🍽️ MasterChef 🍽️ България - сезон 5, тема 1

  • 50 220
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 28 706

А какво е? В Уикипедия ясно си го пише – хидрогенирано растително масло.
Мерси. Stop

# 466
  • Пловдив
  • Мнения: 1 219
Само да попитам какво му е на най-обикновеното слънчогледово олио? Трябва задължително да не е течно ли?

# 467
  • София-Младост
  • Мнения: 24 059
Само да попитам какво му е на най-обикновеното слънчогледово олио? Трябва задължително да не е течно ли?
ВегАните са специални и не ползват просто олио.
Тая торта вече кой ден я умувате 😂

# 468
  • Somewhere in Spacetime
  • Мнения: 1 428
 Не е заради това, че са специални.
Не може да се използва течна растителна мазнина в някои рецепти.
Как ще приготвиш маслено тесто за киш, тарт, пай и бисквити или маслен крем с олио? Това да не е кекс или мъфини.

Не съм веган, но харесвам да приготвям веган ястия понякога.

# 469
  • Пловдив
  • Мнения: 5 234
Ако човек не е веган, не виждам нужда да прави тази псевдо-торта, да си призная. Истинска шоколадова торта, с масло, а не с глупави заместители, ще е И по_полезна дори, да не говорим за вкусовите качества. Защо си го причиняват, не знам... То тези веган моди подлудиха хората и те спряха да мислят нормално. Оризов сироп, печено авокадо и маргарин вместо яйце, мляко и масло, само болен мозък ще си вярва, че е здравословно. Безумия някакви...
Чакам довечера с нетърпение, много ме е яд, че е само 2 дни в седмицата.

# 470
  • Майничка
  • Мнения: 13 789
Години наред за РД на щерката правех подобна шоколадова торта с кокосово мляко(е, не с авокадо, а вътре с круши и не с пуканки). Пада се преди Цветница, а свекърите ми постят и това беше чудесен, пък и доста вкусен вариант за десерт, на който да се насладим всички.

# 471
  • Мнения: 5 336
Авокадото е полезно, то не ми е трън в очите. И защо да не може да се пече, как слагаме в кексове банани и други плодове?
Аз обичам да пробвам веган ястия, при десертите смятам че използването на растителни масла дава по-различен аромат и вкус. От растителните мазнини не харесвам палмовото, защото се изсичат гори за добива му. Другите ядкови мазнини са ми ок. Примерно едни маслени бисквити имат един вкус с краве масло, друг с фъстъчено и трети с кокосово.
Силвена Роу е написала в инстаграма си, че скоро ще даде рецептата за тортата. Дразни ме че постоянно казва "веганОВ". "ДЮбай" не ме дразни, защото на английски така се чете, а тя говори основно на английски в ежедневието си.

# 472
  • София
  • Мнения: 12 217

А какво е? В Уикипедия ясно си го пише – хидрогенирано растително масло.
Мерси. Stop
Не е маргарин. Видяла съм го на живо, има го. В кутии с млечно бял цвят, твърд  бял сапун,  маргарините са с жълт цвят наподобаваща консистенция на  масло , понякога са и с аромат на масло. Разликата е огромна между двете. Някои , тук четох,  смятат че е вид мас, не , не е мас, а по хим. начин доведени течни мазнини в твърдо състояние. Кулинарията ми е хоби и много търсих,  за да разбера какво е, защото в много америк. рецепти съществува и много го ползват, както писах,  най-вече за пържене. Имаше го само в един единствен магазин и това се изкупи от една американка за нула време. Не съм го ползвала, аз специално, защото смятам, че е някаква американска измислица , пълна химия и не ме интересува.

# 473
  • addicted
  • Мнения: 1 118
И двете сте прави всъщност. Да, не прилича на маргарина, който познаваме, но технологията му на производство е същата и ето примерно съдържание, точно на Crisco, най-популярната марка shortening:


От това, което изчетох, разбирам, че маргарина просто го оцветяват и овкусяват различно.

# 474
  • Мнения: 17 215
shortenening се продава, намерих го на едно място. В кутии като от крем за лице е, беше   и малка разфасовка,  прилича на бял восък, без миризма е,  плътно като сапун. Използват го най-вече в  американската кухня основно за пържене, но и се добавя и в други ястия.
Използва се в полярните райони и против измръзване

Използват го само за пържене и то населението с ниски доходи. Това е хидрогенирано растително масло ( масло, на което е премахната водата)

# 475
  • Мнения: 4 310
И двете сте прави всъщност. Да, не прилича на маргарина, който познаваме, но технологията му на производство е същата и ето примерно съдържание, точно на Crisco, най-популярната марка shortening:


От това, което изчетох, разбирам, че маргарина просто го оцветяват и овкусяват различно.
Няма уважаващ себе си готвач или сладкар който да ползва Crisco. Да не говорим, че и даже обикновените американци, които що годе следят какво ползват в кухнята не го ползват нито него, нито маргарин.

# 476
  • Somewhere in Spacetime
  • Мнения: 1 428

А какво е? В Уикипедия ясно си го пише – хидрогенирано растително масло.
Мерси. Stop
Някои , тук четох,  смятат че е вид мас, не , не е мас, а по хим. начин доведени течни мазнини в твърдо състояние.
Говоря за веган "мас" - твърда растителна мазнина, която да замести свинската мас. Ако държиш свинска мас в хладилник, тя също става много твърда.

The best substitute in general for lard would be a combination of vegetable shortening - which is generally hydrogenated palm oil - and butter.
Since this is a vegan substitute, you'll have to just stick to the shortening. That's OK - shortening was quite literally invented to replace lard - but you'll lose a lot of the flakiness and full flavour if you don't mix it with some butter.


В Била съм виждала хидрогенирано кокосово масло в твърдо сътояние (при кравето масло и маргарина).

# 477
  • София
  • Мнения: 8 497
Аз прочетох нещо от сорта: non-hydrogenated shortening, а не хидрогенизирано палмово масло.

# 478
  • Мнения: 4 310
Аз прочетох нещо от сорта: non-hydrogenated shortening, а не хидрогенизирано палмово масло.
В на шеф Роу рецептата ли го прочете?

# 479
  • София
  • Мнения: 8 497
Аз прочетох нещо от сорта: non-hydrogenated shortening, а не хидрогенизирано палмово масло.
В на шеф Роу рецептата ли го прочете?
Нееее ... в тая рецепта дето някой я даде тук от друго място. Силвена щяла да я публикува тепърва.

Общи условия

Активация на акаунт