Бързи въпроси и отговори на тема КЪРМЕНЕ - тема 18

• 31 211
  • 732
  •   1
Отговори
# 420
Обтриването и всякакъв вид масаж не е препоръчително, защото може да предизвика контракции. Може да ходите без сутиен, за да се трият зърната в дрехите, но може така да си предизвикате увисване на бюста и стрии. Хубаво е да мажете с някакво кремче с пантенол, например Бепантен, а като започнете да кърмите с Лансинох.

# 421
Момичета, как да убедя съпругът ми, че бебето ни не се нуждае от подсладена вода и чай? От около месец съм под постоянен натиск от свекърва ми и днес нещата ескалираха като се включи и неговата ЛЛ...

# 422
  • Варна
Аз лично бих намерила няколко статии, за да ги прочете съпругът ми, които да цитират все подобни актуални неща, на какъвто език предпочита:
"Да се подслажда ли водата?
Не. Преди години лекари препоръчваха водата за най-малките да се подслажда със захар, с мотив, че това помага при бебешката жълтеница, но сега това правило за отглеждане на детето се отрича категорично.
Водата за бебета не бива да бъде подсладена, защото натоварва организма и малкото привиква със сладкия вкус, започва да предпочита сладки течности и захранването при него ще бъде по-трудно.
Освен подсладена, не бива да давате на малките и газирана вода, нито пък такава с различен вкус или с добавки."
Статии, съвременни книги за отглеждане на деца, видеа, всичко бих включила в опита да актуализирам базата с данни на родата. Ако това не успее да го убеди, категорично бих тропнала(така да се каже) с крак, издула ноздри като разярен бик(надявам се вече си ме представяте) и твърдо бих заявила, че като майка имам право да решавам кое е на-добро за детето, че съм чела и съм се образовала как да го отглеждам. Отделно бих коментирала и с педиатърката на детето пред него(дано тя не е от старата школа де).

# 423
В първи пост на темата съм сложила линкове към Уницеф,Световна здравна организация и Американска Педиатрична Асоциация и към препоръките им, които включват да не се дава вода на бебе под 6 месеца.
Ако не владее английски, гугъл преводач.

Но май имаш допълнителен проблем, съпругът ти слуша маминка сляпо. Дано не живеете с нея.

# 424
Още преди да родя започнах да го информирам и съм му пращала всяка статия, която е минала през мен, вкъщи имаме и книгата на Хедра. Но явно, че зад гърба ми се говорят един куп глупости, та и затова реших да се допитам до вас. Не живеем заедно, но това не я спира да идва през ден вкъщи и след това зад гърба ми да коментира колко грешно си гледам детето, скандалите по-късно са ясни. Благодаря ви, ще се постарая да ме разбере този път.. 

# 425
Кажи на съпруга ти сам да седне и да ти намери статии за ползите от даването на вода. Бързо ще се откаже от идеята. Моят съпруг не знам какво е чел докато бях бременна, но сега е най-върл привърженик на кърменето. Дори на всеки, който тръгне да пита за захранването, заявява, че до годинката може да кара и самона мляко.

# 426
Вкъщи никой не се меси в кърменето, та проблема не е толкова във водата според мен, а да се изясните кой кого ще слуша, защото сега ще е водата, после ще е храненето и така цял живот.
Иначе за водата със захар....преди се е слагало, за да пие детето вода, понеже видиш ли е много важно, ама защо...кой знае. И понеже бебетата не искат вода, дайте да наръгаме захар, за да пият, а в попарата винце, за да спят и така. Вярвало се е, че водата със захар помага да се изчисти жълтеницата, но това не е подкрепено от научни обосновки. Научно обосновано е, че жълтеницата се чисти с ядене, а не с пиене, защото билирубина се изхвърля с акото, а не с пишкането. Ако държите да давате вода, добре, но да е чиста. Аз се подведох един път, защото се бях видяла  в чудо и дадох вода със захар....е да бяхте видяли какво чудо е, това бебе като се засити от празните калории и не иска да яде, гърдите а камък...чудо...

# 427
Направих си труда да се поразровя за „ползите от водата”. Мъжът ти може да намери лесно статии, в които пише да се дава/предлага вода. Кажи му да прочете статии на български и на английски и вземете заедно решение. И да започнеш да предлагаш чиста вода по малко в лъжичка след хранене няма страшно. Нека поне сам осъзнае, че не трябва във водата да има захар.

