Работа, CV-та, HR-и, съвети - 65

• 38 284
  • 732
  •   1
Отговори
# 90
Разбира се, че не.

Ако не си намериш работа в рамките на месец, подаваш молба до фирмата, която ти изплаща една заплата. От борсата започваш да получаваш от втория натам.

# 91
доколкото прочетох, ако е без предизвестие ти дължат една заплата обезщетение.И само ако не започнеш до месец още една.Обясняват ми, че програмата автоматично начислявала две заплати и можело да има проблем.

# 92
Ами да си оправят програмата. Теб това какво те интересува?

# 93
Предизвестие не винаги има, зависи от условията в договора, ако е в полза на работодател, той не ти дължи плащане на предизвестие.

# 94
Предизвестие не винаги има, зависи от условията в договора, ако е в полза на работодател, той не ти дължи плащане на предизвестие.

Няма такова нещо.
Ако си в изпитателен срок, може да те освободи без предизвестие и без заплащане. Ако си на постоянен ТД, предизвестието е равнозначно за двете страни и неспазването му води до обезщетение, платимо от нарушаващата го страна.

# 95
Джобса пази ли къде си кандидатствал преди 5г.
Едно е това, което пази Jobs.bg, друг въпрос е какво пазят работодателите за теб.
Когато кандидастсваш за работа, даваш съгласие за обработка на личните данни.  Има и обратната възможност - да прекратиш съгласието след кандидатстването, но малко хора го правят. Хората, дори не четат за колко време дават съгласие...

# 96

Няма такова нещо.
Ако си в изпитателен срок, може да те освободи без предизвестие и без заплащане. Ако си на постоянен ТД, предизвестието е равнозначно за двете страни и неспазването му води до обезщетение, платимо от нарушаващата го страна.
Как да няма такова нещо?
Сама сте записали вариант освобождаване от работодател без предизвестие, да не говорим, че и при вариант на срочен договор, може и срока на договора да е за в полза на работодателя, и да не и дължи и стотинка. Хипотезите са записани в КТ.

# 97
Това са различни понятия. Трябва да се уточни какъв е договора. И не, при срочен договор също няма освобождаване без предизвестие, а такова с изтичане на договорения срок.

# 98
Напротив, има.
Не ми се цитира кодекса. Явно в практиката сте нямали такива.

# 99
Напротив, има.
Не ми се цитира кодекса. Явно в практиката сте нямали такива.
Напротив, много моля, цитирай кодекса. Много би ми било интересно да науча за практиката за срочен трудов договор без предизвестие. Особено имайки предвид, че срочните трудови договори са договорите с най-дълго, при това императивно наложено предизвестие.
Не знам какъв е опита ти, но пишеш абсолютни глупости.
Само и единствено изпитателен срок може да уговаря в полза на някоя от страните. Извън изпитателен срок предизвестие има ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и то е ЕДНАКВО за двете страни.

Как да няма такова нещо?
.... да не говорим, че и при вариант на срочен договор, може и срока на договора да е за в полза на работодателя, и да не и дължи и стотинка. Хипотезите са записани в КТ.
Единственото вярно в този цитат е, че хипотезите са записани в КТ. Жалко, че не се четат сами.....

# 100
Вижте, не мисля да ви цитирам нищо. Щото, първо прочетете отговорът ми на какво питане/пост е и после толкова много "напъване". Не може да ме убедите, че в срочен договор, в полза на работодател дължи предизвестие/обезщетение, ако е в този срок освободена??? Или е в изпитателен срок и е в полза на работодател и той ще и плати обезщетение за неспазено предизвестие???
Срочният договор може и да е за свършена работа и той пак ще и плати обезщетение при освобождаване????
И щом сте запозната за срочните договори-в туризма примерно от юни до септември сезон и работодател ще плати обезщетение или за оставане без работа???

# 101
Няма такова нещо като "срочен договор в полза на работодателя". Не съществува! Отново повтарям, само изпитателен срок може да е в полза на работодателя. И никакъв друг. А дали мога да те убедя, това ми е последна грижа.

Питането, на което отговаряш, е по повод съкращаване на щата, поради намаляване обема на работа. Основание, при което ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се дължи предизвестие. Дори и лицето да е в изпитателен срок и изпитателния срок да е в полза на работидателя, пак се дължи предизвестие, ако основание за прекратяване е чл.328, а не чл.71.

На твое място бих спряла да бълвам небивалици и бих отделила още малко време на КТ. Така ще научиш, че например:

1. За сезонни работи и работи с временен характер си има отделен тип договор. А ти освен, че не си чела предизвестията, не си стигнала и до основанията за прекратяване. Обезщетение за оставане без работа се дължи само, когато прекратяването е на основание "съкращаване на щата или закриване на част от предприятието". Та, ако работодателят съкрати позицията, ще плати такова обезщетение независимо дали договорът е срочен, безсрочен, в туризма, в самолетостроенето или в брането на зюмбюли.

2. Ако срочен договор се прекрати, поради изтичане на срока, тогава, разбира се, че обезщетения не се дължат. Във всяка друга хипотеза на прекратяване, преди да е изтекъл срока обаче, обезщетение се дължи, а предизвестието е тримесечно (но не повече от срока на договора) и за двете страни.

3. Не, не искам да ти кажа, че ако договор бъде прекратен по време на изпитателен срок, ще се дължи обезщетение. Даже няколко пъти написах точно обратното.

Един въпрос. Трите въпросителни по-въпросителен ли правят въпроса???
За финал, пак да повторя, дали мога да те убедя, ми е през кодекса. По-важно ми е да обясня на тези, които четат тази тема, за да получат съвет, кое е вярно и кое - не. Дали си даваш сметка, че така може да подведеш и заблудиш някого?

Последна редакция: ср, 27 фев 2019, 07:39 от Нищо лично

# 102
Със сигурност не смятам, че си запозната и може да твърдиш кое и до къде съм чела 😁, до къде съм стигнала...  е друга тема на разговор.
Не смятам и да се "меря" с наученото и даваните примери от теб, защото аз може да се връщам от там, на където си тръгнала с четенето.
 Да, пропуснала съм в поста си изпитателен срок в полза на работодател в изречението си.

# 103
Страх ме хваща, защото всъщност реалността е точно такава. Работодателите масово използват това, че служителите не познават добре правата си. И им обясняват щуротии от рода на "срочният ти договор е в полза на работодателя", само и само да не им изплатят дължимо обезщетение.
Добре, че специално за обезщетението за оставане без работа, БТ също следи. Но ако лицето не се регистрира, по каквито и да е причини, може да си остане без него.
Жалко, много жалко.

# 104
Джобса пази ли къде си кандидатствал преди 5г.
Едно е това, което пази Jobs.bg, друг въпрос е какво пазят работодателите за теб.
Когато кандидастсваш за работа, даваш съгласие за обработка на личните данни.  Има и обратната възможност - да прекратиш съгласието след кандидатстването, но малко хора го правят. Хората, дори не четат за колко време дават съгласие...

Хората дори не четат самата обява, камо ли декларацията за личните данни. Или пък да твърдиш, че си експерт в писмената кореспондеция, а в следващото изречение да си написал "със хората", "във университета". Другото дразнещо е пускането на сивита наляво-надясно, без и минимално съобразяване с изискванията в обявата.

Общи условия

Активация на акаунт