Тичане (5)

• 41 389
  • 771
  •   1
Отговори
# 165
Веси, браво! smile3501 newsm18

# 166
Еха, Веси, поздравления!

И аз много се потя, направо откачам, и в залата всички излизат сякаш са ходили да пият кафе, а аз сякаш току-що съм си взела душ, от косата ми капе вода. Ям нормално солено. Не съм бягала над 20К и не съм пила електролити допълнително, само на вода си карам. Но магнезий си пия целогодишно.

Имах надежда днес, че хълмчетата, по които обикаляхме ще стават за нещо като планинско, обаче те са само за козички. Освен, че се сдобих с ярък текезесарски тен, друго не направих Joy

# 167
Поздравоения, Веси.
И аз се потя доста при натоварвания. За солта, ям по-скоро леко безсолно. Това за готвените неща. Салата със сол не мога да ям, с изключение на зелевата. Всички други зеленчуци си ги рупам натурални. Още от дете си ги предпочитах без сол.

# 168
  • София
Връщам се от кардиологичен преглед на ехограф. Такива суперлативи за сърце не съм и предполагала, че могат да се кажат - супер е и нищо ми няма. Електрокардиограмата не е била направена, когато трябва, т.е. когато съм била не съвсем възстановена от грипа.
Така че ще си тичам, както и преди Simple Smile

# 169
  • Русе
Здравейте, аз основно продължавам да ви чета и по-рядко пиша. Опитвам да се вкарам в старите норми на бягане,но не става лесно. Един ден вали,духа...но след днешния ден имам надежда.Бях свикнала да тичам 4 пъти седмично  по 7км .Но имам  болки в лявото коляно,преди това в дясното...от външната страна в ямката ( мисля,че минискус ли е там ? ) Започва да наболява след 3 или 4 км,а се старая да не бягам твърде бързо ( 6мин=1км) Загрявам добре,всички тези болежки станаха сега когато бягах зимата навън.Мажа с Дийп Рилийф,слагам наколенка. Ако някой има други съвети приемам с радост Simple Smile

# 170
Връщам се от кардиологичен преглед на ехограф. Такива суперлативи за сърце не съм и предполагала, че могат да се кажат - супер е и нищо ми няма. Електрокардиограмата не е била направена, когато трябва, т.е. когато съм била не съвсем възстановена от грипа.
Така че ще си тичам, както и преди Simple Smile
Сууупер! Много се радвам!! Heartbeat
Аз си знаех, че няма как да ти има нещо. Не бягаш от вчера. Ако имаше проблем, да се е обадил досега. Simple Smile)

muckata, загрявай добре преди бягане. И мен ме болят коленете понякога. Ако си постоянна със силовите и кондиционните  тренировки лека полека се заздравяват, но като попрекалиш някъде, се обаждат, няма как. Мажи си с Дийп Рилийфа и прави повече упражнения.

# 171
Моят проблем с едното коляно е от преди 20 години. Претоварване на тренировки, после една седмица здраво каране на ски и направо му се разказа играта. От тогава периодично си ме боли, кога повече, кога по-малко. Свикнала съм и горе-долу си дозирам вида и интензитета на тренировките, така че да не го претоварвам.
Да се отчета с 8км от снощи. В началото, точно където ми е голямото изкачване по маршрута, такъв силен насрещен вятър ме блъска, че ми беше трудно да дишам. В града изобщо не усещах да е ветровито, но на открито, в полето, ситуацията се оказа друга. За пръв път бягах и с новите си маратонки, Columbia Bajada III, и съм направо във възторг. Толкова удобно отдавна не се бях чувствала. Сега остава да ги тествам и по шумата в гората на по-дълго бягане.

