Разведена с деца - шанс за нова връзка

• 40 926
  • 658
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Майките, които се вкопчват не чакат синовете си да се оженят, а направо не им дават да се женят, те ги увъртат и ги превръщат в "другари в живота" още преди пубертета.
Както и да го въртим и да го сучем, това за удобството майката да си намери мъж, за да не дразни снахата със съществуването си, никак не звучи добре. Или бащата и той - да си намери някоя да му пере и да му готви, за да не се занимава дъщерята. Че то така направо в старческия дом да ходи майката.

Най-добрата приятелка затова е най-добра приятелка, защото през годините това приятелство е устояло.  Най-малкото най-добрата приятелка не очаква да бъде обгрижвана всяка вечер срещу едните приказки.  Нещо изначално не се кефя на идеята "от кал да е - мъж да е".

# 391
  • София
Не знам защо не ме разбираш - сигурно аз не мога да обяснявам добре. Казвам, че е едно майката да остане сама, когато детето е още малко и тя посвети живота си на него и съвсем друго да остане сама, когато детето вече е голямо и си има свой живот. При първия вариант вероятността майката да обсеби детето е много по-голяма, отколкото при втория.

# 392
  • София
Не знам, аз такива връзки между обсебване, оставане сама и това как трябва да е с мъж, виждам основно тук, във форума. Ако майката е болна или в голямо затруднение, вероятно мъжът ще изчезне, защото едва ли му се гледа болна жена или с някакви проблеми.  Какво значение има защо и откога няма мъж в картинката? За обсебването също основно тук чета за огромния проблем с обсебването, а в реалния живот почти не съм го срещала. Обсебващата майка не посвещава живота си на детето, тя дори пръста си да не мръдне цял живот за това дете, пак ще намери начин да му висне на врата, примерно с репликата "аз съм те родила". При това може да има мъж до нея през цялото време, че и да е сменила няколко. И пак да обсебва децата си, най-често сина си.

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 22:59 от Andariel

# 393
Не знам защо не ме разбираш - сигурно аз не мога да обяснявам добре. Казвам, че е едно майката да остане сама, когато детето е още малко и тя посвети живота си на него и съвсем друго да остане сама, когато детето вече е голямо и си има свой живот. При първия вариант вероятността майката да обсеби детето е много по-голяма, отколкото при втория.
Не мисля, че може да се обобщава кой родител става обсебващ. Факторите са много повече от това, майката да няма партньор. Абсолютно възможно е превръщане в мамино синче и постоянно месене в живота му и при наличие на баща.
При вторите бракове пък има други подводни камъни. В много такива семейства има делене на деца на родно/неродно дете, неглижиране вкл. от майката, непредоставяне на равни възможности, създаване на чувство, че дете от предишен брак е "втора категория". Разбира се, пак не може да се обобщава.

# 394
  • София
Най-яркия пример да обсебване е Стоянка Мутафова и дъщеря й Муки, която цял живот беше залепена за майка си. Сещам се и за Ваня Костова и сина й.

Не знам. Лично за мен не е правилно човек да е сам. Децата порастват и отлитат, а живота след това трябва да продължи. Да, има приятелки, но след среща между тях едната се прибира при съпруга си, а другата в празния си дом.

Няма да забравя думите на моята съседка, седмица след като почина мъжа й. Синовете им вече бяха големи. Тя каза “Еххх, тъкмо децата пораснаха и дойде времето да си поживеем, и да попътуваме, и той си отиде.”
Беше на 50 + години. Няколко години след това се запозна с един мъж и вече повече от 10 години е с него. Той е грък - стоят малко тук, малко в Гърция. И аз й се радвам, че не остана сама.

Може да не съм права, но това е моето мнение - хубаво е всеки са има някого до себе си.

# 395
Със сигурност е добре, ако жената успее да намери щастието с друг мъж, но дали за децата е по-добре майка им да въведе нов човек в живота им или не, зависи до голяма степен от конкретните възрастни и техните взаимоотношения. Няма нужда да се лъжем, че много жени си търсят втори мъж основно за финансова сигурност, а и някои са склонни да правят прекалено големи компромиси, за да го задържат. В моето обкръжение свестните втори бащи, които изграждат наистина силна връзка с децата от предишен брак, са много по-малко от тези, които се държат с тях в най-добрия случай безразлично.

# 396
  • София
Повече проблеми има при отношенията и мястото на заварените деца при втори и трети брак, отколкото при родители, които не са се обвързали с нов партньор. И е напълно нормално това положение - колкото повече играчи има, толкова повече връзки се правят или прекратяват, конфигурациите са повече и йерархията на важност и място на всеки играч са по-напрегнати. Често заварените деца страдат, защото новият партньор е във фокуса на вниманието, а ако се родят и общи деца, то "старите" могат да се окажат леко в периферията. На този фон ми е малко странно да се смята, че родител, който живее без партньор става обсебващ. Има много повече неглижирани деца, отколкото обсебени, независимо от конфигурациите и броя на играчите.

