Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 ян. 2019, 13:37 ч.

Говори ли момчето на 2 години

 • 3 914
 • 27
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте. Много съм притеснена. Има ли и други като нас? Моето момче е почти на 2 години и все още не говори кой знае какво. Притеснява ме, че преди известно време казваше много повече думички, постоянно ми викаше мамо,мамо, а сега много рядко. Има и други думички, които казваше,а сега вече не ги казва или много рядко. Вярно е че сега казва други, даже повечето са неразбираеми, но се притеснявам,защото не иска или забрави предишните. Незнам. Също отговаряше почти винаги с да, понякога и не казваше. Сега само мрънка или се усмихва и така се разбира дали отговора е да Или не . Моля споделете дали и при вас е протичало по подобен начин проговарянето. Първо дете ми е и Нямам опит. Благодаря!

# 1
 • Мнения: 38 450
Дъщеря ми на 2 г. не говореше абсолютно нищо. 2-3 седмици след това започна.

# 2
 • Мнения: 39
Няма нищо притеснително, не се притеснявай! На мен при втората ми дъщеричка беше така,когато беше на почти 3, доктор ми каза,че е възможно да не чува, и има проблем със слуха, за това да не повтаря думи,и да не реагира когато и говорим понеже нечувала, което беше голяма глупост! Бяхме се шашнали,че детето не чува,и няма да говори,дори бяхме решили да я подложим на изследване,което се прави под пълна упойка, добре,че не го направихме. Сега не можем да я накараме да млъкне,вече е на 6. Няма страшно,разбира всичко и може да говори,но не иска  😊 бъди спокойна

# 3
 • Мнения: 4 145
Дъщеря ми проговори фразеологично на 3г и 9м и оттогава започна работа с логопед. Говори много, устата й не мога да затворя, но се оказа с дислексия.
Синът ми проговори много рано и на 1г и 3м вече използваше пряко допълнение - Мамо, дай ..., Може галя кучето?, Аз купа мако. Все му се чудеха колко е малък и колко добре говори.
Съвет, ако има нещо, което ви притеснява, особено ако отчитате връщане назад, направете консултация с логопед и детски невролог. Да, има деца, които проговарят по-късно и всичко е наред, но един от ранните признаци за дислексия е именно по-късно проговаряне (около третата годинка и след това). Консултацията с нищо няма да навреди, но на вас ще даде спокойствие, че всичко е наред или ще открие евентуален проблем, което пък ще ви даде ценно време за реакция и изчистване на нещата. Та и в двата случая печелите.

# 4
 • Мнения: 6 474
.......
Съвет, ако има нещо, което ви притеснява, особено ако отчитате връщане назад, направете консултация с логопед и детски невролог..

 Peace

Задължително направете консултация, щом детето има регрес. По-добре една консултация на време, отколкото успокоителните думи - нормално е, ама той е момче, ама после няма да млъква...чувала съм ги и аз от опит говоря, щом нещо ви притеснява не чакайте  Rolling Eyes . Ако всичко е наред, което ви пожелавам, поне ще се успокоите  Hug

# 5
 • София
 • Мнения: 4 277
Присъединявам се към горните мнения - при регрес няма да навреди една консултация с логопед.

# 6
 • Мнения: 4 553
На 2г не говореше, само отделни думи. Най-дългото беше "дай къпа"-кърпа. 2 месеца по-късно през септември тръгна на ясла. За Коледа правеше сложни изречения. Била е на 2г и 5м

# 7
 • Мнения: 2 158
Моето момче е на 2г и 7м. Отскоро започна да казва някакви неща, всъщност откакто ходи на ясла започна да прави опити за говорене. Наблюдавам , че повечето момченца около нас са така, та даже някои след 3 и половина започнаха да говорят.
Ако се притесняваш го заведи на логопед, най-малкото за твое успокоение.

# 8
 • Мнения: 297
Важното е да е адекватно детето, да показва, като го питаш нещо, да гледа, като сочиш нещо, да играе с играчки по предназначение и да СОЧИ с пръст, като иска нещо. Другото ще дойде, ако го има това.

# 9
 • Мнения: 4 117
Моят син проговори по-късно, но имаше плавен напредък. Във всеки момент на застой се канех да запиша час за логопед и той ме изненадваше с две-три нови думи. После се отприщи рязко.
Ако бях наблюдавала подобно на описаното поведение, бих се консултирала първо с УНГ, после с логопед.

# 10
 • Мнения: 350
Писала съм и другаде. Моето дете до 1г. 6м. не сочеше. Направих консултация в Пумпелина, Нина Йорданова ми обясни какво да правя /да посочвам в книжка предмет/животно/каквото е там/ и после да поставям неговия пръст, за да се научи да сочи, тоест пита, макар и невербално. Да четем книжки като Дядо вади ряпа и Житената питка, които са в стихотворна форма и с много повторяемост. Мозъкът по-лесно обработва римите. Да играем повече игри, в които се изисква концентрация и които помагат да се развие фината моторика. Примерно бях изрязала малка дупка на капака на една кутия от клечки за зъби. Затварям я и през тази дупка пуска нарязани на части шарени сламки, или пък клечки за уши, каквото е там. И е хубаво да се редуваме - Една мама, една той /така пък се учи и на редуване и изчакване/. Също играехме, а и още играем, на игри, които са свързани с повече взаимодействие. Примерно докато съм го хранила, слагах до него мече. Една лъжица за него, една за мечо. На другия ден храним заека и т.н. В резултат и досега детето ми идва да си дели храната с мен Simple Smile. Също така имаше една игра, която предложи Нина Йорданова - да играем на животните отиват на гости на мечо. Мечо седи на дивана и чака гости /плюшката мечо или каквато плюшка решите/. Първо идва зайо /примерно/ и казва - Аз съм зайо, здравей, мечо, идвам ти на гости! И така идват няколко плюшки. После на всички даваме да пият чай от детско сервизче и да хапнат нещо. След това взимаме детска книжка от тези, които посочих по-горе, и я четем на животните. После плюшките си тръгват пак така едно по едно - Мечо, аз, зайко си тръгвам. Чао, чао!

