На море в Гърция 2019 - I

• 82 654
  • 760
  •   1
Отговори
# 585
И така, завърнахме се.
София-Парга-Лефкада или едни 1750 км.
Тръгнахме в четвъртък сутринта. Решихме да минем през Мецово и да обядваме там/най-вкусното агнешко на света/. Мецово е много симпатично селце с ужасно красиви гледки.
Към 17.00 бяхме в Парга. Бях букнала съвсем случайно едно студио без предварително проучване. Е, няма такова място. Пътували сме много, но за пръв път попадаме на толкова гостоприемни домакини.
Посрещнаха ни с кафе, сладкиши, зареден хладилник със сок, вода, газирани напитки. Освен климатика, бяха ни сложили и печка, в случай, че ни е студено. Много чисто и подредено, с красива гледка към Парга.
И двете сутрини хазяите ни носеха богата закуска, не знам как разбираха, че сме станали, но 10 минути след ставането ни се появяваха на вратата с огромна табла със закуска, която нито беше включена в цената, нито видях да се предлага такава, когато резервирах през букинг-кроасани, сандвичи, портокалов сок, домашен кекс, банани, баница...
Ако се чудите къде да отседнете в Парга, горещо препоръчвам Studios Apartments Katsios. Неслучайно средната му оценка в букинг е 9.9.
Имахме един пълен ден в Парга. Обходихме я цялата, включително и всички плажове наоколо, най-много ни хареса Лихнос.
В събота сутринта хазяите ни напълниха и една торба с лимони от тяхната градина, дадоха на сина ни друга торба с лакомства и ни изпратиха поживо, поздраво.
Тръгнахме към Лефкада и около 10.30 пристигнахме. Настанихме се в хотелче на центъра- нищо особено. Благодаря на Параход  за съвета да нощуваме в столицата. На юг нямаше никакъв живот.
Няма да се впускам в много подробности, за да не стана досадна, но все пак:
За два дни обиколихме цялата Лефкада.
Първи ден-почти всички плажове по западното крайбрежие до Порто Кацики, а втори ден- източното до Василики, през Нидри. В Нидри стояхме много малко и решихме да мръднем до водопада Димосари-симпатично място. Предвид обаче, че не е сезон, а се разминахме и засякохме с поне 10-15 души, не ми се мисли какъв народ ще е през лятото.
От Лефкада до Порто Кацики, по цялото западно крайбрежие, се натъкнахме на едно единствено работещо кафене. Всичко друго беше затворено.
Порто Кацики толкова много ни хареса, че на другия ден решихме да го посетим за втори път. След Василики цепихме направо по някакъв път буквално издялкан в планината, който си беше направо офроуд, но пък на няколко места спирахме заради невероятно красивите гледки.
Порто Кацики ми стана един от най-любимите плажове. Много ни хареса и плажът Милос. С мъжа ми много харесахме вилите над него/Milos Bay Suites/ и си обещахме някой ден, на "старини" да отседнем за известно време там.
Срещнахме и доста български коли, а в ресторанта /Restaurant Margarita/, където вечеряхме два пъти и който горещо препоръчвам, бяхме 4 маси с български туристи.
Лефкада много, много ми хареса, но мисля, че повече я харесвам през зимата, без да съм ходила лятото, разбира се.
Многобройните празни маси и неотворени чадъри по централната улица на кафенетата загатваха какво гъмжило е през лятото, нещо, което по принцип избягвам.
Пускам няколко по-интересни снимки.
Първа снимка-изглед към Василики. Втора- водопада Димосари. Следва Порто Кацики от птичи поглед.
След това Нидри и накрая Парга.
Последите две снимки са ми любими. Не знам как ги направих, защото имам страх от височини...

Скрит текст:
[/img]

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 12:59 от Фран

# 586
Фран, благодаря за красивите снимки.
Май ще дам втори шанс на Лефкада, че първия път беше студено и дъждовно и нещо не ни се получиха нещата.
Да не говорим, че почти нищо не работеше освен в столицата.
И ние се завърнахме вчера от Гърция, но по маршрут - Волос-Навплио-Йоанина/Янина- Солун.
Във Волос бяхме за втори път, много ми е симпатично градчето, а и уцелихме страхотна кръчма, където сервират ципуро с 14 мезета, препоръчвам Me Zen.
В Навплио се оказа, че има маратон на следващия ден, та затова трудно намерих хотел, който се оказа доста мърляв , но затова пък скъп и отдалечен от стария град.
Аз бях ходила отдавна в Навплио, но другите не и много им хареса градчето и атмосферата.
В Йоанина спряхме за обяд по път за Солун, че никога не сме влизали в градчето - доста симпатично в частта край езерото. Има някак  алпийски вид,предвид че хълмовете бяха покрити с доста сняг, какъвто не съм виждала досега в Гърция.