# 397
Всеки си взима решенията и си носи последствията от тях. Аз не бих станала обсебваща майка, дори да съм без партньор, първо, защото не ми идва отвътре и второ, при четири деца, кое да обсебя първо? Да, конфигурациите и ситуациите при втори брак са различни, но който е с такъв, явно е преценил, че си струва. Който иска да е сам с децата, също си е добро решение за него. Не виждам общовалидни добри и лоши избори.

Всеки прави това, което иска и може.

# 398
  • София
Всеки си взима решенията и си носи последствията от тях. Аз не бих станала обсебваща майка, дори да съм без партньор, първо, защото не ми идва отвътре и второ, при четири деца, кое да обсебя първо?
Едва ли след 10 години ще обсебиш най-малкото, защото тогава ще е бесен тийнейджър, ако не бъркам.
Самотата не е за всекиго. Аз нямам проблем, а има все пак и тукашния форум, и ФБ. Обаче има жени, които наистина живеят в самота и тя им тежи. Чела съм тук истории в други раздели. Майка с 1 дете, което си хваща пътя, а тя...амотна.
Има и друго - ти колко време си оставала сама, ама наистина сама, без деца? Едва ли много
Аз също никога не съм живяла сама и затова епизодичната самота ми харесва, обаче ако ми се случи с години?

# 399
  • София
Да си сам и да си самотен са две различни неща. Не всеки, който е сам е самотен, е не всеки самотен е сам.
Но съм съгласна, че не винаги втори партньор означава втори баща, т.е. не всеки втори родител е готов и съгласен да поеме грижите и възпитанието на детето на жена си. Около мен специално нещата са 50:50. Половината гледат чужди деца, но не ги приемат кой знае колко - просто съжителстват, а другата половина си ги приемат буквално, като собствени деца. Тези неща се усещат и се виждат по отношението на втория родител към детето, както и на детето към новия партньор.
Аз осъзнавам, че съм имала късмета да съм от вторите, но видях и с очите си какво може да причини на едно дете неприемането от страна на новия приятел на мама. Затова писах и пак ще го напиша - хубаво е жената да има партньор до себе си, но не на всяка цена.

# 400
  • София
Аз осъзнавам, че съм имала късмета да съм от вторите, но видях и с очите си какво може да причини на едно дете неприемането от страна на новия приятел на мама. Затова писах и пак ще го напиша - хубаво е жената да има партньор до себе си, но не на всяка цена.
А има и обратен вариант - неприемане от дете на новия партньор на мама/татко, плюс като екстра бившият/та да налива масло в огъня, вместо да се старае да го гаси.

# 401
Това го минах лично. Големият ми син - тогава на 13 години - беше доста надъхан от роднините си и дори ми е казвал: "Няма да ти говоря вече, освен ако не се разведеш." Обясних му тогава, че няма как да се съобразя с него за всички решения в живота ми. Утре може да не му харесва, че съм два пъти разведена, какво правим тогава? При мен дори не беше надъхване срещу конкретния ми нов партньор, ами идеята беше избщо да остана заадължително сама. Цитирам: "Майките си остават с децата и не им трябва друг мъж. Тате ми е обещал, че никога няма да има друга жена!". А се разведохме заради на тате другата жена, дето я няма.

# 402
  • София
А има и обратен вариант - неприемане от дете на новия партньор на мама/татко, плюс като екстра бившият/та да налива масло в огъня, вместо да се старае да го гаси.

О да - това вече дори не мога и да си го представя, защото около мен нямам такива примери. Но предполагам, че е много трудно за всички. До колкото знам това се случва обикновено, когато децата са тийнове и са готови да се бунтуват срещу всичко.

Дописвам - сетих се всъщност за един такъв случай преди доста години. Един приятел изгуби баща си, когато беше на 15 години. Когато стана на 18 майка му започна да излиза с един мъж и веднага получи скандал от сина си, който заяви че й забранява да се вижда с каквито и да било мъже, докато живее при него /в къщата на баща му, която реално е и нейна/, нищо, че той никога не беше виждал този мъж. И майка му си остана сама. Говорила съм си 1 - 2 пъти с него на тази тема - той винаги беше категоричен, че майка му си е изживяла живота и вече й е време да гледа внуци, а не да обикаля по мъже, като някоя 20 годишна

# 403
Е не бих послушала такъв син за нищо на света, честно.

# 404
  • Пловдив
Много нахално синче, да.

-----
Касиопея, мнението ти за причинната връзка е невярно, не че не могат да се намерят примери като Стоянка и Муки (макар че и там не знам как изглеждат нещата отвътре и кой е напирал за обсебване, евентуално). Такива примери не са последица от това, че майката не си е намерила нов мъж. Между другото, след бащата на Муки Стоянка Е имала нов мъж - Нейчо Попов, по нейни думи голямата и любов, който умира, когато Муки е на 23 години (проверих им датите на раждане и смърт съответно в Уики). На 23 ако не си зрял и ако не зависи от теб лично кой да те "обсеби", кога зависи, не знам. Wink

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 11:50 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт