Косопад - тема 15

• 61 193
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
И за мен се оказа голяма изненада! Доколкото знам е хубаво изследванията на ЩЖ да се пускат през зимния период, защото през лятото хормоните се увеличават и иска корекция на дозировката. Това помня бяха думи на пациентка преди мен. Спомена че идва лятото за да и намалят дозата. Да бъда честна обаче, не знам дали оправията на хормона ще доведе до спиране на косопада. Доколкото знам тук има и други дами, които пият лекарства, в норма са хормоните, но косопада си стои.
Алоевера, освен че съм се превърнала в една откачалка покрай косопада, друго може би не. От време на време имам засилен апетит, обсебена съм от косопада и не давам и дума да ми се каже наобратно на тази тема. То май като гледам си ги имам симптомите😁. Това е. Ако питаш за ехография най вероятно ще трябва да направя.

# 301
  • София
Петя, ти как мислиш, дали това е причината за повешинения ти SHBG?
Намаляват дозата на лекарствата защото хормоните намаляват, лятото жлезата се чувства по-добре, така знам аз, ако не се бъркам.Чела съм също, че проблемите с антителата тръгват от червата, може би един хубав пробиотик  няма да е излишен.
А косопада продължава заради колебанията на хормоните, които се случват и по време на лечение....Сложно е.

# 302
Какво да ти кажа?!? При тези стойности shbg трябва да ми е нисък, а не висок. Хиперфункцията е свързана с високия. Да не говорим пък естрадиола ми е нисък, клонящ към долна граница. Изобщо при мен нещата ми изглеждат доста объркани. Затова е хубаво всички хормони да са в рамките на един и същ месец. Тогава нещата са най реални.
Пускам ти нещо:
https://bul.sophealthcare.com/shbg-gormon-povyshen.htm
Имах и едно мн интересно изследване, което исках да ви покажа, но не го намирам. Накратко става дума за съпоставка на 3 случая, в които изследват shbg, тестостерон и свободен тесто. Заключението беше такова, че въпреки нормалните и в норма стойности на тесто и shbg, се оказа че има завишение на свободния т. Даже един от случаите беше с нисък , но свободния беше на горна граница. Мого съжалявам че не го намерих, нагледно да видите е по добре,но....

# 303
  • София
Даа, действително е най-добре да се направят в един месец, в една лаборатория и да се отиде на доктор...Защото ние колкото и да четем не сме доктори, и не се знае какво и как го разбираме.
Моите изследвания също са разпокъсани, един месец едни неща, след 3 месеца други, след 6 месеца трети.
В момента обаче избягвам да правя нови, защото съм страшно изтощена и не искам да се вкарвам в нови филми и в издирване на адекватен лекар.
Но ти вземи мерки, защото тези разминавания може да се дължат и на лабораторна грешка или кой знае.

# 304
Петя, не се разстройвай, тези неща се преодоляват. Аз високото си ТСХ успях да го намаля драстично само с хранителен режим, добавки и спорт. По същия начин за сега удържам и положението с инсулиновата резистентност. Не винаги е задължително да се стига до лекарства.
По отношение на ендокринолозите, аз съм с не лоши впечатления от проф. Каменов. Той е доста странен като поведение (резервиран, не говори много), но със сигурност е доста добър диагностицик. На мен той доста ми помогна, установи ми инсулиновата резистентност и отхвърли наличието на синдром на поликистозни яйчници, който аз си мислех, че имам.
И не на последно място искам да ти кажа, че щитовидната жлеза силно се влияе от стреса. Така че опитай (знам колко е трудно) да не се тревожиш.

# 305
Благодаря за разбирането🤗Да бъда честна не ме притеснява завишения хормон, а дали това, ако го вкарам в ред нещата с косата ще се оправят. Това ми е чудно.

# 306
  • София
Антителата, които са с горна граница 115, са свързани с проблеми в уши, нос, синуси. Другите са с чревната флора.
Сигурно знаеш, но при Хашимото трябва да се спре глутена, за да тръгнат антителата надолу. И да се видят всякакви инфекции и възпаления, свързани с носа и синусите. Simple Smile
Ако нямаш органични поражения по самата жлеза, побързай да вземеш мерки, да смъкнеш тези антитела, докато не са я "изяли". И може да минеш без лекарства. То самите антитела не се влияят от хормона толкова, а твоето ТСХ не е особено високо. Ако си над 40, може и в норма да го смятат. (Да, знам за оптималната граница от 2, но на практика нещата рядко стоят, жлезата се забавя)

# 307
Честно казано не съм сигурна, че ще се оправи косопада при нормално ТСХ. Поне при мен не се оправя. Но вероятно зависи от какво е провокиран. В моя случай причините са комплексни, като вероятно основните са андрогените и генетичната предопределеност, и чак след това се нареждат щитовидна жлеза, стрес и т.н.

# 308
Catcher радвам се че се включваш, обаче направи ме заби с тези уши и синуси. Направо “напипа” нещо при мен. Имам извадена киста от единия синус ама  беше преди 5г някъде, отделно последната половин година правя чести възпаление ня клепачи и уши и идея нямам защо. Можеш ли да разсясниш още?
LennyGF малко по напред пуснах една статия , погледния я . Обяснват връзката андрогени ЩЖ. Но и аз съм на това мнение. И да се наместят антителата сигурно косопада ще си остане. Около мен има мн хора със завишени антитела, никой не се оплаква от косопад.

