко над обичайното ниво на дете в 4ти клас...

# 498
Може ли помощ за задачката? Thinking

Последна редакция: сб, 13 апр 2019, 12:30 от Анонимен

# 499
  • София
не мога сега детайлно да пиша.. допълнете в координатната система до правоъгълник и от лицето му извадете лицата на два правоъгълни и един тъпоъгълен триъгълник.

# 500
Ако от върха, който се намира в 4-ти квадрант спуснем височина към страната, която е 6 ед, се вижда по графиката, че височината е 3 ед (1 ед в 4-ти квадрант и 2 ед в 1-ви квадрант). Лицето е равно на страната по височината спусната към нея разделено на 2. Т.е (6*3)/2 = 9 кв.ед

# 501
Според мен се търси лицето на защрихованото в сиво и го смятам 6. 18 -4.5 - 4.5 - 3 = 6

Родито135, мисля че изпускате триъгълника в първи квадрант със страна 6 и височина 1. Неговото лице 3 също трябва да се извади.

# 502
Според мен се търси лицето на защрихованото в сиво и го смятам 6. 18 -4.5 - 4.5 - 3 = 6

Родито135, мисля че изпускате триъгълника в първи квадрант със страна 6 и височина 1. Неговото лице 3 също трябва да се извади.
Ако трябва да се намери лицето на защрихованата част, предложеното от Вас решение е вярно, но по условие не е казано. Пак са оставили учениците и родителите да си правят догадки.

# 503
Чета от телефона и може и да не съм ги видяла добре графиките на двете функции, но според мен имат две общи точки (0;2 и 6;2). Лицето на фигурата, заключена между двете графики е и защриховано при това. Не мисля, че не е казано по условие. Коя е според вас фигурата, заключена между двете графики.

# 504
Не ми е ясно кои точно са графиките, но ако се търси лицето на защрихованата част, аз го решавам с триъгълници.

# 505
Моля за решение, за 2-ри клас:

# 506
  • Варна
Сборът на числата от 1 до 7 е 28. Няма как това да е верният отговор, защото това значи, че в бялото кръгче може да сложим всяко от числата, а това не е така. Там трябва да стои четно число, само така разликата между 28 и това число ще е четна, т.е. ще се дели на две, т.е. в двете тройки ще има равни сборове. Четни са само 2, 4 и 6, сборът им прави 12. От там ми отпадат първите три отговора... Остава Г.

# 507
Месечинке, благодаря.
Точно така е, 12 е верният отговор. Нещо се бях заблудила, че отговорът е 9 и яко се замотах...
Благодаря още веднъж!

# 508
  • София

Аз си вземам думите назад. Попитах Врячо (5ти клас) докато гледаше филм - каза "нула" без дори да се замисли, а не е най-великия математик. Явно само изглежда като сложно разсъждение за дърти кокошки като мен.

# 509
Може ли помощ за една геометрична задача от 7 клас?
"В триъгълника ABC симетралата на страната АС и ъглополовящата на ъгъл ACB се пресичат в точка О от страната AB и СО=СВ. Симетралата на АС пресича правата СВ в точка М. Ако АС=18см, намерете дължината на ВМ в сантиметри. "

Общи условия

Активация на акаунт