Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 46 504
  • 764
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Благодаря, Lady!

Във връзка с последния пост, се сетих да попитам нещо. Извинете, ако звуча лаишки. Възможно ли е човек с добра заплата, например - около 4000 лв., но с потенциал за растеж за в бъдеще, несемеен или с неработеща половинка, да изтегли 2 ипотечни кредита на свое име и има ли някакви ограничения?
Може, аз имах два... още имам даже, има остатъци от малкия + втори, вече с мъжа ми за общото  ни жилище...
Има там някакъв праг.... например всички вноски по кредитите ( ама там се включват всички кредитни продукти които има човек независимо от колко банки са: кредитни карти, лизинги и тям подобни... например........ да не надвишават 60% от чистия ти месечен доход, официален, а не пари на ръка да речем, които трудно се доказват ) Или подобен е процента. Може да варира при различните банки. Трябва да попитате конкретно в конкретната банка от която ще теглите.
Те пак може да ти позволят да са 2 кредита, но ще ти сложат условие да е по - дълъг периода, за да  падне месечната вноска, че да си в тези 60% ( или колко там процента)
За несемеен е ясно, там жлището си е твое и теб те оценява банката
Вече с неработещата половинка ( ако си в брак) леко по сложно, защото и той става съдлъжник н кредита и съсобственик на жилището,  и там вече зависи от статута му.... ама не би следвало да ви спрат, щом единия има хубав доход...

Последна редакция: вт, 05 фев 2019, 11:26 от Yangdze

# 661
# 662
О, за "швейцарските кредити" вината не е на банките, а на кредитоплучателите, които си помислиха, че има безплатен обяд. Мислеха се за големи хитреци и се нахендриха, а после плакаха. Ако нещата не се бяха обърнали и бяха на далавера нямаше да плачат, нали? Поне научиха урок - финансовите далавери са за акулите (или поне за тези, които могат да си позволят загуба), а не за цаците.
Очевидно не е точно така. Хората не са длъжни да са финансисти, за да изтеглят кредит. Гледаш коя банка предлага най-атрактивни условия и отиваш там. Там ти казват "има малка подробност, че се води в швейцарски франкове, но това да не ви плаши, защото нито банката ще има нещо общо с тези франкове, нито вие получавате кредит във франкове, чисто документална подробност е само". И ти си окей. И после хващаш дедовия. Според мен е тъпо да се търси вината в самите кредитополучатели. Малко като с казуса за застрахователите Олимп. Не смятам, че са виновни тези, които търсят най-добрите условия в даден момент. Би трябвало да има съответните органи, които да контролират тези неща. Банка винаги може да си намери начин да те излъже. Какво ти гарантира, че нещо неочаквано няма да се случи с твоя ипотечен кредит? 

Последна редакция: вт, 05 фев 2019, 13:26 от Fuckforlife

# 663
Благодаря, Lady!

Във връзка с последния пост, се сетих да попитам нещо. Извинете, ако звуча лаишки. Възможно ли е човек с добра заплата, например - около 4000 лв., но с потенциал за растеж за в бъдеще, несемеен или с неработеща половинка, да изтегли 2 ипотечни кредита на свое име и има ли някакви ограничения?
Може, аз имах два... още имам даже, има остатъци от малкия + втори, вече с мъжа ми за общото  ни жилище...
Има там някакъв праг.... например всички вноски по кредитите ( ама там се включват всички кредитни продукти които има човек независимо от колко банки са: кредитни карти, лизинги и тям подобни... например........ да не надвишават 60% от чистия ти месечен доход, официален, а не пари на ръка да речем, които трудно се доказват ) Или подобен е процента. Може да варира при различните банки. Трябва да попитате конкретно в конкретната банка от която ще теглите.
Те пак може да ти позволят да са 2 кредита, но ще ти сложат условие да е по - дълъг периода, за да  падне месечната вноска, че да си в тези 60% ( или колко там процента)
За несемеен е ясно, там жлището си е твое и теб те оценява банката
Вече с неработещата половинка ( ако си в брак) леко по сложно, защото и той става съдлъжник н кредита и съсобственик на жилището,  и там вече зависи от статута му.... ама не би следвало да ви спрат, щом единия има хубав доход...
Интересен процент... В Германия банките ограничават до макс. 20% от чистия доход, тук 60...