# 172
Здравейте момичета 😊
От скоро и аз започнах да бягам,но имам огромен проблем с болки от колената надолу.
От начало започнах с по 40минути бягане като не съм се изсилвала,след това увеличих на час(в неделя) и от тогава страшни болки като се затичам , буквално не мога.Днес ми беше 3ти опит и пак нищо.Засилвам се леко за около една минута и болката става нетърпима,та за това просто си крача 😒Мислех,че ми трябва време тялото да се адаптира към натоварването,но ще стане вече седмица никаква промяна.Та да ви помоля за някакъв съвет,как да се справя с тези болки и да накарам краченцата да свикнат,че това натоварване ще го има всяка вечер 😌

# 173
Здравей Хриси,

Това твоето звучи като shin splints, но не знам как е на български.
https://www.runnersworld.com/shin-splints/

Защо тичаш по час всеки ден, ако си начинаещ? На тялото му трябва време за регенерация и адаптация. Тичай 4-5 пъти седмично, но не всеки ден.  Peace

С какви обувки бягаш? Вземи си подходящи за твоя свод. Въпреки че е възможно и да е заради това, че си нова в бягането.
Има много хубави упражнения които помагат:

https://www.yogaforrunners.com/shin-splints/

Постепенно ще ти мине. Дай си пауза ден-два, и пробвай пак, но не цял час а 40мин.
Разтягаш ли накрая? Прегледай горния линк с йога за тичащи, страхотно помага.
Успех, и бързо възстановяване! И умната. Peace Бързай бавно. Grinning

# 174
Ако си начинаеща, половин час на ден всеки ден е повече от достатъчно първите няколко месеца.
И аз смятам, че имаш shin splints, мисля, че на български се води тибиален стрес синдром или нещо такова. Навсякъде казват, че е следствие от "too much, too soon". С бягането се прогресира бавно. То е като при тренирането с тежести. Първо тренираш със собствено тегло, после с леки тежести и постепенно покачваш.
Дай си 2-3 дни почивка от бягане, в които не спираш да се движиш - например, ходи много - с километри, за да раздвижваш мястото без да го травмираш. Колело също може да ти се отрази добре. Или плуване.
Контрастни душове.
Мачкай здраво с кремове (самите кремове не помагат много, но масажа - да) и използвай фоумролер след движение.
Можеш да си вземеш калфи (компресиращи) и да бягаш с тях, а после също известно време да седиш с тях.

Аз се оправих от това за около 2-3 седмици тази пролет, защото след кратко прекъсване твърде рязко се върнах към големия километраж. Ще мине. Simple Smile Но не напъвай прекалено бързо с напредването, изгради си първо основа.

# 175
Благодаря ви много за съветите 🤗
Взела съм си едни адидаски,мисля,че са подходящи за спорт,удобни са ми.Правя си разстягане преди и след,но явно наистина всичко е от пренатоварване.Днес ще си почина и утре нов опит 😊
Хубав ден ви желая 🌞

# 176
  • На брега на реката
20-30 минути на ден е и моето бягане. Бягам от 3 месеца, но съм категорично новак. Поддържам едно и също темпо, 3 до 4 пъти седмично ми е бягането. Нито се натоварвам, нито усещам болки. В началото се изсилвах, определено се пренатоварвах и реших, че ако искам да ми доставя удоволствие, не трябва да прекалявам.

# 177
Бягането е като всяко друго нещо. Simple Smile В началото е трудно, защото още целият организъм не е наясно какво се случва, адаптира се, наглася се и лека полека се научава как да пести енергия, всяко движение да приляга така, че да не хаби излишна такава и стъпките се променят, и стойката... Затова и в началото има повече  травми. Също затова има един рязък напредък малко след като започнеш да бягаш и за известно време почти всяко бягане може да ти е с лично постижение. После лека полека пак се стига до плато и всяка минутка подобрение може да изисква специални тренировки и промяна в натоварването.

# 178
Момичета, за моннотоно бягане до 5 км напр.какъв е добрия пулс? Около 2рия км ми скача на 170 (на 30г съм и отскоро бягам).

# 179
Щом бягаш отксоро, този пулс според мен е нормален. Иначе е леко висок, трябва да е около 150 +-10.

Общи условия

Активация на акаунт