Когато приготвяме храна за бебето с участието на спанака, трябва да сме наясно с няколко особено важни условия:
• Преди всичко той трябва да бъде пресен, а не престоял, тъй като престоелият крие опасност от натравяне с нитрити.
• Спанакът не е капризен и труден за приготвяне. Достатъчно е да бъде измит обилно и готов за удивително много и разнообразни гозби.
• Ако не го готвим същия ден, непременно трябва да го сложим в хладилника.
• Най-важното условие преди да го включим в състава на супичка, пюре, каша или каквато и да е друга гозбичка за бебето, е да го бланшираме в кипяща вода.
• Готовото ястие, съдържащо спанак, е предназначено само за еднократно хранене от бебето.
• Претоплянето му и предлагането му повторно е абсолютно забранено! Има голяма опасност от натравяне с нитрити, образували се вследствие повторната топлинна обработка!