Отнета шофьорска книжка в Италия

• 6 919
  • 39
  •   1
Отговори
  Здравейте!
  Брат ми изпреварил неправилно в Италия, полицаите го спират, глобяват го 300 евро и му взимат книжката за два месеца. Глобата е платена веднага, наказанието изтече на 02 януари 2019 година. Книжката е препратена до консулството в Милано. Оттам ни казаха, че ще я препратят по служебен път до КАТ в България. Само че чакат да се съберат документи за България и когато решат, ще изпратят и книжката. Само че брат ми е професионален шофьор и без книжка не може да шофира. А получаването може да се забави с месеци. Имат ли право да я задържат толкова време, все пак по тяхна вина /на консулството/ той не може да работи. Да я забавят дв, три седмици, ама ако станат няколко месеци, какво да правим?

# 1
  • Ямбол
Да отиде и да си я вземе, като не му се чака.

# 2
Можете да изискате да я изпратят за Ваша сметка с куриер. ЩЕ стане по- бързо.

# 3
Това , което аз знам за чужбинските нарушения е следното. Имат право д аслагат глоби, но нямат право да отнемат точки, документи и пр ... защото това са неща, които рефлектират в държавата от която идва .
другото е , че трябва да има равнопоставеност. Не би трябвало да се допуска да @плати@ повече от местните. Т.е. ако местния си получава книжката на 30 тия ден, то и брат ти трябва да може да си я получи на 30 тия ден. Наказанията не са за да се слага неравнопоставеност. Друг е въпроса дали не го проверяват и за нещо друго. Тогава ще имат основание да чакат. Не знам.
Обикн. има застраховка адвокат към авто клуб или друга застр. компания . Когато стане такова нещо се оставя адвокат да се оправя. Някои документи ги предоставят само на адвокат. И обикн. когато се включи изведнъж наказанието се преправя ...

# 4
 Брат ми се е обаждал и казал, че иска да отиде да си я вземе оттам, но му казали, че не може.
 Може и да не е разбрал, затова питам. След 14 часа мога да се обадя до посолството, за да  говоря с тях.

# 5
Това , което аз знам за чужбинските нарушения е следното. Имат право д аслагат глоби, но нямат право да отнемат точки, документи и пр ... защото това са неща, които рефлектират в държавата от която идва .
другото е , че трябва да има равнопоставеност. Не би трябвало да се допуска да @плати@ повече от местните. Т.е. ако местния си получава книжката на 30 тия ден, то и брат ти трябва да може да си я получи на 30 тия ден. Наказанията не са за да се слага неравнопоставеност. Друг е въпроса дали не го проверяват и за нещо друго. Тогава ще имат основание да чакат. Не знам.
Обикн. има застраховка адвокат към авто клуб или друга застр. компания . Когато стане такова нещо се оставя адвокат да се оправя. Някои документи ги предоставят само на адвокат. И обикн. когато се включи изведнъж наказанието се преправя ...

От местното полицейско управление, от което са взели книжката, още на 2 януари са я изпратили. Обаче от българското посолство са казали, че когато изпращат документи за България, тогава ще изпратят и книжката.
Последно през ноември е имало поща от Италия за България.

# 6
а да , дипломатическата поща. Паспортите ни ги точат 3 месеца ... не знам как ще стане.Освен някой да ги жъеме от посолството с пълномощно или той лично да си ги вземе от там и няма да чака поща

онези обаче ако са сложили КАТ за получател няма да я дадат на друг.

# 7
а да , дипломатическата поща. Паспортите ни ги точат 3 месеца ... не знам как ще стане.Освен някой да ги жъеме от посолството с пълномощно или той лично да си ги вземе от там и няма да чака поща

Дали ще може да отиде на място и оттам да вземе книжката? Трябва ли да носи платежното за плащане на глобата?

# 8
ами не знам! ако са сложили КАТ за получател не вярвам да я дадат на друг. питайте.

Друго ,което може да направите е да ви дадат от КАТ документ с който да кара временно докато си получи книжката. След като му е изтекло наказанието и си е платил. Или италианците трябва да го направят. Егати ужасната ситуация. НЕ знам как се постъпва. НЕ би трябвало ако му е изтекло наказанието и е платил да стои наказан и да понася повече щети. Питайте какво се прави в такива случаи. Може да действат като при загубена книжка с временен документ!

# 9
ами не знам! ако са сложили КАТ за получател не вярвам да я дадат на друг. питайте.

Друго ,което може да направите е да ви дадат от КАТ документ с който да кара временно докато си получи книжката. След като му е изтекло наказанието и си е платил. Или италианците трябва да го направят. Егати ужасната ситуация. НЕ знам как се постъпва. НЕ би трябвало ако му е изтекло наказанието и е платил да стои наказан и да понася повече щети. Питайте какво се прави в такива случаи. Може да действат като при загубена книжка с временен документ!

Вярно, че е нарушил правилата, минаха два месеца, но много тежко наказание. Поне да пратят скоро книжката, а те се бавят. Прекратиха му трудовия договор и сега е на борсата за 4 месеца, ще получава по девет лева на ден. Не може да си търси работа без книжка. Много съм притеснена, надявам се, като се обадя след обяд да ми кажат, че може да я получи на място. Ходил е в КАТ, казали му да проверява всяка седмица.

# 10
Много неприятна и много лоша ситуация. Дано се оправят бързо нещата. Стискам му палци.

# 11
Благодаря за хубавите пожелания! Дано след обяд да чуя хубави новини.

Последна редакция: пн, 28 яну 2019, 12:40 от jof

# 12
Много тъпо ми се вижда също така , че фирмите оставят служителите си , особено ако нещо се е случило по време на работа.
Според мен са могли да помолят друг шофьор с пълномощно да вземе документа след изтичане на месеца .

Питай в кат какъв документ дават при изгубена книжка и дали ще му дадат и на него такъв докато си вземе своята. .

# 13
Много тъпо ми се вижда също така , че фирмите оставят служителите си , особено ако нещо се е случило по време на работа.
Според мен са могли да помолят друг шофьор с пълномощно да вземе документа след изтичане на месеца .

Питай в кат какъв документ дават при изгубена книжка и дали ще му дадат и на него такъв докато си вземе своята. .

Ще му кажа да пита в КАТ. След обяд ще му се обадя, като чуя какво ще ми кажат по телефона. Дано да може по куриер за наша сметка или той да отиде там на място да я получи. Все си мисля, че може на място да я получи, а той да е разбрал погрешно, че не може.

# 14

Аз за едногодишен престой в Германия познавам трима българи с отнети чисто български книжки. Единия от тях вече три месеца го вземам от работа, прибираме детето му от ДГ и ги водя в тях. Не се знае за колко време ще му е отнета книжката, защото той пожела да води дело, което още не е насрочено. Дотук е платил 1000 евро за консултация с адвокат, който го е посъветвал преди делото да посещава един път седмично психолог, което струва 1500 евро. Предстоят съдебни разноски и нов хонорар на адвоката за да го представлява на самото дело. Като цената на една много читава кола ще му излезе книжката, така че 300 евро глоба и три месеца лишаване са бял кахър.

На моя приятелка й взеха книжката в Рим. След като изтече наказанието, чака още пет месеца и проведе безбой телефонни разговора, докато си получи книжката от КАТ - Варна. По едно време никой не знаеше къде се намира.

Общи условия

Активация на акаунт