Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 46 499
  • 764
  •   1
Отговори
# 690
Не е точно въпрос на бюджет. Както казах, и аз гледам с едно око, но няма по-добро по моите критерии. Не е да има, но да ми е скъпо, а няма. Да, има разни огромни, супер луксозни, които според брокери и обществено мнение са върхът на сладоледа, ама те не са ми в целевата група, защото не това търся. Това, че са скъпи и ценени от масата не значи, че са "моят апартамент".  А ако някой реши да ми продаде моя идеален, ама на нереална цена, пак няма да купя - да си го държи, аз си имам къде да живея. Няма да плащам луди пари за нещо, дето ще е 5% по-близо до идеалното от сегашното ми. А ако наистина пазарът се насити "моето жилище" ще се предлага в няколко алтернативи и не на надута цена. Докато не е така аз просто следя пазара с пуканките.

# 691

Напълно е права Черна станция. Аз имам предостатъчен бюджет за това, което търся, но за почти година съм видяла само два апартамента, които се доближават до изискванията ми. Факт, че за единия много ме е яд, че го изпуснах. Аз търся в тесен район и СС и излизат много малко хубави имоти. Основно предлагането е на булевард, първи или висок етаж без асансьор.

# 692
Потвърждавам - омръзнало ми беше от скосявания, безумни тераси, микро холокухни и прочее красоти на пазара на НИ. И моят апартамент го взехме случайно, направихме някой и друг компромис и така. Но ако се бяхме въздържали от покупка, по всяка вероятност още нямаше нищо да сме взели.

# 693
Ами да донякъде е така, обаче зависи и какво ще рече "тесен" район. И аз ако сведа търсенето до 1 сграда (СС, т.е. отдавна всичко е изкупено и хората си живеят там от дълго време) вероятността да изпадне точно перфектният за мен там апартамент клони към 0. Това обаче може да не важи за пазара на цяла София.
Има и друго, ако сте си задали несъвместими изисквания - примерно определено районче със сгради от 1930-та година (в които по презумция няма асансьори), обаче с изискване за асансьор, ами трудно ще намерите. Grinning

# 694
Не, не съм си задала нищо несъвместимо или нелогично. Но на квартал държа, не ме интересува цяла София.
И в квартала се строи, но или не ми пасват офертите, или изобщо не се появяват на пазара.
П.П. Искам НС, не старо.

# 695
Здравейте! Сега откривам темата:)
Решихме да купуваме жилище в София. Искаме стандартни неща - строителство след 1990/2000, 2 спални, хол с кухня (или отделно), 1-2 тераси, 1-2 бани (според зависи какво намерим). Като райони искаме да е в южните между Стрелбище, Славия, Карпузица/Княжево и Бъкстон (този квадрант), без Ман. ливади.
Тъй като до скоро търсехме да наемем, но в крайна сметка решихме че ще е по-добре за нас да купим нещо, всичките брокери, с които комуникирах за наем ми казваха, че цените няма да паднат, дори със стотинка в близкото бъдеще.
Според вас тези твърдения верни ли са или не? Ако намерим нещо на прилична цена (да кажем до 800-900Е/кв.м.) и отговаря на изискванията ни, да се замислим ли да го купуваме или въобще да не търсим в момента и да чакаме заветното падане на цени? Въобще ще има ли такова някога?!

Също, някой има ли представа ориентировъчно, ако се работи с брокер, какъв процент отива за него от продажбата или каква е комисионната? При наем е 50/75%, но е ясно че при купуване не седят така нещата Grinning

Благодаря!

# 696
От цитираните райони на 800-900 евро може да намерите само в Карпузица и Княжево и то при супер късмет. Цитираното от вас разпределение се води минимум 120, дори 130 кв.м. при НС или 115-120 хил.евро. За Стрелбище има ограничено НС, така че едва ли ще паднат, до Славия строят метро, така че там ще се повишават цените според мен.
Комисионната е между 2.5 и 3.6%, като най-често е 3% и се взима и от двете страни по толкова.
Щом сте под наем не ви съветвам да взимате на зелено, защото строителите се бавят по година, а може и цял живот, а да плащаш и наем,и заем, не е ОК.

