Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Частни училища във Варна

 • 9 480
 • 80
 •   1
Отговори
# 30
 • Варна
 • Мнения: 2 046
ЧОУ “Талант” го затвориха, да.

# 31
 • Мнения: 76
Ох това никак не ми звучи добре с тази учителка по математика в Мечтатели.
Искам като си давам парите за частно, обучението да е на високо ниво, т.е. учителите да са качествени, да изискват, не да ги лигавят децата, но и да не са фелдфебели. И материалната база да перфектна.
Предполагам може с частни уроци да се навакса, но пък с това целодневно обучение, кога? А и там часовете не свършват наобяд и после да е занималня, а се редуват час, упражнителен час, т.е.занималня. Та не става да си го вземеш след 6я час и да се готви вкъщи.
В Демократичното моето дете няма да прави нищо 😂 Не е демокрацията за него.
ЧОУ Талант сякаш имаха доскоро билбордове 🤔

# 32
 • Варна
 • Мнения: 1 805
Bella*, сетих се за оня виц "Измина още една година, в която тангенс и котангенс не ми послужиха за нищо..." Simple Smile
Колежката ми каза, че материално-техническата база била страхотна. Дори можело, при предварително уговорена среша с администраторката на училището, да се отиде и да се разгледа, нещо като опознавателна обиколка.
Тъй като аз вече споделих мотивите си, защо дърпам към частното, и защитената среда е от първостепенно значение за мен, дори съм склонна да го оставя там до 12-и клас. Знам, че много хора от частните, все пак пренасочват децата си към езикови и други профилирани гимназии в държавния сектор, но аз съм с по-особено мнение за качеството и смисъла на българското образование, като цяло. Да, като всяка майка, би ми било приятно синът ми да е пълен отличник, но дали това има някаква реална добавена стойност е друг въпрос. Спомням си репортажа за финландските училища, където една учителка обясняваше, че там няма изискване да се запаметяват факти, които са на един клик разстояние в гугъл, от типа на исторически дати, височина на върхове, дължина на реки, химични елементи и тн. Основни събития и термини да, практически упражнения, да, но останалото (тази безконечна теория) е излишен пълнеж, който губи от времето на децата. Време, в което, ако имат добри учители професионалисти, да видят реалните области, в които тези деца ги бива, и да им ги развият, тогава нацията би дръпнала много напред. Аз разбирам, че за бабите и майките е жизненоважно, какво пише в бележника. Това е техния еквивалент на "мерене", лошо няма. Може би просто аз не съм толкова амбициозна. Аз изключително силно държа да се развива емоционалната интелигентност и ако детето ми срещне добри хора в това училище и стане читав човек, ще съм доволна. Имам познати, учили много, начетени, в Стани Богат се явяват...но социални умения нула, зациклили на първото стъпало на работното си място от 12-13 години и така ден да мине, друг да дойде...Но са ги натискали и са учили...Синът ми, ако ще и багерист да стане (както се заканва) Simple Smile Впрочем, един приятел ми каза, че във Варна, някои багеристи взимат по 2-3 хил заплата и сигурно се кефят на работата си, ако това са си мечтали от малки Simple Smile win-win situation. Още е малък, но една от следващите му спирки май ще е и училището по роботика, понеже това му е страстта на него.

Питах колежката ми, дали знае нещо за тази държавна субсидия.Тя ми сподели малко по-различна трактовка на нещата. Според нея, имало някаква европейска директива, която можела да задължи държавата да субсидира частните училища, както било в други държави в евросъюза, като идеята е, това трайно да намали таксите. В случая, субсидията за 2018 е била 1,400.00лв на дете, тоест таксата пада с толкова. Но все още май не е разписано точно по този начин...

# 33
 • Мнения: 1 197
И аз се оглеждам за частното училище не за да натискат детето ми да учи по монската система, а за да развие умения и способности, които виждам, че са дефицитни при държавните възпитаници. На първо място тая надеждата да не се отврати от ученето, което при другите ученици се случва още в началния курс. На второ място, за да станеш човек не е достатъчно само да развиваш интелекта си. Способността да чувстваш и да правиш нещата също не се развиват от само себе си. Днешните деца много са учили, много знаят, но в болшинството си са пълни дебили и за никаква работа не можеш да ги хванеш, дори и най-елементарната.

