За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 47 179
  • 739
  •   2
Отговори
# 435
  • София
Крем карамела го правя с 1 л. мляко, купешко, 8 яйца и 1 ч.ч. захар, ванилия може за аромат.
Пека на водна баня на 150 гр. 1 час. В по-дълбока тава слагам купичките (на дъното карамелизирана захар) и в тавата наливам вода, ако може да стигне до нивото, до което са наляти купичките е добре.
Няма шупли, става много гладък.

# 436
Аз правя много рядко и не съм спец,но винаги успявам да го "докарам"за ядене от тримата му консуматори.Рецептата е на свеки:4яйца,1 л.приятно затоплено прясно мляко,1 ч.ч.захар,1 ванилия.На дъното на чашки или купички(ползвам кафявите дуралексови френските)слагаш карамел(понякога ползвам готов карамел-топинг),отгоре сместа от разбитите яйца ,захар и мляко.В тавата с купичките наливам вода до 2\3 от тях и ги пека на водната баня при 160,без да завира водата,около 40-60 мин.
Виж в готвача Марчева има френски крем -карамел.

# 437
Аз правя с 500 мл мляко,5-6 с.л. захар,3-4 яйца и ванилия. Захарта я добавям при млякото и го затоплям,да се стопи захарта. Добавям ги към разбитите с вилица яйца и ванилията. В купичките сипвам карамел,сипвам от сместа,като я прецеждам,слагам в тава на водна баня и пека до като не се запече от горе. Винаги ми се получава идеален!

# 438
  • Русе
Скрит текст:
Аз пак да досаждам с този крем карамел,ама не ми се получава и това си е .
Може ли малко насоки как да го направя в тавичка и какъв размер да е за стандартните пропорции литър мляко на 7-8 яйца?

Правих го в чашки-и с 6 яйца и с 8 яйца,единия път се пресече,втория път само отгоре се запече....Като цяло на боклука отива.
Не ми е толкова важно дали има или няма шупли, не търся да е перфектен ,просто да стане .

Споделите ми Моля, вашите тайни,особености и т.н.за крем карамел.
Като на малко дете,както се казва,срам ме е,но нещо не правя както трябва явно.И мъжа и детето ми много обичат,и карам съседката да прави понякога,но ми е неудобно вече(при все,че и с нейната рецепта не се справих).

Домашно мляко нямам и няма от къде да намеря за момента.

Благодаря  bouquet

Спазвай указанията по рецептата и нямаш проблеми с крем керамела.

# 439
lady_gothic, погледни тая рецепта, правя го по същия начин, но нямам написана моя рецепта със снимки. Тавичка за печене 26-28 см, майка пече в йена и става доста висок/дебел. Той всъщност не се надува, така че в какъвто съд се пече, толкова висок ще стане. Отдавна не използвам купичките, просто така ми е по-лесно и по-бързо. Ако фурната ти не е силна, в моята пека на 150 град. някъде, ще ти стане гладък, ако е по-силна, ще има шуплички. Но аз съм от тия, дето го харесват с шуплички, карамеленото сосче влиза в тях и ми е вкусно. Т.е. не се старая на всяка цена да е гладък като стъкло. Важно е и млякото, с домашно най-добре става, не го прави с обезмаслени разни.Изобщо не е философия, пресичането е било по причина на млякото, няма от какво друго да се получи.

# 440

Ами да, аз наум си се оправдавам, че с неизпеченото "дъно" баклавата и без това няма как да стане, и това го видях чак часове след изпичането. Бе както казвам, от началото си е било на каръщина. От много, ама много време сефте нещо да не ми се получи и много се ядосах.

Ще я заливам напълно изстинала другият път, и само по крайчетата. До горе на тепсийката, или с по - малко сироп?

Кремкарамелът съм го правила точно тоя- никакъв проблем досега! Така че, давам още един глас за него!

# 441

Ами да, аз наум си се оправдавам, че с неизпеченото "дъно" баклавата и без това няма как да стане,

Mam4e Bandit, става, става, но не си била подготвена! Пекохме баклава в такава фурна с изгорял долен реотан, като я обърнахме, след като се зачерви отгоре. Ядоха и за още питаха! Simple Smile

# 442
  • Русе
Скрит текст:

Ами да, аз наум си се оправдавам, че с неизпеченото "дъно" баклавата и без това няма как да стане, и това го видях чак часове след изпичането. Бе както казвам, от началото си е било на каръщина. От много, ама много време сефте нещо да не ми се получи и много се ядосах.

