Отговори
# 90
В деня, в който се прибрахме от болницата с бебока, педиатърката дойде да ни види. Заяви, че детето се е родило едро и е достатъчно голямо, че да пропуснем нощните хранения и да й давам вода. Макар и да бях супер несигурна, съответно и двете баби даваха съвети за тази вода, си усещах детето к не слушах тези съвети.
Другото което е - свекървата постоянно ми редеше да кърмя детето на 3 часа и също ттака да давам вода на детето - кърменето на поискване било причината за коликите, тъй като стомахчето не успявало да си почине, обясмяваше ми за застояло мляко в стомаха и такива тъпотии. Като казах, че не пие вода, разбира се думите бяха "ами сложи лъжичка захар". Лошото е, че и мъжът ми в началото им се връзваше за тези глупости. Още по - лошото е, че тя е лекар.
Свекърът ми (също лекар), ми реагира супер грубо "ама как така няма да даваш сокче на детето сега като започнеш да я захранваш, тя има нужда от фруктоза".
Добре, че четох много и се интересувах и въпреки всички тъпотии, с които ми надуваха главата хората около мен, детето ми е изключително кърмено и 7 месеца и половина по - късно, нямаме никакви проблеми! Захранването си върви сравнително нормално (надявам се), независимо че все още я кърмя на поискване, а нощно време поне 3 пъти (което все още е голям трън в очите, особено на всезнаещата свекърва).

Последна редакция: сб, 23 фев 2019, 21:33 от Donchenceto

# 91
Моето наддаваше по 1500кг. на месец. Кърмено на поискване и заради коликите беше като скачен за мене. Та на мъжа ми сестра му и съпруга и викаха :Ами то млякото ти е слабо и затова бебето суче постоянно и качва толкова много. Къде е логиката не разбрах? За тях бебето ми предполагам е с наднормено тегло.  Но пак логика няма.🤔

# 92
Моя приятелка преди да родя ми казваше “недей да кърмиш, защото е болезнено и само ще ти се надуват гърдите и трябва да се цедиш”

# 93
Тая приятелка е много...."начетена",то да не раждаш най-добре, то боли повече от всичко друго 😂

# 94
Най тъжното е когато имаш приятелка като мен, която е напълно наясно с ползите, има кърма и въпреки това минава на адапте, защото “се родих” откакто не преливала нощем и ядяло по на рядко...
А като знам колко други приятелки се молеха за всяка капка и имаха толкова проблеми, консултации...
То кое е справедливо в живота.

# 95
Най тъжното е когато имаш приятелка като мен, която е напълно наясно с ползите, има кърма и въпреки това минава на адапте, защото “се родих” откакто не преливала нощем и ядяло по на рядко...
А като знам колко други приятелки се молеха за всяка капка и имаха толкова проблеми, консултации...
То кое е справедливо в живота.

Пак е по-добре, отколкото една моя роднина: "не искам да ми увиснат гърдите".

# 96
Тъжно е наистина, когато решават, че няма да кърмят, но аз мисля, че не трябва да осъждаме избора на другите майки. Не знаем какво им е на тях. Аз лично кърмя, но при други обстоятелства в живота не се заричам на 100%, не знам какво ще ми се случи. Според мен тук темичката е по-скоро за неинформираните хора, които се опитват да ни пробутат и дори наложат на нас кърмещите майки абсурдни съвети, които са опасни и от които може да ни се компрометира кърменето. Пък другите майки кърмят ли не кърмят ли, тяхна си работа, щом мен не ме разубеждават Simple Smile

# 97
Чипунче, другите майки да си правят каквото искат, но да не се опитват да се оправдават защо не са кърмили с абсурди като нямах кърма. А и точно на кърмещи майки да говорят за липса на сън е меко казано глупаво и ако не искат да чуват някои неприятни истини е по-добре да търсят други хора, пред които да се вайкат.

# 98
  • София
Наистина е много тъжно, то дасе чудиш да се смееш ли да ти е жал за децата ли.. , една моя позната се 'измъчи' по нейни думи. Бебето и се роди мъничко на първия ден от 9 тия месец, водят го недоносено. Беше няколко дни в неонатологоята. Като ги изписаха се пробвала да я кърми (по нейни думи пак имала много кърма, гърдите и преливали), да я кърми 2,3 пъти 🤣🤣🤣 бебето не искало да засуче, било малко.
Тя се допитваше до мен, но аз още не бях родила и нямах никакъв опит, само това, което съм чела. Казах и да си викне консултант по кърмене, не искаше.. .казах и поне да се цеди да и дава със шише поне да я приема тая кърма по някакъв начин, докато стане по силна и може да засуче ии тя ми отговори 'ами вчера се цедих веднъж, днеска 2 пъти, много е изморително'. И вече спрях да давам съвети или да изказвам мнение, беше ми ясна.
Сега като ме пита мен дали кърмя и аз като и кажа, че сме изцяло на кърма тя ми отговаря 'еее браво на тебе , а аз се измъчих и пак не стана '... Отговарям и с мълчание, че да не си крива душата само.