# 428
  • над кукувичето гнездо
Ето какво аз правех с водата, при голямото дете. След кърмене винаги давах вода с шише. Ако засуче силно и започне да пие, махах шишето и предлагах гърда да се донахрани. След това пак предлагах шише, обикновено отказваше, т.е. ако засуче шишето, приемах, че още е гладен/жаден, но след повторно предлагане на гърда, тази му потребност изчезваше. При бебета на няколко месеца, които се хранят на поискване, т.е. винаги когато мрънкат, а не под час, понякога сучат само минута-две. така те обикновено утоляват жаждата си. когато се хранят, стоят повече време на гърда. За това лятно време хранените на поискване бебета сучат често и за кратко, за да утоляват жажда. В горещините не пречи на по-големи бебета да се предлага и вода, но не със захар. Бебето приема необходимите калории и хранителни вещества от кърмата и всяка глътка вода е глътка по-малко кърма, съответно калории, растеж, здраве.
Смятам, че е по-добре тези неща да ги обясните между другото на свекървата, с кротък и напоителен разговор. Мъжете инстинктивно слушат майките си понякога и губят трезва преценка, за това по-добре решете проблема си директно с нея. Така няма да се налага той да става медиатор помежду ви, което е доста изнервящо за всички.
А, ако тя не вдене, казвате, че ще пробвате другия път. После казвате, че сте пробвали, но бебето изобщо не иска и си плаче за гърда. На мъжа обяснявате същото, че докато е бил на работа сте пробвали и бебето е отказало и приключвате въпроса. Кофти е да се постъпва така, но когато няма единомислие, а вие сте права, се налага малко да се моделира фактологията. Моят баща тичаше да дава скришом насила вода на бебето, а то не иска и се дърпа и накрая той се предаде. Свекърва ми постоянно и тя навиваше, ама след като изтъкнах фактите и никой не вдяна, казвах "добре" или сменях рязко темата с въпроси за времето и така. С времето свикна да не ми се меси много, а аз - да не й се връзвам много...

# 429
Какво мога да взема при настинка ? Кърмя и видях че този стрепсилс който имам с повече активни съставки , пише да се консултирам с лекар ако кърмя . Силна хрема , болки в главата и болки в гърлото . Не искам да ходя на лекар в момента , защото и без това ми е паднал имунитета , а в болницата е пълно с кашляшти и кихащи хора . Какво сте правили вие в такъв случай?

# 430
Какво мога да взема при настинка ? Кърмя и видях че този стрепсилс който имам с повече активни съставки , пише да се консултирам с лекар ако кърмя . Силна хрема , болки в главата и болки в гърлото . Не искам да ходя на лекар в момента , защото и без това ми е паднал имунитета , а в болницата е пълно с кашляшти и кихащи хора . Какво сте правили вие в такъв случай?
Здравей, Renata. Аз пих парацетамол в такива случаи, дори и по време на бременност. Изрично ми го е казавал лекар. За гърло пръсках тантум верде, при мен винаги помага. Хомеопатичен сироп Стодал против кашлица. И много билков чай с лимон, съвсем малко мед (струва ми се, че се отразява на кърмата, поне при мен е така) и джинжифил.

# 431
Рената, причината масово на всички листовки да пише, че се приемат само след консултация от лекар или не се препоръчват при бремвнност/кърмене е защото не са проведени клинични изпитвания с дадения продукт или в дадената дозировка на бременни/кърмещи жени, стответно липсват данни за безопасност. Това естествено не значи, че не можете да ги приемате съвсем безопасно.
Консултирайте се с лекаря си, а ето тук можете да проверите активните субстанции на лекарства, които се чудите дали да приемате: http://www.e-lactancia.org
Можете да видите колко висок е рискът от преминаване на лекарството в кърмата и да прецените вие или вашия лекар.

# 432
Може и нурофен (даже по-добре, щом има и главоболие) гаргара със сода за гърлото, много помага. Хремата - физиологичен разтвор 😁

# 433
  • София
Внимавай с лимона и джинджифила, при мен има ужасни колики от тях. Аз карах ужасен вирус и правих инхалация с лайка и много ми помогна за гърлото, а и за хремата ще помогне, сироп Стодал и хомеопатия - Хомеовокс/Хомеожен, може и Исла мус или Прополки и Инфлуцит. Цяла аптека, ама го избутах.  Препоръчам вечер напарване на краката във вряла вода с морска сол в нея и после право в кревата. Много ми помага..

# 434
За хрема - вит. Ц и сребърна вода. За кашлица - Проспан. За смукане - Исла.

Общи условия

Активация на акаунт