# 34
 • Мнения: 76
За съжаление таксата не е паднала, а май се е увеличила. Simple Smile Разбрах, че е 6500 в момента. За Мечтатели.
По принцип училищата получили държавна субсидия даже трябва да приемат 20% от децата безплатно. Такива със СОП и с дарби.
Всичко, което пишете е много хубаво като мотив, но аз мисля че то може да се случи и в среда, в която се изисква. Смятам, ме упоритостта и амбицията също са важни качества и те не изключват нито емоционалната интелигентност,  нито добротата и т.н.
Честно казано дори и от багериста работодателят няма да изисква емоционална интелигентност, а конкретни умения.
По отношение на научаването на факти и близостта на Гугъл до известна степен е така, но все пак не мога да си представя някой лекар или банкер да ми каже: "Чакай сега да проверя в Гугъл" Нали все пак той за да знае какво прави е прекарал не малко часове в заучаване на факти.
След 10 клас вече по закон от тази година отпада всичко излишно, т.е. децата са профилирани и учат това което ще им трябва по-нататък. Така, че зубренето по всичко за диплома отпада. Това е страхотно и е голяма крачка напред. И според паралелката, в която е влязъл в 7ми клас,  всеки един ученик се е насочил и към професия и университетска специалност. Но дотогава ми се вижда рисковано да се допуска изоставане в материала, защото това орязва възможностите на децата, които сменят желанията си на 2години.
За защитената среда съм категорична, че в частните ще е по-добре, но искам и учебният процес да върви на ниво. Т.е. Не искам да давам пари за частни уроци, нито да крада от свободното време на детето да го водя по такива, че да наваксва.
Изобщо сигурна съм, че нещата могат да вървят ръка за ръка. И спокойната, красива среда и добрата подготовка. Даже мисля, че при по-малко на  брой деца и по 2учителки в клас това е абсолютно очаквано.
За съжаление се наблюдава тенденция в седми клас нивото да пада, да се преподава лежееерно и да се поизостава умишлено с материала, за да  може точките от НВО да не стигнат за ЕГ и децата да останат в частното до 12кл.

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 07:12 от Bella*

# 35
 • Варна
 • Мнения: 757
Ice_sparki, мен точно това ме впечатли от срещата ми с учениците от Мечтатели. Не знам, кой с какви оценки е бил, но насреща си имах, разсъждаващи, мислещи деца. Те имаха социални умения, можеха да общуват, да задават правилни въпроси, за да достигнат до нужният им отговор.

# 36
# 37
 • Варна
 • Мнения: 1 805
В понеделник помолих мой близък, който имаше възможност от първа ръка, да се поинтересува от този въпрос с държавната субсидия за Мечтатели и да ми каже, каква е схемата. Днес получих отговор - да, приели са деца без такса за учебната 2018/2019, но били деца само с тежки увреждания и същевременно социално слаби (гледал се и дохода на семейството). Освен това, училището щяло да се отказва от тази програма.

Отделно звънях и в самото училище да питам за таксата - да, 6500лв е, но тя си беше толкова и преди една година, като започнах да проучвам. Администраторката, с която говорих, многократно ми натърти, че цената подлежи на множество отстъпки и всеки договор се коментира индивидуално и на място. Все още не знам, какви са тези отстъпки освен тази, за която бях чела - 10% при плащане накуп.

Bella*, може би аз не съм се изразила правилно. Лекарите и банкерите са профилирани специалисти и разбира се, е недопустимо да се консултират с гугъл. Аз говорех за подробностите от обща култура, на които толкова много се набляга. Както и да е, може би не успявам да го формулирам разбираемо, извинявам се. Ако трябва да съм честна, не познавам нито едно дете, което да е успяло да кандидатсва и влезе успешно в реномирана гимназия, единствено уповавайки се на часовете в държавното училище. Всички ходят на частни уроци. Респективно, след като частното следва програмата на МОН и ако се движи в същото темпо, като държавното (което е нашето желание), тогава по пътя на логиката, не би трябвало и децата в частното да успяват на собствени мускули да се подготвят за изпит. Може и да греша. Не мога да коментирам, дали има конспирация с умишлено саботиране на децата, с цел да се издоят финансово максимално след 7ми клас. Според мен, всичко винаги си е опирало до детето и до човека. Който му се учи, ще си учи навсякъде и обратното. Просто, в единия случай този, на който му се учи, ще му бъде предоставена по-добра среда. Аз все още вярвам, че психическото спокойствие на децата (да не се бърка с разглезване и слободия), е от голямо значение за техния успех.

