Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 2 230
Аз ти давам разяснения на въпросите, които зададе. Не знам какво скачаш, че пишеш и с големи букви. Нали пита защо момичето задавало нелогични въпроси? Ето ти логичен отговор.

Много интересно как очакваш някой да те уважава при такова отношение. После се чудите защо ви се падат такива наематели....
Изобщо не ни се падат такива наематели, точно защото подбираме. И да, моите стени за мен са си златни. С радост не съм попадала на наемател като теб, който да тъкмо нанесъл се, се оглежда зад гърба на наемодателя за жилище. Да не говорим, че 700лв за тристаен в този район е доооооста ника цена и се е прецакал и там към моментния пазар  Wink
С големи букви ти пиша, за да може да е по-очеизвадно, че някои неща се правят заради ЗАКОНА, а не заради прищевките на наематели  Peace
Успех с търсенето на имот, така поне няма да се засечем като наемател и наемодател  Peace

Последна редакция: чт, 31 яну 2019, 19:50 от bubanka

# 31
 • Мнения: 1 035
С радост не съм попадала на наемател като теб, който да тъкмо нанесъл се, се оглежда зад гърба на наемодателя за жилище.

С това абсолютно не съм съгласна. Наемателят е подписал договор с мен за една година. Какво значение има дали търси да си купи собствено жилище, а си спазва примерно договора до края на срока? Покупката на жилище не става за ден за два. Важното е намерението на наемателя да си спази срока на договора. Може да иска и парцел на луната да си купи. И за това ли трябва да уведоми наемодателя?!?

И какво значи "зад гърба на наемодателя". Да не би в договора за наем да има клауза да уведомява наемодателя за намеренията си в личен план?

# 32
 • Мнения: 2 166
Ами не знам защо да не се огеждат хората за свое си. Разбира се, на никой не му се занимава да сменя наематели всяка година, но реално, ако хората са си изкарали едната година по договор и се изнесат, са в правото си (е, могат и преди едната година да се изнесат със съответната неустойка, но както и да е). Ако някой иска да си гарантира наемателите може да ги кара да подпишат договор за задължително 2 години, пък тогава ако наемателя си има други планове ще си направи сметката дали иска да наеме имота и по този начин няма да създава ядове на наемодателя след 1 година като тръгне да се изнася.

# 33
 • Мнения: 2 256
1. Защото наемодателят може да си го ползва за лични цели и ако няма щети после да се окаже, че не може да го възстанови.

Не знам на какви наемодатели - мизерници си попадала. Но софиянец да няма 500 - 700 лв. свободни пари аз не съм срещала.
Потребителката от чужбина ще има да взема.
В момента съм в процес на купуване на апартамент и отдаване на друг под наем в града на милионерите в Германия. На половината и изисквания там биха се изсмяли. Не си мислете, че в Европа е толкова канализирано наемането. И там има проблеми и в двете страни. Плюса е, че ако ти намалеят  доходите  соц. система е по-адекватна от българската.
Мой квартирант също не ме информира като си купи апартамент. Но пък ми предложи да преподпишем договора с негов роднина - сериозен човек, гарантира за него. Не му се сърдя, даже съм доволна.

# 34
 • Мнения: 894
Аз не бих уведомила наемодалетя за лични планове като купуване на жилище, строене на къща, планиране на дете или заминаване в чужбина, а се смятам за коректна. Коректно си плащам сметките, наема, пазя жилището, не водя домашни любимци, не руша и си спазвам предизвестието. Но какво имам намерение да правя с живота си не е работа нито на наемодателя, нито на работодателя.
Ако за някого предизвестие месец е малко, нека го направи три и ще се види как ще се приеме. Същото важи за продължителност на договора и пр.
В предишната тема се нищеха какви ли не конспиративни теории за човек, който иска да подпише и предплати за пет години. Сега пък стандартното време е твърде кратко.

# 35
 • Мнения: 15
Аз пък искам да благодаря на всички, които се отзоваха и отговориха на въпросите, които бях задала.

На тези, които скочиха срещу мен, бих искала задам следното:
С какво по-точно ви обидиха въпросите ми? Виждам че, все се оплаквате от наематели, ами аз лично смятам, че нещата, които изисквам са напълно нормални. Струва ви се странно, че искам застраховка на апартамента и от двете страни ли? Или че искам опис? Както вие си търсите правата, така и аз търся моите, и не смятам че изискванията, които имам са твърде високи, а в реда на нещата. Съжалявам ако на някого му става кофти, от факта, че още някой се мести в София, и ще диша от така ценния въздух. Дано да не попадам на такива самонадеяни наемодатели, които смятат, че техният апартамент е най-хубавият, и видиш ли ти, тези с "арогантното държание" ще им го съсипят.

Хайде със здраве и хубав ден!