За по-горните игри - идеята е, че е важно на детето да му стане интересно да взаимодейства през думи - като види интересен сюжет и други участници, които с удоволствие взаимодействат в него вербално. Не да се насилва - кажи сега я-бъл-ка... Също така да се играят всеки ден по веднъж в продължение на месец. И да се четат книжките всеки ден. А, да, и да се включва детето в ежедневни задължения - Хайде сега с мен да занесеш дрехите и да ги сложиш в пералнята!

Ако имате влакче на релси, може да играете цялото семейство. Чакате с него и тати влака на гарата, качвате се, слизате на друга гара и изобщо покрай тия пътувания и слизания измисляте сюжети. На гости на баба и дядо ли отивате, в купето какво правите... Хубаво е и бащата да е включен в такива игри, а не само да се боричкат и да ритат топка, нали. А, да, от към книжки моето дете също много харесва - Вече съм голям и Вече съм голяма. Те пак са със стихотворения, много приятни.

Аз на 1г. и 8м. го записах в Пумпелина на логопед. Хем аз си пиех кафето по 1 час отвън, докато го чаках Simple Smile. Те работят основно с Монтесори методика, учат ги на ред и концентрация. Ходи 3 месеца общо. От 50 думи станаха 500. Сега, на 2г. и 6 м. и идея си нямам колко са, с много богат речник е, включая и изразява емоции от сорта - "Мамо, мечо ще плаче, тъжен е, иска да ходи на море". Ходи на градина и постоянно ми казват, че по-приказливо дете скоро не са виждали. Та, няма късно или рано за логопед, ако има възможност и има някакво притеснение. Нито пък аз бих се успокоявала с - Ама то на съседката проговори на 4г. и сега работи в Церн. И такива деца има, както и такива, на които забавянето на говора води до изоставане в училище, и такива, които наистина им трябва по-сериозна помощ.

# 11
 • Мнения: 880
Моето момченце също не говори на "човешки" език. След 3 дни ще навърши 2 години. Според лекарката ни на тази възраст трябва едва ли не есе да пише. Например любимото ми е "ама защо не казва пуффф на лампата", а моя отговор е "ами защото избутва стола до стената, качва се на него и изгася лампата от ключа". Моето дете знае, че колкото и да духа срещу електрическата крушка, тя се включва и изключва от ключа на стената. Долу горе същото е и с говоренето. Деца на майки, който говорят бързо като мен, проговарят по-късно. Голямата ми дъщеря имаше 3 зъба на 6 месеца, проходи на 8 месеца и то съвсем сама, без някой да я кара, но проговори човешки на почти 3 години. Малкото ми момченце сега има само 14 зъба в устата си, говори много на бебешки, като започна да го тормозя с думи и картинки вдига ръцете, клати глави и казва "ооо, не, не, не". Напълно здрав е,но просто не е проговорил още. На моя приятелка момченцето на 2 г. и половина прави цели изречения, направо е невероятно за мен, колко хубаво приказва. Всички деца са различни и ако поне един час на ден някой се занимава, играе и говори с детето не виждам причина за безпокойство ако на 2 г. не е проговорило така, че да го разбираме.

# 12
 • Мнения: 62
Здравейте. Много съм притеснена. Има ли и други като нас? Моето момче е почти на 2 години и все още не говори кой знае какво. Притеснява ме, че преди известно време казваше много повече думички, постоянно ми викаше мамо,мамо, а сега много рядко. Има и други думички, които казваше,а сега вече не ги казва или много рядко. Вярно е че сега казва други, даже повечето са неразбираеми, но се притеснявам,защото не иска или забрави предишните. Незнам. Също отговаряше почти винаги с да, понякога и не казваше. Сега само мрънка или се усмихва и така се разбира дали отговора е да Или не . Моля споделете дали и при вас е протичало по подобен начин проговарянето. Първо дете ми е и Нямам опит. Благодаря!
Момчетата по-бавно проговорят. Не се притеснявайте, изведнъж ще започне..Синът ми така на около 2.5 г. изведнъж започна с цели изречения.

# 13
 • Мнения: 108
Дъщеря ми не беше от най-приказливите до 1год и 6 месеца. Когато тръгна на ясла почна да изговаря повече думи и да прави изречения. Но с тръгването на ясла успяхме да сложим край на порочната практика да гледа детски по цял ден. Имам чувството, че това също много допринесе. Сега е на 2 и не млъква. Даже от скоро започна да ми пее "Зайченцето бяло" и "Мила моя мамо".
Консултация с логопед няма да навреди, но също се постарайте да намалите всякакви телефони и детски филмчета до минимум.

# 14
 • Мнения: 284
Брат ми беше така, в къщи се говореше на два езика обаче, сега е на 11 и е умно, здраво момче.. Момчето на мои приятели, не говореше на 2 год почти нищо... Спряха му телевизията и започна.. Причините може да са много, но и е много индивидуално, а и доколкото знам при момчетата се случват малко по-бавно нещата.

Общи условия

Активация на акаунт