Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 188
  • 764
  •   1
Отговори
# 300
  • В планината / На морето
Напълно нормално е в момента да няма оферти от ЧСИ. Оферти би могло да има евентуално, едва когато се наводнят банките и ЧСИ-та с такива имоти, а това се случва при криза, не по време на възход. Сами споменахте, че когато пазарът е на продавача, няма как да има на оферта за купуване. Иначе реших и аз да се поразровя чисто за статистиката. Да вземем двустаен в кв. Изток, смятам, че той е що горе приличен квартал. Ето и предлаганите цени за 15-годишен период:

Като цяло приближаваме цените от 2008 година, но още не сме ги стигнали. Също така пак забравяш, че сега заплатите са двойно по-високи спрямо 2008 година, а лихвите по кредитите мноооого по-ниски. Отделно тогава лихвите по влоговете стигаха до 8-9 даже и 10 процента, а в момента са НУЛА. Даже като се сметнат всички такси са минусови. Това определено не са предпоставки за рязък спад в имотите. Даже напротив.
Как така са нула ? Съвсем 0 ? И какви са тия минусови такси , може ли да обясниш ?

# 301
Напълно нормално е в момента да няма оферти от ЧСИ. Оферти би могло да има евентуално, едва когато се наводнят банките и ЧСИ-та с такива имоти, а това се случва при криза, не по време на възход. Сами споменахте, че когато пазарът е на продавача, няма как да има на оферта за купуване. Иначе реших и аз да се поразровя чисто за статистиката. Да вземем двустаен в кв. Изток, смятам, че той е що горе приличен квартал. Ето и предлаганите цени за 15-годишен период:

Като цяло приближаваме цените от 2008 година, но още не сме ги стигнали. Също така пак забравяш, че сега заплатите са двойно по-високи спрямо 2008 година, а лихвите по кредитите мноооого по-ниски. Отделно тогава лихвите по влоговете стигаха до 8-9 даже и 10 процента, а в момента са НУЛА. Даже като се сметнат всички такси са минусови. Това определено не са предпоставки за рязък спад в имотите. Даже напротив.
Как така са нула ? Съвсем 0 ? И какви са тия минусови такси , може ли да обясниш ?
Лихвата е примерно 0.5 процента, но таксите за вкарване и изкарване на парите са по-големи и съответно, ако днес сложиш на депозит 10 000 лева след една година ще изтеглиш 9 970. Много хора не обръщат внимание, че таксите са по-високи от лихвата.

# 302
Който си мисли, че цените ще паднат масово, за мен е чисто луд. Няма да падат, а ще скачат, заради лудата инфлация, която се случва в момента. На саламите цената ще се качва, а на жилищата ще спада?!?! Хихи ... малко наивно да ви кажа, ако си го мислите.
На село може и да паднат, но в София, Пловдив и Варна няма такъв вариант.

# 303
Отчитане ли настроението на купувачите? Всички си траят и никой не купува. Изповядват се стари сделки и нещо изгодно изпаднало. Аз лично, също изчакваме.

# 304
от както търся апартамент, вече година, все чета за спад, а такъв няма(няма и да има). Все пак за статистиката да кажа, че двама мои приятели си намериха за 6м в квартал, с много малко предлагане(но те търсеха 3-стайни, а такива предимно се предлагат в него) и вдигнаха малко цената, която са склонни да платят. И двамата работеха с брокери, и двамата си ги намериха без тяхна помощ, и без брокер от другата страна. Сега изповядват.
"Аз лично, също изчакваме." - и аз чаках NikoT да построи каквото си мечтая, ама нА, уви Simple Smile Купувачите са склонни да платят, защото искат своя къщура, това е. Не са склонни тези, които нямат парите.

# 305
  • София, Bulgaria
Пазарът си е много активен даже, все още проблем е липсата на читави имоти, ако не искаш да купуваш на зелено. Купувачите, които търсят готови апартамент с акт 16, или старо строителство трудно стигат до сделка, а огледите са сведени до минимум и не защото не са мотивирани, а напротив защото няма хубави имоти. Особено, когато става дума за големи апартаменти с 2-3 спални. Първо защото това са семейства, които купуват имот поне за следващите 15-20 г, такава е нагласата. Това не е 2-ст, апартамент, където част от хората са с нагласата, че след 7-8 г. ще го продадат и ще купят по-голям и сякаш са по-склони на компромис...я с мечтания квартал, я с нещо друго.
При  покупката на 2-ст апартамент НС,  купувачът се сблъсква с много по-голяма конкуренция, защото тук са и купувачите, които купуват с цел инвестиция и отдаване под наем, което го няма при големите апартаменти или е доста по-малко. При панелните апартаменти и ЕПК също е малко предлагането, тук не говоря за имоти, които са силно надценени и са извън пазара. Това че висят по сайтовете не означава, че се продават. Новото, което се усеща последните няколко месеца, е че продавачите са малко изнервени, не са токова убедени, че пазарът работи за тях и са по-сговорчиви, склони на отстъпки.
Иначе нов имот излязъл на пазарна цена в рамките на седмица до 10 дни може да се продаде. През януари само ние имаме 4 такива сделки, като при 3 от тях продавахме, а при една купихме. Купихме, но при  конкуренция  на още 3-ма желаещи.
Един съвет, когато ходите на огледи независимо как се чувствате, дали е бил лош деня ви или нещо друго, дръжте се любезно и уважително. Една купувачка сега реве, че продавачите решиха с други хора да направят сделка вместо с нея. Ами как иначе, като и на двата огледа се държеше като "генерален директор". Няма "Добър ден", няма "Довиждане"...Отваряше всички шкафове и чекмеджета наред и ги оставяше да зеят. Апартаментът след нея  изглеждаше, като след полицейски обиск.
И една продавачка също реве, защото пропусна най-добрата оферта за имота си. Колко може да струва 2-ст панел ремонтиран и направен на 3-ст преди 10 г. в кв. Хаджи Димитър, според мен не повече от 70-72000 евро, но видиш ли, каква е логиката: щом купувач дава 70 000 евро, значи му е изгоден, а щом е изгоден за купувача значило, че не е изгодно за продавача. Така че не е лесно...

