Пречиствател за въздух мнения

• 83 934
  • 298
  •   1
Отговори
# 225
  • в 1001-та нощ
Ползвам пречиствател с такива функции от години и когато някой у дома боледува, другите не се заразяваме. Разбира се, пазим се, внимаваме, но вярвам, че има значение и филтрацията на въздуха.

Тези ли препоръчвате (Levoit 300,  Hygea Air Home)  или този, който бяхте споделила преди години , че ползвате (мисля, че беше този- https://dedal-robot.com/product/oberon-220-hybrid-do-40-m2-vazdu … ajnitel-na-vazduh).  На колко време му сменявате филтъра и на каква цена е?

И мнение на  Ровента за този модел:
https://www.tefal.bg/p/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%8 … 2840f0/1830008729

Да, Oberon или Hygea. Ровента не съм ползвала, за да имам мнение от личен опит. За филтъра - отварям да видя какво е положението през няколко месеца. Сменям веднъж годишно - горе-долу. Сушилнята е в дневната и от нея имам какво да се "улавя" от пречиствателя Simple Smile

# 226
Впечатления от Hygea-та -> Определено не премахва миризми. Имах една развалена тиква и я сложих в коридора заедно с уреда буквално до нея за тест - никакъв резултат. Пусках прахосмукачка в стаята и замириса на прах, уредът беше на ауто - отчете си кристално чист въздух - 02/05 единици. Единствено като напръсках до него/към него дезодорант - тогава полудя за няколко секунди и това беше. Почвам да се съмнявам дали върши някаква работа. Чудя се евентуално да го върна и да дам шанс на Levoit 300s...

# 227
Аз си взех levoit 200s днес. Не ми харесва, че няма автоматичен режим и реално не знам от каква степен има нужда. Реших да го пускам във всяка стая по 2часа на най-високата степен. При вас постоянно ли работят?

# 228
Нашия пречиствател е на Хома с таймер, пускам го за два или четири часа, като съм в къщи. Не смея да го оставям за цял ден в една стая да работи.

# 229
Аз си взех levoit 200s днес. Не ми харесва, че няма автоматичен режим и реално не знам от каква степен има нужда. Реших да го пускам във всяка стая по 2часа на най-високата степен. При вас постоянно ли работят?

Аз го пускам само в детската стая и отварям вратите към друтите стаи. Като цяло работи постоянно независимо дали сме вкъщи или навън. Изключение правят лятото:
Изключвам го сутрин когато децата тръгнат на училище. Отварям прозореца да се проветри за няколко часа. Включвам го отново 1 час преди децата да се приберат

# 230
  • София
На някои пречистватели пише, че улавят фини прахови частици до 0.3 микрона, а на други до 0.003 микрометра. Защо е толкова голяма разликата, след като имат сходни филтри ? Харесах един , но е 0.3 микрона само.

# 231
На някои пречистватели пише, че улавят фини прахови частици до 0.3 микрона, а на други до 0.003 микрометра. Защо е толкова голяма разликата, след като имат сходни филтри ? Харесах един , но е 0.3 микрона само.

Мисля всички ХЕПА филтри са с едно и също качество. Не мога да си обясня тази разлика

# 232
  • София
Ама не знам какъв ефект се търси точно, но е факт, че когато в стаята има някакви миризми или пък се готви, пускаме пречиствателят и няма и помен от миризмата. По принцип го държа в спалнята и го пускам вечер на нощен режим.
По празниците като отворех да проветря директно светваше и започваше да чисти въздуха Grinning Ние сме с Xiaomi и успявам да си намеря филтрите и тук и в АлиЕкспрес. Кофтито е, че няма значение колко пъти се пуска, филтъра си отчита на дни кога е за смяна.

# 233
  • София
Така е. Иначе мене ме интересува да има колкото се може по-малко фини прахови частици.

# 234
  • в 1001-та нощ

Вероятно е техническа грешка или по-точно - немърливост. Филтрацията на тези частици се прави с HEPA филтър, а той спира частици с големина до 0.3 микрона (µm). По-малките преминават.

