Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какъв е проблемът на първия етаж?

 • 2 234
 • 35
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 41
Напоследък всички апартаменти, които ме интересуват са на първи етаж, най-малкото понеже и цената е малко по-приемлива. Никога не съм харесвал особено такива апартаменти, най-вече заради за това, че са "забити", но баща ми има един, брат ми живееше в такъв, и съвсем не са толкова зле. Направил съм един списък за и против и се чудя пропускам ли нещо, което да оправдава по-малката атрактивност на такива имоти, и по-ниската им цена:

Против:
- лесни за взлом (в момента гледам един, в който може да влезеш и без стълба, от едната страна е супер ниско)
- "забити" са долу, без гледка от терасите, понякога в сянка от близки сгради или растителност
- може да е студен отдолу и да трябва изолация
- целия вход минава през етажа ти
- по-трудни за продажба
- от съседните сгради виждат вътре през прозорците, понеже са по-високо

За:
- по-приемливи цени
- не се катериш по стълби, особено в сграда без асансьор
- малко по-близо усещане до това, че живееш в къща (за някои сгради)

# 1
 • Мнения: 496
Наистина си описал доста добре плюсове и минуси.

Зависи от разположението, но други минуси за които се сещам са шумът особено ако прозорците гледат към външна улица.

Задължителни решетки в същата ситуация, което те поставя в положение да плащаш за украсен кафез, което беше един от доводите ми против такъв, когато аз гледах за купуване.

# 2
 • Мнения: 17 238
Още един минус е, че мръсния въздух се "утаява" надолу и една идея е по-неприятно на първия етаж. Ако има паркоместа пред апартамента, ще се пълни с изгорели газове от колите. По-шумно е от към хора и коли, които минават.
Като цяло за мен минусите са повече от плюсовете и, ако имам избор и възможност, ще платя повече, но ще купе жилище на по-висок етаж, т.е. от втори нагоре.

# 3
 • Мнения: 8 789
Ако е първи етаж над магазини,може би ще е по-добре.

Ако е партер или първи етаж над мази-студ,влага,мухъл.Това е голям проблем според мен.
По-шумно и по-мръсно.
Трудно се продават.

Предимства-някои жилища в новите кооперации имат и малки дворчета .
Не ползваш асансьор.
По-евтини са.

Аз лично бих предпочела втория етаж.

# 4
 • Мнения: 4 446
За мен най-големия проблем е достъпът до външни лица и зложелатели. Една колежка я обраха докато спи в апартамент над магазин. Не че някой е застрахован, но на първи етаж задължително трябват решетки, което пък за мен е адски депресиращо. Вместо да излезеш на балкона да погледаш малко слънцето и „пейзажа”, дори да са съседни блокове, ти виждаш дебели решетки, като в затвор... Освен това разни досадници, ако успеят да влязат във входа, естествено почват да звънят от първия етаж. За студа, влагата и шума са казали вече.

# 5
 • Мнения: 9 532
Зависи от конкретния имот. На първи етаж може да е традиционното тъмно и студено жилище, с котки и бълхи в мазето под прозореца на спалнята, но може и да е в с прилежащо дворче в подредена и поддържана кооперация ново строителство, без шумове от входната врата, без блъскаща се врата на асансьора и т.н. Познати са във втория вариант, казват, че могат да изкарат още две карантини така.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 475
Важно е да се проверява отдолу какво има. Лично.
Може да има подземни паркоместа, с отворена, пасивна вентилация.

Струва си само, ако има някакво уникално предимство, т.е. ако не се предлага друго подходящо.
Ако има възможност за едни 10% да се вземе по-горен етаж, си струва разликата в цената.

# 7
 • Мнения: 15 944
- лесни за взлом (в момента гледам един, в който може да влезеш и без стълба, от едната страна е супер ниско)
Тези, които са над гаражи, все пак си искат стълба. А със стълба се качва и на по-горния етаж. Чувах, че крадците си слагат някакви железни шипове на обувките, които се забиват в изолацията, и се катерят и до горните етажи. Ние си имаме СОТ и си спим вечер на клепнати прозорци.
- "забити" са долу, без гледка от терасите, понякога в сянка от близки сгради или растителност
Това важи и за втори, трети, четвърти етажи понякога. Ако искаш простор и гледки гониш 5 етаж и нагоре.
- може да е студен отдолу и да трябва изолация.
Ми то си се слага изолация. Под мен има 10 см стиропор. И си ходя по чорапки и в момента (още не съм пуснала парното) без да ми е студено. Не можех да правя всичко това, когато бях на 6 етаж.
- целия вход минава през етажа ти
Не е така, защото етажите обикновено са с разклонения настрани и на всеки етаж минават съседите от съответния коридор. Не всички.
- по-трудни за продажба
Абсолютно вярно, това е заради царуващото мнение. Но ако си е за теб за живеене не е проблем.
- от съседните сгради виждат вътре през прозорците, понеже са по-високо
Не е вярно, денем с тънко перде, нощем с щори и не се вижда нищо. Иначе същото може да се каже и за втори, трети, четвърти етаж...
Освен това сутрин леко се чуват вратите на гаражите отдолу. Не е болка за умиране, просто факт.

