Захранване - въпроси и отговори - ТЕМА 4

• 44 799
  • 724
  •   1
Отговори
# 420
  • Плевен
И алек беше така. И аз се оплаквах тук. Явно беше поредният период. Сега яде долу горе, но зърнените храни са му любими.

# 421
И ние сме така но вече близо месец. Иска само попара да яде и тук таме мляко, нищо друго. Записах я на кухня като си мислех че ще започне да се храни , но уви пак неиска. Сега е болна и от няколко дена даже и млякото отказва, пие по 50мл макс. Не се сещам дали съм питала по рано, но по колко сухара мога да давам на ден на 10 месеца е беба?

# 422
Даленита, първият път тази фаза продължи няколко месеца - 2-3 някъде . Тъкмо беше започнал да се храни прекрасно и сега - край!
Откачам,  защото го виждам, че е гладен.

Междудругото,  днес му направих страхотни кюфтенца : 2 малки картофа, тиквичка, сирене, яйце, 30 гр. Свинско, брашно от лимец. Като се опекоха, сложих кашкавал отгоре. Толкова вкусни.... изяде няма и 2 малки.  .. аз изядох останалите Joy

# 423
Как давате юфка? Начупвате ли я на ситно?

# 424
Не я начупвам. Варя, слагам масло и сирене и предлагам.

# 425
Аз вече правя попарка от пютрето с хляб иначе не яде. Добавям малко гореща вода към пюрето и заливам надробения хляб. Иначе яде и топнати залъци от нашата манджа. Обожава боб яхния.

# 426
Имам въпрос, тъй като след няколко дена малката ще навърши годинка и свекърва ми само пита кога ще започна да й давам мляко. Под мляко тя естествено има предвид КМ, но ние с ММ си мислим за АМ. Той също ме пита кога ще започнем с АМ, т.е. да я отбивам от кърма постепенно. Та въпроса ми е как става този преход от кърма на АМ и след това КМ? И изобщо има ли нужда това заместване, не може ли просто да я изчакам да се отбие сама? Разбира се, като имам предвид, че след 2г. не мисля да продължавам с кърменето и ще я отбия тогава направо с КМ, ако трябва, защото тя е пристрастена и се съмнявам, че ще се отбие сама.

# 427
Може да изчакате да се отбие сама като леко помогнете с намаляване на броя кърмения. Няма смисъл да давате АМ, по-добре е за мен кърмата да се замени с кисело мляко, което се яде с лъжица, не да се пие. Прясното мляко може да оставите за по-нататък. Отбиването трябва да е ваше решение, а не на родата, защото после може да ви е неприятно и да им приписвате вина за това, че сте спрели да кърмите. Моето дете утре става на годинака и напоследък доста малко храна яде за сметка на бая мляко. Тъй като е алергично към краве мляко хич и не се замислям за отбиване, ще се кърмим до първи клас....

# 428
  • Варна
Аз лично не разбирам защо след като мама може да дава нещо много по-добро, трябва да го заместим с нещо изкуствено като АМ. Иначе кисело и прясно мляко внасят разнообразие в храненето. Скоро четох нещо много любопитно, че с по-малките количества кърма, които детето приема преди да се отбие се дава сигнал на тялото, че наближава този момент и тя става все по-концентрирана с необходимите антитела, вещества, затова отбиването трябва да става плавно, за да получи тези важни съставки детето. Не мога да открия статията, но и Хедра страхотно го описва в статията за кърмене след годинка.
https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2015/09/08/after1/amp/
Аз все си променях срока за кърмене, вече реших, че ще се водя от детето. Когато той реши.

# 429
Твое усещане. Аз лично искам сама да се отбие. До 2 годинки смятам, че постепенно ще намалеят кърменията. Аз за себе си конкретно - предпочитам като имам кърма, да я кърмя, а не да давам АМ. Дори и да се върна на работа по-рано.

Като се увеличат количествата твърда храна, кърменията намаляват и нещата стават къде по-плавно.

# 430
Не съм чак толкова против идеята за отбиване преди 2г., но големия проблем на ММ, а донякъде и на мен е, че тя се приспива само с кърмене, та ако се наложи да я оставим на някой ще си пореве доста, докато заспи. Идеята му е да я уча да заспива с шише с мляко. За мен това е безсмислено, дали аз ще легна до нея с шишето или ще й дам гърда - все тая. Но той си е втълпил, че е с наднормено тегло от малък, защото майка му го е кърмила до към 4-5тата годинка, защото освен основните хранения е пил и кърма, бил е прехранван един вид и не иска да става така и с нашето дете.
Другото е, че тя се буди още нощем по няколко пъти и вместо да ходя да спя при нея, защото си търси гърда, да й давам само шишето с мляко. Мен много ме съмнява, че тя ще пие от шише или каквото и да е АМ. Пробвала съм преди и бяха пари на вятъра Simple Smile
А, по принцип от кога може да се предлага краве прясно мляко като напитка? За него ставаше дума, че свекървата само пита.

# 431
Прясното мляко не е добър вариант, защото е трудно смилаемо. Иначе при неалергично дете може и след годинката да се предложи, но е по-добре да е сготвено на нещо. Кърмено дете почти няма шанс да поиска да пие от шише, освен това АМ е много по-калорично от кърмата и там вече се крие риска от наднорменото тегло.  Да се говори за наднормено тегло от кърмене е меко казано несериозно...

# 432
  • Плевен
Аз не се справих с кърменето въпреки всичките ми усилия. Все още ми е болна тема. Не мога да дам съвет за отбиване. Но никога не бих спряла да кърмя щото мм или свекърва ми така са решили. А и наистина се съмнявам да се влюби в шишето и да заспива с него. Това че заспива с кърмене не означава, че ще заспива с шише. Двете нямат нищо общо. Шишето не дава чувството за сигурност и не мирише на мама.
Алек през деня заспива само в слинг или раница. Но в малкотп пъти, в които е бил с баща си или баба си също е заспивал без да го разнасят. Просто с мен така е свикнал. Пробвайте, когато таткото е вкъщи той да го приспива, ако трябва ти излез на разходка. Но да отбиеш, за да даваш ам при положение, че имаш кърма ми се струва кофти.

# 433
+1
Вместо бебето да се приспива с шише, му се въвежда нов ритуал за спане. Да го приспива таткото. Гушкане, милване на леглото,на приглушена светлина или на тъмно,тениска на мама за гушкане, или пък в раница/слинг, пеене, кой каквото обича. Аз лично я гушкам и милвам по челцето на запалена свещ в спалнята и й пускам приспивните мелодии. Като заспи - я пренасям в кошарата й, кърменето вече не й е фактор за приспиване.

# 434
И при мен не се получи кърменето и като видя че някой кото успешно кърми се опитва да го смени с АМ кисело и прясно мляко чак яд ме хваща. Изобщо не е лесно да станеш през нощта и да правиш АМ, разсънваш се после се опитваш да заспиш,  тъкмо си заспала бебето пак става  за АМ един порочен кръг...
От мой опит мога да кажа ,че спиране на кърма с лекарства е доста стресиращо организма . Мина почти една година и все още не ми се е регулирал цикъла като хората.

Общи условия

Активация на акаунт