За Мечтатели имам информация от първа ръка, че изключват за лошо поведение. Освен провинилия се, с него си заминават и братята и сестрите му, без оглед дали са в училището или в градината. Прекратяват договора на цялото семейство.

# 38
 • Мнения: 17 953
След 10 клас вече по закон от тази година отпада всичко излишно, т.е. децата са профилирани и учат това което ще им трябва по-нататък. Така, че зубренето по всичко за диплома отпада. Това е страхотно и е голяма крачка напред. И според паралелката, в която е влязъл в 7ми клас,  всеки един ученик се е насочил и към професия и университетска специалност.
Идея си нямаш колко далеч от истината е това, което си написала.
Скрит текст:
Тъй като темата е частните училища във Варна, няма да го коментирам тук. Но има няколко теми във форума, в които можеш да прочетеш подробности.

# 39
 • Мнения: 76
...Идея си нямаш колко далеч от истината е това, което си написала.....

Така ли? Информирах се от няколко сайта и от учители. Понеже не ми се пише, копирам от сайт, където е добре обяснено:
"Изключително важно е родители и ученици да знаят, че точките, получени на Националното външно оцеляване след 10-и клас и всички оценки по различните предмети, получени в осми, девети и десети клас няма да влизат в дипломата за завършено средно образование.

Защо тогава ни е удостоверението за завършен Първи гимназиален етап в 10-и клас? С него учениците, които желаят могат да започнат работа. Те са вече на 16 и образованието нататък не е задължително. Ако пожелаят обаче по-късно отново могат да се върнат в системата.

“Не бива обществото да остава с впечатлението, че приключването на 10-ти клас и получаване на Удостоверение за завършен първи етап е равно на средно образование и че може директно да се продължи във висше образование – не, не може”, категорична е Евгения Костадинова.

Учениците, които продължат в 11 и 12 клас ще имат или професионално, или профилирано образование. Ще се учат само няколко най-важни общообразователни предмета – български, математика, чужд език, гражданско образование, но ще има най-различни профили от по три или четири предмета.

Ще има промени в матурите. Те ще са две задължителни – едната български език на общообразователно ниво, другата – профилиращ предмет. В дипломата за средно образование ще влизат само оценките от 11 и 12 клас и матурите."
Ще поровя за темите. Ако искаш прати ми ги. Ще ми е интересно. Имам гимназист, темата живо ме вълнува. Ние сме щастливи от промените.
Мисля, че не пречи, че го дискутирахме тук в този тема. Все пак и в частните във Варна предстои от догодина  Wink

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 23:19 от Bella*

# 40
 • Мнения: 89
Здравейте,
благодаря за полезната тема! Включвам се да я следя и искам да задам един въпрос към по-запознатите, относно частните детски градини и училища. Има ли във Варна Т.нар. Bilingual училище? Изключвам френското, за него знам, но не ми е в интереса. Миналата година като търсих подобно място не успях да намеря, но и честно казано бързо се отказах. Знам че в Малкия принц и Талант имат някаква подобна форма на обучение, но нямам отзиви от хора, чийто деца са ги посещавали. Ще се радвам ако има някой, който да сподели информация.

# 41
 • Мнения: 76
Талант са го затворили. В Малкият принц имат английски всеки ден.
Има и много школи по английски.
http://www.englishacademybg.com/bg/varna-young-learners

# 42
 • Мнения: 89
А някакви отзиви за нивото на чуждоезиково обучение в Малкия принц? Доколкото знам те имат само часове по английски език. Разговорният е българският език.

# 43
 • Варна
 • Мнения: 757


Това е от днес, снимал го е мъжът ми, мисля, че схемата за отстъпка е същата, за цените не съм сигурна

# 44
 • Мнения: 76
Аз пък звъннах да питам за таксата в училище. 6500лв. Ако се плати до края на месеца отстъпка 10%

Общи условия

Активация на акаунт