За:
- по-приемливи цени
Зависи, при нас нямаше разлика.
- не се катериш по стълби, особено в сграда без асансьор
Вярно. Качването на всякакви мебели, матраци и уреди е много лесно. Освен това ако се развали асансьорът не е проблем. Ние затова искахме на 1 етаж, защото помним баби, които с години не бяха излизали навън заради стълбите. Помним и криза без ток, или без пари за ремонт на асансьора. И искахме да се подсигурим с имота за старини. Пък ако не дойдат кризите, още по-добре.
- малко по-близо усещане до това, че живееш в къща (за някои сгради)
Това за мен не е никакво предимство, ама за друг може и да е.

Освен това при земетресение или пожар можеш да се евакуираш спокойно без риск да останеш хваната в капан.
Не чакаш асансьор (на мен ми лази по нервите).

# 8
 • Мнения: 967
Към плюсовете допълвам, че когато изпусна нещо в 2 през нощта не събуждам съсед отдолу. Към минусите, поне в нашия случай, един идиот си паркираше буса пред входа, където са и нашите прозорци на трапезарията. Ако някой крадец се покатери върху покрива на буса без проблеми може да ни маха през прозорците и да се разходи по перваза. Чуваме през лятото абсолютно всеки разговор на съседите пред входа. Първи етаж в една сграда може да е много зле като опция, в друга да е добре, много зависи. За влизането с взлом- решил ли е някой да влиза, и на 10ти етаж да си пак не е гаранция. Първия етаж ще е евентуално обект на повече наркомани, решили да се пробват. За наше щастие, до момента не сме имали такива проблеми. Догодина ще слагаме решетка, не съм от хората, на които им се струва, че ще са в затвор, клетка и т.н. Апартамента е в затворен комплекс, шум от постоянно движение на автомобили нямаме. Майка ми е на 9 етаж, но на оживен булевард, е чува си се много, не ми се мисли на първите етажи какво е. Така че пак казвам, много зависи доколко зле ще е.

# 9
 • Мнения: 15 944
Да, и това с шума или мръсотията не е аргумент, има ли шум долу и на 6 етаж се чува. За да ти е тихо и чисто сигурно трябва да си на 20 етаж. Все пак един етаж с плочите и всичкото е 3 метра грубо. Значи пети етаж е на 15 метра, ми това е от единия тротоар до другия на улица с две платна. Колко да затихват шумовете за толкова кратко разстояние?

# 10
 • Мнения: 65
Да споделя и аз от първо лице, защото съм израснал на 1 етаж над гаражи.
Значи много зависи от изложението, при мен беше ад-северозападно. С една дума депресиращо и тъмно. Асансьора дори и тих пак се чуват хората, които чакат или слизат. Нямахме решетки, нямаше набези. Лятото чуваш всеки минаващ долу, коли паркиращи и пушеци още повече, студ не съм усетил с климатици бяхме.
Предимство е бързото излизане влизане, дори и само да хвърлиш боклука Simple Smile
Не те грее асансьор и такси за ремонт. Правих мохабет с познати от терасата Simple Smile
Иначе видимост в апартамент на първи етаж бих казал, че е същата и за 2 или 3. Зависи какво има срещу теб. Ако не си към улица ще си Ок.
Сега избягах на високо 7 ет. И бих казал, че се родих- простор, гледка и спокойствие.
Миризмите и шума са еднакви и горе и долу, асаньора нов няма ядове, освен комшийте друг не идва на етажа.
Но определено по-високо по-спокойно, това за по-млади хора.
За съжлаение по Коледа се местим другаде, 2 жилищен етаж, сбутани кооперации, няма да има гледки и спокойствие, но пък тази пуста локация е все така Simple Smile
Ще видим дали ще издържим...

# 11
 • Мнения: 26
Живяла съм на квартира, разположена на първи жилищен етаж, но реално се падаше втори, защото отдолу имаше гаражи. Честно казано, освен по-ниските цени на тези жилища и това, че нямаш съседи отдолу, не откривам други позитивни страни. Много е важно наистина апартаментът в каква сграда ще бъде, квартала, района, също вътрешен или външен е, изложение. При нас апартаментът беше външен, изключително студен. Трудно се отопляваше и дори една зима беше се спукал радиатора и водата, която е текла от него беше замръзнала на леден блок. С решетките се свиква, но ако си близо до централен булевард, то през прозорците влиза буквално кал. Ако има добра изолация е приемливо, но ако ли не, то е страшно студено и влажно. Не може да се каже все пак принципни дали тези жилища са добри или не, зависи от много фактори

# 12
 • Мнения: 4 446
И аз съм живяла в квартира на първи етаж, отдолу мази. Беше с изглед към вътрешен двор, слънце не влизаше. Цяло лято спях с олекотена завивка, пусках духалка като се къпя... Най-нелепото беше, че си пусках духалка да си облека банския за плаж... Кошмарно беше, изнесох се преди есента, защото не искам и да знам как се отоплява това нещо зимата... А беше боксониера...

# 13
 • Мнения: 15 944
И аз съм живяла в квартира на първи етаж, отдолу мази. Беше с изглед към вътрешен двор, слънце не влизаше. Цяло лято спях с олекотена завивка, пусках духалка като се къпя... Най-нелепото беше, че си пусках духалка да си облека банския за плаж... Кошмарно беше, изнесох се преди есента, защото не искам и да знам как се отоплява това нещо зимата... А беше боксониера...

Това е цял етаж по-долу от разискваното. Едно е над мазета, друго над гаражи.
За протокола - у нас още е 23 градуса и не съм пуснала парното.

# 14
 • Мнения: 4 446
Аз не виждам автора да е написал за какъв точно първи етаж става дума.

Общи условия

Активация на акаунт