# 306
Tomeva, малко си противоречиш - хем пазарът е активен, хем няма хубави имоти. Т.е. купувачите купуват каквото има - имоти с недостатъци и отстъпки, това разбирам от поста ти.

# 307
Лихвата е примерно 0.5 процента, но таксите за вкарване и изкарване на парите са по-големи и съответно, ако днес сложиш на депозит 10 000 лева след една година ще изтеглиш 9 970. Много хора не обръщат внимание, че таксите са по-високи от лихвата.
Остави го този, че е неадекватен.
Аз имах промеждутък от края на влога ми до изповядване на сделка и в крайна сметка прехвърлих парите в дебитната карта точно защото какъвто и влог да ми предлагаха, дори отворен депозит... все излизах на минус заради таксите Simple Smile Направо си ти искат пари, че ти държат парите Simple Smile

# 308
  • София, Bulgaria
Tomeva, малко си противоречиш - хем пазарът е активен, хем няма хубави имоти. Т.е. купувачите купуват каквото има - имоти с недостатъци и отстъпки, това разбирам от поста ти.

Може и да не съм се изразила правилно, започнах с нагласата да отговоря на мненията от последните седмици, че купувачите "пасуват" и за това исках да кажа, че не "пасуват", че има активни купувачи, че излизат и много нови, но им трябва повече време, за да стигнат до сделка, което всъщност не е нещо ново. Така е последните години. При някой по-бързо се случват нещата, при други по-бавно. Колкото е по-малък периметър на търсене, толкова по-бавно...Едно да търсиш хубав имот/ според критериите на купувача/ във всички Източни и Южни райони например, съвсем друго е само Манастирски ливади- изток.
Друга разлика, която наблюдавам на пазара е, че през 2017 г. и началото на 2018 г. се случваше да се продадат и надценени имоти, все се появяваше някой купувач, на който му е писнало от обикаляне или поради други причини  плаща горницата в цената. Тази година има един луфт между очаквания на купувачи и на очаквания на продавачи, който според мен до средата на годината ще се изглади.

# 309
В крайна сметка сега ли е изгодно да се купи апартамент с кредит или да се изчака?

# 310
Томева, ако правилно съм разбрала, пазарната цена за панелка преправен на тристаен в ХД е 70-72 х. евро? Ужас...за какъв спад в цените се говори? И тази дама на огледа - ами първите седем си оказват влиянието. ГолЕм праз, че иска да купи, като се държи по подобен начин, нормално е продавачите да се отдръпнат, щото то не е само на ти си парите, дай си ми имота. Като видиш, че някой е дебил ти се отщява да правиш сделка с него, нормално. На огледи, където има вещи на други хора не само че не съм отваряла шкафове, ами направо си ми беше неудобно, носех си калцуни, благодарих накрая и т.н. Даже брокерката на продавачите ме подканваше да направя още един тур из жилището, макар че познахме добрия имот веднага, още по адреса, общите части, разпределението. Така или иначе мебелите не съм ги искала, но не съм си позволявала да коментирам това или онова дали ми е харесало, дали го искам и т.н.

# 311
Да, за сега няма криза, но все някога ще дойда. Вероятно знаеш, че те са циклични, през около 10-тина години? Все пак и вие не забравяйте, че когато големите кихнат, малките хващат пневмония. Ние сме тясно свързани с икономиката на ЕС.
Вярно е, че кризите са циклични, но тръгват от най-голямата икономика в света и стигат в България 2-3 години по-късно. За момента не се вижда Щатите да се задъхват, така че поне в близките няколко години криза в България няма да има.

Кризата от 2008 си удари България още същата година Wink

# 312
Е то е ясно, че всеки прави прогноза, която му е изгодна.

# 313

По графиката се вижда че сме задминали цените от 2008 още декември 2017 Grinning

# 314
Който си мисли, че цените ще паднат масово, за мен е чисто луд. Няма да падат, а ще скачат, заради лудата инфлация, която се случва в момента. На саламите цената ще се качва, а на жилищата ще спада?!?! Хихи ... малко наивно да ви кажа, ако си го мислите.
На село може и да паднат, но в София, Пловдив и Варна няма такъв вариант.

Ми тя инфлацията спадна Wink

Общи условия

Активация на акаунт