Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 12

• 58 762
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
Благодаря за отговорите! Ще пробвам и лимон, и електролити тази вечер да видим как ще е. През деня пия по 2-3 л вода, но това не ми помага особено.

# 181
Здравейте,
Бях на ендокринолог-диетолог, защото почти 11 месеца след раждането все още съм си същите килограми. Премери ме на един от тези кантари с дръжки, които мерят мускулна маса и мазнини. Резултатът беше трагичен - 49% мазнини и 21% мускулна маса, 81кг на ръст 165см. На границата на наднормено тегло съм. Пуснаха ми изследвания ПКК, СУЕ, ТСХ, ФТ3 и 4 и ОГТТ. Оказа се, че освен високото ниво на пролактин имам и инсулинова резистентност, което не ми позволява да отслабна. Предписа 3 на 3 белтъчна диета за един месец, т.е. в продължение на месец 3 дни да се храня само с протеини, нищо друго, 3 дни протеини със зеленчуци. Никакви въглехидрати, но да избягвам и мазнините. Според мен това е много странна диета, мъжа ми беше на такава подобна и след 15 дни спазване каза, че нямал никаква сила и я спря. Естествено след това качи двойно. От форума разбрах за ВМ-НВХ и доста повече ми харесва идеята да мина на такъв режим за постоянно, отколкото да си товаря организма само с протеини и след месец като я спра пак да си върна кг (примерно). Отделно, че искам да си спортувам - вкъщи си правя упражнения, йога и пилатес, а без никакви въглехидрати как може да увелича мускулната си маса? Какво мислите да слушам ли диетолога или да си започна ВМ режим?

# 182
Може да се спортува без въглехидрати
Мозъкът ти е пълен с клишете, почети и тогава взимай решения
Изчети и първата страница с линковете в темата за ВМ

# 183
Здравейте,
Бях на ендокринолог-диетолог, защото почти 11 месеца след раждането все още съм си същите килограми. Премери ме на един от тези кантари с дръжки, които мерят мускулна маса и мазнини. Резултатът беше трагичен - 49% мазнини и 21% мускулна маса, 81кг на ръст 165см. На границата на наднормено тегло съм. Пуснаха ми изследвания ПКК, СУЕ, ТСХ, ФТ3 и 4 и ОГТТ. Оказа се, че освен високото ниво на пролактин имам и инсулинова резистентност, което не ми позволява да отслабна. Предписа 3 на 3 белтъчна диета за един месец, т.е. в продължение на месец 3 дни да се храня само с протеини, нищо друго, 3 дни протеини със зеленчуци. Никакви въглехидрати, но да избягвам и мазнините. Според мен това е много странна диета, мъжа ми беше на такава подобна и след 15 дни спазване каза, че нямал никаква сила и я спря. Естествено след това качи двойно. От форума разбрах за ВМ-НВХ и доста повече ми харесва идеята да мина на такъв режим за постоянно, отколкото да си товаря организма само с протеини и след месец като я спра пак да си върна кг (примерно). Отделно, че искам да си спортувам - вкъщи си правя упражнения, йога и пилатес, а без никакви въглехидрати как може да увелича мускулната си маса? Какво мислите да слушам ли диетолога или да си започна ВМ режим?
Не е странна, това е класически Дюкан.
Мускулната маса не се увеличава с въглехидрати, а с протеини.
И да, ако искаш доживотна "диета", по-добрия вариант е ВМ НВХ.
Дюкан съсипва бъбреците.

# 184
  • Варна
Привет ... Grinning
Да се запиша в темата с нов резултат. На 5ти февр станаха 4 месеца, откакто започнах режима и днес отбелязвам минус 10кг  Crazy
След като декември го изкарах почти в мързел и много малко спорт, януари се върнах към активността си, развдижих кръвчицата и кантара разбира се ...

Малко допълних менюто си обаче -в дните, когато тренирам си позволявам 2-3 моркова в салатата,  еднократно -малко сварен пащърнак, както и 2-3 сушени смокини, 1 малък портокал, или 1/2 ако е голям, хапвах и мандарини, но ми бяха ужасно сладки и се отказах
Всичкото това не е в един и същ ден, днес едно, утре друго -но само , когато тренирам

Черния шоколад не ми е изобщо вкусен и го зарязах, но нямам алтернатива на него

В началото на март ще е следващата ми контрола на ЩХ , КЗ и ИНсулин, много искам да е паднал под 10 (ноември беше 11,5) , но и да не е -няма отказване.

Увеличих си с още една таблетка магн.цитрат на ден, бях споделила, че въпреки че го пия имам крампи , сега съм ОК.

Януари опитах да не ям месо , изцяло, за да проверя пак ситуацията с хормоналната ми мигрена -за целия месец имам 2 вечери с месо и общо 6 пъти мигренозни пристъпи ..  Rolling Eyes  Пак са много, въпреки че съвсем орязах месото .