# 697
Посоченото търсене в желания ценови диапазон за мен е мисия невъзможна. Казвам го като човек който следи пазара от скоро. Успех, а комисионната е 3% плюс още толкова за такси макси и бумаги.

# 698
От цитираните райони на 800-900 евро може да намерите само в Карпузица и Княжево и то при супер късмет. Цитираното от вас разпределение се води минимум 120, дори 130 кв.м. при НС или 115-120 хил.евро. За Стрелбище има ограничено НС, така че едва ли ще паднат, до Славия строят метро, така че там ще се повишават цените според мен.
Комисионната е между 2.5 и 3.6%, като най-често е 3% и се взима и от двете страни по толкова.
Щом сте под наем не ви съветвам да взимате на зелено, защото строителите се бавят по година, а може и цял живот, а да плащаш и наем,и заем, не е ОК.

Всъщност по-скоро говорим за около 90-100 кв.м.. За зелено варианта е изключен отдавна, но благодаря за съвета
И мерси за информацията за комисионните:)
Благодаря и на So Lucky
Ще очаквам и други мнения.

# 699
Не изключвайте зеленото, там е истината.

# 700
Не изключвайте зеленото, там е истината.

Иронията ти може и да не е чак толкова иронична Mr. Green
Има си поговорка:
- Който не ходи в гората, не го среща мечка...
Ама си има и продължение
- ...обаче и не яде ягоди.

Та всеки си решава кое му е по-важно - мечките или ягодите. Според мен сляпото изключване на "зеленото" не е най-разумното, но и всеки има различна толерантност към риск.

# 701
Мисълта ми беше, че тогава врътката е била със швейцарски франкове. Сега врътката пак не се знае каква може да се окаже. Защо има банки с лихвен процент от порядъка на 6% и такива като горе споменати с лихвен % - 2.9%? Явно, че и тук има някакви врътки, но преди да са се случили нещата, ако въобще се случат (има и голяма вероятност нищо да не се случи) нищо няма да измъдрим. Тогава защо лепваме етикети "тарикатчета" на хората, които са изтеглили на по-изгодна лихва тогава?
Колко от вас изтеглили ипотечни кредити знаят в момента абсолютно всички подводни камъни, които могат да срещнат???

Ако човек си е направил добре сметката с кредитите и те са му по чергата (т.е. в рамките на 30% от нетния доход на домакинството) дали лихвата е 3% или 6% няма голямо значение, особено пък когато се купува за живеене. При инвестиционните имоти е различно, разбира се. Хората, които преследват изпилване на лихвата на макс твърде вероятно са си надценили възможностите за погасяване.

# 702
Не е ирония, при новите строежи по се намира нещо читаво по кварталите, а страхът е само бля, бля, сега няма причина да фалирВат. Готовото много са си повярвали.

# 703
Notaris, няма причина, но продават всичко на зелено и вкарват всичко в нов строеж,вече започнатият изостава.
Lana, 90-100 кв.м ново строителство съдържат поне 20-25 квадрата общи части и стени. Т.е. евентуалният апартамент ще е максимално 75 квадрата чиста площ с миниатюрни стаи,което трудно се намира. Причината е проста - за да отделиш три стаи трябва да имаш достатъчно външни стени, а такива често липсват, затова се правят тесни стаи с прозорци на късата страна и апартаменти с подобна площ стават двустайни. За бюджет от 90 000 евро (100 кв.мх900 евро) ще си намерите такъв - с преграден хол на две, едната част без прозорци НС. Тези от 90-те години нямат общи части в нотариалния акт,така че може би ще ви устроят повече.
Аз си представям нещо такова: https://m.imot.bg/details/1c154694111862498

Последна редакция: вт, 05 фев 2019, 23:43 от Анонимен

# 704
Не бих купила на зелено. Не се знае, след две години, дали няма да съм на червено. А може и факел да съм, изгорела отвсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт