Бързи въпроси и отговори на тема КЪРМЕНЕ - тема 18

• 31 207
  • 732
  •   1
Отговори
# 435
За хремата може Виброцил по три пъти на ден, може Макситрол или други капки с кортикостериоиди и антибиотик или без. Аз от Макситрола съм очарована, много хубаво ми отпушваше носа като бях с такива оплаквания. Працетамол и Нурофен може за температура и болка. За кашлица Проспан, но на мен ми дразни стомаха, освен това може Исла, Тантум верде. Редовни промивки на носа и инхалации с лайка са много полезни.

# 436

Здравейте, бебето ми е на 3 месеца. Кърмя на поискване 6 -7 пъти на ден, суче винаги и от двете гърди, често около час, че и повече. Разбира се, не суче ефективно през цялото време, почива си, дремва даже по пет минути и така.
Последният месец обаче е качила само 200 грама (първият 900, втория 650). Родена е 4кг.  По стандартите на сзо теглото й е ок за възрастта, но би трябвало да върви по едра, според мен. На височина е пораснала с 10 см.
Успявам да я кърмя само със силиконови протектори, опитвам понякога без тях, но веднага усеща и се дърпа... Признавам, че не съм много настоятелна в това отношение. Последният месец си направи сама режим да не спи през деня (освен като сме на разходка), а само през нощта и то с много голяма пауза около 7 часа, през която не се храни. Имаме кантарче и като видяхме, че не наддава започнах да я будя за допълнително нощно хранене. Ака  на ден веднъж или през ден. Мокри памперси има. Жизнена е, доста мята крачетата и предполагам хаби доста енергия вече. И все пак съм притеснена, педиатъра ме съветва да давам добавка ако не се увеличи теглото с нощното хранене , аз не искам. Едва се отървах от шишета, първият месец ядеше и изцедена кърма на две три хранения. Интересно е, че тогава сучеше по пет минути , постоянно се дърпаше и плачеше и все си мислех, че не е достатъчно, а пък качваше. Недоумявам...
 Не мисля, че имам по малко кърма от преди. Гърдите ми се напрягат само сутрин рано, но в тези месеци знам, че вече е нормално. Може и да не преценявам правилно. Мисля да звънна на консултант. Според вас къде е проблема, дайте съвет ?

# 437
Аз пак изтърания си отговор, ама за мен е панацея....правете компресия като яде, така ще изяжда повече и ще е по-бързо. Нощното хранене е добра идея, така че продължавайте. Аз с моето бебе само с компресията се справих първия месец, защото повече поспиваше отколкото да яде. Сега на почти годинка пак нощем така яде, иначе само спи и като я оставя в леглото реве от глад.

# 438
Детето е пораснало 10 см за месец? Какво се притеснявате, пораснало е на дължина, съвсем нормално е грамовете да са по-малко в тоя случай. Аз не бих будила и без това като почнат скоро зъбите пак няма да се спи, хранете си детето на поискване и спокойно. А за добавка абсурд, знам, че се дава редовно този "съвет", когато не са им по "стандартите" децата, но добавка се дава при загуба на тегло или ако не наддава детето.

Проблем не виждам да има. Моята дъщеря 3 или 4 месец (почнах да забравям) качи 300 грама и 7 см. Освен всичко друго, ако с таткото сте слаби, няма как бебето ви да е с различна структура, независимо колко се е родило. За кърмено бебе е нормално да качват и 300 гр и 1300гр за месец. Мисля, че излишно се притеснявате,бебето е жизнено и здраво, расте си нормално. Съветът ми е да не се връзвате на глупостите на педиатрите.

# 439
Дойде и моят ред да ида на зъболекар. 100% ще се наложи човъркане, а аз без упойка не мога. Две деца съм родила нормално, ама на зъболекар ме е шубе и това си е 😂
Та, предупредих зъболекарката, че кърмя. Четох , че локалната упойка не е проблем за кърменето. То е ясно, че ще кърмя преди това, но после след 2-2,5ч пак. Някакви съвети още?
Стиснете едни палци да е само за пломба, а не нещо по-сериозно 😊

# 440
Има упойки без адреналин, тъй че няма проблем, аз кърмих веднага след часа при зъболекаря 🙂 успех и дано мине леко!

