Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 102
  • 764
  •   1
Отговори
# 540
Има разлика между "харесва ми" и "искам да живея за постоянно". Аз например харесвам да съм на висок заснежен връх, ама не ми се иска да остана да живея там Mr. Green Аналогично ще ми бъде приятно да се насладя на грамаден и светъл хол, но не искам да си го причинявам за постоянно. Такъв хол изисква наемна прислуга, а аз не съм свикнала с такава и не допускам чужди хора да ми бърникат у дома. Освен това поддръжка, ремонти и отопление са по-скъпи, а никой не гарантира, че утре в една яка криза няма да останем без ток и парно.  А аз исках практичен апартамент с оптимизирани размери - достатъчно голям, че да ми е комфортно и не повече, че да ме затруднява с поддръжката.
За да променя тези си възгледи евентуално трябва да станем мноооого големи милионери, а вече няма за кога Mr. Green

# 541
  • София, Bulgaria
Черна станция,  всеки е с предпочитанията си...и според мен, не големият хол ще създаде повече работа на домакинята,  колко е да минеш още 20 кв.м под с прахосмукачка, по скоро цялата останала квадратура с всички бани, спални и т.н.
Аз харесвам отворени пространства...колкото по-малко стаи, толкова за мен е по-добре. Жалко, че моят мъж не ми се върза на акъла в новия ап. да нямаме никакви вътрешни стени, само за банята...🤣
Иначе многооо трудно се продава имот с малка дневна, особено ако е с голяма площ...да речем 120-130 и на горе кв. м застроена. С по-малки спални по-склони са на компромис, но малък хол...не.

Последна редакция: чт, 31 яну 2019, 08:57 от tomeva

# 542
  • тук-там
Това с поддържането на големи квадратури е някакъв мит.
Големия хол предполага повече "чисто" пространство и по малко мебели на кв. м.

Не ти се налага да повдигаш, сбутваш, преместваш. Само мога да си представя какво има зад и под диван, опрян  в стената в малък хол.  Thinking

Супер ми е в 50 кв. хол, може и още 10, за да обособя зимна градина.

# 543
Черна станция,  всеки е с предпочитанията си...и според мен, не големият хол ще създаде повече работа на домакинята,  колко е да минеш още 20 кв.м под с прахосмукачка, по скоро цялата останала квадратура с всички бани, спални и т.н.
Аз харесвам отворени пространства...колкото по-малко стаи, толкова за мен е по-добре. Жалко, че моят мъж не ми се върза на акъла в новия ап. да нямаме никакви вътрешни стени, само за банята...🤣
Иначе многооо трудно се продава имот с малка дневна, особено ако е с голяма площ...да речем 120-130 и на горе кв. м застроена. С по-малки спални по-склони са на компромис, но малък хол...не.
Tomeva, какво значи "малка дневна" - аз говоря не за холокухня, а само за хол - бяха заедно с кухнята на около 35 кв и бяха разделени, защото съпругата не иска заедно. И говоря за много топ място, където имам много малък избор на НС (и на СС също), и където парцелите не позволяват големи помещения. На такива места почти няма шанс за хол от 60 кв освен ако не обединиш и така се лишиш от някоя от спалните - както са направили тези на Елин Пелин, което за семейство с деца е неприемливо, много по-важно е децата да си имат отделни спални. А имота го продава мястото, не дневната, ако още не го знаеш за толкова години в бранша. Дневната има значение, когато мястото е в ливадите и вадите, или в Младост N-та част, където се предалагат хиляди имоти.
Във вила Лозенец, която е типичен за мястото проект (парцелът е около 300 кв), холокухните на жилища за по 250-280 К са под 30 кв., говоря за хол и кухня заедно, а не само за хол. Просто парцелът не позволява друго. Ето още един на същото място, малко по-нагоре, с три спални и холокухня около 30 кв, за 300 К:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d15374320535992 … k=4d7y2x&f1=1
И още един, пак там, с три спални и холокухня 36 кв, от които кухнята е около 15, остава хол около 20 кв:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d15453116266369 … k=4d7y2x&f1=1

П.С. Знам, че Нарцис е направил това, обединил е хола със стая и се е лишил от спалня, но той е 1) в стар апартамент, строен при други условия, не е в НС, и 2) само с 1 дете. Може да си спести писането (ама надали Wink)

Последна редакция: чт, 31 яну 2019, 11:24 от Анонимен

# 544
Хората с пари освен място искат и пространство. Сега дали ще е хол, спалня или килер, всеки си шета на акъла. Освен, ако не си се закучил, че трябва да живееш на точно определен парцел, на точно определена улица.

