Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кръвна захар и бременност - изследвания и какво е нормално

 • 10 417
 • 8
 •   2
Отговори
 • Мнения: 8
Здравейте, мили момичета,
На пръв преглед не намерих такава тема и се извинявам, ако вече я има някъде. Някой знае ли нещо повече за нормалните нива на кръвна захар по време на бременност? Назначиха ми изследването, гледам, че стойността ми е в референтните стойности, но попаднах на коментари, че все пак за бременност е високо.

Глюкозата ми на гладно е 5,20 mmol/l. Аз съм в 12-та г.с. на 30 години. За референтните стойности в изследването от Лора Лаб пише: 4,11-6,05; от 60-90год 4,56-6,38


Попадна ми този текст: "Всички здрави бременни жени подлежат на скрининг за гестационен диабет, независимо от риска между 24-28 гестационна седмица чрез ОГТТ със 75г. глюкоза. За оценка на резултатите се прилагат критерии за бременни жени. За нормални се считат: кръвна захар на гладно под 5,1 mmol/l, на първия час под 10 mmol/l и на втория час под 8,5 mmol/l. Гестационен диабет е налице при наличие дори на една стойност на кръвната захар, извън посочените." Източник: https://www.puls.bg/aktualno-c-6/utvrdeni-kriterii-za-diagnoza-z … en-diabet-n-17927

Според вас има ли причина за притеснение, или 5.2 си е в реда на нещата. Много ми е странно това със специалните референтни стойности нна различни показатели по време на бременност. Ако някой има добър ресурс - някаква табличка, или нещо за надеждна информация, ще се радвам да сподели и ще съм благодарна.


# 1
 • Мнения: 7 862
Само с кръвна захар на гладно няма как да разбереш, трябва да си направиш обременяване с глюкоза.

# 2
 • Мнения: 5 468
Да, завишена ти е кръвната захар на гладно и трябва да направиш обременяване с глюкоза. Имай предвид, че не е нужно кръвната захар да е над референтните за да е индикация за проблем. При много жени захарта на гладно е в норма, а обременяването с глюкоза показва наличие на гестационен диабет. Точно затова при всяко съмнение за такъв, се назначава това изследване. В някои държави дори е част от задължителните изследвания, които се правят на бременните.

# 3
 • гр. Тутракан
 • Мнения: 224
Аз имах проблем. Моята кръвна захар беше 5,2; 5,3. Акушер - гунеколога ми каза че за бременна трябва да е до 5, но не повече. Бях на диета от 7ми месец пчти до самия края. Спрях белия хляб, паста, макарони, картофи, сладките неща, сокове, плодове( ядех на ден по 2 зелени ябълки). Пуснах си изследвания след 12 дена и показа 4.8 кръвна захар. Натовари ха ме с глюкоза на гладно показа 5.1, на първия час показа 8,4,на втория 7,3, на третия 5,6. Не съм приемала никакви медикаменти само диетата спазва. В 9ти месец си позволих сладко. Влязох в болница поради други причини, пуснаха ми изследвания и захарта ми беше 4,2. След раждането на дъщеря ми (14.12.2018г) захарта ми беше 3.2.

# 4
 • Мнения: 8
Много благодаря, момичета. Някой има ли представа дали обременяването с глюкоза могат да ми го пуснат през изследванията към женската консултация, или си е платено само?

# 5
 • Мнения: 55
На мен ми назначиха обременяване с глюкоза, тъй като след фетална морфология, докторката се усъмни за гестационен диабет, след като установи, че околоплодните ми води са на горна граница. Стойностите ми бяха:
На гладно:          Референтни
5.06                        3.60 - 6.10
1ви час:
9.44                        3.30 - 8.90
Втори час:
5.43                        3.30 - 7.80

Според АГ, който следи бременността ми нямам гестационен диабет, въпреки че на първият час е стойността е над горна референтна граница. Също така всяка лаборатория има свои си референтни стойности които следва и зависи къде ти правят изследването и кой след това ти го провевярва, защото от 4 доктора има 3 има минимум различни мнения.

# 6
 • Мнения: 8
Много благодаря на всички. Моята докторка каза, че не й харесва стойността като за бременност и в последствие може и да се наложи да направим обременяване. Предполагам, че първо пак ще ми назначи глюкоза на гладно... ще видя. Иначе, чудя се, има ли някаква превантивна диета, която е добре да направя. Ясно ми е, че трябва да спра десертите, но честно казано, откакто съм бременна, по-скоро нямам апетит за сладко и не съм прекалявала с тях. Понякога приемам повече въглехидрати под формата на солети или препечена филия хляб - колкото да ми облекчи гаденето...поне досега имах гадене и се налагаше. Колежка в работата, която е имала гестационен диабет каза, че са й били забранени дори плодове, наред с хляб, паста, картофи и ориз. Ще ми се доколкото мога да се храня балансирано и ми е чудно какво да правя...

# 7
 • Мнения: 18
Здравейте!
Бременна съм в 15 гестационна седмица моята кръвна захар е 5,48 и еднокринолога ми  изписа метфогамма 500мг ще навреди ли на плода това лекарство?

# 8
 • Мнения: 251
Здравейте, според вас при кръвна захар на гладно 3,10 в 26г.с редно ли е да настоявам за обременяване с глюкоза? Преди бременноста имах установена инсулинова резистентност - само инсулина на гладно ми беше завишен, но след терапия нялколко месеца с метформин и хранителен режим инсулина на гладно ми беше в норма. В момента АГ при който се следя смята, че няма нужда да се прави, а АГ който ми правя феталните морфологии  настоява да го направя, въпреки че околоплодните води са нормално количество и бебето е със среден размер. Точно в момента не ми се виси в лаборатория с часове, ако не е наистина необходимо, не мога да преценя кого да послушам.

Общи условия

Активация на акаунт