# 441
Момичета,по колко кърма е нормално да яде бебе на 38 дни. Знам ,че няма строго определени норми при кърмените деца ,но все пак 70 мл ми се струват малко. Малката продължава да си хапва предимно от гърда,но в пристъп на паника аз си взех кантарче. То до някъде ме успокои ,че все пак хапва нещо,но ми се вижда малко. Не мисля ,че проблема е в сукането понеже два пъти пробвах с изцедена кърма и пак изяде толкова. Струва ми се ,че и кърма си имам. Започна да остава доста в гърдите след сукането, просто тя се отдръпва и спира да суче или заспива.  Не мога и да я събудя на по- малко от три часа .

# 442
Лимонче, спри да се филмираш. Тегли детето само веднъж дневно, в едно и също време, гледай да се е изакала. Примерно преди или след баня. Аз така правех. Ако днес е по-малко от вчера, пак не се филмирай, може да не се е изчуркала или изакала. Така всеки ден една седмица. После започни да теглиш детето веднъж на седмица.
Качва ли за седмица по малко значи всичко е наред.

# 443
На мен даже ми казаха да не го тегля по-често от веднъж на 48 часа, после минахме на седмица, сега я го претегля веднъж на 2, я не. 

# 444
Ваня, благодаря за съвета, ще гледам клипчета и ще опитам.

Littlecactus, 10 см е пораснала общо от раждането, не съм го написала ясно. Последният месец с 1 см. Таткото е доста едър, аз не съм,та не знам на кого ще прилича Smiley

# 445
Ваня, благодаря за съвета, ще гледам клипчета и ще опитам.

Littlecactus, 10 см е пораснала общо от раждането, не съм го написала ясно. Последният месец с 1 см. Таткото е доста едър, аз не съм,та не знам на кого ще прилича Smiley
Да, вижте клипчета. Моята стратегия не е баш като в клипчетата, но то всеки си приспособява техниката. Аз слагам бебето в поза люлка, а свободната ръка под гърдата и обхващам основата на гърдата и там прилагам натиск с палец от едната страна и 4 пръста от другата. Така много добре се усеща от къде млякото е изядено и къде има още и места ръката, докато цялата гърда омекне хубаво и не усещам да има някъде повече мляко. Започвам от долната част, защото така ми е по-удобно, но все пак стигам и до горната. Внимавате в началото като потича млякото да не стискате, защото се усилва много струята и ще се задави бебето.
Извинявайте за поредните постове, не се усетих, а не ми дава да изтрия един и да напиша всичко в другия.

# 446
Мерси за палчетата 😊 Още малко и е щяло да стане пулпит 🙈 Размкнах се с пломба и предварителните ми тревоги. Сложиха ми упойка без адреналин.

# 447
  • София
Здравейте, момичета,
мисля, че имам запушено каналче, лявата ми гърда е болезнена в едната си част и доста напрегната. Стори ми се, че виждам блистер на едно място, взех си душ и го почовърках със стерилна игла, но освен, че си пуснах кръв друго не направих.
Ще си взема лецитин от аптеката, можете ли да ме посъетвате какъв точно и как да го пия? Сега се изцедих с помпата и уж има облекчение, но все още ме боли.

# 448
3 пъти по 2 за лецитина. Слагай приоритетно бебето на тази гърда (работи по-добре от помпа 😉), ако усещаш болезнена буца, може да я масажираш нежно в посока към зърното. Спокойно, минава, но обикновено отнема повече от 1 ден. Ако стане много болезнено може да си направиш компрес със зелев лист или картоф.

# 449
  • София
Сега се замислих, че ако го слагам приоритетно на тази гърда няма ли да я свръхстимулирам. Обикновено давам само една гърда на ядене. И освен това здравата гърда ще ми е вечно препълнена. Пък ако цедя и нея пак си е стимулация. Страх ме е да не си докарам нова беля...

Общи условия

Активация на акаунт