Частни училища - информативна тема 24

• 51 413
  • 795
  •   1
Отговори
# 180
  • София
благодаря за мненията, вероятно е така. Аз също предполагах, че е отбий номер + допълнителен разход, но мъничко се надявах, някой да ме отмени с шофирането, а и това беше една от причините да се замислям за ЧУ. Например, в азбуки и подобни ЧУ ми харесват разнообразните дейности, които предлагат, като басейн, ски училище, за разлика от Питагор/СС, където е силно ограничен изборът.

Doraemon, от Азбуки имам познато детенце, което ходи 1. на плуване и 2. на танци с родителите, извън заниманията в училище. Ходят след училище и в събота и неделя. Не пречи, разбира се, и да не се ходи на толкова много неща. Не е краят на света в никакъв случай.

А защо реши, че в СС/Питагор е силно ограничен изборът? Точно в Питагор приключват един час по-късно от стандартното 16:00, 16:30 и времето до приключването е уплътнено с всякакви дейности. Само плувен басейн нямат. А за СС имам особено мнение - толкова много дейности има от 8:30 до 16:30, че ако се вкара още нещо, аз лично ще полудея Simple Smile, за децата не зная - те са млади още, може би ще издържат.

# 181
Според мен зависи от спорта. За плуване, например съм много "за" да се случва в училище. Колкото и да е незаинтересован треньора, децата  все  ще  прекарат едни 30 минути във водата. За танци и други подобни - малко е отбиване на номера. Иначе моите деца си ги водя през седмицата на занимания извън училище, но много старателно ги съобразявах, така че транспорта да не ни е невъзможен (въпреки че сега с бебето доста ми се усложнява картинката).

# 182
За важността на танците човек разбира, когато гаджето му танцува с друг (понеже той не знае)...
Местата, където се танцува предлагат много тъжни гледки на младежи, свряни по ъглите...

# 183
Doraemon, от Азбуки имам познато детенце, което ходи 1. на плуване и 2. на танци с родителите, извън заниманията в училище. Ходят след училище и в събота и неделя. Не пречи, разбира се, и да не се ходи на толкова много неща. Не е краят на света в никакъв случай.

А защо реши, че в СС/Питагор е силно ограничен изборът? Точно в Питагор приключват един час по-късно от стандартното 16:00, 16:30 и времето до приключването е уплътнено с всякакви дейности. Само плувен басейн нямат. А за СС имам особено мнение - толкова много дейности има от 8:30 до 16:30, че ако се вкара още нещо, аз лично ще полудея Simple Smile, за децата не зная - те са млади още, може би ще издържат.
Аш, имаш ли идея, защо това дете ходи и събота на плуване, не са доволни от плуването в азбуки ли?
Ограничен е за мен изборът, защото ми се иска точно на плуване и ски да ходи. Честно казано в СС това работно време до 16:30 ми идва трудно съчетаемо с моето работно време, за Събота/Неделя също предпочитам да сме свободни, а имам и друго дете. Когато е топло времето вечерите си играят на градинката, има си приятелчета и много деца 1-4 клас (след 5-6 клас май започавт по-малко да излизат), но за мен играта е по-важна от спорт и не искам да я заменям, та затова се опитвам някак в училището всичко да набутам. А ако прояви някакъв неподозиран талант, ще го мисля тогава Simple Smile

# 184
  • София
Древните гърци са казвали, че един човек е неграмотен ако не може три неща едновременно:
- не може да чете
- не може да пише
- не може да плува
Grinning
виж за танците незнам

# 185
  • София
Древните гърци са казвали, че един човек е неграмотен ако не може три неща едновременно:
- не може да чете
- не може да пише
- не може да плува
Grinning
виж за танците незнам

Това за плуването е прекалено 😂 имам доста дипломи, но не мога да плувам... това прави ли ме неграмотна 🤔

# 186
- не може да чете
- не може да пише
- не може да плува
Grinning
виж за танците незнам

Древните гърци или спартанците?
Защото има голяма разлика. Спартанците освен това са убивали бебета и малки деца, които са имали някакви физически недъзи или пък са изглеждали слаби и е нямало да станат добри войни.
Известно е и как свършват спартанците, та не ми ги давайте за пример.

И "не знам" са две отделни думи и не се пишат слято, особено от хора, които имат претенции и самочувствие, че знаят и могат повече от учителите и по-добре от тях биха си научили децата.

# 187
Дора, за това не мога са съм по-съгласна.
А треньора по плуване в Азбуки е страхотен. И като подход и като тренировки, но всеки си знае. А за специалните школи, аз балерина и фигура на професионален спортист не искам, а дете което се докосва до различни спортове и дейности през годините, според увлеченията си. Ако на 10 каже йок в това ще задълбая, ще го мислим.
А за ски училищата, явно ние сме късметлии. Детето научи доста, и то само от курсове в ДГ...