Миоки, прочетох за майка ти -браво, със сигурност и твоята подкрепа и помага!

...
Толкова по моя отчет, следя ви , чета ви , успех на новите момичета  Grinning bouquet  и хубави резултати на контролите !

# 185
Здравейте момичета  Heart
Не съм писала скоро, а виждам доста нови лица, затова преди да актуализирам нещата покрай мен ще обобщя накратко историята си.

В темата попаднах преди година, когато при едно случайно изследване имах инсулин на гладно 47. И много наднормени килограми, трупани и "поддържани" поне от 17 години. Въпреки множеството режими и диети с почти никакъв успех. Реших да си дам тогава 1 месец да опитам без хапчета, само с хранителен и двигателен режим и нещата потръгнаха, така че продължих по този начин. Първите месеци бях изключително стриктна, през повечето време в кетоза, след това увеличих въглехидратите и заотслабвах с по-бавен темп. Общо за 7-8 месеца свалих 30 килограма и инсулина, който при контролни изследвания се движеше около 17-18-19 спадна до 7-8 на гладно.

Последно ви споменах, че от началото на декември охлабих нещата и спрях да следя въглехидратите под лупа. Хапвах си хляб, увеличих плодовете, ядките. Теглото не помръдна, явно си бях достигнала оптималното за моя ръст и години, макар и да ми се искаше първоначално поне още 5 кг надолу да съм.

И така до началото на този месец, когато реших да спра вече и цигарите. И адът се отприщи. За 6 дни с не чак толкова голяма промяна в храненето, 5 килограма ми се лепнаха, подух се, взе да ми става тежко и тромаво, да се движа с неохота, и най-вече да ми личи това напълняване в огледалото, а и околните да го забелязват. Четох, мислих и реших - пропушвам отново. Не ми се пуши, с лекота ги отказах, но не мога да си позволя да загубя това което постигнах с месеци труд. Да, хапвах малко повече през този период, но не чак толкова, че да дебелея с такъв чудовищен темп - 5 кг за 6 дни! Очевидно не е толкова от калориите, колкото от някаква промяна в метаболизма, която опитах да компенсирам и с повече движение, но не помогна.

Та така при мен. Още искам да ги откажа цигарите, но ще трябва да измисля някакъв друг начин. Мислех естествено да преглътна тези килограми, рано или късно щяха да спрат да се трупат, но не съм сигурна, че втори път ще мога да излъжа тялото и да ги сваля както преди. Т.е. с повече движение и по-малко въглехидрати - това за него вече е норма, не нещо ново. Сега мисля постепенно да ги откажа, не от раз както направих. По кутия и половина пушех и изведнъж ги спрях. Ако постепенно ги намаля може би няма да има такъв метаболитен стрес и реакция. Четох и за такова решение. Минавам сега отново на малко по-строг режим да се оттърва от тези 5 кг и после ще го мисля...

# 186
Аз съм писала, че отказах цигарите няколко месеца, след като започнах да отслабвам.И не само не напълнях, а продължих да слабея.
От споделено/прочетено/наблюдавано, пушачите, които напълняват след отказване на цигарите, просто заменят цигарата в ръката с храна в ръката.И от там и качването на кг.
Т.е., ако преди са пушили с кафето, сега хапват бисквитки с него.Ако в 10 часа са пушили цигара, сега по навик, в 10 часа търсят да "запълнят" устата отново.
И след като човек замени цигарата с храна поне 10-15 пъти на ден, поглъща и двойно-тройно повече храна.Няма как да не наддаде.

# 187
Да кажем, че съм хапвала на ден в повече едно редче черен шоколад, 1 мандарина и 50 грама фъстъци. Първите 2-3 дена и малко повече хляб, после вече го спрях, но продължих да дебелея със завиден темп. Не оправдава изяденото наддадените килограми според мен, още повече, че увеличих движението и допълнителните калории трябваше да се изразходят. На български не знам дали има инфо за дебелеенето и отказа от цигари, на руски доста четох - има категорично установена връзка, забавяне на метаболизма. Реших че при това положение дори и отново да огранича драстично храната, нещата ще се увенчаят със същия успех, който има през изминалите 17 години - т.е. никакъв. Работи ли метаболизмът срещу теб, шанс няма.

Ти постепенно ли ги отказа или изведнъж?

# 188
Добро утро.Въпроса ми може да не е за тук,  но се надявам някой да ми даде съвет.Бременна съм в 22г.с и имам ИР.АГ ми пусна обременяване с глюкоза, но само кр. захар без инсулин.Предполагам, че му трябва само да види да нямам гестационен диабет.Чудя се когато правя изследването да си пусна и инсулин да видя как и какви стойности има.Тук ми е въпроса има ли смисъл да пускам инсулин или няма?