# 664
  • София
Ами не е точно така. Основно правило е да теглиш кредит във валутата на доходите/постъпленията ти. В противен случай валутният риск е изцяло за твоя сметка и то за твърде дълъг период, което е безумно.
И грешката им е, че търсят точно това - "най-добрите условия в даден момент".

# 665
Добре де, който не е грамотен си наема консултант. Не е космическо инженерство да се разбере защо едни лихви са по-ниски и че курсът на франка може да се промени. Той всъщност не се беше менил много време, тогава се промени по друга, външна причина. Банката какво да обяснява, нали всичко си е написано? Или човек, който не знае какво е валутен курс, взема кредит?  Shocked  За мен си е търсене на далаверата без да се мисли. Едно време с пирамидите какво стана - по телевизията се изказваха специалисти и съветваха да не се влагат пари, ама хората злобно ги отсвирваха, понеже им пречели да забогатеят. А после като се сринаха, почнаха да реват, че държавата не ги била защитила. Сигурно и тук се е писало за рисковете.

# 666
Добре де, който не е грамотен си наема консултант. Не е космическо инженерство да се разбере защо едни лихви са по-ниски и че курсът на франка може да се промени. Той всъщност не се беше менил много време, тогава се промени по друга, външна причина. Банката какво да обяснява, нали всичко си е написано? Или човек, който не знае какво е валутен курс, взема кредит?  Shocked  За мен си е търсене на далаверата без да се мисли. Едно време с пирамидите какво стана - по телевизията се изказваха специалисти и съветваха да не се влагат пари, ама хората злобно ги отсвирваха, понеже им пречели да забогатеят. А после като се сринаха, почнаха да реват, че държавата не ги била защитила. Сигурно и тук се е писало за рисковете.
А всъщност кое те кара да мислиш, че не са си наемали консултанти и именно те да са им предлагали "много изгоден нов продукт"?? Тъпо е да се съди така, без да се знае историята на изгорелите с тези кредити... Това, което става ясно от статията е, че конкретна сума във франкове изобщо не е цитирана в договора. За мен пък си е чиста проба мошеничество от страна на банката. И не смятам, че може да се сравнява финансовия сектор с измислените пирамиди.

# 667
Изглеждаш ми пристрастна, сигурно ти или твой близък се е опарил, и едва ли ще те убедя.

# 668
  • София
Е то ясно, че едва ли ще вземеш 60% от чистия доход, че да плащаш всеки месец толкоз. Пък и този процент рязко варира ( при увеличение на заплатата). В Германия може да е 20%, ама това е калкулирано или не? Говорим за ипотечния само предполагам? Защото същият клиент може да ползва кредитна карта, лизинг на кола и още един банков продукт и то пак същото накрая ще излезе Grinning
Понеже въпроса беше дали може да се теглят 2 ипотечни
Може
И единия апартамент да се даде под наем
Може
Ама наема ти покрива част от вноските, т.е. съотношението пак няка да е 60%
Апропо, при мен сега 2- та ипотечни са не повече от 25 % от чистия ми дохода ( ама процента беше много повече като ги теглих преди години) Confused
А на база общия ни доход с мъжа ми и ипотечните които имаме, едва ли са и 15 % от общия доход, а беше доста повече като го теглихме общия кредит за общото жилище...

# 669
  • София
В статията пише, че в договора фигурира левова равностойност, което значи, че някъде е упоменат размера във франкове и курса, по който са изчислили левовата равностойност. Предполагам също никой от кредитополучателите не е пожелал да получи сумата във франкове. Peace
Освен това превалутиране се прави по действащия към момента на превалутирането курс, така че е съвсем възможно при рязко скочил курс да се получи по-голяма сума - проста аритметика. Също така е въпрос на по-задълбочени сметки дали това все пак няма да се окаже по-изгодния вариант.
Относно консултатните - биха могли да са полезни да ви въведат в материята, но решението и подписът под договора са само ваши.