# 587
Фран, много хубаво ,че се завръщате с много приятни впечатления от острова и снимките са хубави. Аз пак с питане относно последното ни позициониране в Кефалония. До другата седмица трябва да реша дали тук  https://www.tripadvisor.de/Hotel_Review-g651972-d496510-Reviews- … nian_Islands.html  или тук https://www.tripadvisor.de/Hotel_Review-g1142650-d648004-Reviews … nian_Islands.html. Едното място трябва да отпадне.

# 588
  • София
На мен определено Свороната ми допада повече, но аз не обичам големи хотели. В Гърция ме привличат точно семейните хотелчета с хубав и поддържан двор. Иначе районът на Ликсури ме остави със смесени чувства, но пък е близо до Кси, който много ни хареса.

# 589
Фран, много хубаво ,че се завръщате с много приятни впечатления от острова и снимките са хубави. Аз пак с питане относно последното ни позициониране в Кефалония. До другата седмица трябва да реша дали тук  https://www.tripadvisor.de/Hotel_Review-g651972-d496510-Reviews- … nian_Islands.html  или тук https://www.tripadvisor.de/Hotel_Review-g1142650-d648004-Reviews … nian_Islands.html. Едното място трябва да отпадне.
Здравейте, гледам че правите резервации от Tripadvisor, а до сега аз запазвам само от booking, та въпроса ми е чо - евтини ли са офертите от този сайт? И изобщо кой сайт препоръчвате за почивки в  Гърция и по точно говоря за по отдалечени места като Закинтос

# 590
  • Sofia
И ние сме вече с резервация за вила в Палио, до Кавала. Надявам се на хубав плаж там, това ни е първа почивка в Гърция.
Ще съм благодарна, ако някой може да сподели впечатления от мястото.

# 591
При така поставения избор, бих избрала второто с две ръце.

# 592
  • София
С риск да стана досадна, ще си повторя въпроса Blush Може би мястото не е популярно и познато, затова ще уточня, че  6 км. северно от Керкира.

Привет! Идвам с въпрос за Корфу. Запазих апартамент в Потамос, още имам опция да го откажа. Подходящо ли е мястото, удобна отправна точка ли е за разглеждане на острова?

# 593
Ако целта е близост до столицата за повече социален живот и настаняването ви харесва - да. Най-близкият читав плаж ви е Глифада, на западната страна на острова, около половин час път. Като цяло, ако плажовете са ви приоритет - не е добре, всички хубави са далече - и северните, и югозападните.
За обиколки - става, сравнително централно място е, но се пътува бавно.

# 594
  • София
Целта е предимно обиколки на плажовете. Милех, че като е малък островът, лесно ще се обикаля, но явно съм в грешка. Благодаря!

# 595
  • Sofia
Ние запазихме в Палеокастрица. Надявам се да е добре като за отправна точка за плажове.

# 596
  • Пловдив
И ние сме вече с резервация за вила в Палио, до Кавала. Надявам се на хубав плаж там, това ни е първа почивка в Гърция.
Миналата година бяхме там - ходехме на плаж след Неа Перамос - Амолофи ако не бъркам - само там ни хареса като плаж - по-близките не са добри.
Палио ни хареса - тихо и спокойно

# 597
На мен много ми хареса там. Плажът има много плитка част пред хотел Порто Палио и фин пясък. Ако сте с малки деца е по-подходящо. В другата част е по-дълбоко, но същевременно по-екзотично заради гледката към брега, който е стръмен и с накацали вили и хотелчета 1-2.

# 598
  • Stavanger,Norway/ Varna
Здравейте. В края на юни ще се прибираме в България и сме планирали няколко дни в Гърция на път за Варна. Обмисляме да си влезем в България през Сърбия и от там надолу към Солун, като аз искам по пътя да спрем и да посетим Рилски манастир. Никога не сме били в Гърция и бих искала да ме посъветвате кои места да посетим. С две деца сме на 8 и 12 години, както и с две кучета. Искаме да е оживено място, но и пясъчен плаж. Може би две нощувки в Солун и от там на изток по протежение на границата, но не знам къде. Кавала?... Обмисляме да си намерим място за нощуване през букинг / airbnb и на място, без предварително резервиране. Дали е разумно?

# 599
[video][/video]Бобченка, на прима виста се сещам за Паралия Катерини, щом искате оживено и с пясъчен плаж до Солун. Кавала ми се струва прекалено близо до Солун, ако искате да разделите пътя до Варна. На прима виста ми изглежда по-удачно по на изток към Александруполис, но не съм била там и не мога да дам инфо.

Общи условия

Активация на акаунт