# 309
Това което аз наблюдавам при косопада и щитовидната жлеза е, че тръгва косопад при много високо ТСХ или неоптимални хормони като цяло.Но това, че са вкарани в ред, не означава, че с магическа пръчка косопада ще спре.Не, напротив!За съжаление лошите хормони на щитовидната влачат след себе си редица липси в организма.Много често проблемите в щитовидната отварят желязо дефицитна анемия, липса на вит. Д и б12 и още много.За това повечето хора с автоимунни заболявания изследват много неща.

# 310
  • София
За съжаление лошите хормони на щитовидната влачат след себе си редица липси в организма.Много често проблемите в щитовидната отварят желязо дефицитна анемия, липса на вит. Д и б12 и още много.За това повечето хора с автоимунни заболявания изследват много неща.
Влезнах, за да напиша това.Само, че според мен връзката е обратна.
Повишени хормони, антитела, андрогени са следствие на други процеси и дефицити, които са действали тялото, често в продължение на години.
Болшинството от докторите гледат на нас като отделни органи и симптоми, но поне ние можем да се погрижим за себе си като за едно цяло.Според мен трябва да се действа упорито и ударно по всички фронтове.
Може би съм оптимист, но вярвам, че има разрешение на проблема с косопада, както и подобрение и забавяне на процеса ако се касае за наследственост и чувствителност към андрогените.
(Да, знам за оптималната граница от 2, но на практика нещата рядко стоят, жлезата се забавя)
Същото, едно към едно ми каза и доктора.

# 311
Проблемите с щитовидната жлеза водели до дефицит на поне едно от трите- цинк, феритин, вит Д. Каква точно е връзката и дали жлезата е виновна или обратно , никъде не става ясно.Има една книга “първопричината” на ИЗабела Уетц, в която същата жена описва как сама се е борила да намери причината за дисбаланса на ЩЖ. Описва се целия път, през който се налага да мине, докато се оправи. Някой ако я е чел ще е полезно да сподели. Как точно жлезата влияе на останалите хормони и още куп въпроси имам аз🙂.....

# 312
Жлезата влияе на абсолютно всичко.Има тема тук в мамата за щитовидната жлеза има много хубави статии в нея, а и момичетата дават добри съвети.
Аз съм с Хашимото от много години, преди 3 години рязко от стрес ми се качиха нивата на ТСХ, а на фТ3 и фТ4 паднаха в долната половина на референтните стойности.Всичко се отключи от голям стрес.Тогва започна и косопада.Вкарах ТСХ в норма бързо, да докарам до добри стойности фТ3 и фТ4 трябваше време, от там имаше и леки корекции на хормона.Но косопада не спря.Открих желязодефицитна анемия, много ниски стойности на б12, нисък вит. Д, мед и цинк почти изчерпани.Запонаха едни постоянни изследвания и пиене на добавки.Бях като аптека, сутрин хормон, след два часа това хапче,. след още два еди кое си.Докарах жесток хемоглобин, нещо от сорта на 135, но желязо и феритин седяха на долна граница, айде още изследвания и така се лутах повече от година.Запълних липси, много липси.Направих два ин витро опита, наблъсках се с прогестерон и естроферм в огромни количества, мазах по косата доста неща и накрая спря!Просто спря косопада.Не знам от какво, не мога да кажа, кое точно повлия.Продължавам да пия добавки, продължавам да си слагам на косата препарати от рода на сериоксила, защото ме е страх да не е временно.Но от какво спря моя косопад не знам!

# 313
  • София
Petya, за съжаление не мога да дам още подробности. Просто така съм го запомнила от темата за Хашимотото, дори наскоро питах отново. През десетина стр се коментира. Едните антитела са с УНГ свързани, другите с червата. И при инфекции или хронични такива в съответната област скачат.
Хипофункцията е свързана с дефицити на Д, желязо и йод (при теб е противопоказен заради евентуалното Хашимото) и селен. При стойност ТСХ 3 е верооятно да може с добавките да се докара до 2, да се стимулира жлезата, но все пак не забравяй, че ТСХ е скачащ хормон, а важни са и самите щитовидни къде са-ФТ4 и ФТ3. Всичко се гледа в контекст, а при такива антитела- задължително и на добър с ехографа лекар. Мисля, че книгата, която си намерила, е най- доброто четиво по въпроса. Не съм я чела, така че не мога да разкажа, но се спряга навсякъде.

Косата често пада от рязкото движение на хормоните, не само от нивата им. Simple Smile

# 314
Аз имам книгата на Изабела Уенц “Протоколът Хашимото” и от четири месеца спазвам хранителни режими, описани в книгата. Приемам и голяма част от добавките. За сега имам доста добри резултати по отношение на ТСХ. Надявам се скоро да го докарам до 2. Макар че може и да съм успяла вече, защото не съм се тествала един месец и не знам. Но при мен останалото беше в норма, така че предполагам по-трудно става ако има отклонения в Т3, Т4 и др.

Общи условия

Активация на акаунт