НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 127

• 68 026
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
Да аз затова се ядосах, че въобще го сложих, но ще знам за напред.

Аз напоследък през ден пека бисквитки с авокадо, с бадем, с какво ли не. Като гледам нетните да не са над 20-30 %

За мен е ок за момента, но когато искам да сваля килца още повече ще огранича. Не мога да спра всичко на веднъж.
Вие печете ли хляб, бисквити, десерти?

Обичам документални филми
https://www.youtube.com/watch?v=lBb5TFxj1S0

# 91
Абсолютно съм съгласна с Франсоаз*. Вече нямам пориви и желание да ям сладко, даже като си представя вкуса на някои неща, които харесвах и ми се сгажда. Последно пробвах един черен шоколад 74% от Лидъл, който ми се стори прекалено сладък. Не го бях яла от доста време. В началото на режима, ми беше добър на вкус, но вече не мога да го ям. За момента, единствения шоколад, който мога да толерирам е 90% на Линд.

Не съм яла никакви десерти. Правих на два пъти палачинки с бадемово брашно, но и двата пъти останаха и не можах да ги изям, а домашните не ги харесаха. Други "сладкиши" не съм правила.

# 92
Бисквитките с авокадо направо...топят се в устата. Имайте в предвид, че хипоталмуса ми вече не жадува за преработените глупости от супера. А от тези бисквитки изяждам 2-3, ако са с авокадо, 1-2 ако са от тези с бадемовото/кокосово брашно и се засищам, ама много. И всички вкщи казаха, че такива вкусотии в магазина не се намират. Ако искаш ми пиши, ще ти пратя рецепти.

Вчера се изнервих, може би още го има това "наркоманското"в мен, използвам тази дума, защото точно така се почувствах. На МП баща му донася всякакви шоколади и прочие от Европа, международен шофьор е. Получих за вечеря торбичка с глазиран кекс, гръцки сладки, два три от НАЙ ЛЮБИМИТЕ МИ, до сега поне, шоколади...буквално взех торбичката, гледах с недоумение, защо аджеба тези хора,които знаят колко сериозно се отнасям, са ми изпратили ЧИСТА захар, вързах торбичката и свалих на майка ми...Но се изнервих, наистина. Щом още мисля за това, значи нещо ме е подразнило. Надявам се сега с този пост да ми отмине и да остане яда в него. Хихи
Отивам да замразявам ягоди

# 93
Дайте съвет, струва ми се, че ми идват малко мазнините, но пък се страхувам и да не ми идват в повече калориите. Авокадо и маслини ям поне един път на ден, зехтин слагам, където е необходимо в нормални количества, в кафето не слагам кокосово масло, просто забравям или нямам под ръка. Какво друго да добавя?

# 94

Направи си "мазни бомби"
Има хиляди рецепти в нета - има такива с 0 въглехидрат, но мисля че ти трябва доза хубав протеин , което не е трудно да се намери във фитнес залите.

Свали си MyFitnessPall, създава ти инфо за макросите, но трябва сама да изваждаш минуса на фибри за нетни въглехидрати, защото ги смята като едно цяло, но пък теб те интересуват мазнините - а там ги показва точно (г/д)

# 95
Така е, но за всеки "прекали с количеството" е различно, а и на някои хора стомасите понасят по-малко, на други повече и някои подсладители са по-рискови от други.  Peace
Извинявай, но не говоря, че ако  един човек се чувства ок с 8 грама подсладител, за друг този грамаж е 5 грама. Количеството, което ще предизвиква разхлабване е доста по- голямо. А тук, едва ли има човек, който набляга на подсладителите в огромни количества.

# 96
Извинявай, но не говоря, че ако  един човек се чувства ок с 8 грама подсладител, за друг този грамаж е 5 грама. Количеството, което ще предизвиква разхлабване е доста по- голямо. А тук, едва ли има човек, който набляга на подсладителите в огромни количества.
Не разбирам за какво е спора. Ползвайте колкото подсладител искате, дами, само казвам, че някои предизвикват разстройство. Някой може да иска да ползва именно с тази цел, други които имат разхлабени черва, би било добре да ги избягват и/или да си намерят подходящ, който не предизвиква нежелан ефект.