# 545
Хората с пари освен място искат и пространство. Сега дали ще е хол, спалня или килер, всеки си шета на акъла. Освен, ако не си се закучил, че трябва да живееш на точно определен парцел, на точно определена улица.
Пространство е относително понятие, за едни пространство е 20 кв само хол, за други е 100 кв само хол. Обаче най-често няма как да имаш и топ място, и хол 100 кв., а и не всеки е фен на холовете по 100 кв. Пък сега Нико купил някакъв стар имот до НДК и му съборил стени, за да стане хол 60 кв., и се лишил от една спалня така - въпрос на избор. Но ако имаш две деца и искаш и отделен кабинет,  няма как да се случи това.  

По мои наблюдения, хората с пари най-често искат да живеят в долен Лозенец или в Иван Вазов, или в Докторски, което най-често налага да се лишат от така необходимия им хол от 60 кв Wink  За тях пространство от 130-150 кв ЗП с 3 спални и холокухня около 30 кв е достатъчно, когато е на най-топ място. Ако се прежалят да се изнесат зад околовръстното  в къща,  е различно.

Последна редакция: чт, 31 яну 2019, 11:39 от Анонимен

# 546
По мои наблюдения пък хората с пари предпочитат да живеят в къщи с дворове в периферията на града.

# 547
Абе... няма как едно и също да е ок за всички. Май и преди съм разказвала за познати, които от центъра се преместиха в чудесна нова къща на камбаните, всичко супер - съседите само познати и колеги, обаче жената все казваше "имам чуството, че в неделя следобед ще се приберем в града". И накрая пак се върнаха в центъра - там като минаваше трамвай, на мен ми се обръщаше корема от страх, че е земетресение, - а къщата е под наем.

# 548
Хората с пари имат и едното и другото, нормално. Аз исках само да кажа, че мястото продава, но ако няма и други допълнителни условия, няма да се получат нещата.

# 549
Абе... няма как едно и също да е ок за всички. Май и преди съм разказвала за познати, които от центъра се преместиха в чудесна нова къща на камбаните, всичко супер - съседите само познати и колеги, обаче жената все казваше "имам чуството, че в неделя следобед ще се приберем в града". И накрая пак се върнаха в центъра - там като минаваше трамвай, на мен ми се обръщаше корема от страх, че е земетресение, - а къщата е под наем.
Такива са и моите наблюдения. Приятелско семейство направиха къща в Драгалевци над 300 кв и живяха там няколко години, но не издържаха и се върнаха в града, купиха си до Семинарията в НС, с "малка"  холокухня  около 35 кв.
Хората с пари имат и едното и другото, нормално. Аз исках само да кажа, че мястото продава, но ако няма и други допълнителни условия, няма да се получат нещата.
Да, така е, но моят опит е, че се отказаха да живеят в къщите и се върнаха в града.
А моят опит е, че мястото продава и точка. И се получават нещата и без допълнителни условия, разбира се, ако са на съобразена пазарна цена.

Последна редакция: чт, 31 яну 2019, 11:49 от Анонимен

# 550
  • София
Имах едно гадже навремето. Уж с хол 45м2, а то се оказа кухненски бокс  newsm78
Някой път ще попаднеш на някой с хол над 60 м2 и ще си много доволна, особено ако си раждала или добре разработена. Разбира се за да ти излезе късмета е желателно да си хубава и млада иначе е малко вероятно да се класираш.
Мале, две деца имам, жалко за хола от 60м2  Confused
Ще търся по-голям

# 551
По мои наблюдения пък хората с пари предпочитат да живеят в къщи с дворове в периферията на града.

Или пък на яхта Simple Smile

# 552
Може и да си права, за съжаление не съм достигнала ниво, да се чудя какво да си правя парите и да се закуча да живея на точно определена улица. Относно къщата и апартамента в ценъра, мнението ми е че човек иска там, където е свикнал. Много е трудно на дърти години да отидеш да живее на село, ако цял живот си живял на пъпа на град като София. Аз го усещам по себе си, но в други аспекти.

# 553
Познавам милионер, който си купи къща в центъра на София миналата година и то в района зад хотел Анел... за какви покрайнини говорите? Simple Smile

# 554
Може и да си права, за съжаление не съм достигнала ниво, да се чудя какво да си правя парите и да се закуча да живея на точно определена улица. Относно къщата и апартамента в ценъра, мнението ми е че човек иска там, където е свикнал. Много е трудно на дърти години да отидеш да живее на село, ако цял живот си живял на пъпа на град като София. Аз го усещам по себе си, но в други аспекти.
Аз говоря от личен опит - и за нас, и за приятелски семейства. Мястото  е най-важното, стига да покрива определени критерии: спалня за всяко дете и отделен кабинет-библиотека,  хол 60 кв не е сред критериите, но кабинет-библиотека е задължителен критерий. Затова и холокухнята не е приемлива, ако няма отделен кабинет, защото е недопустимо да се съхраняват книги на място, където се готви и има влага и изпарения.
Иначе за последното споделям напълно.

Общи условия

Активация на акаунт