Отговори
# 75
  • София
Бременна в 16та седмица се озовах на една маса с жена, която беше убедена, че кърмата е вредна! Всички кърмени деца, които тя познава, били много болнави, със слаб имунитет. Преди 30+ години като родила сина си, веднага поискала хапче за спиране на кърмата, за да расте детето здраво и силно. Аз буквално онемях, то на това какво може да се отвърне... да се чудиш как човечеството е оцеляло толкова години само с кърмене. И друго - от няколко жени на около 60 години чувам, че са кърмили само 3-4 месеца, защото детето само се отбило. Много ми е интересно как дете на 3 месеца само се отбива? Не съм посмяла да питам, сигурно има страхотно обяснение.

# 76
Диди, вместо да се радват, че малкият иска сам да се храни с лъжица...

Вондито, веднага ти го давам. Цитирам"сестра ти сама се отби на 1 месец, защото една жена посъветва майка ти да й даде малко кисело мляко с биберон (против колики) и на нея й хареса повече от кърмата". Аз поне съм получила 3 месеца кърма, преди да ми се връчи шишето, с което съм заспивала....

# 77
Когато родих и се учехме с дъщеря ми как да я кърмя, майка ми ми сподели, че тя, както и всичките и приятелки са кърмили не повече от 2 месеца, защото кърмата им спирала. Според мен са били в кърмаческа стачка и не са знаели как да продължат. С мен например казва, че не и стигала кърмата или била нехранителна, защото постоянно съм ревяла, и като ми дала прясно мляко да пия и съм спяла спокойно. Радвам се, че живеем в наши дни, където информация има колкото искаш, стига да има желание да се погледне за нея Simple Smile

# 78
О, да, бях питала майка ми колко време съм кърмена. Беше нещо от рода на 3-4 месеца, защото цитирам “една там Гергана ми каза, че кърмата ми не е хранителна”. Не я познвам тази Гергана, не съм чувала дори за такава приятелка нейна близка, та подозирам някоя позната или съседка. И се чудя с какъв акъл слуша човек глупости от случаен познат. Не, че и лекарите са били много в час през 80те, но това е пък съвсем..

# 79
Те и сега като гледам не са особено в час, особено по-възрастните... Има и страхотни изключения, заради които не е честно да казвам това, но напоследък все попадам на такива кукувици...

# 80
Мен днес една такава кукувица ме питаше защо не съм го записала още на детска кухня. На 9 месеца?! Заявих, че е с алергия и не му давам прясно мляко. И пак чух аргумента: „Аз едно време...” Rage Нейното внуче вече го хранят с техните манджи, а е с месец по-малко.

# 81
О, ти да видиш какво чудо настава като спомена алергията към млякото... Започва се едно тюхкане, е сега какво ще яде, милото все е гладно, ама едно време такива работи не е имало. Ама нищо, ти му давай по малко, от малко нищо няма да му стане

# 82
Не ми се обясняваше, че е с атопичен дерматит, но дори и да не беше пак щеше да му е рано за кухня. А на всяка баба споменеш ли алергия  май реакцията е същата. Не се сещат, че едно време пак е имало алергии, но просто не са знаели какво им има на бебетата, а и не са имали друг избор освен кисело/прясно мляко. Баба ми, например, все мрънка, че баща ми бил много ревлив, но не се сеща и че е почнала да го налива със сок на месец.

# 83
Сетих се и още нещо по повод захранването. Свекърва ми, виждайки че давам на бебето овесени ядки за закуска: "Защо й даваш тази диетична храна?". Направо се ударих по главата...

# 84
И от мен реплика от бивша акушерка приятелка на майка ми по повод, че още кърмя 11 месечната ми дъщеря : “ Няма смисъл вече, тя тази кърма не е полезна вече...” с тон, който едва ли не казваше, че е вредна. Като и отговорих по остро взе да се обеснява, че имала предвид, че не е така полезна като до 6 месечна възраст. Оставих я на мира, защото прецених, че 1. яко са ги промивали едно време по соца децата максимално бързо да се отделят от майката труженичка та да се връща тя да работи и гради социализма, и 2. Все пак се е случил някакъв прогрес при нея, защото говори за кърмене до 6 месеца уау!
Само ми е тъпо за по неуверени жени и по неинформирани, които не слушат инстинкта си и биват повлияни в техен и на децата им ущърб.

# 85
За съжаление всеки има съвет, с който да набие канчето на нищо неразбиращата мама. И в основата на всеки съвет е детето да се остави да страда в ъгъла, да не вземе да си повярва, че то ни е най-важното... На мен всеки в първите дни ми обясняваше как да не си и помислям да го гушкам като плаче, защото "ще го свикна на ръце". То се дере от колики, ама го оставям в леглото да си плаче - явно още от тази възраст трябва да разбере, че само ще се оправя в този живот. Не съм слушала тези ценни съвети, детето не свикна на ръце. Друг съвет беше като спи да му пускам музика или телевизор, за да свикнело да спи на шум... интересно ми е само като съседите правят купон защо се вика полиция, а не се спи на шум... За кърменето - естествено, че бебе на 2 месеца вече е голямо за нощно хранене и веднага трябва да спирам - коремчето да си почива от храна. На моята реплика, че то се буди и плаче - давай вода. Ама то не пие и плюе водата - като сложиш една лъжица захар в шишето ще видиш как ще пие (???). Захарта не е хранителна явно - яжте спокойно шоколад 😆

# 86
  • София
То с 1 лъжица захар бебето ще се надруса, как ще заспи....Майка ми много обича да напомня, че без сол на малкия няма да му е вкусно нищо. Обясних, че не е препоръчително до година да се дава, натоварва бъбреците. Казах й сама да провери в интернет, има смартфон, знае как се ползва. Отговор- мълчание. Говори си Пенкеле, кой ли те слуша...

# 87
Класически реплики при начало на захранването: пюре без сол и масло не може и попара без захар също.Rage

Сетих се, че майка ми ме караше да си мажа зърната с мед, когато баткото не искаше да засуче. С второто  не аа ми давали такива акъли, защото като недоносен още от раждането го бяха отписали, че ще суче. А физиономията, която направи прабабата като ме видя да го кърмя беше безценна. Joy

# 88
Това със захарта не ми го побира акъла. Както и солта... ами то голям човек ако 1 месец не близва сол започва да усеща вкуса на храната и му става вкусна, камо ли бебе, което така или иначе не е опитвало сол. Това, че на нас ни е блудкаво не значи, че и за бебе е така. Хората не се ли замислят малко като си ръсят мъдрости от нафталина извадени...
Не трябваше да попадам на тази тема, че откак съм родила само ми дай да се възмущавам наляво надясно CloseGrinning

# 89
Това са солта в яденето на дете под 1 година съм го виждала в действие. Майката беше абсолютно убедена, че детето и не харесва яденето (помня, че беше от детска кухня) и му сложи допълнително сол, че да му е вкусно. Нищо не казах, всеки сам преценя как да възпита децата си, пък и аз самата все още нямах деца, че "коя съм аз, че да давам акъл" 😄

Майка ми е кърмила общо 3 месеца 2-те си деца. Въпреки това обаче, когато се прибрахме от болницата държеше да ми дава съвети, които с 2 мин. Разлика един от друг бяха както да давам на бебето да суче на поискване, така и да му създам режим 🙄🤪

Общи условия

Активация на акаунт