# 188
  • София
Doraemon, в случая с Азбуки, който цитирах, би било правилно да се каже, че училището не покрива съществените или сериозни изисквания на родителите в дадения пример. Това е сигурно, но не гарантира, че и на теб няма да ти допадне. Всеки си има свои очаквания и планове. Аз също не очаквам високо спортно майсторство от заниманията в училище, но им се радвам, защото най-малкото са необходими за баланс. Не ги и подценявам, макар че зная, че не са УАУ. Децата ми обаче ходят и вечерно време на спорт два пъти в седмицата, защото си имам едно наум, че спортът не им е достатъчен. Виж, ако бяха записани в спортно училище, може би нямаше да ги карам да спортуват след 18:00 ч. Simple Smile. Всъщност не зная, може в спортните училища да спортуват по 16 ч. на ден, от зори до мрак - т.е. не е добре да се обобщава Smile.

# 189
- не може да чете
- не може да пише
- не може да плува
Grinning
виж за танците незнам

Eдин рицар се е обучавал от седем-годишен на:
- физкултура (вкл. плуване)
- шофиране (на кон Grinning)
- четене и писане
- чужди езици (гръцки и латински навремето)
- етикет (кавалерство значи в превод рицарство Grinning)
- ... и танци Grinning

Последна редакция: пт, 08 фев 2019, 17:35 от Ezhko

# 190
  • София
Това пък къде го видя, че имам претенции че ще уча по - добре децата... дадох един пример... що скочихте..
Това е сред моите познати, вашите може да са други , аз не споря... беше по някакъв горен коментар и са си мои разсъждения.
За спартанците Мецане нищо не-знаеш, ни за гърците  Grinning
Ей така ни казваше Фол едно време в университета, Grinning
А със сегашно деятелно причастие как се пише  НЕ знаещ или НЕзнаещ Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: пт, 08 фев 2019, 16:30 от Yangdze

# 191
  • в страната на чудесата
Ако искаш да знаеш Мецан води обучителна кампания за Незнам/не знам. Вероятно е подготвен. Та вече взех да се съобразявам Simple Smile
Плуването е абсолютна необходимост и ако училището не го предлага, всеки родител трябва да осигури обучение. ДУ на големия също осигуряваше срещу допълнителна такса.

# 192
  • София
Дадох един леко смешен пример от миналото по темата "грамотност" , сетих се покрай писането за плуване и дейности . И пак се намери някой да се фръцне.... да се обиди, че бил неграмотен като не може да плува....
Мецан взе сакати деца да "избива по спартанско време" .... Grinning Тегаво тече диалог вече. Grinning

# 193
Пипи, за пореден път те хващам, че изобщо не разбираш и не схващащ какво пиша. Напъни се. Какви амбиции и какви "резултати". Говорим за смисъл от заниманието, а не за отбий номер само защото мама и тати не могат да ме вземат в 16.30 ч.
Дъщеря ми плува вече отлично. На третият месец в басейна мъжа ми го бяха контактнали други съгледвачи и треньори, защото "детето имало плаваемост каквато има 1 дете на 10000". Категорично отказахме по-сериозни контакти и професионални тренировки. Тя плува само заради умението и здравето.  Но.... тръгвайки на плуване към нея треньора имаше специален подход заради характерови особености. Нещо, което няма да получиш в група в училище. Имаше и специална програма спрямо нейното изключително бързо напредване, така че да не и е скучно. Защото тя спира да се занимава когато и е скучно.
Същия пример дадох и с математиката, но очевидно не го пиша на чист български.

И между другото изобщо не сме спрели да пътуваме. Дъщеря ни е била вече във всички по-големи столици на Европа, обиколила е половин Гърция и основните туристически забележителности в България.
Аз съм амбициозна по принцип, не само като родител. И в това не виждам нищо лошо. Който го смята за проблем за мен е комплексиран. Но това не значи, че не отсявам кое занимание има смисъл и кое няма. И не пушвам само заради собствените ми амбиции. Но и не се самозалъгвам, че подобни занимания от 16.30 до 17.30 са нещо друго освен чисто улеснение на родителския график. В повечето случаи е далеч по-полезно детето да се прибере веднага след 16.30 и да си почине в кэщи, вместо да виси още час в училище отмятайки поредното запълнивреме.

# 194
Да допълня за плуването: от двамата ми сина, единия не ходи на плуване (училището не предлагаше) три поредни години, а другия ходеше религиозно. Сега единия (познайте кой) ходи на лечебна гимнастика за гръбначно изкривяване. И двамата спортуваха след училище.

Общи условия

Активация на акаунт