# 99
Сещам се, че и свекърва ми ме стресира супер много, когато още бях в родилното, защото малката не искаше да засуче и тя ми даваше съвети да купувам по-добре АМ, ако не засуче, защото да се цедя и да й давам щяло да бъде ад за мен, щяло да е много трудно да цедя, да замразявам и да притоплям всеки път като огладнее, нямало да мога да спя нормално и щяла да ми реве по нощите. А, с АМ щяло да е по-лесно само загрявам водата и готово и т.н. Накрая спрях да й вдигам телефона и се мъчих сама. Сестрите в болницата също ми помогнаха, много им благодаря, че ме успокоиха, че е още малка и ще засуче рано или късно.

# 100
  • Плевен
Аз кърмих благодарение на консултантка по кърмене,признавам си.През бременността четях доста,за кърмене четох отгоре-отгоре.Обаче си бях записала телефоните на 4-те консултантки от моя град и бях решила при нужда да звънна.Месец след раждането с болящи плешки,от както се оказа по-късно,неправилна поза при кърмене,звъннах и се уговорихме.Дойде момичето(сега вече сме приятелки и тичаме заедно) и за час обясни основни неща при кърмене-пози,какво да гледам и на какво да не отдавам внимание.Пари не пожела,те са доброволни консултанти.После че чувахме веднъж седмично при проблем само.Не е идвала в къщи повече.После се прехвърлих към консултант от същата организация,която пускаше кърмачески срещи всеки месец.Така изкарахме доста време,с момичетата се опознахме,децата ни си играеха заедно по площадките.А сега доста от тях са вече консултанти.Супер си изкарвахме на бебешките кафета,запълваха ежедневието ни.А аз като кърмачка-ветеран вече обичам да помагам с каквото знам на младите майки,които питат и се интересуват.Давала съм координати на консултанти,обаче майките се притесняват да звънят.Повечето са така за съжаление.Повечето предпочитат да дадат шишето защото е "лесно",няма какво да се "мъчат" с кърмене и будуване през ноща,цедене по цял ден вместо кафета с приятелки...Спомням си как не веднъж съм пренебрегвала детето и семейството си,за да отговарям на месинджъра на майки уж желаещи да кърмят...Пиша дълги фермани,които май по-скоро не се четат с разбиране.После научавам,че кърмата и спряла...Тя си усещала че няма кърма и ред други причини.Отказах се да съветвам,нямам нерви да пиша фермани,които не се четат.Ядосвам се на тъпоумните причини да не кърмят,на твърденията че кърменето е трудно.Обаче съм доволна,че успях да помогна на близките ми хора да кърмят.Приятелка в чужбина се допитваше само до мен за кърменето.Кърми вече над 2 години благодарение на мен и на ината си.Друга колежка също кърми с моя помощ вече второ дете,като кърменето е в тандем с първото.Братовчедка ми в Испания я вербувах и сега е заклета кърмачка на 10 месечно.А в началото ревеше от болка и притеснение дали и стига кърмата.Щастлива съм че помогнах на близките ми хора с кърменето,иначе защо са ми всички тези знания,ако не да ги споделя с други желаещи да кърмят?

# 101
Страхотна си, Peten! За пример! ❤
И за да не е спам - спиране на кърма, защото въпросната дама,има второ дете и нямала време да кърми, взе си достинекса преди да роди, да я спре веднага кърмата.
Няма как да подмина без осъдителна оценка подобни действия. Ужасна проява на егоизъм е това за мен.

Моите адмирации към всички мами с 2 или повече деца, активно кърмещи и на тези с породени дечица! Повече като вас трябва да има!

# 102
Моите топ изказвания са:
1.Още бременна в 6тия месец свекървата ми заяви че от 7мия месец трябва всяка вечер преди лягане да си търкам зърната с най-твърдата и груба четка или хавлия, да ги разранявам, загрубявам чак до рани, за да можело после като суче бебето вече да съм свикнала и да не ме боли.
2. Отново тя: на всяко твое ядене трябва да изядаш най-малко 3 глави настърган или ситно нарязан червен лук със сол и кърмата ти ще тече като река.

Не знам какво да правя, идва ми да я убия тази жена 🤣🤣🤣

# 103
Вярно, че и мен ме караха. А сега на малкия като му избиха горните зъби и няколко човека ме питаха не ме ли хапе,  а една възрастна дама днес съжалително се обърна към мен с репликата: „Горкичката, сигурно си цялата в рани щом още суче и има зъби.”

# 104
А в това със лука има или някаква истина и рационално обяснение? Или не. Щото си има лактогонни храни, ама за лук, честно, за пръв път чувам. Сега, за честотата на ядене на лук, няма да коментирам😂

А за зърната е направо садистично 🤕

Общи условия

Активация на акаунт