# 189
  • Пловдив
Бледолилава
Аз също покрай празниците го подкарах през просото и рязко се подух и качих 3кг , но според мен е от вдигането на въглехидратите
Сега си поправям щетите - за съжеление бързо се качва , свалянето е бавно

# 190
Скрит текст:
Да кажем, че съм хапвала на ден в повече едно редче черен шоколад, 1 мандарина и 50 грама фъстъци. Първите 2-3 дена и малко повече хляб, после вече го спрях, но продължих да дебелея със завиден темп. Не оправдава изяденото наддадените килограми според мен, още повече, че увеличих движението и допълнителните калории трябваше да се изразходят. На български не знам дали има инфо за дебелеенето и отказа от цигари, на руски доста четох - има категорично установена връзка, забавяне на метаболизма. Реших че при това положение дори и отново да огранича драстично храната, нещата ще се увенчаят със същия успех, който има през изминалите 17 години - т.е. никакъв. Работи ли метаболизмът срещу теб, шанс няма.

Ти постепенно ли ги отказа или изведнъж?
От раз.Но и не пушех по кутия и половина на ден, доста по-малко.
Също имах известни притеснения тогава, че може да кача, или най-малкото да спре отслабването...нали все това пишат/говорят.Но нищо такова не се случи.Идея нямам защо моя метаболизъм не се е забавил....  Smiley
Макар че, сега, след повече от две години от тогава, и доста повече прочетена информация, имам своето обяснение.Аз никога не съм била на орязани калории, от ден първи на "диетата" си се храня, докато се заситя.
Нито съм се "претрепвала" от спорт.Т.е., тялото ми е нямало никаква причина да забавя метаболизма, понеже изобщо не съм го поставяла в положение на "опасност, гладна смърт!".
Да препоръчам и тук- "Метаболитния план".Много добре е обяснено защо  ниски калории+много спорт е = напълняване.Не на отслабване, както се очаква.
Накратко:когато от една страна, орежете калориите и "заплашите" тялото, че го грози гладна смърт, а от друга го изтощавате от дълги и тежки тренировки, то прави всичко възможно да се запази живо, т.е., забавя драстично метаболизма, за да пази и без това малкото енергия, която му давате,  и провокира непрекъснат глад, за да ви принуди да му давате повече енергия.

# 191
Бледолилава, пробвай електронна цигара и виж дали ще има разлика. Така хем няма да се тровиш с тези гадни смрадливки, хем ще запазиш рутината да дърпаш нещо, вместо да заместваш с храна.

Г-ца Д., благодаря ти!

# 192
Лале,
според мен добра диета ти е дала лекарката. В началото, за ограничен период, белтъчини и зеленчуци, без въглехидрати и мазнини. Спомням си, че Невена беше писала, че при много наднормени килограми високомазнинната диета може да не действа и освен въглехидратите, трябва да се ограничат и мазнините.
Предполагам, след като свалиш килограми, може да минеш на ВМ НВХ, което да ти стане вече доживотна основа на хранене.

Тинката,
така и така ще се обременяваш с глюкоза, пусни и инсулин. Няма смисъл само за КЗ да се обременяваш.

# 193
Добро утро.Въпроса ми може да не е за тук,  но се надявам някой да ми даде съвет.Бременна съм в 22г.с и имам ИР.АГ ми пусна обременяване с глюкоза, но само кр. захар без инсулин.Предполагам, че му трябва само да види да нямам гестационен диабет.Чудя се когато правя изследването да си пусна и инсулин да видя как и какви стойности има.Тук ми е въпроса има ли смисъл да пускам инсулин или няма?

Естествено, че има смисъл да се пусне инсулин. Обременяването е тежко изследване, прави се рядко. И ако се пропусне инсулина си е доста голяма загуба. Не можеш да го направиш скоро пак.
Явно лекарката ти е от ония дето инсулина за нищо го нямат. И заради такива "експерти" света се пълни с болни от ИР.

Бледолилава, не знам какво да ти кажа. Наистина опитай с електронна. Да пушиш може би по-малко от обикновените. Знам, че хората отказващи цигарите, заместват навика с храна.

# 194
Бледолилава не почвай електронна цигара. Това е по- големия ад, защото можеш да си я пушиш и в затворени помещения. Откажи ги постепенно- ако си пушила по 30 на ден, пробвай като за начало 10 бр през опредделен интервал и така 1 месец, след това ги намали до 7 бр още месец, 5 броя месец, само сутрин и вечер 2 месеца и тогава ги спри.  

Това си е като килограмите- 30 кг за 6 месеца. Сега пробвай 30 цигари за 6 месеца- ти имаш силна воля - ще успееш

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 11:38 от elitsa_b

Общи условия

Активация на акаунт