Ще я заливам напълно изстинала другият път, и само по крайчетата. До горе на тепсийката, или с по - малко сироп?

Кремкарамелът съм го правила точно тоя- никакъв проблем досега! Така че, давам още един глас за него!

Благодаря за крем карамела! За баклавата, количеството сироп е указано в рецептата. Наливам първо 1/3 част от него, изчаквам да попие - няколко минути и продължавам да наливам докато свърши всичкия. Баклавата отначало може да плувне, но после спада. Остави я да престои на хладно място, не в хладилник. Баклавата трябва да е сочна , да се стича сироп от нея при сервиране. Относно сладостта, на югоизток от нас сервират баклавата с топка заквасена сметана.
Тук си позволих да я направя на рулца.

# 443
Тъй като си забърборихме за крем карамела аз пък се чудя защо  при мен горената захар не се разтопява, а упорито си стои на дъното на шоличките?

# 444
200 градуса е много за крем карамел. Аз го пека на 140-160 за около 2 часа и преди да го извадя му пускам вентилатора за да хване коричка. От две години го правя по тази рецепта: http://www.cookwithasmile.com/%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D0%BA%D0 … 0%BC%D0%B5%D0%BB/
Какво му има че го изхвърляш?

Последна редакция: пн, 04 мар 2019, 15:29 от vanqivanova

# 445
Тъй като си забърборихме за крем карамела аз пък се чудя защо  при мен горената захар не се разтопява, а упорито си стои на дъното на шоличките?
Температура???

# 446
200 градуса е много за крем карамел. Аз го пека на 140-160 за около 2 часа и преди да го извадя му пускам вентилатора за да хване коричка. От две години го правя по тази рецепта: http://www.cookwithasmile.com/крем-карамел/
Какво му ума че го изхвърляш?
Аз писах 200 градуса, печката ми  е такава, не е точна.Старовремска.

# 447
Значи да си сваря млякото,нищо че е от кутия.

Единият път се получи на парцали(това имам в предвид пресечен-затоплено мляко,яйца на стайна температура около час,при разбиването),хвърлих го,другият път след печене час и половина,само отгоре се стегна,отдолу течен,пак го хвърлих,веднъж по-отдавна пък ми завря водата и влезе при крем карамела, а не е да не мога да готвя и уж дебнех пред печката:(

Нямам нужен брой шолички и с карамела ми е трудно,да не цапам и чаши,затова в тавичка искам да опитам.
Ще пробвам точно по рецептата на i_peych и ще пиша какво е станало.
Благодаря много Hug

# 448
Защо не пробваш на по-ниско ниво на фурната.
Прочети линка който дадох по-горе, има интересни упътвания които могат да са ти от полза.

# 449
  • Русе
Скрит текст:
Значи да си сваря млякото,нищо че е от кутия.

Единият път се получи на парцали(това имам в предвид пресечен-затоплено мляко,яйца на стайна температура около час,при разбиването),хвърлих го,другият път след печене час и половина,само отгоре се стегна,отдолу течен,пак го хвърлих,веднъж по-отдавна пък ми завря водата и влезе при крем карамела, а не е да не мога да готвя и уж дебнех пред печката:(

Нямам нужен брой шолички и с карамела ми е трудно,да не цапам и чаши,затова в тавичка искам да опитам.
Ще пробвам точно по рецептата на i_peych и ще пиша какво е станало.
Благодаря много Hug

Става и в тавичка с размер 20 см диаметър с по високи стени. Карамелизираш захарта в нея, наливаш сместа и слагаш в по голяма тавичка с хладка вода. Стените на тавичката със сместа трябва да са по високи, да не влиза капки вода и да се пресече крем карамела / да стане на шупли/. Не трябва в никакъв случай да завира водата в по голямата тава. От 5 нива във фурната, пека на второ долно. Крем карамелът е готов, когато бодваш с нож, вилица и той трябва да се "цепи". Успех!

Общи условия

Активация на акаунт