# 36
 • София
 • Мнения: 2 686
Ами не ми стана приятно, като наемателите ме изненадаха, че си търсят жилище.
Аз им направих доста компромиси и цената им беше под нормалната, и чисто ремонтирано жилище, и котката им позволих да си вземат , хем бях против.....  Confused И така между другото ми казват на 3тия месец, че търсят да купят...Дали няма да им продам моето? .. Т.е. ако не искаха моето да купят нямаше да ми кажат даже...
А дали са решили изведнъж 3 месеца след като се нанесоха... едва ли.... знаели са че ще търсят..
И не съм удържала депозит за това , че се изнесоха на 9тия месец ( нямаше го в Договора, изобщо не предполагах че няма да живеят и 1 година)
Нищо не им казах, няма какво , живи и здрави да са.... ама не ми пречи да се ядосвам.....IllIll тук
И главно ме е яд че бяха свестни ... уж... познати на познати и така... . Сега някой темерут да се падне, оле ле ле

# 37
 • Мнения: 7 391
Рени, ако наистина се интересувате от правния режим в БГ и подробностите около наемане на жилище, по-добре си наемете адвокат. Тук е форум все пак и може би няма да намерите точно тази информация, която Ви интересува. Застраховката само не ми стана ясно за какво се изисква от Ваша страна? Но и по този въпрос може да се посъветвате с професионалист. В момента има голямо предлагане и вероятно ще намерите каквото търсите. Успех.

# 38
 • Мнения: 6 119
И при мен досега се изнасяха все преди края на срока, с изключение на едни, които живяха повече от две години , известиха ме с едномесечно предизвестие, но понеже момичето беше брокер, ми намери наематели . Те бяха ужасните просто, но както и да е.
И сега на мен ми хрумва един такъв въпрос - ако наемателите ви няма да подписват анекс за още една година, а са взели решение да се изнесат с изтичане на срока на договора, кога уведомяват наемодателя? Един месец предварително,  или ?
То е ясно , че огледи за нови наематели преди да се изнесат предните , не по тяхна вина, е недопустимо, ама все пак, човек трябва да знае. Кога ви казват за изнасянето , м ?

# 39
 • София
 • Мнения: 892
Аз ако планирам да не продължим договора бих казала 1 месец преди изтичането, защото така е описано. Ако бяха 3 месеца - тогава щях да предупредя. Реално колкото е посочил самият наемодател.
Yangdze, това вече не е коректно от тяхна страна, трябвало е да си платят останалите 3 месеца ако ви е едногодишен договора.
Аз това се опитах да обясня по-горе, че няма смисъл да уведомявам някого за намерението си - ето аз имам такова намерение от година, ама не съм намерила. За какво да казвам.. ако в края на срока на договора си купувам - ще предупредя, че няма да се подновява и да се търси нов наемател.

# 40
 • Мнения: 1 035
Относно намерение за закупуване на имот. Не е готино да ми дойде наемател, аз да му направя всички реверанси (защото аз правя много отстъпки, и на главата ми са се качвали) след 2 месеца да ми каже "ами аз намерих жилище за покупка, след 29 дни се изнасям". И аз пак на ново да търся наематели. Да, предизвестието е 1 месец, но когато се държиш човешки и им слагаш и перденца на лаленца, хубаво е да не ти забиват нож в гърба. Не са длъжни, ясно ми е.Yangdze, дава много хувабо жилище и я разбирам, защо не и е станало приятно, че трябва на ново да пуска обяви.


Така е. Досадно е. Губи време, нерви и пари. Лека "застраховка" срещу това е депозит в размер на два месечни наема, който се губи, ако договорът се прекрати преди изтичане на срока, било то и с едномесечно предизвестие.
Разбира се, това се вписва в договора.

# 41
 • Ако сте извършили шест невъзможни неща тази сутрин, защо не приключите с една закуска на Милиуейз, Ресторанта „На края на Вселената?“ Дъглас Адамс
 • Мнения: 3 368
За да е по темата: ако няма анекс към договор едногодишен (анекси има само 3 бр. и са само за промяна в наема), а се живее вече 7 години, важи ли, според вас, подписаният в договора срок от 3 месеца предизвестие за напускане, от която и да е била от страните? 

Последна редакция: чт, 31 яну 2019, 19:52 от bubanka

# 42
 • Мнения: 7 391
А пък аз имах следния случай. Агенция ми води наемател чужденец, хареса апартамента, сключихме договор. След една седмица агенцията се свързва с мен да пита дали някой не продава имот като моя в сградата. Аз казвам не. След това наемателят пита дали някой не продава имот в сградата и след време разбирам, че той е възложил на агенцията да му търси такова като моето жилище в сградата. Лошо няма, ама агенцията веднага след като ми е взела комисионната, играе срещу мен.

# 43
 • Мнения: 2 669
Брей, много страшно го изкарвате това наемател да вземе да си купи жилище!

# 44
 • София
 • Мнения: 2 686
Тъкмо и аз в тази ситуация попадам... нанасят се ... оглеждат се и на 3 тия месец, хоп, ами ние май ще купуваме.... докато ни вървят огледите ще стоим ( е, да ама, то това е разтегливо) Дето има една дума, може бързо да купят.. знам ли... И аз стоя във въздуха
Абе всичко разбирам, ама тези уж познати бяха, нисък наем им дадох, дума не съм им възразявала, ама хем компромиси, котки  и т.н.
Абе кажете човешки: "Виж, ще търсим жилище, не знаем колко ще живеем тук, дай да се разберем дали те устройва или какво да стане?" Аз по Нова Година оставам без наематели, идеален месец за търсене на нови.... Grinning  Абе какво да говорим. Извода е: свестни наематели трудно се намират и все по - трудно ще става Grinning Всеки търси да купи , или едни и същи гастролират по квартирите. Днес при мен, утре при вас.... Или днес в чужбина , утре тук, после пак чужбина ... Така ще е IllIll
Мъжа ми казва: Ти кой искаш да се нанесе? Някой нормален, улегнал, не младок, някой  с нормални доходи ли? Ми такъв ако има , той си е купил още преди години Grinning и така е...

Общи условия

Активация на акаунт