# 670
Напротив, не съм пристрастен, не познавам реално никого от опраилите се. Но за мен така категорично казано, че изтеглилите такъв заем са били едва ли не "тарикатчета" не е редно. Пак питам, кое ви гарантира, че при вашите кредити няма възможност за подобни измами? Самият факт, че лихвата на 90% от ипотечните кредити е плаваща с условие, че банката може едностранно да си я променя по всяко време е напълно достатъчен.
Oceans, правим се на големи разбирачи, но това е пост фактум. Лесно е да се коментира и анализира, когато нещо се е случило вече, нали?

# 671
Аз пък познавам от опарилите се. Точно кредитен консултант ги набута в тази схема.

# 672
Ами точно, то това, че плаващата лихва може да скочи всеки момент е достатъчен риск, за да поемам и още един - за валутния курс. Според мен трябва да се гледа как максимално да си минимизираш риска, отколкото къде са най-добрите условия в момента. По принцип банките не са длъжни да ти гледат интереса - представят ти условия, ти си избираш. За консултантите вече не знам как стоят нещата, не съм работила с такъв, но предполагам, че и те повечето представят само конкретни оферти, без да те информират много много за разни потенциални рискове, не знам дали това въобще им влиза в услугата.

Това, което от личен опит съм разбрала, е че в повечето случаи, във всички сфери на живота, ти се казва само абсолютния минимум информация, никой не ти разяснява и смила, така че трябва да си отваряш очите, да не вярваш сляпо и да си правиш собствен рисърч. Дори и да не те излъжат явно, то ще ти се спести информация, която може да се окаже важна. Само при ползване на платени услуги, адвокат например, можеш да очакваш, че той ще те консултира качествено. При всички останали е на добра воля.

# 673
Гаранцията ми е, че нямам кредити Mr. Green
Тарикати са, защото от самото начало е трябвало да се запитат "Защо във франкове?" и явно мнозина са се запитали, защото тези кредити не са масов случай, а са се хванали тарикатите/глупаците, които са решили, че на тях само им е хрумнала гениалната идея да плащат ниски лихви.
Навсякъде се казва "Не се лъжете по ниски лихви, а вземайте кредит във валутата, в която са ви доходите", ама защо някои не слушат? Защото искат да намажат от ниската лихва, ама нищо не е безплатно. Лихвата е ниска, ама има и валутен риск.
Доколкото си спомням имаше някакъв етичен кодекс на банката или закон, не помня, но смисълът беше, че банката няма право да лъже клиента и да не му отговаря на директен въпрос, но не е длъжна да му разяснява всички негативи на предложението си. А то всяко предложение си има и негативи. И тези хора като не са попитали "Защо е ниска лихвата?" са си виновни. Но българският кредитополучател масово гледа да вземе мангизите и изобщо не чете условията. Затова има толкова набутани с бързи кредити.

Пак по мои спомени банките бяха намерили евтин ресурс от Швейцария. И така схемата е проста - заемат евтини франкове и ги преотдават в левове по курса (понеже никой не е искал физически да вземе франкове). После обаче трябва да върнат франкове и съвсем нормално са прехвърлили валутния риск на клиентите. После вече банките са натиснати да поемат част от този риск и са се опитали с разни врътки да си минимизират загубите, но по същество са предложили алтернатива и някои са се хванали без да се питат защо е ниска лихвата. Сигурно са решили, че банката много ги харесва и иска да им даде подарък само на тях Twisted Evil

# 674
"Гаранцията ми е, че нямам кредити"
До тук със спора. Определено за голяма част от населението закупуване на имот без кредит е невъзможно и неизбежно.
Мисълта ми беше, че тогава врътката е била със швейцарски франкове. Сега врътката пак не се знае каква може да се окаже. Защо има банки с лихвен процент от порядъка на 6% и такива като горе споменати с лихвен % - 2.9%? Явно, че и тук има някакви врътки, но преди да са се случили нещата, ако въобще се случат (има и голяма вероятност нищо да не се случи) нищо няма да измъдрим. Тогава защо лепваме етикети "тарикатчета" на хората, които са изтеглили на по-изгодна лихва тогава?
Колко от вас изтеглили ипотечни кредити знаят в момента абсолютно всички подводни камъни, които могат да срещнат???

Общи условия

Активация на акаунт