Пречиствателите са относително прости устройства. Има един вентилатор, който дърпа въздух, за да го засмуче. И засмуквайки въздуха - го прекарва през филтри - да кажем набор от цедки с различна едрина. Най-отпред е нй-едрата цедка - предварителния филтър - той има за цел да спре едри частици, косми и др., за да не задръстват по-фините филтри.

Филтърът от активен въглен е най-вече за миризми, летливи съединения.

HEPA филтърът е по-фината цедка, която спира, задържа малките частици с размер до 0,3 микрона. Обичайно се произвеждат от фибростъкло с малко акт. въглен. А обикновените филтри са от порести материали като памук, хартия и полиестер. В прахосмукачките също има филтри.

При малко по-сложните системи - има и други филтри.

При една такава проста система - какво може да се случи, за да не работи пречиствателя:

1. Вентилаторът да не работи - да не дърпа въздух - това лесно се проверява - като си сложиш ръката - се усеща.
2. Филтрите да не са разопаковани - почти винаги идват опаковани. Вентилаторът пак си работи, но въздухът обтича найлоновата опаковка на филтъра и не се пречиства.
3. Филтърът да е задръстен.

4. Самите филтри да са "некачествени".
5. Сензорът да е повреден.

Друго не се сещам.

Аз до сега не съм попадала на неработещ пречиствател, но имам приятелка, която се оплакваше от един марков, смени го с друг на друга марка и той работи. Какъв е бил случаят - защо не е работи - не зная. Разбрах след като вече го беше сменила.

Така е. Иначе мене ме интересува да има колкото се може по-малко фини прахови частици.

Тогава си вземи с йонизатор. Те излъчват отрицателни йони, които "блуждаят" във въздуха и като срещнат положително заредена частица - се слепват, защото се привличат. Така се образува една по-голяма частица, която става по-тежка. Целта е тези малки частици (0,1 микрона) - да не блуждаят във въздуха, а да натежат и паднат. Падат по повърхности - каквото има - под, диван, стол, но могат да се забършат и не се дишат. Ако частицата мине прага от 0,3 микрона, ще бъде и филтрирана.

# 235
Здравейте,

попрочетох коментарите ви по повод пречиствателите за въздух. Насочила съм се към модел на Instant pot. Имам въпрос преди покупката.  Забелязвате ли дали има намаляне на праха в жилището? В момента като забърша межелите до вечерта на следващия ден вече се вижда прах. Живеем на вътрешна квартална улица ако това има значение.

# 236
  • София
Аз лично, не. Но и не съм с този вид пречиствател ако питането е само за него.

# 237

Аз също открих, че няма автоматичен режим след като го взех. Доста време го държах на нощен режим - повече от 2 седмици, но установих, че по повърхностите се събира доста прах - по-малко от преди, но значително повече от дневната, където работи levoit 300s на автоматичен режим. Изчистих и започнах да пускам малкия на първа степен за около 2-3 часа на ден. Ще видя какви са резултатите от експеримента Simple Smile
Иначе от големия съм доволна, даже много. Прахът определено силно намаля, реагира на миризми от готвене и доста бързо ги премахва. А в мъгливите дни реагира на 1 минутно отваряне на прозореца, като е на около 2 м от него - влючи на втора степен веднага.

# 238
  • София
Благодаря за хубавия отговор много! На няколко модела пречистватели пишеше, че филтрират частици до 0.003 микрона. Всъщност 0.3 микрона са 1 процент от дебелината на косъм от коса, което ме устройва. Купихме Whirlpool за роднина и сме доволни. Има и U V лампа.

Аз съм с филипс AC2887 и трябва скоро да чистя отново филтрите. Има си индикатор. В началото имаше дефект - перката се беше разхлабила и дрънчеше. Оправиха го за две седмици гаранционно.

# 239

А защо препоръчвате HYGEA AIR HOME,  Вие нали ползвате този: Oberon 220 HYBRID, не сте доволна от него ли?
Чудя се още кой да е, но трябва да побързам , живея на булевард в СФ, където минават и трамваи, ужасно мръсно е тук и не се диша....Fearful

Общи условия

Активация на акаунт