Смятам, че е добре, човек  да има колкото може повече информация, за да вземе най-правилното решение за себе си. Не казвам на никого дали да ползва или не.
Като цяло подсладителите са нож с две остриета. Аз съм избрала да не ползвам и не чувствам липса. Свиква се относително бързо. Кафето го пиех с три лъжички захар, отне ми 1-2 седмици, за да спра да усещам липсата ѝ, заместих я с масла и сметана. На някой може да му отнеме повече време или пък изобщо да не желае да се отказва от сладкия вкус, но е добре когато избираме посока, да сме максимално запознати с ползите и евентуалните негативи. Peace

DaAdAd, защо мислиш че мазнините ти не са достатъчни? Не се чувстваш сита или искаш да достигнеш някакво количество. Защото ако е заради количеството, не е нужно да го правиш, ако имаш достатъчно кг за сваляне. Ако имаш дефицит на мазнини, но не дефицит на калории и нямаш усещане, че не ядеш достатъчно, разликата организмът ти ще си набавя от запасите. Не е нужно да се гонят високи мазнини, ако се чувстваш сита и не прекаляваш с протеините.
Не знам дали се изразих достатъчно ясно.

Например ако имаш меню от 65% мазнини, 20% протеин и 15% въглехидрати, изядеш всичките ваглехидрати и протеини за деня, но не успееш да  достигнеш мазнините, разликата ще изгориш от собствените си запаси, стига да се чувстваш сита и да не гладуваш.

# 97
  • София

Например ако имаш меню от 65% мазнини, 20% протеин и 15% въглехидрати, изядеш всичките ваглехидрати и протеини за деня, но не успееш да  достигнеш мазнините, разликата ще изгориш от собствените си запаси, стига да се чувстваш сита и да не гладуваш.

Това изобщо не е вярно.

# 98

Това изобщо не е вярно.
Добре, а как е вярно тогава?

# 99
Няма спор! Споко!
Ама даваш съвет, но на място.
Четох че подсладителите, някои май, не всички, но все пак, могат да предизвикат разстройство. Може би за тези, които са запечени, ще е полезно.

# 100
Споко съм  Simple Smile съвети не давам, само изказвам мнение.
Ако не е вярно, готова съм да го променя, за това и питам змия, ако не е така както казвам, как е.

# 101
  • София
Ако си изядеш протеините и въглехидратите, но не и мазнините, изобщо няма да си на НВВМХ.

А при различно разпределение на макросите тялото ще реагира по различен начин. И няма да е в режим горене на мазнини, защото те ще са малко в храната.

Мазнините са тези, които дават усещането за ситост, а успяват да излъжат тялото, че гладува, за да посегне към телесните мазнини.

Не знам и аз колко разбираемо се изразих.

# 102
Глад по принцип изпитвам рядко, нямам много за сваляне между 6кг(=> 64кг при ръст 178) и максимум 10кг(=>60кг при ръст 178см). Мисля, че са ми малко, просто защото менютата, които всеки поства ми се струват много много по-мазни от моето Grinning

# 103
Е да де, ама ако "зареждаш" достатъчно мазнини през устата, какъв е стимулът да се бръкне в "склада"? Първо се обработва, това което е в храносмилателната система и след това, това в резервите до колкото ми е известно.
Ако не си гладен, защо зорлем да се напъваш да ядеш мазнини, само и само диетата да ти се нарича НВВМХ. Не виждам логика в това. Отново подчертавам, че това е при условие, че си сит и не гладуваш. Ако изпитваш глад, тогава е друго. Гладът означава нужда от внасяне на енергия отвън. Ако не си гладен, но има нужда от някакви елементи, тялото си ги взима от запасите. Това е линията на моите разсъждения.

DaAdAd, ако отслабваш или постигаш желаните резултати, не виждам защо трябва да се съобразяваш с чуждите менюта. Те са само за насока, а и всяка от нас има различна нужда от храна в зависимост от личното физическо състояние, режим на движение и изразходване на енергия и т.н. Ако ежедневието ти не е натоварено с интензивна физическа и умствена дейност, енергийните ти изисквания ще са различни съпоставено с някой, който ходи във фитнеса 3-5 пъти дневно или си седи на задника, обаче извършва усилена умствена дейност.

Въобще, не съм поддръжник на една и съща диета подходяща за всички. Аз ям доста мазнини (мисля) и не свалям кг, напротив, днес съм 56 отново. Обиколките ми също не са мръднали, ако са не с повече от половин см, но си усещам панталоните малко по-свободни на задника. Вероято трябва да променя нещо, но ще изчакам да направя 3 месеца и тогава, ако продължава да няма промяна, ще го мисля.

За мен по-важно е, че виждам подобрение във физическото ми състояние - отшумяващи болки и липса на хипогликемични пристъпи, намален апетит и липса на озверяване от глад.

# 104
  • София
Май ще се ориентирам към раздяла с тази тема.

Общи условия

Активация на акаунт