Много апетитно изглеждат
1/2 кофичка кисело мляко+щипка сода погасена с оцет, 2яйца +1к.ч захар, 4-5с.л какао нескуик/такова имах в момента , ако е чисто увеличете малко захарта/, 1к ч олио, орехи, брашно+1бакпулвер да стане кексово тесто, да оставя следа при разбъркване, без да се разлива. Може да се сложат парченца шоколад вътре или да се набодат отгоре.
За солените:
1/2 кофичка кисело мляко+щипка сода погасена с оцет, 2яйца, сол /в зависимост от сиренето/ брашно+1бакпулвер да стане малко по-гъсто от кексово тесто. Едва след като се разбърка тестото се добавя сирене и/или кашкавал/настърган или на ситни кубчета/, колбас, маслини според предпочитанията.
Никога не готвя по точна рецепта и винаги "на око" и този пост ме затрудни и накара да върна лентата назад От всяка от рецептите приготвих 18бр. мъфини и ми беше трудно с преценката за количеството, защото обикновено правя в по-големи количества в печката на тава като например за соления кекс слагам поне 5яйца и 1 коф кисело мляко
Соления вариант е доста харесван и можете да намерите като мързеливи баница, солен кекс и др. Аз си го знам от мама от дете и ми е любим Децата ми също израснаха с него. Мазнината е по подразбиране, често ползвам и масло в общото количество.
Приготвяйки ги веднъж смятам, че сама ще разберете какво да завишите/намалите в съставките според вашия вкус. И двете рецепти са базови и търпят импровизации от рода на конфитюр или глазура за сладките и "чистка на хладилника " за солените.
Надявам се да съм била полезна.